Senegal essentials

Beste reistijd: November t/m mei
Visum nodig? Ja, vooraf aanvragen.
Minimum vliegduur: 8 uur
Richtprijs retourticket: € 600
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. BMR, buiktyfus, cholera, dengue, gele koorts, hepatitis B, malaria, meningokokken, rabies, tuberculose.


Deel jouw reiservaring!

Reizen naar Senegal

Senegal wordt steeds populairder als winterzonbestemming, maar biedt meer dan stranden. Binnen een relatief kleine oppervlakte (5x Nederland) wisselen de mooiste landschappen elkaar af: woestijn, rivierdelta’s, steppes, mangroves, bossavannes, rijstvelden en tropisch regenwoud. De Fransen lieten onder meer het sfeervolle jazzstadje Saint Louis en prachtige koloniale eilandje Gorée achter. Hoofdstad Dakar bruist dankzij haar muziekscène en National Park Djoudj is een van de beste vogelspotplekken ter wereld.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Senegal

Dakar: hoofdstad & havenstad

De hoofdstad van Senegal is vooral bekend vanwege de bekende Dakar-rally. Het unieke ‘Lac Rose’, een roze zoutmeer op 25 km van Dakar, vormde vaak de finish. Dakar ligt op het meest westelijke punt van het vasteland van Afrika, op het schiereiland Kaap Verde, waardoor de stad is uitgegroeid tot een van de belangrijkste havens in de regio. De Senegalese hoofdstad is een drukke en veelzijdige stad met een bruisend uitgaansleven. Tip: bezoek het Momument voor de Afrikaanse Wedergeboorte en het slaveneiland Île de Gorée met het Maison des Esclaves. Het enige overgebleven slavenhuis op het eiland staat tegenwoordig symbool voor de trans-Atlantische slavenhandel.

Drijven op Het Roze Meer

Net als in de Dode Zee kun je door de hoge zoutconcentratie al drijvend een boek lezen in Het Roze Meer. Het bijzondere meer is een van de meest toeristische plaatsen van Senegal. Er wordt al tientallen jaren aan zoutwinning gedaan door Senegalezen, maar ook door immigranten. Zolang mensen respect hebben voor elkaar en de natuur, mag iedereen hier zijn deel verdienen.

Ontmoet de Bassari

Het afgelegen oosten, een van de meest geïsoleerde regio’s van Senegal, is de moeite van de trip absoluut waard. Er zijn goede accommodaties, vooral in Kédougou. In het gebied heb je de zeldzame kans om de unieke dorpjes en traditionele levensstijl van de Bassari te observeren. In het grote Niokolo park kun je met een jeep op safari, op zoek naar wilde dieren bij de beroemde waterplekken als Simenti. Je vindt hier onder meer apen, nijlpaarden, krokodillen, antilopes, leeuwen, buffels en luipaarden.

Saint-Louis & National Park Djoudj

Het Nationaal Park Djoudj ligt 60 km ten noordoosten van de sfeervolle koloniale stad Saint-Louis, aan de rivierdelta van de Sénégal. Het park is een paradijs voor vogelkijkers, het stikt er van de flamingo’s en pelikanen. Ieder jaar passeren er 3 miljoen vogels tijdens hun trek naar het zuiden. Er zijn in totaal meer dan 400 vogelsoorten geteld. Ook komen er onder meer civetkatten, wilde zwijnen, apen, hyena’s, jakhalzen, slangen, varanen, gazelles en krokodillen voor.

< Lees minder

8 Senegal reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

7,4

Op basis van 8 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7,5

  • Gastvrijheid: 7,3

  • Natuur: 8,0

  • Stranden: 7,2

  • Eten: 7,3

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Senegal.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 8,0

    13 landen bezocht
    16 reviews
    23 waarderingen

    “Verrassend Senegal”

    Geplaatst 10-05-2019 • gereisd april 2019 • 1 week lang • met partner • zonvakantie • met TUI

    Vanuit Gambia zijn wij naar het noorden van Senegal geweest. Vooral bij de grensovergang zijn de mensen erg arm. Kleine kinderen staan te bedelen om een pen of een snoepje, dit is erg indrukwekkend. Daarna zijn we doorgereden naar Fathala Wildpark, hier hebben we een "light" safari gedaan. Dit is echt te vergelijken met de Beekse Bergen wat erg jammer is. Ook hebben ze geen roofdieren wat de safari wat minder spannend maakt. In het park hebben we zeba's, buffels, giraffen, 1 neushoorn, apen en antilopen gezien. Het verschil met Gambia is dat de mensen in Senegal voornamelijk Frans spreken. Wat wij onderweg gezien hebben was een hoop armoede en vuilnis langs de weg. Helaas hadden we geen tijd om de stranden te bezoeken. We hopen dit in de toekomst nog een keer te kunnen doen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Senegal:

    Fathala Wild reservaat

    Mijn Senegal beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,3

    9 landen bezocht
    26 reviews
    4 waarderingen

    “Mooi uitstapje vanaf Gambia”

    Geplaatst 29-04-2019 • gereisd januari 2015 • 1 week lang • alleen • zelfstandig

    In Gambia ontbreken de vele bezienswaardigheden, mooie natuur en exotische dieren. In Senegal is dit juist wel te vinden en het is heel gemakkelijk te bereiken middels een dagtour vanuit de hotelgebieden. Wij hebben hier net over de grens een gave safari gedaan en zagen vanuit onze jeep van heel dichtbij zebra's, giraffen, neushoorns etc. in het Fathala National Park.
    Heel erg de moeite waard!

    Mijn Senegal beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 6,2

    41 landen bezocht
    4 reviews
    2 waarderingen

    “Mooi land met vriendelijke mensen.”

    Geplaatst 11-02-2019 • gereisd januari 2019 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Was een kort bezoek slechts Fatahla Game reserve bezocht. Mooi park maar niet heel groot. We hadden we de mazzel dat het een privé excursie was waardoor we alles hebben kunnen zien en ruim de tijd kregen voor het maken van foto's. De grensovergang naar The Gambia was aan de Gambiaanse kant erg soepel maar aan de Senegalese kant een flinke komedie met vingerafdrukken foto's en een eftelingachtige wachtrij. Wel aardige en behulpzame douaniers daar lag het niet aan.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Senegal:

    Fatahla

    Mijn Senegal beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 7
    • Eten: 6
    • Stranden: 6

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    42 landen bezocht
    32 reviews
    26 waarderingen

    “Ile de Goree en Lac Rose”

    Geplaatst 02-11-2017 • gereisd april 2017 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Helaas maar 8 dagen verbleven in Senegal, maar ik had er graag veel langer naartoe gegaan. Het is een prachtig land met vriendelijk en behulpzame mensen. Het is wel handig als je een woordje Frans spreekt, maar anders kom je er met handen en voeten ook wel. Alles is ontzettend goedkoop, dus ondanks dat je als toerist uiteraard heel vaak wordt afgezet heb je dat gevoel niet continu ;).
    Ik kan iedereen aanraden om een bezoek te brengen aan Ile de Goree, een eiland voor de kust van Dakar dat vroeger (ook door Nederlanders) werd gebruikt om slaven door te voeren naar het westen. Ontzettend indrukwekkend om daar rond te lopen en de verhalen te horen. Een van de weinige keren dat ik mij schaamde dat ik Nederlands ben.
    Verder ligt iets ten noorden van Dakar een van zoutste meren ter wereld: Lac Rose. Hier kan je net als in de dodenzee blijven drijven. Je moet er vooral naartoe als de zon op het hoogste punt van de dag staat, omdat het meer dan roze/oranje kleurt. Een prachtig gezicht! Ik kan je aanraden om een prive tour te boeken. Op een aantal dagen per week komen er namelijk busladingen toeristen naartoe en schijnt het er ontzettend druk te zijn. Op de andere dagen deel je het meer slechts met de zoutvissers. Na in het meer te hebben gedreven, kan je met een buggy door de zandduinen rijden en de dakarrally beleven. Absoluut ook een aanrader!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Senegal:

    Ile de Gorée • Dakar • Lac Rose

    Mijn Senegal beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 7
    • Stranden: 8

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 5,6

    46 landen bezocht
    62 reviews
    35 waarderingen

    “Senegal, eens maar nooit weer”

    Geplaatst 24-10-2017 • gereisd juli 2012 • 3 weken lang • met familie • zelfstandig

    Enthousiast gemaakt door een Belgische familie met kinderen besloten wij om ook eens een land in "donker Afrika" te proberen. Hadden we dit maar niet gedaan. We moesten enorm wennen aan het land, zijn bewoners en zijn gebruiken. We hadden een eigen auto met chauffeur en gids. Deze zouden met ons ruim 3 weken door het land rijden. De infrastructuur in Senegal is enorm slecht en de wegen bestaan voornamelijk uit grote gaten en kuilen waar je omheen moest slalommen. We reden meer in het stoffige rode zand naast de weg dan werkelijk er op. We reisden vanaf Dakar een stuk naar beneden, door Gambia weer Senegal in, en dan helemaal tot aan Kedougou en weer terug via een andere route. Het was zeer basic en eenvoudig, maar het kostte erg veel. De prijs/kwaliteit verhoudingen in dit land liggen totaal scheef. Zeker als je het vergelijkt met Azië betaal je astronomische bedragen voor matige kwaliteit. Het eten bestaat voornamelijk uit rijst met vis, of rijst met kip. Weinig variatie. De mensen vonden wij absoluut niet aardig, ze komen zelfs stug over, en overal willen ze geld uit slaan. Ongelofelijk. Tegelijkertijd zagen wij nooit zoveel luie mensen.
    Wij waren dan ook erg blij dat de 3 weken om waren, en we weer naar huis toe mochten. Dit is normaal nog nooit het geval geweest. Soms kijk ik nog in het fotoboek. De foto's zijn erg kleurrijk, de mensen dragen schitterende gewaden. Qua natuur stelt het allemaal niet veel voor, maar er zijn wel veel mooie en gekleurde vogeltjes. Mijn foto's geven niet goed weer hoe het echt voelde, behoorlijk negatief.
    Iedereen mag het zelf weten natuurlijk, maar voor ons staat vast nooit meer terug naar Senegal!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Senegal:

    Kedougou • Ile de Karabane • Casamanche

    Mijn Senegal beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 4
    • Natuur: 6
    • Eten: 5
    • Stranden: 7

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    76 landen bezocht
    28 reviews
    23 waarderingen

    “Safari voor beginners in een toegankelijk land!”

    Geplaatst 01-10-2015 • gereisd oktober 2013 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Vanuit Gambia ben ik naar het Noorden getrokken naar Senegal. Daar heb ik een Safari gemaakt en overnacht tussen de wilde dieren, een echte aanrader! De mensen zijn enorm behulpzaam, gastvrij en oprecht vriendelijk. Alles is spotgoedkoop en daarom heb je absoluut niet het gevoel dat je als toerist wordt uitgebuit.
    In het Fathala National Park zagen wij onder andere zebra's, neushoorns, waterbokken, gemzen, giraffen en verschillende soorten neushoornvogels. Helaas zitten hier niet alle BIG five, maar het was een prachtige ervaring en de natuur is ongerept en mooi!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Senegal:

    Fathala Reserve

    Mijn Senegal beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: 7

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    25 landen bezocht
    8 reviews
    5 waarderingen

    “Mooie cultuur, dieren en mensen”

    Geplaatst 30-12-2014 • gereisd mei 2010 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Combinatie van Gambia en Senegal trip, per boot naar Senegal afgereisd. Hier met een jeep door een mooi park met wilde dieren zoals neushoorns, giraffes en antilopen gereden. De mooie authentiek Afrikaanse dorpjes bezichtigd, waar kinderen op je af kwamen rennen om snoep en speelgoed aan te nemen. Mensen hebben hier natuurlijk weinig te besteden en het verschil tussen arm en rijk is heel aanwezig. In de dorpjes wordt je overal bij mensen thuis en in de school uitgenodigd, dit is vrij toeristisch maar wel mooi om te zien. De natuur was onderweg heel dor en droog, het was behoorlijk heet in mei. Daarna naar een mooi resort doorgereden met prachtige bloeiende en groene natuur, dit bevestigt het grote verschil in dit land. Prijzen waren relatief laag voor de vele tours die je kreeg, op locatie boeken scheelt je een hoop geld. Er wordt goed Engels gesproken en het eten was in orde. Helaas wel kiezelstranden met veel kwallen en aangespoelde beestjes, als je hier niet van houdt is het strand minder prettig. Verder een mooi gebied!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Senegal:

    Gambia rivier • Senegal

    Mijn Senegal beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 7
    • Stranden: 7

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,4

    13 landen bezocht
    2 reviews
    12 waarderingen

    “Gastvrijheid in West-Afrika”

    Geplaatst 29-12-2014 • meerdere keren gereisd, laatste keer in december 2009 • met partner • zelfstandig

    Al een aantal keer heb ik mogen genieten van het mooie Senegal. De eerste keer reisde ik over land van Gambia naar Mali en was dus eigenlijk op doorreis, maar vanaf die dag heb ik het land en de mensen direct in het hart gesloten. De mensen zijn enorm gastvrij en vriendelijk en het is een land waar je veilig rond kan reizen als toerist. Het lokale vervoer is zeer betaalbaar en je maakt er de grappigste dingen mee mee.

    Het eten is heerlijk; een grote variatie aan rijstgerechten met verse groenten, vlees of vis. Heerlijke sappen van lokale vruchten, de baobab is een aanrader. De lokale groene thee 'Attaya' is ook heerlijk evenals de traditionele koffie. 's Avonds laat eten de locals 'dibi': gegrild vlees met een smakelijke saus.

    Senegal is een religieus land. 95% van de bevolking is Islamitisch. Ze leven in vrede en met veel wederzijds respect samen met de Christelijke minderheid. Als toerist is deze tolerantie ook sterk voelbaar. Het is zeker de moeite waard om één van de prachtige moskeeën van binnen te bekijken, bijvoorbeeld die in Touba van het Mouride broederschap.

    Het binnenland van Senegal is ruig, prachtige savanne met mooie baobabbomen, rood zand, oneindige vlaktes. Rond de rivieren verandert het landschap in een groene oase, met prachtige vogels en mooie planten en bloemen.

    De hoofdstad Dakar daarentegen is 'Africa in your face'. Altijd bruisend, lawaaiig, zoemend. Veel clubs waar de lokale muzikanten geweldige shows geven. Restaurants waar je naast de lokale specialiteiten ook hamburgers en pizza kunt eten. Kleine cafetaria met Franse broodjes en thee en koffie. De koloniale erfenis is zeker in het centrum duidelijk te zien. Een bezoek aan het eiland Gorée een aanrader voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis.

    Als je meer houdt van een strandvakantie kun je altijd neerstrijken in Mbour. In deze stad zijn de meeste hotels en restaurants gevestigd die speciaal voor de toeristen cateren. Alles voor een verzorgde vakantie vind je daar. Probeer dan wel ook eens de gebaande paden te verlaten en een keer op ontdekkingstocht te gaan door dit prachtige land, want Senegal heeft het allemaal.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Senegal:

    Ile de Gorée • De overdekte markt in Kaolack • De moskee in Touba

    Mijn Senegal beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 8
    • Eten: 9
    • Stranden: 8

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Senegal reiservaring!

Ben jij onlangs in Senegal geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Senegal reisaanbieders

Goedkope vliegtickets Senegal

Vergelijk hotelprijzen Senegal