Reiservaringen Suriname, reisverhalen & tips over Suriname reizen

Suriname essentials

Beste reistijd: februari t/m april, augustus t/m november
Visum nodig? Ja, vooraf aanvragen via Toeristenkaart Suriname
Minimum vliegduur: 9 uur
Richtprijs retourticket: € 1000
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. buiktyfus, dengue, gele koorts, hepatitis B, malaria, rabiës.


Deel jouw reiservaring!

Reizen naar Suriname

Tot 1975 was Suriname onderdeel van het Nederlands Koninkrijk. Dat is nog goed te merken, want ondanks de grote diversiteit aan etnische achtergronden in ‘het Hart van de Amazone’ is de officiële taal is Nederlands. Vaar met houten kano’s door de vele kleine riviertjes en mangrovebossen en ontdek het natuurschoon van Suriname. Ontmoet ook de inheemse bevolking diep in de binnenlanden en eet de lekkerste roti ooit in de bruisende hoofdstad Paramaribo. Reis naar Brownsberg en de Blanche Marie-watervallen, maak een trektocht vol adembenemende vergezichten in de jungle en bergen van Kasikasima en spot reuzenschildpadden op de stranden bij Matapica.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Suriname

Paramaribo

Aan de rand van het immense Amazoneregenwoud ligt de gezellige hoofdstad Paramaribo. De architectuur – een mix van verschillende stijlen – van de stad is uniek. Het historisch centrum staat sinds 2002 zelfs op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. De gebouwen in dit deel van Paramaribo zijn geheel van hout gemaakt en tonen de vele verschillende culturen zien die zich hier in al die jaren gevestigd hebben. Het uitgaansleven van Paramaribo is geliefd, ook vind je in de hoofdstad de lekkerste roti die je ooit zult proeven.

Brownsberg, Brokopondo en de Marroncultuur in Bakaaboto

Als je vanaf Paramaribo naar het zuiden rijdt, stop dan bij natuurpark Brownsberg voor een uitzicht over het immense oerwoud. Bekijk ook het Brokopondo stuwmeer. Daarnaast is het leuke Marron-dorpje Bakaaboto een bezoek waard, een kleine 200 km onder Paramaribo aan een stroomversnelling in de Boven Surinamerivier. Hier in de buurt vind je een aantal ‘bosnegerdorpjes’, waar je het authentieke dorpsleven van dichtbij mee kunt maken. In de Marroncultuur zijn veel Afrikaanse gewoontes en rituelen bewaard gebleven. Ervaar hun traditionele manier van leven en proef het bijzondere eten (zoals hagedis!) dat zij direct uit de jungle halen.

Centraal Natuurreservaat & Blanche Marie watervallen

In je hangmat wakker worden in het Amazonegebied, met tropische geluiden op de achtergrond… in Suriname kan het. 80% van het land bestaat uit jungle en het Centraal Natuurreservaat behoort tot de grootst beschermde regenwouden op aarde. Diep in de jungle in het Bakhuisgebergte vind je de grote trots van Suriname: de Blanche Marie watervallen.

< Lees minder

32 Suriname reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

7,6

Op basis van 32 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7,3

  • Gastvrijheid: 8,1

  • Natuur: 9,1

  • Stranden: 5,4

  • Eten: 8,2

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Suriname.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 7,2

    24 landen bezocht
    13 reviews
    0 waarderingen

    “Een mix van Afrika en Nederland!”

    Geplaatst 12-05-2019 • gereisd september 2018 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

    Suriname; een land waar we misschien te veel van hadden verwacht en waardoor het misschien iets tegenviel? Het is sowieso een mooi land wat gemakkelijk met eigen vervoer te bereizen is. Hierdoor heb je meer vrijheid en kan je zelf gaan en staan waar je wil.
    Zodra we binnenkwamen, deed het mij erg aan Afrika denken; de donkere mensen, maar vooral ook de kleuren, geuren én de bouwstijl van sommige huizen.
    3 weken is voldoende om het land te zien; de gastvrijheid van de families die we ontmoet hebben en die graag bara en roti voor ons wilden maken (veel lekkerder dan dat je het in Nederland kan krijgen!), maar ook het mooie natuurreservaat Bigi Pan met de fel-roze/rode Ibissen die rondvliegen en kaaimannen die stiekem op de loer liggen.
    Ook zijn er mogelijkheden tot activiteiten zoals een zip-line parcours boven de rivier in Parabello.
    Het mooist vonden wij een meerdaagste tocht naar de Raleigh Falls via de weg, de rivier en door de jungle. Slapen in hangmatten met de brulapen die je 's nachts wakker maken en het geraas van de stromende rivier op de achtergrond. Daarnaast een meerdaagse jungle-tocht (helaas konden we vanwege te kort mensen niet de jungle-tocht doen die we wilden, waardoor we onze 3e keus 'moesten' doen. Tip; regel de jungle-tocht dus wel van te voren, zodat je zeker weet dat je naar jouw favoriete bestemming kan gaan!
    Uiteraard is er ook veel historie wat boeiend is om heen te gaan als je van cultuur en geschiedenis houdt. Vanuit Paramaribo is dit goed te bereiken, zelfs per fiets. Houdt echter wel rekening met de warmte ;).

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Voltzberg/Raleighvallen • Bigi pan • Palumeu

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 8
    • Eten: 8
    • Stranden: 6

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,5

    19 landen bezocht
    3 reviews
    11 waarderingen

    “Perfect land voor natuurliefhebbers!”

    Geplaatst 02-05-2019 • gereisd april 2019 • 3 weken lang • met familie • zelfstandig

    Dit jaar ben ik voor de derde keer naar Suriname geweest. Ik ben een echte natuurliefhebber en dat is ook wat mij zo aantrekt in dit land. Ik boek althans minstens twee trips richting de jungle als ik Suriname bezoek. Dit jaar ben ik naar Kabalebo gegaan, wat me hierin aantrok is dat Kabalebo in een onbewoond gebied ligt. Normaal zijn de trips in de jungle in gebieden waar traditionele dorpen gevestigd zijn, echter het dichtsbijzijnde dorp ligt ongeveer 125 km van Kabalebo vandaan. Hier kom je dan ook hele andere dieren tegen dan op andere trips (zoals Tapir's). Een echte aanrader dus!

    Daarnaast ben ik ook dol op het eten in Suriname, voor zo'n 3 euro heb je al een uitgebreid avondmaal dat erg goed smaakt (bij Blauwgrond). In de stad heb je een aantal leuke uitgaangsgebieden rondom de Waterkant. Daarnaast is er ook veel te leren over de cultuur en geschiedenis bij o.a. Nieuw Amsterdam, Waterkant, plantages zoals Rust & Werk.

    Als je er goedkoop wilt verblijven zoek dan goed op Airbnb, ik was voor 3 weken ongeveer 215 euro kwijt!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Kabalebo • Paramaribo • Commewijne

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 10
    • Eten: 10
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,0

    19 landen bezocht
    26 reviews
    1 waardering

    “Relaxed en lekker eten”

    Geplaatst 08-04-2019 • gereisd januari 2018 • 3 weken lang • met familie • zelfstandig

    Suriname is geweldig groen, overal waar je kijkt! Helaas kan je nergens lekker aan het strand liggen maar hier wordt de pret zeker niet door gedrukt. Je kan de jungle intrekken maar boven alles kan je de hele dag zo heerlijk eten!!
    Uitgaan in de avonden is heel leuk. Let goed op het seizoen waarin je gaat want het kan er heel erg heet zijn.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Tio Boto • Paramaribo

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 10
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 6,0

    1 review
    0 waarderingen

    “De Natuur in Suriname alleen is mooi...”

    Geplaatst 10-03-2019 • meerdere keren gereisd, laatste keer in januari 2019 • alleen • zelfstandig

    De Natuur in Suriname alleen is mooi...verder is Suriname niets anders dan een minder dan niets waard bananenrepubliek.
    Goede plekken zijn Brokopondo, Zeedijk, Nw Amsterdam, Frederiksdorp, Bakkie, Braamspunt. Maar verwacht niets in de zin van sociale waarde- nachtclubs zitten vol met hoerige types die alleen maar kunnen roken & bars hebben standaard "amenities". Verder is het alleen maar corruptie en waardeloosheid.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Brokopondo • Nieuw Amsterdam  • Nickerie

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 4
    • Gastvrijheid: 5
    • Natuur: 8
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,4

    21 landen bezocht
    26 reviews
    3 waarderingen

    “Rimboe ”

    Geplaatst 26-11-2017 • gereisd oktober 2010 • 2 weken lang • met familie • zelfstandig

    Erg vriendelijke mensen, heel behulpzaam, maar wel een beetje traag. We hebben op verschillende manieren rondgereisd, veel gewandeld, een stuk met een boot en ook een binnenlandse vlucht is makkelijk om een groot stuk te overbruggen. Een echte aanrader is om een binnenlandse vlucht te pakken naar het oerwoud. Awarradam is een mooie plek om te verblijven, dit is een streek maar was de naam van onze accommodatie. Omdat ik hier jarig was kreeg ik geplukte bloemen uit de omgeving en eigen gebakken cake en de lodge werd versiert, erg attent. Vanuit hier hebben wij een trip door het oerwoud gemaakt en een excursie naar de bewoners van dit gebied in verschillende dorpjes. We hebben hier kostgrondjes bezochten, waar vanalles werd verbouwd wat uiteraard doorverkocht werd. Een boottocht over de Surinamerivier is ook een echte aanrader. Hier hebben we in het oerwoud prachtige kikkers en vlinders gezien, maar ook hele dikke spinnen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Awarradam • Paramaribo • Brownsberg

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 9
    • Stranden: 6

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    18 landen bezocht
    26 reviews
    4 waarderingen

    “Geweldige natuur”

    Geplaatst 21-11-2017 • gereisd januari 2017 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Ik ben in de kerstvakantie 2 weken naar Suriname geweest. Oud en nieuw in Suriname is heel anders dan in NL, overdag is het druk in de stad en zijn er veel knallen, maar 's nachts was er nauwelijks vuurwerk. Volgens de Surinamers door de crisis. Hoogtepunt van Suriname is de geweldige natuur. De trip met Fred Eco tours naar de Fredberg is een aanrader. Een pittige klim de berg op, maar vanaf daar een geweldig uitzicht over de jungle onder het genot van het gebrul van brulapen. Je slaapt dan op de berg. Ik heb ook een dagtrip naar Frans Guyana gemaakt, maar vond dit niet de moeite en het geld (ruim 70euro) waard.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Fredberg • Paramaribo

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    18 landen bezocht
    13 reviews
    10 waarderingen

    “Prachtige ongerepte jungle!”

    Geplaatst 18-11-2017 • gereisd september 2015 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Wij zijn hier 2 weken op rondreis geweest.
    Een onwijs mooi land, waar nog niet veel toerisme is, lekker eten, ongerepte jungle met prachtige flora en fauna.
    Uiteraard begonnen in de hoofdstad Paramaribo, wat wij iets overschat hadden.
    Het is een stad met een leuke sfeer, maar met zeer beperkte bezienswaardigheden, 3 dagen is echt voldoende!
    Vervolgens met een klein vliegtuigje de jungle in gegaan voor een meerdaagse tocht! Was een super ervaring.
    Ik zou zo weer terug gaan voor de jungle, maar de rest van het land heb je op zich na 1 keer wel gezien. ( Aangezien het grootste gedeelte van het land bestaat uit jungle).

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Palumeu • Brownsberg • Brokopondo

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 10
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    23 landen bezocht
    13 reviews
    11 waarderingen

    “Geweldig, hartverwarmend Suriname”

    Geplaatst 17-11-2017 • gereisd december 2014 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Het meest bijzondere aan dit land vind ik toch wel de bevolking. Wat een heerlijk gastvrije, open, vrolijke, gezellige en humoristische mensen heb ik er ontmoet! Het voelde aan als een grote familie. Ik heb er maar één week doorgebracht, maar ik heb zo intens genoten van alle warmte (letterlijk, maar vooral figuurlijk), dat dit gevoel me nog lang is bijgebleven. Er zijn een heleboel mooie trips te doen; de meesten naar de jungle. Zelf heb ik de 4-daagse trip gedaan naar de Voltzberg en de Raleighvallen. Wat mij betreft zeker een aanrader: het waren een prachtige paar dagen, waarbij ik heb geslapen in een hangmat in de jungle (beetje primitief wel, moet je tegen kunnen), wilde aapjes heb gespot, de Voltzberg heb beklommen (zwaar!), een prachtig uitzicht over de Surinaamse jungle heb gehad en heb gebaad in de Raleighvallen. Ik zou zeker nog een keer naar dit land teruggaan om er meer van te ontdekken!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Voltzberg/Raleighvallen • Paramaribo

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,3

    10 landen bezocht
    13 reviews
    2 waarderingen

    “Prachtige eerste ervaring buiten Europa”

    Geplaatst 13-11-2017 • gereisd juli 2014 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    In de zomer van 2014 ben ik met een goede vriendin naar Suriname geweest. Dat was mijn eerste ervaring buiten Europa. Wat een prachtig land! Er is veel te doen, van lokale markten bezoeken tot schildpadden kijken op Matapica. Daarnaast hebben wij een tour gedaan bij de Raleighvallen, een paar dagen in de Jungle van Suriname. Hier hebben wij de Voltzberg beklommen. Verder zijn de mensen erg gastvrij en het eten is er heerlijk. Echt een aanrader!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Paramaribo • Jungle  • Matapicastrand

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,5

    27 landen bezocht
    30 reviews
    11 waarderingen

    “switi sranan”

    Geplaatst 13-11-2017 • gereisd december 2016 • langer dan een maand • alleen • zelfstandig

    Ik ben in december en januari in Suriname geweest. Oud en nieuw in Suriname is heel anders dan in Nederland. Iedereen gaat oudjaarsdag naar de stad, omdat daar feest wordt gevierd met muziek en kraampjes met eten, maar vooral met enorm knallend voorwerk. Er liggen matten met 1000 klappers oid door de straten van Paramaribo, super leuk om mee te maken! Het grappige is dat deze matten worden aangestoken door de politie, en er verder geen dranghekken zijn oid. Iedereen loopt er langs en overheen als de matten nog niet aan staan. Iets wat je in NL nooit zal zien. Aanrader: doe oordoppen in want het geluid is overweldigend, en neem iets van een bandana mee om voor je mond en neus te doen want er hangt uiteindelijk extreem veel rook. Er zijn in Paramaribo tal van leuke tentjes om te lunchen, waar je gewoon je broodje kroket kan bestellen. Er zijn veel stagiaires die hier dankbaar gebruik van maken. Voor de echte surinaamse ervaring raad ik eten bij joosje (roti) en blauwgrond aan. Heerlijk! Paramaribo is een leuke stad om te verblijven, iedereen spreekt er Nederlands, wat een aparte gewaarwording is. Maar het echte mooie Suriname vind je in de binnenlanden. Mijn persoonlijke hoogtepunt is een tour naar de Fredberg met Fred Pansa. Deze surinamer is opgegroeid in de binnenlanden, en weet onwijs veel van de natuur. Hij zal je aansteken met zijn enthousiasme als hij weer iets bijzonders ziet. Tijdens de tour bezoek je de Fredberg, welke Fred zelf heeft ontdekt toen hij over de jungle van suriname vloog. De tour is 2 nachten, waarvan 1 in het (vrij luxe) basiskamp in de jungle en 1 op de Fredberg. De klim omhoog is pittig maar zeker goed te doen. Eenmaal op de berg heb je uitzicht over de jungle, je ziet ara's vliegen en hoort de brulapen brullen. Je slaapt in een hangmat op de berg. Een tripje over de Suriname rivier naar de binnenlanden mag ook echt niet ontbreken. Neem bijvoorbeeld een douche onder de Tapawatra watervallen, of vis op piranha's. Echt Suriname heeft mijn hart gestolen. qua weer is deze periode trouwens prima te doen. Het is niet te heet, overdag vaak droog met in de namiddag een heftige bui.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Suriname:

    Fredberg • Paramaribo • Djoemoe

    Mijn Suriname beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 10
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Suriname reiservaring!

Ben jij onlangs in Suriname geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Top 3 Suriname specialisten

Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Lizet, de reisspecialist die er woont. Met haar stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

TUI

TUI

TUI heeft een ruime keuze aan Suriname rondreizen, met reizen van 9, 11, 13 of 16 dagen én een rondreis met eigen huurauto.
Bezoek website

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bij Tenzing Travel kun je kiezen uit vele vaststaande reisroutes, maar ook je eigen individuele rondreis op maat samenstellen.
Bezoek website

Meer Suriname reisorganisaties

Goedkope vliegtickets Suriname

Vergelijk hotelprijzen Suriname

Top 3 Suriname specialisten

Better Places

Better Places

Kom rechtstreeks in contact met Lizet, de reisspecialist die er woont. Met haar stel je je individuele rondreis samen, 100% op maat.
Bezoek website

TUI

TUI

Arke heeft een ruime keuze aan Suriname rondreizen, met reizen van 9, 11, 13 of 16 dagen én een rondreis met eigen huurauto.
Bezoek website

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bij Tenzing Travel kun je kiezen uit vele vaststaande reisroutes, maar ook je eigen individuele rondreis op maat samenstellen.
Bezoek website

Meer Suriname reisorganisaties