In Zanzibar geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 20 Zanzibar reiservaringen

Zanzibar

Een saffierblauwe zee, hagelwitte stranden van poederzand, prachtige koraalformaties en een rijk onderwaterleven. Een binnenland met eeuwenoude dorpjes, specerijenplantages en ossenwagens. Een hoofdstad (Stone Town) vol steegjes om in te verdwalen. Een kleurrijke geschiedenis en cultuur, vol Afrikaanse en Arabische invloeden. Zanzibar (Tanzania) is een originele bestemming voor een exotische zon- en strandvakantie (het goedkoopst te boeken hier bij TUI) en vormt ook een ideaal relaxeinde van een actieve reis door Tanzania.

Vliegtickets Zanzibar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Zanzibar
V.a. 449 Meer over vliegen naar Tanzania

Overnachten op Zanzibar

Vergelijk alle hotels op Zanzibar
Bekijk hotels

Geschiedenis Zanzibar

Zanzibar ligt ten oosten van het vaste land van Tanzania en kent een rijke en gevarieerde geschiedenis. Eerst vestigden de Portugezen zich er met een handelspost en vervolgens werd het een onderdeel van het land Oman. Die gaven het stokje over aan de Britten waarna Zanzibar in 1963 zelfstandig werd. Kort daarna werd Zanzibar samengevoegd met de Republiek Tanganyika, waaruit het huidige Tanzania is ontstaan. Op dit moment vormt Zanzibar, samen met het nabijgelegen eiland Pemba, een aparte staat in Tanzania. Vanwege zijn rijke historie vormt Zanzibar anno nu nog steeds een fascinerende mengelmoes van verschillende culturen en invloeden.

Bezoek het oude Stone Town

Stone town, Zanzibar

Zanzibar Town is de hoofdstad van het eiland Zanzibar. Het prachtige oude gedeelte van deze stad wordt ook wel Stone Town genoemd. Stone Town bestaat uit een wirwar van kleine straatjes en steegjes, historische huizen en gebouwen en stadspleinen. Verdwaal in de vele straatjes in het historische centrum, ga souvenir shoppen of loop binnen bij één van de musea, zoals het Peace Memorial Museum of het Palace Museum. Bekijk het huis waarin ontdekkingsreiziger David Livingstone heeft gewoond of ga naar het Africa House Hotel voor een drankje met uitzicht op de oceaan. Lekker lokaal eten? Eet dan ’s avonds op de sfeervolle night market waar na zonsondergang opeens een wirwar van kleine restaurantjes ontstaat. De lokale lekkernijen variëren van verse vis en garnalen tot Arabische specialiteiten zoals falafel en de beroemde Zanzibar-pizza.

Stone Town

Zicht op Stone Town tijdens zonsopang.

De mooiste stranden van Zanzibar

Zanzibar staat bekend om zijn tropische klimaat, witte zandstranden en een heldere blauwgroene zee. De meeste en de bekendste stranden van Zanzibar vind je aan de lange oostkust (de fotogenieke stranden van o.a. Paje, Jambiani en Kiwengwa), de noordoostkust (vooral de luxere, exclusieve resorts rond Kiwengwa en Pwani) en de smallere noordkust van het eiland (het gezellige Nungwi en kleine zusje Kendwa, populair onder backpackers). Over het algemeen geldt: hoe verder noordwaarts je gaat, hoe rustiger de stranden worden. Houd er rekening mee dat aan de oostkant van Zanzibar tijdens het getijde vloed de oceaan een groot deel van het strand inneemt, waardoor het strand ineens een flink stuk smaller wordt. Bij de stranden aan de noordkust heb je daar geen last van en kun je de hele dag zwemmen zonder lange stukken te hoeven lopen. Ook aan westkust en aan de zuidwestkant van Zanzibar liggen trouwens enkele stranden, maar net wat minder mooi en daarom minder toeristisch ook. Mangapwani, 25 kilometer ten noorden van de hoofdstad Stone Town, is vooral bekend om zijn twee grotten die ooit gebruikt werden voor de slavenhandel. Vanuit het zuidwestelijke Kizimkazi kun je met een boot de zee op naar Menai Bay om dolfijnen te spotten en als je geluk hebt ook met hen te zwemmen.

Strand op Zanzibar
Zanzibar
Zanzibar

De meeste stranden zijn vanuit Stone Town te bereiken met één van de vele lokale busjes. Wanneer je een afgelegen strand wilt bezoeken, kan het zijn dat je moet overstappen. Ook kun je een taxi nemen vanuit Stone Town naar het door jou uitgekozen strand.

Spice tours & duiken op Zanzibar

Naast het toerisme vormen specerijen één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Zanzibar. Het eiland wordt niet voor niets het ‘Spice Island’ genoemd. Must do op Zanzibar is dan ook het maken van een spice tour. Je gaat naar een boerderij waar verschillende soorten kruiden en tropisch fruit verbouwd worden. Tijdens de rondleiding wordt er uitleg gegeven over de gewassen en kruiden en bestaat er de mogelijkheid om deze zelf te proeven. Deze tours zijn te boeken bij bijna alle hotels en resorts.

Duiken bij Zanzibar

Duiken bij Zanzibar.

Verder staat Zanzibar uiteraard in het teken van watersporten, zoals jetskiën, parasailen, vissen en natuurlijk duiken of snorkelen. Dé beste duikbestemming van Zanzibar is de Mnemba Atoll rond Mnemba Island, voor de noordoostkust bij Matemwe. Hier is het alsof je hier duikt of snorkelt in een aquarium. Tijdens een duik kun je meer dan tien soorten schildpadden spotten, bijzondere voelsprietvissen, kleurrijke doktersvissen, verschillende soorten dolfijnen en als je mazzel hebt zelfs ook walvissen.

Tip: alleen gecertificeerde touraanbieders mogen met hun boot in het beschermde koraalgebied rond Mnemba Island komen. Indien je een niet-gecertificeerde maar goedkopere tour boekt, duik of snorkel je dus net buiten het park.

Zanzibar – hoe kom je er?

Het eiland Zanzibar is een bekende toeristische bestemming voor Europeanen, vandaar dat er verschillende touroperators zijn die goedkope vluchten aanbieden rechtstreeks naar dit eiland, zoals TUI in Nederland (v.a. €449 retour). Het is tevens mogelijk om met een tussenstop op Dar es Salaam door te vliegen naar Zanzibar. Ben je al in Dar es Salaam, dan kun je ook met de ferry naar Zanzibar gaan. De ferry vertrekt vanuit de haven middenin het centrum van Dar es Salaam en meert aan in Stone Town in Zanzibar. Er zijn meerdere aanbieders van veerboten en high speed boten; reserveren is van tevoren gewenst.

Strandvakanties Zanzibar & Tanzania-rondreizen inclusief Zanzibar

Voor een complete strandvakantie naar Zanzibar inclusief retourvlucht ben je het goedkoopst uit bij TUI. Zij bieden verschillende accommodaties aan op verschillende stranden, van kleinschalig en knus (zoals het Reef & Beach Resort en Paradise Beach Resort, beide met Nederlandse eigenaar, of het goedkope droomplekje La Madrugada) tot all inclusive en heel luxe (o.a. de betaalbare all inclusive Diamonds Mapenzi en de superdeluxe Neptune Pwani Beach Resort & Spa). Opvallend is dat deze exotische strandvakanties vaak erg goed betaalbare zijn: soms al vanaf €499 of €599 voor 9 dagen inclusief retourvlucht.

Zanzibar

Natuurlijk kun je ook een Tanzania-rondreis maken die afsluit op Zanzibar, zo combineer je een avontuurlijke safari-ervaring met relaxen op paradijselijke stranden. Kijk o.a. bij deze geweldige groepsreizen van Djoser, deze goeie budgetreis van Shoestring of déze privéreis van FOX Verre Reizen.

Top 3 Tanzania specialisten

Sawadee
Sawadee

Familiereizen en combi’s met o.a. Kenia, Zambia en/of Malawi.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Karin, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

TUI
TUI

TUI is specialist in zon- en strandvakanties naar het paradijselijke eiland Zanzibar, dat bij Tanzania hoort.
Bezoek website

Beste reistijd Zanzibar

Zanzibar is een echte zon-, zee- en strandbestemming. Je kunt Zanzibar het beste bezoeken tijdens de koelere droge periode van juni tot oktober, met gemiddelde temperaturen tussen 24 en 30 graden Celsius en een lage luchtvochtigheid. Van november tot maart is ook een prima periode, maar dan is het wat heter. Zeker richting de regenmaanden van april en mei neemt dan de luchtvochtigheid ook erg toe. Zelfs in de regenperiode van april en mei is het aan de oostkust van Zanzibar de meeste momenten van de dag gewoon droog en warm: de meeste regen valt dan aan de westkust en bij Stone Town.

Reisinspiratie

Alle Tanzania artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Tanzania

Bekijk de top 10 Tanzania rondreizen

20 Zanzibar reiservaringen en tips



  • 1 review
    0 waarderingen

    “Zanzibar”

    Geplaatst 11-01-2019

    SUPER! Karaafu hotel was fenomenaal in 2007! Enorm lekkere zeevruchtendiners! Snorkelen met de dolfijnen en op de bloedmooie koraalriffen...kleine verkoophuisjes waar men zelfgemaakte soeveniertjes kan kopen (pingelen!) Verbazingwekkende optredens van de Masaï, die superhoog springen, nooit eerder gezien!! Opgepast voor het verbranden! Wij zijn geen evenaarszon gewend; ik spreek uit ervaring! Kan bloedheet zijn in Stonetown....Zeer aan te raden, maar in hogere klassehotels voor hygiëne en luxe-aanbod eten.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 1 review
    2 waarderingen

    “Zanzibar en Tanzania”

    Geplaatst 22-03-2018

    Wij vonden een goedkope vakantie via www.holidayguru.nl . Ik vond zelf Tanzania prachtig, maar ook Zanzibar is heerlijk te doen als je op zoek bent naar een ontspannen vakantie. Wij zijn een stukje gaan snorkelen, en verder is het echt een bestemming om gewoon te ontspannen!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • “Zanzibar”

    Geplaatst 03-03-2018

    Het was geen vakantie. Ik heb een jaar op dit kleine eilandje gewerkt. Jaren later de moed gevonden om mijn verhaal neer te schrijven en te delen. Met Gebreken is de titel van mijn boek.
    Onder andere via bol.com en standaard boekhandel te koop.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 37 landen bezocht
    7 reviews
    6 waarderingen

    “Heerlijk eiland om te relaxen ”

    Geplaatst 10-12-2017

    Zanzibar is een heel mooi eiland met mooie stranden en een azuurblauwe zee. Er zijn ook genoeg andere dingen te doen een bezoek aan Stonetown mag niet ontbreken , jozani forrest is leuk en een kruidenfarm bezoeken is erg leuk. De blue lagoon is ook een erg gave excursie vraag om naar de zeesterren te gaan echt heel bijzonder.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 18 landen bezocht
    15 reviews
    47 waarderingen

    “Zanzibar als aflsuiter”

    Geplaatst 26-11-2017

    Na een maand in Tanzania te zijn geweest zou ik mijn reis afsluiten op Zanzibar. Omdat Tanzania een arm land is en ik verbleef bij de lokale mensen was ik toe aan luxe!

    Helaas, regentijd! Zanzibar is prachtig maar als het regent is er vrij weinig te doen.

    Stonetown is eigenlijk de enige echte stad op Zanzibar. Hier is veel te zien van de slavernij. Museums, monumenten etcetera. Er is zelfs een museum waarin je in de kamers kan gaan waar de slaven vroeger met wel 50 man insliepen. Dat heeft zoveel indruk gemaakt en daarom raad ik iedereen aan om naar dit museum te gaan.

    Verder kan je vanuit Stonetown met een bootje naar Prison Island. Ook hier zie je veel terug van de slavernij. Zanzibar was vroeger namelijk het centrum van de slavernij. In brochures en op internet staat dat je er veel grote schildpaden vindt. Echter zitten deze schildpaden wel opgesloten en leven ze niet in de vrije natuur zoals het in brochures lijkt te zijn.

    Na een maand in Tanzania waar alles zo goedkoop was leek Zanzibar ontzettend duur. Vooral de excursies. Echter als je met de lokale mensen praat, waaronder de gidsen die gehuurd worden door de Hotels, kom je erachter dat het geld vooral naar de Hotels gaat en niet naar de lokale mensen. Mijn grootste tip is dan ook om de gidsen niet via het hotel te huren. Daar betaal je namelijk al snel 100 dollar voor een excursie en de gids krijg niet meer dan 10 dollar. De overige dollars gaan naar het Hotel die vaak in handen zijn van Amerikanen of Indiërs en die de lokale mensen uitbuiten. Indien je direct bij de gids boekt betaal je niet meer dan 40 dollar voor dezelfde excursie en krijgt deze persoon dus meer geld waardoor je ze helpt.

    Zanzibar is ontzettend toeristisch en is ook het enige gebied waar ik geweest ben in Tanzania waar men om geld bedelt. Mensen van Zanzibar zijn wel arm, maar niet zo arm als op het land van Tanzania. Ze maken dus gebruik van de toeristen. Want zeg nou zelf, als een kind met kapotte schoenen om geld vraag, kan jij dat dan weigeren?


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 11 april 2018 03:13

      Hi Angelique, Bedankt voor de waardevolle informatie. Ik denk erover na om eind mei/begin juni naar Tanzania te gaan. Heb je tips voor mij over wat redelijk geprijsde websites die naar Tanzania vliegen en excursies of verblijf aanbieden?


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 11 april 2018 03:14

      Hi Angelique, Bedankt voor de waardevolle informatie. Ik denk erover na om eind mei/begin juni naar Tanzania te gaan. Heb je tips voor mij over wat redelijk geprijsde websites die naar Tanzania vliegen en excursies of verblijf aanbieden?


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 11 april 2018 03:16

      Hi Angelique, Bedankt voor de waardevolle informatie. Ik denk erover na om eind mei/begin juni naar Tanzania te gaan. Heb je tips voor mij over wat redelijk geprijsde websites die naar Tanzania vliegen en excursies of verblijf aanbieden?

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 50 landen bezocht
    26 reviews
    28 waarderingen

    “Gemengde gevoelens, maar zeker een fijn eiland”

    Geplaatst 22-11-2017

    Je kunt hier lekker relaxen na een safari, dat kan ik zeker aanraden. In essentie is het ook een fijn eiland: er zijn palmbomen, er is een zee, een strand en mooie resorts. Onze gemengde gevoelens hadden te maken met het feit dat wij uit Tanzania kwamen en een veel hoger services niveau gewend waren in een veel meer authentieke sfeer. Daardoor kwam Zanzibar als commercieel en toeristisch over op ons. Er zijn ook mensen die hier 2 weken naar een resort gaan, persoonlijk zou ik dan aanraden om naar Turkije te gaan waar je voor minder geld een vergelijkbaar aanbod hebt. De stranden in Zanzibar kunnen mooi zijn, maar door het sterke getij is de zee dermate ondiep en vol met wieren, dat je er niet echt kunt zwemmen en het strand vol met wieren ligt.
    Wij zijn ook op de Dominicaanse Republiek geweest, als je voor het strand gaat, is het daar vele malen mooier.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 16 landen bezocht
    13 reviews
    5 waarderingen

    “Toeristisch en sfeervol”

    Geplaatst 19-11-2017

    Zanzibar is een heel leuk eilandje en goed te bezoeken met de boot vanaf Dar Es Salaam. Hoogtepunten van mijn bezoek aan Zanzibar:
    - Stone town. Toeristisch en oud maar daardoor zeer sfeervol en genoeg te beleven. Vooral Forodhani Gardens vond ik echt een succes. Leuk om s' avonds aan het water te dineren.
    - Spice tour. Super leuke rondleiding gehad over een kruiden boerderij waar een gids ons 2-3 uur lang meenam en veel verschillende kruiden, groenten en fruitstoorten liet zien.
    - Kizimkazi. Vooral het zwemmen met dolfijnen is geweldig.
    - Jozani Forest. Hier kun je wilde Zanzibar aapjes zien en kun je een rondleiding krijgen door het bos.
    - De witte stranden met knalblauw water waren ook zeker de moeite waard!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 29 landen bezocht
    13 reviews
    19 waarderingen

    “Tropical paradise”

    Geplaatst 17-11-2017

    Zanzibar: wat een héérlijk eiland. Wij zijn er aan het begin van onze reis door Tanzania begonnen en hebben er ook onze laatste week weer doorgebracht. Het is er ongelofelijk relaxed. Geheime tip: zorg dat je in Paje verblijft bij Mustapha's Place. Ik denk dat dit de rest van mijn leven mijn secret hide-away zal blijven; allemaal kleine hutjes, allemaal anders ingericht, met heel veel zorg voor ieder detail. Met je blote voeten in het zand, overal hangmatten en 's avonds biertjes drinken bij het kampvuur. Je kunt er daarnaast fantastisch kite-surfen en er zijn op vrijdagavond gezellige feestjes. Ook de andere kant van het eiland is absoluut de moeite waard. Als je in Nungwi verblijft, zorg dan dat je bij Homeland Swahili Lodge verblijft (of beter bekend als 'The Crazy man')! De man die hier werkzaam is is enigszins apart, maar wij hebben constant in een deuk om hem gelegen. Hij rijdt je overal naar toe en doet er alles aan om het je naar de zin te maken in zijn hostel. Héél, héél leuk! Ook hier kun je fantastische dagtripjes (dolfijnen zien, naar afgelegen eilandjes etc.) doen voor nog geen €15 per persoon. Gaat dat zien lieve mensen!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 55 landen bezocht
    13 reviews
    5 waarderingen

    “Tropische stranden en stone town”

    Geplaatst 20-10-2017

    Zanzibar heeft prachtige stranden met palmbomen. Je kunt er geweldig duiken en snorkelen. Stonetown is een mooie oude stad, maar na zonsondergang is het veiliger om een taxi te nemen. Verder is Zanzibar natuurlijk spice Island. Je kunt zien hoe alles groeit en genieten van de heerlijke kruiden in gerechten.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 44 landen bezocht
    23 reviews
    11 waarderingen

    “Ultiem strandeiland”

    Geplaatst 22-03-2017

    De hoofdstad Stonetown is heerlijk om doorheen te dwalen en souveniers te shoppen. De avondmarkt is een leuke plek om te eten, van verse vis tot Zanzibar pizza. Wij zijn naar Jambiani Beach gegaan. Een prachtig strand en een superblauwe zee. Bij vloed blijft er niet veel van het strand over en als het eb is, is de zee ver weg. Maar het is er heerlijk relaxed, geen verkopers op het strand. Wel dames in kleurrijke jurken die zeewier zoeken. Er is een ruime keuze aan hotelresorts. Dus goed zoeken wat voor jou geschikt is. Duiken en snorkelen is mooi. Afhankelijk van je ervaring natuurlijk. Want het is niet een top 5 divingspot.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Zanzibar reiservaring en tips!

Ben jij in Zanzibar geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Tanzania specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt maar liefst 17 verschillende Tanzania rondreizen, waaronder familiereizen en combi’s met o.a. Kenia, Zambia en/of Malawi.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Karin, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website


TUI

TUI

TUI is specialist in zon- en strandvakanties naar het paradijselijke eiland Zanzibar, dat bij Tanzania hoort.
Bezoek website

Meer Tanzania reisorganisaties

Djoser
Djoser

Avontuurlijke groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Tanzania on a budget.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Privé-reizen Tanzania.
Bezoek website

Kras
Kras

NL-sprekende reisleiding.
Bezoek website

NRV
NRV

Luxe & privé.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Tanzania-Oeganda-combireis!
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Met eigen chauffeur.
Bezoek website

Tanzania Specialist
Tanzania Specialist

Privé reizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Tanzania

Vliegtickets naar Tanzania


Meer over vliegen naar Tanzania

Hotels in Tanzania zoeken

Hotels in Tanzania zoeken

Boek je rondreis naar Tanzania

Sawadee
1. Sawadee

Familie- en combireizen.
Bezoek website

Better Places
2. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

TUI
3. TUI

Zanzibar strandvakanties specialist.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Tanzania rondreizen


Vliegtickets Tanzania

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Tanzania
V.a. 526 Meer over vliegen naar Tanzania