In Zanzibar geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 20 Zanzibar reiservaringen

Zanzibar

Een saffierblauwe zee, hagelwitte stranden van poederzand, prachtige koraalformaties en een rijk onderwaterleven. Een binnenland met eeuwenoude dorpjes, specerijenplantages en ossenwagens. Een hoofdstad (Stone Town) vol steegjes om in te verdwalen. Een kleurrijke geschiedenis en cultuur, vol Afrikaanse en Arabische invloeden. Zanzibar (Tanzania) is een originele bestemming voor een exotische zon- en strandvakantie (het goedkoopst te boeken hier bij TUI) en vormt ook een ideaal relaxeinde van een actieve reis door Tanzania.

Vliegtickets Zanzibar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Zanzibar
V.a. 449 Meer over vliegen naar Tanzania

Overnachten op Zanzibar

Vergelijk alle hotels op Zanzibar
Bekijk hotels

Geschiedenis Zanzibar

Zanzibar ligt ten oosten van het vaste land van Tanzania en kent een rijke en gevarieerde geschiedenis. Eerst vestigden de Portugezen zich er met een handelspost en vervolgens werd het een onderdeel van het land Oman. Die gaven het stokje over aan de Britten waarna Zanzibar in 1963 zelfstandig werd. Kort daarna werd Zanzibar samengevoegd met de Republiek Tanganyika, waaruit het huidige Tanzania is ontstaan. Op dit moment vormt Zanzibar, samen met het nabijgelegen eiland Pemba, een aparte staat in Tanzania. Vanwege zijn rijke historie vormt Zanzibar anno nu nog steeds een fascinerende mengelmoes van verschillende culturen en invloeden.

Bezoek het oude Stone Town

Stone town, Zanzibar

Zanzibar Town is de hoofdstad van het eiland Zanzibar. Het prachtige oude gedeelte van deze stad wordt ook wel Stone Town genoemd. Stone Town bestaat uit een wirwar van kleine straatjes en steegjes, historische huizen en gebouwen en stadspleinen. Verdwaal in de vele straatjes in het historische centrum, ga souvenir shoppen of loop binnen bij één van de musea, zoals het Peace Memorial Museum of het Palace Museum. Bekijk het huis waarin ontdekkingsreiziger David Livingstone heeft gewoond of ga naar het Africa House Hotel voor een drankje met uitzicht op de oceaan. Lekker lokaal eten? Eet dan ’s avonds op de sfeervolle night market waar na zonsondergang opeens een wirwar van kleine restaurantjes ontstaat. De lokale lekkernijen variëren van verse vis en garnalen tot Arabische specialiteiten zoals falafel en de beroemde Zanzibar-pizza.

Stone Town

Zicht op Stone Town tijdens zonsopang.

De mooiste stranden van Zanzibar

Zanzibar staat bekend om zijn tropische klimaat, witte zandstranden en een heldere blauwgroene zee. De meeste en de bekendste stranden van Zanzibar vind je aan de lange oostkust (de fotogenieke stranden van o.a. Paje, Jambiani en Kiwengwa), de noordoostkust (vooral de luxere, exclusieve resorts rond Kiwengwa en Pwani) en de smallere noordkust van het eiland (het gezellige Nungwi en kleine zusje Kendwa, populair onder backpackers). Over het algemeen geldt: hoe verder noordwaarts je gaat, hoe rustiger de stranden worden. Houd er rekening mee dat aan de oostkant van Zanzibar tijdens het getijde vloed de oceaan een groot deel van het strand inneemt, waardoor het strand ineens een flink stuk smaller wordt. Bij de stranden aan de noordkust heb je daar geen last van en kun je de hele dag zwemmen zonder lange stukken te hoeven lopen. Ook aan westkust en aan de zuidwestkant van Zanzibar liggen trouwens enkele stranden, maar net wat minder mooi en daarom minder toeristisch ook. Mangapwani, 25 kilometer ten noorden van de hoofdstad Stone Town, is vooral bekend om zijn twee grotten die ooit gebruikt werden voor de slavenhandel. Vanuit het zuidwestelijke Kizimkazi kun je met een boot de zee op naar Menai Bay om dolfijnen te spotten en als je geluk hebt ook met hen te zwemmen.

Strand op Zanzibar
Zanzibar
Zanzibar

De meeste stranden zijn vanuit Stone Town te bereiken met één van de vele lokale busjes. Wanneer je een afgelegen strand wilt bezoeken, kan het zijn dat je moet overstappen. Ook kun je een taxi nemen vanuit Stone Town naar het door jou uitgekozen strand.

Spice tours & duiken op Zanzibar

Naast het toerisme vormen specerijen één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Zanzibar. Het eiland wordt niet voor niets het ‘Spice Island’ genoemd. Must do op Zanzibar is dan ook het maken van een spice tour. Je gaat naar een boerderij waar verschillende soorten kruiden en tropisch fruit verbouwd worden. Tijdens de rondleiding wordt er uitleg gegeven over de gewassen en kruiden en bestaat er de mogelijkheid om deze zelf te proeven. Deze tours zijn te boeken bij bijna alle hotels en resorts.

Duiken bij Zanzibar

Duiken bij Zanzibar.

Verder staat Zanzibar uiteraard in het teken van watersporten, zoals jetskiën, parasailen, vissen en natuurlijk duiken of snorkelen. Dé beste duikbestemming van Zanzibar is de Mnemba Atoll rond Mnemba Island, voor de noordoostkust bij Matemwe. Hier is het alsof je hier duikt of snorkelt in een aquarium. Tijdens een duik kun je meer dan tien soorten schildpadden spotten, bijzondere voelsprietvissen, kleurrijke doktersvissen, verschillende soorten dolfijnen en als je mazzel hebt zelfs ook walvissen.

Tip: alleen gecertificeerde touraanbieders mogen met hun boot in het beschermde koraalgebied rond Mnemba Island komen. Indien je een niet-gecertificeerde maar goedkopere tour boekt, duik of snorkel je dus net buiten het park.

Zanzibar – hoe kom je er?

Het eiland Zanzibar is een bekende toeristische bestemming voor Europeanen, vandaar dat er verschillende touroperators zijn die goedkope vluchten aanbieden rechtstreeks naar dit eiland, zoals TUI in Nederland (v.a. €449 retour). Het is tevens mogelijk om met een tussenstop op Dar es Salaam door te vliegen naar Zanzibar. Ben je al in Dar es Salaam, dan kun je ook met de ferry naar Zanzibar gaan. De ferry vertrekt vanuit de haven middenin het centrum van Dar es Salaam en meert aan in Stone Town in Zanzibar. Er zijn meerdere aanbieders van veerboten en high speed boten; reserveren is van tevoren gewenst.

Strandvakanties Zanzibar & Tanzania-rondreizen inclusief Zanzibar

Voor een complete strandvakantie naar Zanzibar inclusief retourvlucht ben je het goedkoopst uit bij TUI. Zij bieden verschillende accommodaties aan op verschillende stranden, van kleinschalig en knus (zoals het Reef & Beach Resort en Paradise Beach Resort, beide met Nederlandse eigenaar, of het goedkope droomplekje La Madrugada) tot all inclusive en heel luxe (o.a. de betaalbare all inclusive Diamonds Mapenzi en de superdeluxe Neptune Pwani Beach Resort & Spa). Opvallend is dat deze exotische strandvakanties vaak erg goed betaalbare zijn: soms al vanaf €499 of €599 voor 9 dagen inclusief retourvlucht.

Zanzibar

Natuurlijk kun je ook een Tanzania-rondreis maken die afsluit op Zanzibar, zo combineer je een avontuurlijke safari-ervaring met relaxen op paradijselijke stranden. Kijk o.a. bij deze geweldige groepsreizen van Djoser, deze goeie budgetreis van Shoestring of déze privéreis van FOX Verre Reizen.

Top 3 Tanzania specialisten

Sawadee
Sawadee

Familiereizen en combi’s met o.a. Kenia, Zambia en/of Malawi.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Karin, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

TUI
TUI

TUI is specialist in zon- en strandvakanties naar het paradijselijke eiland Zanzibar, dat bij Tanzania hoort.
Bezoek website

Beste reistijd Zanzibar

Zanzibar is een echte zon-, zee- en strandbestemming. Je kunt Zanzibar het beste bezoeken tijdens de koelere droge periode van juni tot oktober, met gemiddelde temperaturen tussen 24 en 30 graden Celsius en een lage luchtvochtigheid. Van november tot maart is ook een prima periode, maar dan is het wat heter. Zeker richting de regenmaanden van april en mei neemt dan de luchtvochtigheid ook erg toe. Zelfs in de regenperiode van april en mei is het aan de oostkust van Zanzibar de meeste momenten van de dag gewoon droog en warm: de meeste regen valt dan aan de westkust en bij Stone Town.

Reisinspiratie

Alle Tanzania artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Tanzania

Bekijk de top 10 Tanzania rondreizen

20 Zanzibar reiservaringen en tips



  • 25 landen bezocht
    4 reviews
    5 waarderingen

    “Zon, zee, snorkel”

    Geplaatst 28-02-2017

    Een heerlijk eiland om tot rust te komen, te genieten van de zee, de zon en het snorkelen. De resorts liggen bijna allemaal best afgelegen. Centraal genoeg voor excursies en uitstapjes, maar 's avonds loop je niet makkelijk naar restaurantjes e.d.
    De zee is prachtig! Om sommige plekken op het eiland heb je 'last' van eb en vloed en kun je niet altijd goed in zee zwemmen. Maar gelukkig zijn er veel alternatieve stranden in de buurt waar je dan heen kan. StoneTown is ook leuk om te bezoeken. Slenteren door de smalle straatjes. Door de bouw van de gebouwen heeft het soms iets Arabisch of Zuid Amerikaans, maar wel echt het Afrikaanse straatleven. De stranden zijn niet normaal mooi! Zo wit en zoveel kleuren blauw in het water, niet normaal! Snorkelen is ook heel leuk, al zijn de snorkelplekken wel erg druk bezocht. Toch heb je daar niet heel veel last van. Ook is het leuk een dorpje te bezoeken en op een lokale markt fruit te kopen. Heerlijk om een weekje te relaxen!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 32 landen bezocht
    3 reviews
    5 waarderingen

    “Wauw... wat een paradijsje! ”

    Geplaatst 01-11-2016

    Wat een fantastische afsluiter na een prachtige safari! Stonetown is een leuke stad om een nachtje te verblijven, lekker slenteren door de smalle straatjes. 's Avonds lekker eten aan het water.
    Daarna hebben wij een paar nachtjes in een prachtig resort aan de oostkant van het eiland mogen logeren. Hier heb je een zeer groot verschil in eb en vloed, prachtig. Ook kun je aan het strand zeer veel zeesterren vinden en zijn de locals altijd bereid om (tegen een kleine vergoeding) met je mee op zoek te gaan naar mooie snorkelplekjes en al het andere mooie in de zee.
    Absoluut een aanrader om te verblijven na een safari.


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 07 november 2016 21:18

      Goedenavond wij willen eind november naar zanzibar voor een weekje mijn vraag aan u is hoe zijn de kosten van eten en drinken in de restaurants of in de hotels .Mvg marjolein

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • “Verliefd op Zanzibar”

    Geplaatst 30-10-2016

    Vorig jaar zijn wij met Tui naar Zanzibar gevlogen.
    Wij dachten dat het heel toeristisch zou zijn maar dit is ons reuze mee gevallen. We hebben veel van het eiland gezien en cultuur geproefd. Zo zijn we naar een dorp geweest ; Makunduchi Village.. geweldig om al die kinderen te zien ook hebben we de Spice tour gedaan echt de moeite waard je leert hoe alle kruiden echt groeit. De stranden in Zanzibar zijn waanzinnig , zand die zo wit is dat het pijn doet aan je ogen omdat de zon erop het weerkaatst . De zee is prachtig ( 50 tinten blauw )Niet te vergeten het grote verschil van eb naar vloed. De locals die op het strand aan het werk zijn.. eten met de locals. Je moet Zanzibar proeven, zien en beleven.. wij zijn verliefd

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 1 review
    0 waarderingen

    “Heerlijk rustig en prachtige natuur”

    Geplaatst 30-10-2016

    War een geweldig land om helemaal tot rust te komen. Natuur en stranden zijn een plaatje. Bevolking vriendelijk. Stone town gaan zien 1 dag en dan weer terug naar de paradijselijk mooie stranden.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • “Getrouwd op Zanzibar”

    Geplaatst 03-05-2016

    Het is alweer even geleden, maar ik ben inmiddels 3x op Zanzibar geweest. De tweede keer om te trouwen. Wij verbleven bij Matemwe Beach. Een perfect hotel, destijds wat kleiner dan dat het nu is.
    Buiten trouwen op het strand hebben we veel gezien. Spice tour, Stone town helemaal doorkruist verschillende keren, duiken, snorkelen en lekker eten.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • “Magische stranden en matige feestjes”

    Geplaatst 29-02-2016

    Zanzibar, de oude stad is leuk en de stranden zijn bijzonder mooi. Het houtsnijwerk is een van de meest kenmerkende dingen van de geschiedenis, samen met de Dhows die traag schommelen op het ritme van de golven. Er zijn wat leuke tentjes gekomen waar je lekker iets kan drinken, maar doe jezelf een lol en ga niet naar een Full moon party. Er was een strand, alcohol, volle maan.....en heel veel verveelde mensen (vooral heel veel meiden) omdat de sfeer er niet in zat. De cultuur is wat Zanzibar mooi maakt, en dat is iets wat waarschijnlijk nog maar een paar jaar te vangen is door het oog van de camera voordat het helemaal gecommercialiseerd is. Dus ga nu je nog kan!


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 08 december 2016 18:06

      Mag ik vragen aan welke kant of plek je hebt gezeten ? Ik ben aan t kijken voor een hotel, maar welke plek zou je aanraden? Is t ook mogelijk om heel t eiland te zien ?gr Jane


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 08 december 2016 18:07

      Mag ik vragen aan welke kant of plek je hebt gezeten ? Ik ben aan t kijken voor een hotel, maar welke plek zou je aanraden? Is t ook mogelijk om heel t eiland te zien ?gr Jane


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 08 december 2016 18:07

      Mag ik vragen aan welke kant of plek je hebt gezeten ? Ik ben aan t kijken voor een hotel, maar welke plek zou je aanraden? Is t ook mogelijk om heel t eiland te zien ?gr Jane

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 4 reviews
    2 waarderingen

    “Zanzibar, een paradijs op aarde. ”

    Geplaatst 22-02-2016

    Hakuna Matatta...
    En zo is het leven op Zanzibar ook echt, wat is dit een geweldig mooie bestemming!
    Wij hebben ons oprecht afgevraagd of er nog een mooiere (betaalbare) plaats op aarde is.
    Helaas heerst er onder de bevolking veel armoede, daarnaast is ook wel schokkend om te horen dat de gemiddelde man slechts 45 jaar oud wordt.
    Het leven gaat er daar heel anders aan toe als in Nederland, geen verharde wegen, mensen fiets over straat/snelweg? ook in het donker, zonder licht etc. De bevolking is trouwens wel (deels gemeend) heel vriendelijk.

    Wij verbleven in het Reef & Beach resort, simpel resort maar alles aanwezig voor een goede vakantie.
    Blijf niet de hele tijd in het resort maar ga ook excursies doen en ga kijken hoe de lokale bevolking leeft. Vanuit het resort wordt er een (middag)excursie georganiseerd naar een locale stam. Wij hebben de spice tour gedaan, erg interessant om te zien wat de locals allemaal met de kruiden doen. Wij hadden totaal niet verwacht dat het binnenland van Zanzibar zo groen was, tot aan rijstvelden toe.
    Wat ook echt een aanrader is om vanuit het resort met 2 locals te gaan varen (dit kun je in de bar regelen). Je gaat met ze varen ‘zeilen’, kunt onderweg snorkelen en vaart weer terug.
    Helaas kunnen ze weinig tot geen Engels maar je ziet wel dat deze locals ook plezier aan zo’n ochtend hebben. Toen wij dit deden koste het slecht USD 10 p.p.
    Dus met (een beetje) fooi kun je ze al erg blij maken.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 24 landen bezocht
    19 reviews
    4 waarderingen

    “Mooiste stranden ooit dus geniet!”

    Geplaatst 07-01-2016

    Ik heb nog steeds het poederwitte zand van de stranden van Zanzibar in mijn bikini zitten! Het zand is er zo fijn, dat kun je je pas voorstellen als je er bent geweest. Wat prachtig is, is het lichtgevende plankton, wat je snachts kunt zien als je gaat zwemmen of door de branding loopt. Ook is de sterrenhemel er prachtig, omdat je door de zee heel ver kunt kijken met relatief weinig lichtvervuiling. Let op als je door de branding naar strandtentjes loopt! Als het vloed wordt, dan kan het wel eens zo zijn dat je door de straten heen moet lopen, en daar kun je verdwalen of op plekken komen waar je liever niet was. Er zijn verschillende stranden op Zanzibar, wees je ervan bewust dat je daar wel een keuze in moet maken, wanneer je je slaapplaats kiest. De stranden kunnen ver van elkaar afliggen. Stonetown is niet zo boeiend, alleen voor souveniers kopen en de food-market voor avond eten. Zorg dan wel dat je geen opzichtige sieraden draagt. Soms proberen ze je ring te pakken bij het geven van een hand...Het is beter om ergens een plek aan het strand te vinden om te slapen. Op Nungwi beach zijn er heel veel guesthouses die zeker de moeite zijn. Laat je niet misleiden om bij het dure hilton hotel te slapen; die hebben continu zee-wier op hun strand. Bij het oude fort in Stone Town kun je naar eerlijke prijzen dagexcursies regelen. Ga zeker met dolfijnen snorkelen als je er bent, maar wees je ervan bewust dat dit wilde dieren zijn, en als je ze wilt zien moet je snel mee kunnen zwemmen!


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 08 december 2016 18:09

      Hallo, mag ik vragen waar je precies hebt gezeten? Of maakt t niet veel uit ? Ik ben aan t kijken voor een vakantie . Is t ook qua grootte ook mogelijk om alles te zien?

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren



  • 20 landen bezocht
    5 reviews
    1 waardering

    “Hakuna Matata - Zanzibar ”

    Geplaatst 29-12-2015

    Zanzibar.. Paradijs op aarde...
    Dit is het ook... Overal witte stranden, luxe resorts en de prachtig blauwe zee.
    Helaas is er buiten de poorten van deze resorts heel veel armoede. Mensen hebben geen huizen, geen stromend water.. Ze leven in de 'jungle' op heel primitieve wijze. Het gaf ons niet zo'n fijn gevoel om te zien dat het contrast zo groot is.
    Aan het einde van onze vakantie hebben we dan ook een hele tas met kleding en toiletspullen (shampoo, zeep etc) achtergelaten bij de reisleiding. Zij maken eens per maand een trip naar een scholen en special tehuizen voor albino's.

    Maar natuurlijk hebben wij ook genoten van al het moois dat dit eiland te bieden heft. Een tripje naar Stone Town mag zeker niet ontbreken. Hier kun je het lekkerste fruit en allerlei specerijen en kruiden aan schaffen.
    Het land Tanzania is zeer islamitisch, houd hier qua kleding dus ook een beetje rekening mee. Uit respect naar de inwoners van het land, maar ook voor jezelf zodat je niet in vervelende situaties terecht komt.

    Prison Island en de snorkeltour zijn ook zeker aanraders, zeker wanneer je dolfijnen ziet op zee!

    Het strandleven is heerlijk ontspannen zolang je op de prive strandjes van de resorts ligt.
    Wanneer je gaat zwemmen zijn er wel verkopers die houtsnijwerk, kleding, sigarretten en andere souvenirs willen aansmeren. Maar als je aangeeft dat je geen interesse hebt, laten ze je met rust.
    Een leuke bijkomstigheid van het strandleven is het extreme verschil in eb en vloed. Wanneer het eb is, kun je heel ver het rif oplopen. Laat je voor een kleine bijdrage meenemen het rif op (waterschoenen aan!!) door de locals. Ze laten je de mooiste vissen, zeesterren en andere bezienswaardigheden en dieren zien! Ontzettend leuk om te doen!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • “Zanzibar een paradijs op aarde!”

    Geplaatst 24-11-2015

    We zijn van 4 november tot 11 november naar Zanzibar afgereisd. Wij verbleven in het Reef&Beach resort een aanrader! We hadden het mooiste uitzicht door de verschillen van eb en vloed. We hebben een aantal excursies gedaan o.a the spiceytour,Stone town , Prison Island , snorkelen bij Memba island en naar Makunduchi village geweest. Dit moet je op Zanzibar gewoon gedaan hebben. Zanzibar is echt een paradijs!!!!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Zanzibar reiservaring en tips!

Ben jij in Zanzibar geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Tanzania specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt maar liefst 17 verschillende Tanzania rondreizen, waaronder familiereizen en combi’s met o.a. Kenia, Zambia en/of Malawi.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Karin, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website


TUI

TUI

TUI is specialist in zon- en strandvakanties naar het paradijselijke eiland Zanzibar, dat bij Tanzania hoort.
Bezoek website

Meer Tanzania reisorganisaties

Djoser
Djoser

Avontuurlijke groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Tanzania on a budget.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Privé-reizen Tanzania.
Bezoek website

Kras
Kras

NL-sprekende reisleiding.
Bezoek website

NRV
NRV

Luxe & privé.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Tanzania-Oeganda-combireis!
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Met eigen chauffeur.
Bezoek website

Tanzania Specialist
Tanzania Specialist

Privé reizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Tanzania

Vliegtickets naar Tanzania


Meer over vliegen naar Tanzania

Hotels in Tanzania zoeken

Hotels in Tanzania zoeken

Boek je rondreis naar Tanzania

Sawadee
1. Sawadee

Familie- en combireizen.
Bezoek website

Better Places
2. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

TUI
3. TUI

Zanzibar strandvakanties specialist.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Tanzania rondreizen


Vliegtickets Tanzania

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Tanzania
V.a. 526 Meer over vliegen naar Tanzania