Basis informatie

Vlag: Tanzania
Hoofdstad: Dodoma
Inwoners: 49.639.138
Oppervlakte: 947.303 km²
Beste reistijd: Juni t/m oktober
Tijdsverschil: 2 uur later
Minimum vliegduur: 10 uur

Het klimaat van Tanzania

Tanzania kent meerdere klimaten. Het grootste gedeelte van het land heeft een tropisch savanneklimaat en een klein deel kent een warm steppeklimaat. Beide klimaten worden gekenmerkt door één of twee droge en natte periodes per jaar. Gemiddeld liggen de temperaturen rond de 26 graden, waardoor het er altijd lekker warm is. Op sommige plekken kan het tevens erg vochtig zijn, waardoor de lucht benauwd aanvoelt.

Beste reistijd Tanzania

Een vakantie naar Tanzania kan het gehele jaar door geboekt worden. Sommige periodes zijn echter meer geschikt voor een strandvakantie, terwijl andere maanden beter passend zijn voor een safari. En dan is er ook nog de Great Migration waarbij voor specifieke gebieden weer specifieke maanden het beste zijn (en er dus eigenlijk niet één beste moment geldt). Indien we de Great Migration even buiten beschouwen laten en puur kijken naar het weer, gelden de volgende ‘seizoenen’:

Hoogseizoen (juni– oktober)

  • Deze tijd van het jaar is het over het algemeen droog.
  • De temperaturen liggen rond het jaarlijkse gemiddelde of iets lager, aangezien dit de wintermaanden betreffen. Het is doorgaans zonnig met heldere blauwe luchten.
  • Omdat het iets minder heet is in deze maanden, verschuilen dieren zich minder achter bomen en struiken waardoor er meer kans is veel wild te zien tijdens een safari.

Tussenseizoen (november – februari)

  • In de maanden november en december kent Tanzania het kortste van de twee regenseizoen.
  • De regenbuien zijn minder lang en heftig dan in het ‘grote’ regenseizoen van maart t/m mei.
  • In januari en februari droogt het vaak weer op maar is het wel erg heet en vochtig.

Laagseizoen (maart – mei)

  • In deze maanden is het erg heet en vochtig waardoor wilde dieren lastiger te vinden zijn.
  • Vooral het oosten van het land kent in maart, april en mei een fors regenseizoen.
  • Vanwege de vele regen zijn er in de wildparken voldoende waterplassen voor de dieren om uit te drinken. Hierdoor maken zij minder gebruik van grotere drinkplassen, waardoor zij minder makkelijk te spotten zijn.
  • April en mei zijn wel spectaculaire maanden voor het zien van de Grote Trek, als de kuddes eerst west- en later noordwaarts naar het noordwesten van de Serengeti trekken, richting de Mbalageti en Grumeti rivieren.

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Tanzania

°C 31 31 31 30 28 28 28 28 29 30 30 31
mm 71 62 127 270 183 34 27 26 28 49 83 93
J F M A M J J A S O N D

Visum nodig voor Tanzania?

Terug naar boven

Voor een bezoek aan Tanzania hebben Nederlanders een visum nodig. Dit visum moet vooraf worden aangevraagd en is 90 dagen geldig. Check voor het aanvragen van het visum goed welke informatie de ambassade van Tanzania nodig heeft, zoals ingevulde aanvraagformulieren, een kopie van je paspoort en enkele pasfoto’s. Een visum voor Tanzania kun je online aanvragen hier via Visum Tanzania.

Inentingen, gezondheidszaken en hygiëne

Terug naar boven

Bij een bezoek aan Zanzibar is een cholerastempel in het inentingenboekje verplicht. Afhankelijk van de inhoud en route van de reis kunnen andere vaccinaties zoals gele koorts, meningitis, Hepatitis B, BMR, buiktyfus en hondsdolheid worden aangeraden.

In het gehele land komt malaria voor. Malaria wordt voornamelijk ’s avonds en ’s nachts overgebracht door muggenbeten en kan daarom voorkomen worden door bedekkende kleding te dragen en antimuggenspray te gebruiken. Daarnaast wordt het aangeraden om pillen tegen malaria te slikken als je naar en door Tanzania reist.

Bij het beklimmen van de Kilimanjaro kun je hoogteziekte oplopen. Voldoende water drinken en niet te snel stijgen kunnen dit gedeeltelijk voorkomen. Daarnaast bestaan er ook tabletten tegen hoogteziekte. De hygiëne in Tanzania is niet hetzelfde als in Europa; het is dan ook aan te raden om geregeld de handen te wassen en om eventueel desinfectiegel mee te nemen. Vanwege de warmte kan uitdroging hier ook voorkomen, drink daarom voldoende water en neem ORS zakjes mee op reis.

Geografie

Terug naar boven

Tanzania is in het oosten van het continent Afrika gelegen aan de Indische oceaan. In de oceaan zijn de eilanden Zanzibar en Pemba gelegen. De buurlanden van Tanzania zijn Mozambique, Malawi, Zambia, Democratische Republiek Congo, Rwanda, Burundi, Oeganda en Kenia. De grens met Congo wordt gevormd door het beroemde Tanganyika meer. In het noorden van Tanzania, grenzend aan Oeganda en Kenia, ligt het grote Victoriameer.

Reizen binnen Tanzania – Openbaar vervoer & transport

Terug naar boven

Openbaar vervoer is in Tanzania over het algemeen goed geregeld. Tussen de meeste steden en grote plaatsen zijn meerdere malen per week bus-, trein- of bootverbindingen.

Bussen

Busvervoer behoort tot de goedkoopst mogelijke manieren van reizen in Tanzania. Tussen steden zijn er meestal dagelijkse busverbindingen. Bussen zijn vaak in redelijk goede tot goede staat. Over het algemeen geldt: hoe goedkoper het ticket, hoe slechter de staat van de bus. De bussen in Tanzania staan wel bekend om het harde rijden over soms niet al te goede wegen. Ongelukken komen dan ook af en toe voor.

Vliegen

Het grootste vliegveld van Tanzania is het Julius Nyerere International Airport in Dar es Salaam. De meeste andere grote steden in dit land hebben echter ook een vliegveld. De belangrijkste trekpleisters zoals de Kilimanjaro, de Serengeti en Zanzibar kunnen ook via binnenlandse vluchten worden bereikt. Vliegen binnen Tanzania kan echter wel redelijk duur zijn afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt. Een enkeltje Dar es Salaam – Arusha kost bijvoorbeeld €130 tot €250. Tanzania kent vijf eigen luchtvaartmaatschappijen: Air Tanzania, Air Express Tanzania, Precision Air, Fastjet en Zanair.

Treinen

Reizen per trein in Tanzania is eerder een avontuur dan een snelle manier van reizen. Treinen tussen steden rijden vaak maar één a twee keer per week en het komt geregeld voor dat er treinen uitvallen. Lange vertragingen onderweg kunnen ook aan de orde zijn. De meest gebruikte spoorlijn loopt van Dar es Salaam via Dodema naar Kigoma.

Auto & motor

Het is in iedere grote stad en bij de toeristische bestemmingen mogelijk om een eigen auto te huren in Tanzania. De wegen in Tanzania variëren erg van kwaliteit. Sommige geasfalteerde wegen zijn goed onderhouden brede wegen met voldoende bewegwijzering. Andere geasfalteerde wegen bestaan enkel uit gaten in de weg, waardoor het niet mogelijk is om hard te rijden. Op het platteland en in de natuurparken bestaan de meeste wegen uit zand en stenen in plaats van asfalt. Houdt er rekening mee dat men in Tanzania aan de linkerkant van de weg rijdt. Bezit van een internationaal rijbewijs is noodzakelijk bij het rijden in Tanzania. Dit is tegen betaling af te halen bij de ANWB.

Lokaal vervoer

Door het hele land rijden kleine minibusjes die dalla-dalla’s worden genoemd. Deze busjes vertrekken wanneer ze vol zijn en rijden een vaste route. Onderweg wordt er te pas en te onpas gestopt om mensen in en uit te laten stappen. De busjes staan erom bekend dat ze overvol zitten met passagiers, bagage en soms zelfs levende dieren zoals kippen of geiten. Vervoer met een dalla-dalla is de goedkoopste manier van reizen.

Boot

Vanuit Dar es Salaam gaan dagelijks meerdere ferry’s over de Indische oceaan naar Zanzibar. De boten komen daar aan in de plaats Stone Town. Een ticket kost ongeveer €30 enkele reis en moet vooraf gereserveerd worden. Twee keer per week vertrekt er vanuit Dar es Salaam tevens een veerboot naar Pemba Island.

Eten & drinken

Terug naar boven

Ugali, een soort maïspap, met kip of vis is het meest gegeten gerecht in Tanzania. De Indiase invloeden zijn ook terug te vinden in de Tanzaniaanse keuken, zo worden er veel samosa’s en chapati’s gegeten. Zanzibar staat bekend om zijn Zanzibar pizza, een dichtgevouwen pizza van heel dun deeg gevuld met gehakt, kaas of chocolade (!). In de toeristische gebieden zijn talloze westerse restaurants waar westerse gerechten geserveerd worden. De kwaliteit kan wel erg variëren. Het goedkoopst is het om in lokale restaurantjes langs de weg te eten. Lokale biermerken zijn onder andere Serengeti, Kilimanjaro en Safari.

Prijsniveau, pinnen & meer

Terug naar boven

In Tanzania wordt betaald met de Tanzaniaanse Shilling. 1 euro is ongeveer 2.300 Shilling. Veel excursies naar bijvoorbeeld de Kilimanjaro of de Serengeti kunnen worden betaald in US Dollars of Euro’s. Het is dus aan te raden om niet al je geld om te wisselen naar Tanzaniaanse Shillings. Het is tevens illegaal om Tanzaniaans geld het land uit te voeren. Zorg daarom dat alles wordt opgemaakt of omgewisseld voor vertrek. In luxe hotels en lodges kan ook vaak met de creditcard worden afgerekend. Soms wordt hier wel een extra fee voor gevraagd.

In steden in Tanzania zijn vaak geldautomaten te vinden. Deze werken echter niet altijd en het kan onveilig zijn om deze te gebruiken. Indien er gepind moet worden, dan wordt er aangeraden om dit niet ’s avonds te doen en om met meerdere personen tegelijk te gaan.

Het prijsniveau in Tanzania ligt wat lager dan in Nederland. Een cocktail kost bijvoorbeeld €4. Aan de kust en op Zanzibar liggen de prijzen over het algemeen iets hoger dan in het binnenland.

De veiligheid in Tanzania

Terug naar boven

Reizen naar Tanzania is over het algemeen veilig te noemen. Dar es Salaam staat echter wel bekend om zijn vele overvallen en straatdieven. Loop daarom niet met dure apparatuur en sieraden over straat en vraag bij de accommodatie na of het verstandig is om ’s avonds rond te lopen in de buurt. Mocht je toch veel dure spullen of geld bij je hebben, neem dan een taxi. In Dar es Salaam wordt tevens flink gehandeld in auto-onderdelen. Auto’s worden geregeld verlost van onderdelen terwijl ze stilstaan in de file.

In veel nationale parken in Tanzania zijn kampeerplaatsen niet omheind. Hierdoor kunnen wilde dieren zomaar het kampeerterrein oplopen. Let daarom goed op waar je loopt en kijk goed in je omgeving rond voordat je uit je auto of tent naar buiten komt.

Belangrijke feestdagen in Tanzania

Terug naar boven

In Tanzania worden zowel Christelijke als Islamitische feestdagen gevierd. Naast onderstaande vaste feestdagen kent het land ook veel flexibele feestdagen, zoals Pasen, Ramadan, de viering van het einde van de ramadan en het islamitisch nieuwjaar.

1 januari – Nieuwjaarsdag
12 januari – Zanzibar revolution day
5 februari – Oprichting van de politieke partij CCM
26 april – Dag van de eenheid
1 mei – Dag van de arbeid
7 juni – Dag van het kind
8 augustus – Dag van de boeren
14 oktober – Nyerere dag
9 december – Onafhankelijkheidsdag
25 december – Eerste kerstdag
26 december – Tweede kerstdag

Top 3 Tanzania specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt maar liefst 17 verschillende Tanzania rondreizen, waaronder familiereizen en combi’s met o.a. Kenia, Zambia en/of Malawi.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Karin, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website


TUI

TUI

TUI is specialist in zon- en strandvakanties naar het paradijselijke eiland Zanzibar, dat bij Tanzania hoort.
Bezoek website

Meer Tanzania reisorganisaties

Djoser
Djoser

Avontuurlijke groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Tanzania on a budget.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Privé-reizen Tanzania.
Bezoek website

Kras
Kras

NL-sprekende reisleiding.
Bezoek website

NRV
NRV

Luxe & privé.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Tanzania-Oeganda-combireis!
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Met eigen chauffeur.
Bezoek website

Tanzania Specialist
Tanzania Specialist

Privé reizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Tanzania

Vliegtickets naar Tanzania


Meer over vliegen naar Tanzania

Hotels in Tanzania zoeken

Hotels in Tanzania zoeken

Boek je rondreis naar Tanzania

Sawadee
1. Sawadee

Familie- en combireizen.
Bezoek website

Better Places
2. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

TUI
3. TUI

Zanzibar strandvakanties specialist.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Tanzania rondreizen


Vliegtickets Tanzania

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Tanzania
V.a. 526 Meer over vliegen naar Tanzania