Reiservaringen Suriname, reisverhalen & tips over Suriname reizen

Suriname essentials

Beste reistijd: februari t/m april, augustus t/m november
Visum nodig? Nee
Minimum vliegduur: 9 uur
Richtprijs retourticket: € 1000
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. buiktyfus, dengue, gele koorts, hepatitis B, malaria, rabiës. Meer info of een afspraak maken kan hier.


Deel jouw reiservaring!

Reizen naar Suriname

Tot 1975 was Suriname onderdeel van het Nederlands Koninkrijk. Dat is nog goed te merken, want ondanks de grote diversiteit aan etnische achtergronden in ‘het Hart van de Amazone’ is de officiële taal is Nederlands. Vaar met houten kano’s door de vele kleine riviertjes en mangrovebossen en ontdek het natuurschoon van Suriname. Ontmoet ook de inheemse bevolking diep in de binnenlanden en eet de lekkerste roti ooit in de bruisende hoofdstad Paramaribo. Reis naar Brownsberg en de Blanche Marie-watervallen, maak een trektocht vol adembenemende vergezichten in de jungle en bergen van Kasikasima en spot reuzenschildpadden op de stranden bij Matapica.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Suriname

Paramaribo

Aan de rand van het immense Amazoneregenwoud ligt de gezellige hoofdstad Paramaribo. De architectuur – een mix van verschillende stijlen – van de stad is uniek. Het historisch centrum staat sinds 2002 zelfs op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. De gebouwen in dit deel van Paramaribo zijn geheel van hout gemaakt en tonen de vele verschillende culturen zien die zich hier in al die jaren gevestigd hebben. Het uitgaansleven van Paramaribo is geliefd, ook vind je in de hoofdstad de lekkerste roti die je ooit zult proeven.

Brownsberg, Brokopondo en de Marroncultuur in Bakaaboto

Als je vanaf Paramaribo naar het zuiden rijdt, stop dan bij natuurpark Brownsberg voor een uitzicht over het immense oerwoud. Bekijk ook het Brokopondo stuwmeer. Daarnaast is het leuke Marron-dorpje Bakaaboto een bezoek waard, een kleine 200 km onder Paramaribo aan een stroomversnelling in de Boven Surinamerivier. Hier in de buurt vind je een aantal ‘bosnegerdorpjes’, waar je het authentieke dorpsleven van dichtbij mee kunt maken. In de Marroncultuur zijn veel Afrikaanse gewoontes en rituelen bewaard gebleven. Ervaar hun traditionele manier van leven en proef het bijzondere eten (zoals hagedis!) dat zij direct uit de jungle halen.

Centraal Natuurreservaat & Blanche Marie watervallen

In je hangmat wakker worden in het Amazonegebied, met tropische geluiden op de achtergrond… in Suriname kan het. 80% van het land bestaat uit jungle en het Centraal Natuurreservaat behoort tot de grootst beschermde regenwouden op aarde. Diep in de jungle in het Bakhuisgebergte vind je de grote trots van Suriname: de Blanche Marie watervallen.

< Lees minder

18 Suriname reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

7,4

Op basis van 18 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7,3

  • Gastvrijheid: 7,8

  • Natuur: 8,9

  • Stranden: 5,3

  • Eten: 7,8

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Suriname. Deel jouw ervaring met Suriname en maak iedere week kans op ons boek ‘De Wereld in 27 Vakantiedagen’ t.w.v. €14,95!

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 9,0

    30 landen bezocht
    8 reviews
    0 waarderingen

    “Maand rondzwerven door de jungle..”

    Geplaatst 19-10-2017 • gereisd november 2013 • 4 weken lang • met partner • zelfstandig

    Geweldige maand rondgereisd. ruim 2 weken met een auto op de wegen die begaanbaar waren, met zo af en toe een bauxietweg.. Vervolgens met een klein vliegtuigje en boot de jungle ingegaan en hier eigenlijk niet meer uitgekomen, wat is het daar mooi en ongerept! Het land is helemaal niet ingesteld op toerisme, wat heerlijke rust met zich mee brengt en aan de andere kant onderhandelen over een prijs nog echt topsport is..

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Voltzberg/Raileighvallen • Danpatie • frederiksdorp plantage

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: 8

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,5

    1 review
    0 waarderingen

    “Prachtig land met overweldigende natuur”

    Geplaatst 23-11-2016 • gereisd september 2015 • 3 weken lang • alleen • groepsrondreis • met Sawadee

    Ik heb een rondreis gemaakt door de jungle van Suriname. Echt tip nummer 1! Blijf niet in Paramaribo hangen! Suriname is nog niet Mega toeristisch en het binnenland is dus nog behoorlijk ongerept. Grote hotels zul je er niet vinden, maar wel knusse lodges waar je in een hangmat kunt overnachten. Ga niet voor luxe maar voor de ervaring! Voor de stranden hoef je het ook niet te doen want die zijn modderig en de zee is vergelijkbaar met Nederland.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Jaw Jaw • Apoera • Brokopondo

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 10
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,4

    1 review
    0 waarderingen

    “Geweldig”

    Geplaatst 10-11-2016 • gereisd januari 2013 • langer dan een maand • met vrienden • vrijwilligerswerk

    Geweldig land!
    Een mentaliteit waar wij als Nederlanders veel van kunnen leren! Tevreden met wat ze hebben en niet almaar meer willen..
    Gastvrijheid ten top! Alles kan, mee-eten, leren roti maken etc..
    Prachtige natuur, zelfs in 5 maanden te kort tijd alles te zien..
    Echte aanrader voor de avonturier en persoon die van natuur houdt. Daarnaast een bruisend nachtleven! Een land dat niet een vanzelfsprekend vakantieland is, maar zeker de moeite waard is om een vakantie door te brengen!
    Mooie trips: brownsberg, bigipan, isadau/jaw jaw, kaaimannentrip, blanche-marie..

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Blanche Marie • Isadou • Brownsberg

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 10
    • Stranden: 2

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,0

    11 landen bezocht
    1 review
    1 waardering

    “Prachtig, ontspannend en gezellig land”

    Geplaatst 11-10-2016 • gereisd september 2016 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

    Mijn eerste ervaring met Suriname was top. Wij verbleven 19 dagen in Paramaribo (via Airbnb), vanuit waar we verschillende trips (Tio Boto en Bigi Pan) naar het binnenland hebben gemaakt. Wij waren in september in Suriname, waarin je goed kon merken dat de droogteperiode was aangebroken, met een gemiddelde temperatuur van 35 graden. In oktober schijnt dit nog op te lopen tot 38-40 graden.

    Het mooie aan Suriname vond ik de natuur. Vrijwel overal waar je kijkt zie je groen. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten vogels, vissen, hagedissen, etc. Het eten in Suriname is ook erg lekker en goedkoop. Wij waren namelijk in de periode gegaan dat 1 Euro, 9 Surinaamse dollars waard was. Zo betaalde je per persoon ongeveer 4-5 Euro voor avond eten inclusief drinken. Wij hadden zelf Euro's meegenomen uit Nederland, maar je kan ook gewoon bij pinautomaten Surinaamse Dollars pinnen.

    Van tevoren had ik veel verhalen gehoord over de criminaliteit in Suriname. Dit voel voor mijn gevoel reuze mee, omdat ik zelf geen nare ervaringen hebt meegemaakt. Echter droeg ik ook geen dure kleding en/of sieraden. Wij vervoerden ons zelf met de taxi's van 1660. Deze hebben een handige app (STC1660) waarmee je op locatie een taxi kan oproepen.

    We wisten al dat Suriname niet bekend stond om zijn stranden, er zijn echter wel goede alternatieven. Zo zijn we een aantal keer naar het zwembad geweest van Torarica hotel in Paramaribo. Hier kan je prachtig zwemmen en hebben ze lekker eten en drinken (dit zijn wel Europese prijzen). Daarnaast hebben we gewoon ook in de natuur gezwommen en in watervalletjes gelegen.

    Kortom, mijn reis naar Suriname was geweldig en ik zou er nog zeker een keer terug willen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Tio Boto • Bigi pan • Paramaribo

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    23 landen bezocht
    12 reviews
    1 waardering

    “Suriname - Mijn favoriete vakantieland ”

    Geplaatst 21-08-2016 • meerdere keren gereisd, laatste keer in mei 2014 • met familie • individuele rondreis

    Inmiddels heb ik Suriname 9 keer bezocht. Over de hotels kan ik niet veel zeggen omdat ik zelf bij familie logeer. Suriname is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers.

    De hoofdstad Paramaribo is levendig en als je van lekker eten houdt zit je hier goed. Te voet of per fiets kun je de stad goed verkennen. Bezienswaardigheden zijn de koloniale huizen langs de Waterkant, het Onafhankelijkheidsplein en Fort Zeelandia. Bijzonder zijn de moskee en synagoge aan de Keizerstraat. Dit is de enige plek ter wereld waar deze gebedshuizen vredig naast elkaar staan. Verderop aan de Henck Arronstraat staat de St. Petrus en Paulus Kathedraal. Een van de oudste volledig houten kerk ter wereld.

    Voor meer geschiedenis kun je een bezoek brengen aan de plantages op Commewijne. Bekende plantages zijn Sorgvliet, Johan Margaretha, Katwijk en Peperpot. Ook Nieuw Amsterdam is zeker een stop waard voor een gezellige picknick. Neem ook je eigen hangmat mee. Als er plek is in de op palen gebouwde huisjes heb je mooi uitzicht op Paramaribo en het punt waar de Suriname -en Commewijnerivier met elkaar vervloeien.

    Het land timmert hard aan de weg op het gebied van Eco Toerisme. De resorts in het binnenland zijn zeker een bezoekje waard, voor een dag maar ook zeker voor een overnachting. We hebben een boottocht gemaakt van Atjoni (hier houdt de weg op) naar Isadou. Dit marrondorpje ligt aan de Boven-Surinamerivier naast verfrissende Sula's (stroomversnellingen). Slapen in de jungle is een beleving. Van een goed bed tot een hangmat, alles is mogelijk. 's Ochtends wakker worden door brulapen die door de Amazone schreeuwen is iets wat ik niet snel zal vergeten.

    De meest fascineerde reis was die naar Galibi Nature Reserve. Na 3 uur rijden en 2 uur varen kom je hoogstwaarschijnlijk kletsnat aan in het Carib indianendorp Christiaankondre. We logeerden in Myrysji Lodge. Dit is het enige resort in het dorp en is gelegen aan het strand. De kamers zijn schoon en het personeel is vriendelijk en gastvrij. Het enige nadeel was dat er nogal wat afval en glas op het strand lag. Je krijgt als bezoeker de mogelijkheid om op een vast tijdstip een dorpswandeling te maken door Christiaankondre en Langamankondre. 's Avonds wordt er een traditionele indianendans opgevoerd waar je ook aan mee mag doen. Als de nacht valt vaar je richting de Atlantisch Oceaan. Op de stranden wordt gezocht naar sporen van de zeeschildpadden. In kleine groepjes ga je aan land en krijg je kort de tijd om een zeeschildpad van 3 meter in haar natuurlijke habitat te zien. Tussen februari en juni kun je de leg van de zeeschildpadden bewonderen. Dit is een geweldige ervaring en een absolute aanrader. Tijdens de tour breng je op de terugreis een kort bezoekje aan de enige zandbank van Suriname: Tijgerbank. Hier is overigens niks te doen. Ook kun je ervoor kiezen om met de boot naar Frans Guyana te gaan. Er wordt dan een wandeling gemaakt door het historische stadje Saint Laurent du Maroni en je brengt een bezoek aan de gevangenis waar Henri Charrière, alias Papillon gevangen zat. De tour naar Galibi en andere tours zijn te boeken via Stephen Brug van www.exotischereizensuriname.nl.

    Tip: Als je ergens op tijd moet zijn, ga dan niet met de bus. Het openbaar vervoer heeft geen tijden en soms vertrekt de bus pas als deze vol is. De gouden tip voor Suriname is: Heb vooral geen haast!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Paramaribo • Nieuw Amsterdam  • Galibi Nature Reserve

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 10
    • Eten: 10
    • Stranden: 6

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 1,2

    1 review
    0 waarderingen

    “Suriname heeft weinig te bieden!”

    Geplaatst 20-02-2016 • gereisd december 2015 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Net terug van 3 weken Suriname. Een heel ander ervaring dan bijvoorbeeld noord Amerika en of Azië. Hoewel ik het erg tegen vond vallen. Over het algemeen is er weinig te doen s ‘avonds en s ‘nachts. Echt shoppen kan je er ook niet. Wat betreft het landschap dit in vergelijking met andere grote landen valt ook erg tegen. 90% van de restaurants en supermarkten worden gerund door chinezen die er onbeschoft zijn. Wel interessante bezienswaardigheden in Paramaribo zoals museums etc... Dit heb je binnen een dag ook wel gezien. Om een verhaal kort te maken. Bezoek Suriname voor een paar dagen en reis dan door naar bijvoorbeeld Brazilië Het enigste wat het land te bieden heeft is het binnenland en de natuur. Wat betreft het uitgaansleven heeft suriname weinig tot niets te bieden. Het is duidelijk te zien dat er hoop corruptie aanwezig is in Suriname en dat de overheid weinig geld besteed aan bijvoorbeeld uitgaansfaciliteiten en dat het suriname geen goed heeft gedaan om een onafhankelijke republiek te zijn.

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 1
    • Gastvrijheid: 1
    • Natuur: 2
    • Eten: 1
    • Stranden: 1

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,5

    1 review
    0 waarderingen

    “Avontuurlijk, tropisch & bijzonder Suriname”

    Geplaatst 19-02-2016 • gereisd oktober 2015 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

    Suriname is aanrader voor natuurlief- en cultuurliefhebbers. Wandelen, varen en dierenspotten jn de jungle is een ultieme ervaring. Hier vind je ongerepte natuur en bijzondere cultuur. Zo hebben wij Samaraccaners, afstammelingen van gevluchte slaven, in Anaula bezocht. Deze mensen leven nog heel primitief in de jungle. Het beklimmen van de Voltzberg was ook een hoogtepunt. Vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte de jungle. Een bijzonder tropisch land met een Nederlands tintje. Ik zou mensen wel aanraden om niet midden of aan het einde van de grote droge regentijd naar Suriame te reizen. Het water staat dan erg laag, wat reizen in het binnenland moeilijker maakt. Het meeste gaat daar per korjaal. Ook veel watervallen liggen dan zo goed als droog.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Voltzberg/Raileighvallen • Stone Island • Anaula

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,5

    5 reviews
    0 waarderingen

    “Mooi en nog ongerept!”

    Geplaatst 15-02-2016 • gereisd mei 2011 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

    Suriname was een supermooie reis! Naast de stad parimaribo, wat echt een aanrader is om te zijn geweest, is de jungle waar je voor naar dit land moet gaan. Met een jeeptocht van 3 dagen zijn wij de jungle in gereden om in een rangerstation te slapen in hangmatten en de natuur van heel dichtbij te ervaren. En dan zie je dat je nog maar een heel klein stukje de amazone in bent, zo groot is het! De mensen zijn vriendelijk in Suriname, het klimaat is warm, op het heetst van de dag is schuilen de beste optie. Qua wildlife hebben we apen en brulapen gezien. En verder is de natuur prachtig. Nog niet heel veilig en makkelijk om zelf te reizen, maar met een tourguide of georganiseerde reis, zeker de moeite waard!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Paramaribo • Jungle

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    1 review
    1 waardering

    “Een land van mooi natuur en gezellige mensen”

    Geplaatst 13-02-2016 • gereisd april 2012 • 3 weken lang • met partner • groepsrondreis

    De Suriname Rivier zo mooi de natuur de mensen die staan te wassen in het water

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Galabie • Danpatie • Brownsberg

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 2,4

    2 reviews
    0 waarderingen

    “Een land met weinig tot geen afwisseling”

    Geplaatst 09-02-2016 • gereisd december 2015 • 4 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Hou je van natuur ? Dan moet je hier zeker zijn. Ruim 1 maand verbleven.. Wat erg slecht in suriname is het uitgaans leven. Totaal geen faciliteiten zowel in avond als nacht. Weinig tot geen eet tentjes en of uitgaan faciliteiten. Enigste leuke bezienswaardigheden in de avond was de "waterkant" na een uurtje gaat heb je het wel gezien. Er word veelal groot gepraat door surinamers hier in nederland. Nu blijkt achteraf dat dit erg tegenvalt. Voor de rest 1 a 2 nacht clubs en wat disco's. Na 18:00 is alles gesloten in het centrum van Paramaribo. Er zijn een aantal culturele bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om deze te bezoeken. Ga je vroeg van huis dan heb je merendeels alles in 1 dag gezien. Dit is totaal niet te vergelijken met Azie. Het eten valt over het algemeen wel mee. De mensen zijn over het algemeen niet echt sociaal, vooral de meeste resturants en winkel gerunt worden door chinezen die veelal erg arrogant zijn. Mijn conclusie : Voor een lange vakantie raad ik Suriname sterk af. Voor een korte vakantie (max 2 weken) waarbij je naar binnenland gaat is Suriname een Topland. Overigens zijn er zogenaamde stranden aanwezig zoals white beach, wat een strand moet voorstellen. Dit is voornamelijk opgespoten zand. Voor een complete vakantie en dan vooral voor families die kinderen hebben raad ik suriname sterk af. Dit land heeft duidelijk tot geen afwisseling.. Hou je van uitgaan en mooie bezienswaardigheden dan is azie of brazilie toch een mooiere eindbestemming.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    zijn er niet

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 1
    • Gastvrijheid: 1
    • Natuur: 7
    • Eten: 2
    • Stranden: 1

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Suriname reiservaring!

Ben jij onlangs in Suriname geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Top 3 Suriname specialisten

Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Lizet, de reisspecialist die er woont. Met haar stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

TUI

TUI

Arke heeft een ruime keuze aan Suriname rondreizen, met reizen van 9, 11, 13 of 16 dagen én een rondreis met eigen huurauto.
Bezoek website

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bij Tenzing Travel kun je kiezen uit vele vaststaande reisroutes, maar ook je eigen individuele rondreis op maat samenstellen.
Bezoek website

Meer Suriname reisorganisaties

Goedkope vliegtickets Suriname

Vergelijk hotelprijzen Suriname

Top 3 Suriname specialisten

Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Lizet, de reisspecialist die er woont. Met haar stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

TUI

TUI

Arke heeft een ruime keuze aan Suriname rondreizen, met reizen van 9, 11, 13 of 16 dagen én een rondreis met eigen huurauto.
Bezoek website

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bij Tenzing Travel kun je kiezen uit vele vaststaande reisroutes, maar ook je eigen individuele rondreis op maat samenstellen.
Bezoek website

Meer Suriname reisorganisaties