Laatst bijgewerkt op 19 januari 2022

Waarheen kun je deze zomer op vakantie gaan in coronatijd? Nu corona in steeds meer landen op zijn retour is, is een zomervakantie 2020 tóch mogelijk. Diverse landen zijn sinds inmiddels weer ‘open’ voor toerisme! Hier álle landen waar je weer op vakantie kan in het restant van 2020, met voor de 10 populairste vakantielanden een uitgebreide toelichting en dagelijkse updates. UPDATE: 2020 is voorbij, lees hier alles over het vroegboeken van je vakanties 2021 (zoals je zomervakantie 2021)!

Inhoud:

Vakanties in Europa mogen weer na 15 juni!

Vakanties naar veel Europese landen zijn sinds 15 juni weer mogelijk. Voor veel landen in het Schengengebied is het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid van Code Oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar Code Geel (‘let op: veiligheidsrisico’s) gegaan. Dat betekent dat toeristische reizen en familiebezoeken weer kunnen. Ook is de quarantaineverplichting vervallen voor die landen, dus je hoeft als teruggekeerde toerist niet twee weken thuis te blijven.

Reizen in Europa: actuele situatie

Let op, veiligheidsrisico’s

Alleen noodzakelijke reizen

Nog niet definitief

Landen die je mag bezoeken voor je zomervakantie 2020

De landen die inmiddels van Code Oranje naar Code Geel gaan (en dus weer bezocht mogen worden) zijn:

 • België
 • Duitsland
 • Estland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Hongarije
 • IJsland
 • Italië
 • Letland
 • Litouwen
 • Luxemburg
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • Slovenië
 • Slowakije
 • Tsjechië
 • Verenigd Koninkrijk
 • Zwitserland
 • Het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint-Maarten en Sint Eustatius).

Landen die je waarschijnlijk (wat later) ook weer mag bezoeken

De volgende landen blijven vooralsnog op Code Oranje, maar gaan ook spoedig naar Code Geel zodra de landen zélf definitief hebben besloten per wanneer ze toeristen willen ontvangen:

 • Bulgarije
 • Cyprus (Turkse deel)
 • Finland
 • Ierland
 • Kroatië
 • Malta
 • Roemenië
 • Spanje

Bekijk actuele zomervakantie aanbiedingen bij:

Landen die je voorlopig nog niét mag bezoeken

De enige Europese landen die voorlopig nog op ‘Code Oranje’ blijven staan zijn landen die zélf hebben aangegeven nog geen Nederlandse toeristen willen ontvangen, zoals Denemarken, of landen waar nog verplichte quarantainemaatregelen gelden, zoals Ierland. Ook Turkije blijft vooralsnog op ‘Code Oranje’, daarover wordt nog druk gediscussieerd in ambtelijke EU-kringen.

Verre reizen: nog wat langer wachten

Voor wat betreft verre reizen (buiten Europa) is het de verwachting dat het nog wat langer duurt, voordat de Nederlandse overheid hier toestemming voor geeft. Wel lijkt ook daar inmiddels een en ander in stroomversnelling te raken. De Nederlandse regering heeft al aangegeven dat hierover in de komende weken meer duidelijkheid komt. Waarschijnlijk kunnen reizen naar geliefde zonbestemmingen buiten Europa zoals Egypte en de Dominicaanse Republiek toch óók weer! Een exacte datum is er nog niet en dingen kunnen snel veranderen. We houden je hier op de hoogte

Ben ik wel verzekerd? Hoe zit het met repatriëring?

Bij vakanties in landen waarvoor ‘Code Geel’ geldt, keert je reisverzekering in principe gewoon uit bij schade, diefstal of noodzakelijke (medische) repatriëring. Premier Rutte gaf eerder aan dat de Nederlandse overheid niét gaat repatriëren indien mensen ‘vast’ komen te zitten in het buitenland door een corona-uitbraak. Reisorganisaties doen dit echter wel. Dat geldt alleen indien je een pakketreis geboekt hebt (combinatie vlucht + hotel) bij ANVR-reisorganisaties zoals TUI of Corendon. Overigens betekent een aanpassing van Code Geel naar Code Oranje niet meteen dat je ‘vast’ zit in een land, alleen dat vanaf dat moment reizen wordt afgeraden. Dan kun je nog gewoon terug. De genoemde repatriëring geldt echt alleen in uitzonderlijke gevallen van corona-uitbraken met verplichte quarantaines en plotseling gesloten grenzen/luchtruim in een bepaald land.

LEES OOK: 10x leuke Europese vakantiebestemmingen dichtbij met de auto!

Is vliegen niet gevaarlijk? Waarom geldt de 1.5 meter niet in een vliegtuig?

Het risico van besmetting aan boord van vliegtuigen is laag. Moderne vliegtuigen zijn namelijk voorzien van High Efficiency Particulate Air-filters (HEPA-filters). Deze zorgen voor schone cabinelucht van hoge kwaliteit, waarbij er een hoge mate van luchtcirculatie plaatsvindt. Deze HEPA-filters zijn ontworpen om 99,99 procent van de virussen en bacteriën te vangen, waaronder coronavirussen. Overigens gaat de luchtstroom in vliegtuigen van boven naar beneden, waardoor de kans op horizontale transmissie in de cabine verder afneemt. De verplichting van mondkapjes én het regelmatiger reinigen van de vliegtuigen, plus verminderde contactmomenten, doen de rest.

Ook RIVM-directeur Jaap van Dissel verklaarde tegenover de NOS dat de kans op besmetting in een vliegtuig ‘buitengewoon klein’ is. “Dat heeft zich nog nooit voorgedaan. Terwijl mensen brakend met ebola in toestellen hebben gezeten, bij wijze van spreken. En vaak heeft dat überhaupt geen besmettingen opgeleverd”, aldus de RIVM-baas in interview met de NOS.

Onder meer KLM, Transavia, Easyjet en ook Ryanair (vanaf 1 juli) hebben diverse vluchtschema’s van en naar Nederland inmiddels weer hervat.

Bekijk & vergelijk álle actuele losse vliegticketprijzen & routes

Bekijk de nieuwe vliegvakantie aanbiedingen van TUI, Corendon of Sunweb (naar o.a. Portugal, Spanje, Sicilië, Sardinië en de Griekse eilanden)

TIP: boek op tijd!

Aangezien het vakantieseizoen aanzienlijk korter wordt dan normaal, zullen last minute prijzen omhoog gaan. Wie nu boekt is waarschijnlijk goedkoper uit dan last minute hartje zomervakanties. Kijk direct bij het actuele aanbod van bij ANVR/SGR aangesloten organisaties hieronder of bekijk al onze specifieke tips & actuele informatie per land.

Lees hieronder verder voor een uitgebreide toelichting & dagelijkse updates voor de populairste vakantielanden!

Zomervakantie 2020 boeken – onze tips!

1. Duitsland

Zomervakantie 2020 in Duitsland na corona? JA!

Wanneer kun je weer op vakantie naar Duitsland? Vanaf nu! Op 15 juni is het officiële reisadvies aangepast naar ‘Code Geel’ en mag je weer op vakantie naar Duitsland.

Zijn mondkapjes verplicht in Duitsland?

Moet je een mondkapje op in Duitsland? Mondkapjes zijn op dit moment alleen binnen verplicht in het OV, winkels, tankstations en andere (afgesloten) openbare binnenruimtes. In restaurants geldt de verplichting alleen bij binnenlopen en de gang naar het toilet, eenmaal aan tafel niet. Buiten hoef je nergens een mondkapje op, dat is hooguit een eigen vrije keuze. Te verwachten valt dat de mondkapjesregel in de zomer eerder verder versoepeld wordt dan aangescherpt.

Mogen er meerdere mensen bij je in de auto?

Hier zijn in Duitsland geen regels voor, je mag dus iedereen meenemen in je auto die je maar wilt.

Duitsland vakantie boeken: wees er op tijd bij!

Accommodaties in Duitsland zijn nu nog volop boekbaar. Wees er wel op tijd bij; het vakantieseizoen wordt nu logischerwijs korter dan normaal.

Duitsland - Monschau

Duitsland vakantie 2020: waar moet je heen?

Hoe dichtbij ook, Duitsland is een fantastische vakantiebestemming, rijk aan bergen, bosgebieden, rivieren, Duitse meren, kastelen, charmante vakwerkdorpjes en historische wereldsteden zoals Berlijn, Keulen, München, Hamburg en Dresden. Duitsland ligt letterlijk om de hoek en biedt opties voor ieder seizoen.

Bekijk actuele Duitsland vakantie aanbiedingen* bij:

2. Oostenrijk

Zomervakantie 2020 in Oostenrijk na corona? JA!

Een Oostenrijk vakantie in 2020? Zeker weten! Sinds 16 juni geldt voor Oostenrijk ‘Code Geel’ en kun je er weer op vakantie zonder beperkingen. Oostenrijk was één van de eerste landen die aankondigde weer ‘open’ te gaan, als gevolg van een continue daling in het aantal coronagevallen. De horeca is al lange tijd weer open en sinds 1 juli zijn ook daar binnen mondkapjes niet meer verplicht (ook niet voor personeel). Sinds 4 juni zijn de grenzen met alle buurlanden weer open. Op 16 juni ging het reisadvies voor Oostenrijk vanuit de Nederlandse overheid definitief van Code Oranje naar Code Geel.

Zijn mondkapjes verplicht in Oostenrijk?

Moet je een mondkapje op in Oostenrijk? Mondkapjes of mondmaskers zijn in Oostenrijk sinds 1 juli alleen nog verplicht in openbaar vervoer, ziekenhuizen, apotheken of plekken waar de afstand niet gewaarborgd kan worden. Binnen in restaurants zijn mondkapjes sinds 1 juli ook niet meer verplicht. Buiten hoef je sowieso nergens een mondkapjes op. UPDATE 7 juli: enige uitzondering is de regio Opper-Oostenrijk, die inmiddels de mondkapjes bínnen weer verplicht heeft gesteld in het openbaar vervoer, winkels en horeca. Dit naar aanleiding van een (nog relatief bescheiden) toename van het aantal besmettingen.

Mogen er meerdere mensen bij je in de auto?

Mensen uit je eigen huishouden of gezin mogen gewoon bij je in de auto in Oostenrijk. Vrienden of familie die niét tot je eigen huishouden behoren, mogen ook mee maar moeten officieel 1 meter afstand houden. Onze inschatting is dat dit vooral een formele regel is die niet gehandhaafd zal worden en/of in de loop van de komende weken afgeschaft wordt.

Oostenrijk vakantie boeken: wees er op tijd bij!

Je accommodatie boeken in Oostenrijk kan uiteraard nog, wees er wel op tijd bij want het seizoen is korter dit jaar.

 • Bekijk het grote Oostenrijk aanbod van TUI (veelal hotels & appartementen)
 • Vind je eigen Oostenrijk vakantiehuis via Natuurhuisje (tip!).
 • Bij Suncamp zijn inmiddels weer de meeste geliefde Oostenrijk campings boekbaar.

LEES OOK: 8x de mooiste & leukste campings in Oostenrijk

Oostenrijk

Oostenrijk vakantie 2020: waar moet je heen?

Nederlanders en Oostenrijk zijn al decennialang een match als het gaat om vakanties: het land van bergtoppen, meren, schnapps en schnitzel!

Een hartelijk ontvangst, wonderschone berglandschappen, een (h)eerlijke keuken en veel gezelligheid. Oostenrijk is áltijd een goede keuze!

Bekijk actuele Oostenrijk vakantie aanbiedingen* bij:

3. Italië

Zomervakantie 2020 in Italië na corona? JA!

Wanneer mag je weer op vakantie naar Italië? Vanaf nu! Op 15 juni is het officiële reisadvies voor Italië aangepast van Code Oranje naar Code Geel. De Italiaanse overheid zelf verwelkomde vanaf 3 juni alweer toeristen, maar het wachten was nog even op het eigen reisadvies vanuit Nederland. De meeste campings zijn inmiddels weer geopend, met gepaste maatregelen.

Grenzen Oostenrijk en Zwitserland open voor doorreis per auto!

De grenzen van Italië met Zwitserland en Oostenrijk zijn weer open. Je hebt geen formulier nodig en kunt sinds 15 juni weer gewoon doorrijden. Ook de Nederlandse reisadviezen voor Zwitserland en Oostenrijk zelf zijn aangepast naar Code Geel; ook die landen verwelkomen weer toeristen. Je mag er dus ook gewoon weer overnachten tijdens een eventuele tussenstop.

Vliegen naar Italië

 • Onder meer Easyjet en Ryanair hervatten vanaf 1 juli hun vluchten naar Italië: Easyjet vanaf Schiphol naar Rome, Catania, Milaan, Verona en Venetië; Ryanair vanaf Eindhoven op Rome, Milaan, Pisa, Bologna en Brindisi (Puglia).
 • Transavia vliegt sinds 16 juni al weer op Bari (voor Puglia), Catania (voor Sicilië), Olbia (voor Sardinië), Verona (vlakbij Gardameer), Pisa (in Toscane), Napels (ook voor de Amalfikust!) en Bologna. Sinds 20 juni vliegt Transavia ook weer 2x per week van Schiphol naar Perugia (in Umbrië).
 • KLM heeft zijn dagelijkse verbindingen met Rome, Milaan, Florence en Venetië inmiddels hervat.

Bekijk hier alle prijzen & vliegtijden van actuele Italië vluchten.

Zijn mondkapjes verplicht in Italië?

Moet je een mondkapje op in Italië? Mondkapjes of mondmaskers zijn in Italië alleen verplicht in afgesloten openbare binnenruimtes zoals winkels, tankstations en het OV. Buiten zijn mondkapjes niet verplicht, behalve in situaties waarin de sociale afstand van min. 1 meter niet kan worden gewaarborgd. Een beetje vaag dus, en het verschilt ook nog eens per regio: in Toscane en Lombardije gaat men er nog wat strikter mee om dan in bijvoorbeeld Le Marche of het zuiden en de eilanden. Maar realiseer je ook dat de Italianen hun vrijheden pas net weer terug hebben na een heftige lockdown en dus voorzichtig zijn. Te verwachten valt dat de mondkapjesregel in de zomer eerder verder versoepeld cq losgelaten wordt dan aangescherpt. De situatie kan eind juli of augustus dus al weer anders zijn.

Mogen er meerdere mensen bij je in de auto?

Mensen uit je eigen huishouden of gezin mogen gewoon bij je in de auto in Italië. Vrienden of familie die niét tot je eigen huishouden behoren, mogen ook mee maar moeten officieel 1 meter afstand houden. Onze inschatting is dat dit vooral een formele regel is die niet of amper gehandhaafd zal worden en/of in de loop van de komende weken afgeschaft wordt.

Italië vakantie boeken: wees er op tijd bij!

 • Bij onder meer Roan, Suncamps en TUI zijn Italië campings momenteel boekbaar met mooie kortingen. Je vindt daar volop glamping-accommodaties zoals lounges en grote stacaravans met eigen sanitair.
 • Liever een kleinschalig verblijf dit jaar in Italië? Kijk hier bij Natuurhuisje (2500+ vrijstaande vakantiehuisjes in Italië, ook met eigen zwembad!), Eliza was Here of Toscane-agriturismo-specialist Tritt.
 • Complete vliegvakanties naar Italië (o.a. Sicilië, Sardinië en Puglia) boek je inmiddels weer via TUI, Dé Vakantiediscounter of Corendon, of kleinschalig & met huurauto via Eliza was Here.
Italië

Italië vakantie 2020: waar moet je heen?

Italië is misschien wel het mooiste vakantieland van Europa. Niet alleen om die schitterende steden en dorpjes, die indrukwekkende (kunst)geschiedenis en die vele fraaie landschappen, maar vooral ook om die heerlijke cultuur van eten, drinken en genieten van ‘Le Dolce Vita’.

Bekijk actuele Italië vakantie aanbiedingen* bij:

4. Slovenië

Zomervakantie 2020 in Slovenië na corona? Waarschijnlijk!

Slovenië opende op 31 mei alweer de grenzen voor burgers uit de Europese Unie, er zijn nauwelijks nog nieuwe besmettingen. In juni werden de grenzen echter weer (tijdelijk) gesloten voor vakantiegangers. UPDATE 6 juli: de Nederlandse overheid heeft het reisadvies voor Slovenië definitief aangepast van Code Oranje naar Code Geel: vanaf nu zijn vakanties in Slovenië weer mogelijk!

Zijn mondkapjes verplicht in Slovenië?

Moet je een mondkapje op in Slovenië? Mondkapjes of mondmaskers zijn in Slovenië – net als in Nederland – alleen verplicht in het OV.

Slovenië vakantie boeken

Bekijk het Slovenië vakantie-aanbod van TUI of de 80+ Slovenië aanbiedingen van De Vakantiediscounter. Bij Suncamp zijn weer diverse Sloveense campings boekbaar en via Natuurhuisje boek je meer dan 200 Slovenië vakantiehuizen.

Slovenië

Slovenië vakantie 2020: waar moet je heen?

Niet veel Nederlanders bezoeken Slovenië, terwijl het goedkoper is dan in buurlanden als Italië en Oostenrijk, maar 1100 km rijden is en de vriendelijke Slovenen je met open armen ontvangen. Het is vooral een prachtig land voor natuurliefhebbers: wonderschone meren, ruige gebergten, groene wijnranken, wereldberoemde grotten en kastelen en een mooi stukje mediterraanse kust: Slovenië heeft álles in één compact geheel.

Bekijk actuele Slovenië vakantie aanbiedingen* bij:

5. Griekenland

Zomervakantie 2020 in Griekenland na corona? JA!

Griekenland was een van de minst getroffen landen van Europa als het om coronagevallen gaat. Waarschijnlijk mede door de vele eilanden en het vroege ingrijpen van de overheid. Inmiddels zijn winkels, cafés en restaurants in het land alweer lange tijd open en worden sinds 1 juli weer toeristen verwelkomd!

Reisadvies aangepast; géén quarantaines & verplichte coronatests meer!

Sinds 1 juli zijn Nederlandse toeristen weer van harte welkom zónder verplichte coronatest en standaard quarantaines, zoals in juni nog gold in Griekenland. De Nederlandse regering heeft zijn reisadvies voor Griekenland per 1 juli aangepast van Code Oranje naar Code Geel. Er worden qua coronatests nog wel enkele steekproeven met wangslijm gedaan, bij aankomst. De uitslag daarvan kun je gewoon in je eigen accommodatie afwachten; alleen bij een positieve uitslag wordt er contact met je opgenomen en moet je 15 dagen in quarantaine in een aangewezen hotel.

PLF Formulier invullen

Het enige dat je wel verplicht moet doen is vooraf dit online-formulier invullen (tenminste 48 uur voordat je naar Griekenland reist). Op dit zogenaamde ‘Passenger Locator Form’ (PLF) geef je je vertrekpunt, de duur van eerdere verblijven in andere landen én het adres (of de adressen) van je verblijf in Griekenland op, zodat je makkelijk getraceerd en geïnformeerd kan worden mocht er iets gebeuren.

Zijn mondkapjes verplicht in Griekenland?

Moet je een mondkapje op in Griekenland? Mondkapjes of mondmaskers zijn in Griekenland alleen verplicht in het OV en overdekte winkelcentra; in kleine toeristische winkeltjes of binnen in restaurants of tankstations niet! Buiten zijn mondkapjes sowieso nergens verplicht, je kunt dus gewoon genieten op het terras of strand.

Griekenland vakantie boeken

Pakketvakanties naar Griekenland zijn weer boekbaar met zeer interessante zomervakantiekortingen. Kijk bij de actuele Griekenland aanbiedingen van TUI, Corendon, De Vakantiediscounter of Sunweb.

Vliegen naar Griekenland

Onder meer Transavia vliegt sinds 2 juli weer op Athene, Thessaloniki, Corfu, Chania, Heraklion, Mykonos, Santorini, Kos, Kythira, Kalamata, Preveza (Lefkas) Rhodos, Samos en Zakynthos. Ook TUI Fly hervat diverse vluchten naar Griekenland: bekijk hier alle nieuwe Griekenland vliegbestemmingen van TUI, met onder meer ook Skiathos, Karpathos, Thassos en Lesbos!

Ook Corendon hervatte inmiddels zijn vluchten naar Kos, Rhodos, Lesbos, Kreta en Zakynthos: kijk hier voor prijzen & vliegtijden

Easyjet vliegt sinds juli weer op Corfu en Rhodos.

Bekijk hier alle prijzen & vliegtijden van ingeplande Griekenland vluchten.

TIP: Bestel onze kleurrijke en tijdloze Griekenland verjaardagskalender met 50 prachtige full colour foto’s van Griekenland!

Griekenland

Griekenland vakantie 2020: waar moet je heen?

De tientallen tot honderden eilanden met hun pittoreske dorpjes, gezellige haventjes en blauwe zeewater; het mediterraanse klimaat; de relaxte levensstijl; de keuken en die eeuwige ouzo en oude mannetjes: Griekenland is een heerlijke vakantiebestemming. Maar waar heen te gaan voor een vakantie in Griekenland?

Bekijk actuele Griekenland vakantie aanbiedingen* bij:

6. Portugal

Zomervakantie 2020 in Portugal na corona? JA!

Vakanties naar Portugal zijn sinds 15 juni weer toegestaan! Het aantal corona gevallen in Portugal is nooit heel hoog geweest, zeker niet vergeleken met buurland Spanje. De Algarve is één van de minst getroffen regio’s. Sinds medio mei zijn restaurants weer open en begin juni volgden ook hotels & resorts. UPDATE: eind juni was er een opleving van gevallen in de grote steden Lissabon en Porto; voor die steden geldt nu tijdelijk weer Code Oranje. Aan de Algarve in het zuiden is niets aan de kant en geldt nog altijd de Code Geel. UPDATE 14 juli: de regio Porto & omgeving is inmiddels weer teruggezet naar Code Gel en kan dus bezocht worden.

Vliegen naar Portugal

Transavia vliegt sinds juni weer op Faro, Lissabon en Porto. Sinds 2 juli vliegen ze ook weer op Madeira! Bekijk hier alle prijzen & vliegtijden.

Ook TUI vliegt deze zomer weer op Faro en Madeira: bekijk prijzen & vliegtijden. Corendon vliegt eveneens weer op Faro deze zomer: bekijk tickets & prijzen.

Zijn mondkapjes verplicht in Portugal?

Moet je een mondkapje op in Portugal? Mondkapjes of mondmaskers zijn in Portugal alleen verplicht in openbare afgesloten binnenruimtes zoals winkels, tankstations en het OV. Buiten zijn mondkapjes nergens verplicht, je kunt dus gewoon genieten op het terras of strand. Te verwachten valt dat de mondkapjesregel in de zomer eerder verder versoepeld wordt dan aangescherpt.

Portugal vakantie boeken: wees er snel bij!

Het vakantieseizoen in Portugal is korter dan normaal en het aanbod is door de maatregelen (veel hotels op 50% capaciteit) beperkter dan normaal. Bekijk de actuele Portugal aanbiedingen bij betrouwbare ANVR/SGR-aangesloten reisorganisaties als TUI, Dé Vakantiediscounter of Corendon.

Portugal

Portugal vakantie 2020: waar moet je heen?

Portugal is een heerlijk zuid-Europees land vol mooie natuur, unieke rotsstranden, goede surfplekken, leuke kustplaatsjes en mooie historische steden. En het is vrij goedkoop, qua eten en drinken!

 • De populairste vakantieregio van Portugal is de zuidelijke Algarve, met zijn beroemde stranden en rotsen, gevolgd door de Costa de Lisboa vlakbij Lissabon.
 • Qua grote steden zijn hoofdstad Lissabon en havenstad Porto de absolute hoogtepunten.
 • Wil je het pure en authentieke Portugal? Maak een roadtrip langs de eeuwenoude vestingstadjes en uitgestrekte landschappen van de Alentejo regio.
 • Weten welk stadje te kiezen voor je Portugal vakantie in 2020? Check ons blog met de mooiste kustplaatsjes van Portugal!

Bekijk actuele Portugal vakantie aanbiedingen* bij:

7. Spanje

Zomervakantie 2020 in Spanje na corona? JA!

Hoewel het lange tijd onzeker was of Spanje zijn grenzen wel weer zou openen voor toerisme deze zomer, zijn toeristen inmiddels gewoon weer welkom! Sinds 21 juni is het officiële reisadvies vanuit de Nederlandse Overheid voor Spanje aangepast van Code Oranje naar Code Geel en mogen Nederlandse toeristen weer vakantie vieren in Spanje! De Spaanse regering heeft een 4-fasen-plan uitgestippeld, waarbij per regio gekeken wordt welke maatregelen afgeschaald kunnen worden. Inmiddels zit het grootste deel van Spanje in fase 3, waarbij o.a. stranden weer open zijn voor recreatie en horeca weer voor 75% toegestane capaciteit mag bieden (in fase 2 was dat 50%).

Tot 21 juni gold officieel de noodtoestand in heel Spanje, waarbij mondkapjes (vanaf 6 jaar) verplicht waren in openbare ruimtes, zowel binnen als buiten (buiten alleen in openbare plekken als de 2 meter afstand die toen gold niet gewaarborgd kan worden). Sínds 21 juni is de 2 meter sociale afstand aangepast naar 1,5 meter. Sinds 21 juni geldt er ook géén quarantaineverplichting meer voor reizigers afkomstig uit landen met een vergelijkbare (of lagere) besmettingsgraad als Spanje zelf. Daar valt Nederland ook onder.

Amper getroffen bestemmingen als Mallorca, Ibiza en De Canarische Eilanden waren eerder in juni als eerste weer ‘open’ gegaan voor toerisme, in eerste instantie voor Duitsers.

Aangezien de Franse grenzen 15 juni weer open zijn gegaan voor toerisme, kun je dus ook weer met de auto naar Spanje rijden.

UPDATE 6 juli: Na 60 nieuwe coronabesmettingen op één dag is het Catalaanse district rond de stad Lleida afgesloten. Ook de toegang tot het stadje La Mariña, in de provincie Lugo (Galicië), is tijdelijk verboden wegens een lokale coronahaard. In de beroemde toeristenregio’s zijn momenteel geen coronahaarden en is vakantie vieren gewoon mogelijk.

UPDATE 9 juli: door opleving van het aantal coronagevallen zijn in heel Catalonië én op de Balearen eilanden (Mallorca, Ibiza en Menora) mondkapjes momenteel ook overal buiten verplicht. Ook in o.a. Andalusië zijn ze verplicht buiten en steeds meer regio’s lijken te volgen.

Online formulier invullen

Wie deze zomer naar Spanje reist moet vooraf online dit formulier invullen om zich te registeren. Het werk vrij eenvoudig. Je krijgt daarna een QR code die je bij aankomst in Spanje kunt laten scannen.

Vliegen naar Spanje

Transavia vliegt inmiddels weer op Mallorca, Ibiza, Valencia en Barcelon, Sevilla, Tenerife, Gran Canaria en Girona. Ryanair hervat vanaf 1 juli weer zijn vliegroutes naar Spanje. De Ierse prijsvechter start dan meteen met zo’n 1.000 vluchten per dag, dat is 90% van zijn totale aantal Spaanse routes. TUI heeft bekendgemaakt vanaf 1 juli weer vakantievluchten uit te voeren (en pakketvakanties aan te bieden) naar Gran Canaria, Tenerife, Mallorca, Menorca, Malaga, Lanzarote, Sevilla en La Palma. Ook Corendon start diverse vluchten naar Spanje weer op: bekijk tickets & prijzen. Tot slot vliegt ook Easyjet vanaf 1 juli weer vanaf Schiphol naar Alicante, Ibiza, Malaga en Mallorca.

Bekijk hier alle prijzen & vliegtijden van actuele Spanje vluchten.

Zijn mondkapjes verplicht in Spanje?

Moet je een mondkapje op in Spanje? Mondkapjes of mondmaskers zijn in Spanje bínnen in openbare ruimtes verplicht. Buiten geldt de verplichting in sommige regio’s alleen in situaties waarbij de sociale afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Maar steeds meer regio’s voeren momenteel ook een verplichting voor buiten in, zoals de regio Catalonië, Andalusië en op de Balearen (Mallorca, Ibiza en Menorca), al mag je hier de mondkapjes op het strand of terras wel afzetten.

Spanje vakantie boeken: wees er snel bij!

Spanje vakanties zijn weer te boeken, en aangezien het seizoen korter is dan normaal is aan te raden er snel bij te zijn.

Calella de Palafrugell

Spanje vakantie 2020: waar moet je heen?

 • De populairste kustregio’s onder Nederlanders zijn de Costa Brava, de Costa Dorada (beide ook met eigen auto te doen!), de Costa Blanca rond Alicante en de iconische Costa del Sol (met vliegtuig). Wil je een wat ongerepter en rustiger kustgebied, dan adviseren we je de Costa de la Luz of Costa de Almeria.
 • De Balearen-eilanden Mallorca, Ibiza en het rustiger Menorca zijn door corona veel minder getroffen en zijn al een fase verder dan veel vastelandsregio’s van Spanje, al zullen ze vanaf juli waarschijnlijk allemaal in dezelfde fase zitten. Datzelfde geldt ook voor de populaire Canarische Eilanden zoals Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote.
 • Geen behoefte aan stranden en meer in voor een roadtrip langs witte dorpen, beroemde steden en uitgestrekte berglandschappen? Dan is Andalusië een ideale keus, zeker ook voor het najaar (september en oktober), als het daar nog heerlijk warm is. De zomer kan in de binnenlanden van Andalusië soms té heet zijn. Bekijk ook onze 10x kleinschalige accommodatie tips in de Andalusische binnenlanden.
 • Of rij met eigen auto naar de Spaanse Pyreneeën en geniet van de frisse berglucht en authentieke stadjes!
 • Tip tot slot: de wonderschone en toeristisch behoorlijk ongerepte regio Baskenland & Cantabrië in noord-Spanje!

Bekijk actuele Spanje vakantie aanbiedingen* bij:

8. Frankrijk

Zomervakantie 2020 in Frankrijk na corona? Ja!!

Op vakantie naar Frankrijk deze zomer van 2020? Het mag weer! Sinds 15 juni is het officiële reisadvies voor Frankrijk aangepast van Code Oranje naar Code Geel en ontvangen de Fransen ons weer met open armen. Vele Nederlanders zijn alweer die kant op inmiddels. Begin juni zijn restaurants, bars en cafés weer open gegaan: onder meer in Parijs zagen we al weer volop leven en gezelligheid in de straten en terrassen. De situatie qua corona ziet er positief uit: de circulatie van het virus is de afgelopen weken zelfs meer gedaald dan verwacht.

Zijn mondkapjes verplicht in Frankrijk?

Moet je een mondkapje op in Frankrijk? Mondkapjes of mondmaskers zijn in Frankrijk alleen verplicht in het openbaar vervoer, net als in Nederland. Ook in musea wordt gevraagd een mondkapje te dragen. Winkels en restaurants mogen zelf beslissen of ze klanten willen vragen een mondkapje te dragen, maar verplicht is het niet. Buiten sowieso niet, hooguit als je binnen wil afrekenen of even naar het toilet gaat. Afstand bewaren wordt uiteraard wel geadviseerd: in Frankrijk hanteren ze 1 meter in plaats van onze 1,5 meter.

Frankrijk vakantie boeken: onze tips

 • Franse campings zijn inmiddels weer open, met gepaste maatregelen. Bij onder meer Suncamp, TUI en Roan zijn de populairste campings weer boekbaar voor de zomer van 2020!
 • Voor wie liever kleinschaliger wil: kijk bij de meer dan 2.000 vrijstaande huisjes van Natuurhuisje in Frankrijk.
Frankrijk, Ardèche

LEES OOK: Zomervakantie 2020 Frankrijk: dít zijn de 10 mooiste plekken

Frankrijk vakantie 2020: waar moet je heen?

Bekijk actuele Frankrijk vakantie aanbiedingen* bij:

9. Curaçao, Aruba & meer

Toe aan een verre reis in tropische sferen? Vanaf 1 juli zijn ook vakanties naar het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk weer toegestaan! Oftewel, je mag weer op vakantie naar Curacao, Aruba, Bonaire, Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius. Reisorganisaties starten uiteraard vooral met pakketvakanties naar de bekendste eilanden: Curaçao, Aruba en Bonaire.

Onderling hebben ze meer verschillen dan overeenkomsten: op Aruba vind je lange stranden, veel hoogbouwhotels en Amerikaanse invloeden, terwijl op Curaçao het toerisme meer verspreid is, de stranden in kleinere baaitjes liggen en je juist veel Nederlandse invloeden terugziet (en -hoort). Bonaire is het kleine broertje van de benedenwindse eilanden, waar je fantastisch kunt duiken en puur komt voor de rust.

Vliegvakanties naar Curacao, Aruba, Bonaire zijn hier weer boekbaar bij TUI en Corendon.

Grote Knip strand, Curaçao

Bekijk actuele Curaçao, Aruba & Bonaire vakantie aanbiedingen* bij:

10. Nederland

Zomervakantie 2020 in Nederland na corona? Zéker weten!

Hoe zit het eigenlijk in ons eigen kikkerlandje? Kun je wel op vakantie in Nederlands door de corona? Het antwoord is een volmondig JA!

Vakantie in eigen land is al lang weer mogelijk: hotels, vakantiehuizen, campings en vakantieparken ontvangen gasten met open armen. Sinds 1 juni zijn terrassen, bioscopen, restaurants en cafés en culturele instellingen weer open onder gepaste voorwaarden (max 30 gasten binnen); per 1 juli is dit verder versoepeld.

Sinds 15 juni mag je ook weer gebruik maken van gemeenschappelijke ruimtes zoals sanitair op campings, natuurgebieden en stranden. Vakantie in eigen land is dus zeker een optie!

Bekijk direct de actuele aanbiedingen bij o.a. Landal, Roompot en Voordeeluitjes, of check onze eigen 100+ Nederland hotelarrangementen met korting tot 68%. Ook steeds populairder: een ‘contactloos verblijf’ in een van de meer dan 3000 vrijstaande vakantiehuizen van Natuurhuisje!

Nederland

Nederland vakantie 2020: waar moet je heen?

Waar heen te gaan op vakantie in Nederland?

Bekijk actuele Nederland vakantie aanbiedingen bij:

Overige landen: België, Turkije & meer

Er zijn ook enkele populaire vakantielanden die nog niets definitief beslist hebben en/of pas heel recent hebben aangegeven tóch toeristen te willen ontvangen (of juist niet).

 • België opende net als Nederland en Duitsland op 15 juni zijn grenzen en staat weer toeristen toe. Tip: bekijk ons blogs met 9 leukste & beste vakantieparken in België en de leukste steden van België, of verdiep jezelf in de mooiste plekjes van de Belgische Ardennen.
 • Ook het Verenigd Koninkrijk laat sinds juli weer (toeristische) reizigers toe: de in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven en er geldt geen verplichte quarantaine meer van 14 dagen. Het kan zijn dat je aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd, maar van verplichte coronatests is geen sprake. Ook in Engeland zijn de pubs inmiddels weer open. Het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid voor het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) is inmiddels aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s). LET OP: Ierland valt hier niet onder, daarvoor geldt nog wel Code Oranje.
 • Denemarken laat sinds 15 juni weer toeristen toe uit Duitsland, Noorwegen en IJsland, maar nog niet uit andere EU-landen zoals Nederland. Ook een autorit naar Zweden of Noorwegen (via Denemarken) zit er dus nog even niet in, al kan dit zeker nog veranderen. Ook de Denen kijken kritisch naar de actuele besmettingsgraad per land en baseren daar hun toelating op. Zolang de Denen Nederlanders nog niet verwelkomen, zal de Nederlandse overheid de huidige ‘Code Oranje’ voor Denemarken handhaven.

 , , , , , , , , , , ,

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16137 - reviews totaal

47 reacties

 • avatar
  monic.kaufmann@spinne.ch op 20-05-2020
  Gast

  Beste mensen,
  Hoe zit het met Zwitserland. En is er misschien nog hoop voor KLM dat er deze zomer/herfst vluchten buiten Europa gaan. Hartelijk dank Monic

 • avatar
  Ferdi op 22-05-2020
  Gast

  Vanaf 15 of na 15 juni mag je wel naar Zwitserland met de auto door Duitsland reizen dat gaan wij ook doen maar vliegen heb ik geen idee van

 • avatar
  Liset op 28-05-2020
  Gast

  Wat zijn de verwachtingen voor Amerika?
  Heb een vlucht geboekt voor 25-7..

  REACTIE REDACTIE:
  Hoi Liset, wij verwachten dat vanaf half juni/1 juli eerst vakanties binnen de EU weer toegestaan worden door de Nederlandse overheid. Reizen buiten Europa zullen later pas weer mogen. De VS lopen ook enkele weken achter qua virus. Te verwachten is wel dat ook reizen daarnaartoe spoedig weer zullen mogen, maar wanneer dat precies mag/kan is nog onbekend.

 • avatar
  Marleen op 28-05-2020
  Gast

  We willen in augustus naar Zweden en Duitsland. Ik vraag me af wat de opties voor Zweden zijn. Ik lees hier weinig over.

  REACTIE REDACTIE:
  Hoi Marleen, Zweden hanteert een heel gewaagd eigen corona-beleid en heeft recent het aantal besmettingen toch flink zien toenemen. Daar zal de Nederlandse overheid vooralsnog voorzichtiger zijn in het loslaten van de ‘Code Oranje’. Echter is augustus nog ver weg en schatten we de kans groot in dat het virus dan (vanwege de zomertemperaturen ook) sowieso verder naar de achtergrond verdwenen is. Zo’n reisadvies vanuit de Nederlandse overheid is natuurlijk zó aangepast, als het kan.

 • avatar
  Huber op 28-05-2020
  Gast

  Hoe zit het met Belgie

  REACTIE REDACTIE:
  Ook de Belgische grenzen zullen naar alle waarschijnlijkheid 15 juni weer open gaan voor toeristen.

 • avatar
  Tini op 28-05-2020
  Gast

  Hoe zit het met Turkije…. want zo stuur je geen mensen weg in deze tijd … had zelf gedacht in september zijn we toch weer 4 maanden verder en zotten niet te wachten om in het hotel te blijven wil ook nog wel wat zien van het land

 • avatar
  Aadhhh op 28-05-2020
  Gast

  Hoe zit het met Tsjechië?

  REACTIE REDACTIE:
  Verwachting is dat ook zij vanaf 15 juni de grenzen weer openen en gewoon weer toeristen uit de EU/Schengen zullen ontvangen. Nog niet definitief op moment van schrijven (*29 mei), maar we achten de kans zeer groot.

 • avatar
  Jessy op 29-05-2020
  Gast

  België opend mogelijk de grenzen op 15 juni wat Amerika betreft vrees ik er voor ik heb familie in de states die zou dertig juli komen maar gaat niet door omdat naar alle waarschijnlijkheid de grens pas in augustus terug open gaat

 • avatar
  Tini op 29-05-2020
  Gast

  Ja hallo je hoef mijn reactie niet weg te halen ik vraag wat en wil ik een eerlijk antwoord terug van je en geen onzin van je

 • avatar
  Tini op 29-05-2020
  Gast

  Mensen kijk op rtl nieuws op internet daar staat dat nog heel veel landen nog niet heen mag staat aan gegeven in de kleuren of het wel of niet mag

  REACTIE REDACTIE:
  Klopt, op dit moment geldt voor alle buitenlandse reizen naar Code Oranje. Dat schrijven we ook duidelijk. Heb je ons blog wel gelezen? Verwachting is dat volgende week bekend wordt dat zo goed als als EU/Schengen-landen weer vrijgegeven worden voor toerisme.

 • avatar
  Tini op 29-05-2020
  Gast

  Nee word nog niets vrij gegeven sommige landen ja maar nog lang niet alles … ik ben altijd op de hoogte werk zelf …… dus ik ben overal van op de hoogde

 • avatar
  John op 29-05-2020
  Gast

  29 augustus geboekt naar Tunesië…..enige kans van slagen……??????????

  REACTIE REDACTIE:
  95% kan dat dit wel goed komt! Tunesië zal waarschijnlijk in juli al weer open gaan voor toerisme. Eind augustus is de kans helemaal groot dat het weer toegestaan is.

 • avatar
  Gert-Jan op 29-05-2020
  Gast

  Kan ik op 14 juni al naar zuid Duitsland rijden en overnachten daar.
  Om vervolgens op 15 juni naar Oostenrijk te rijden als de grenzen opengaan

  REACTIE REDACTIE:
  Officieel geldt er momenteel nog Code Oranje voor niet-noodzakelijke reizen, maar zelf zijn we zelfs met Hemelvaart alweer een paar nachtjes in Duitsland geweest. Duits-Nederlandse grenzen zijn open, er is geen controle en diverse deelstaten mogen volgens Duitse wet nu al weer toeristen ontvangen. Accommodatie boeken en krijgen zal dus geen probleem zijn. Zelfs als de grenzen voor toerisme ‘officieel’ 15 juni open gaan, zal er weinig gebeuren als je 14 juni al in Duitsland overnacht ;-)

 • avatar
  Miranda op 30-05-2020
  Gast

  Weten jullie iets over Montenegro

 • avatar
  Erik Megens op 31-05-2020
  Gast

  Spoed!
  Ik ben 19 en ga met vriendin op 12-7 naar Kos voor 9 dagen en vlieg vanaf Düsseldorf.
  Vallen we dan in fase 2 en hoeven we ons geen zorgen te maken over quarantaine van 1 week?
  Moet vanavond restsom betalen en weet niet wat te doen. Help!

  REACTIE REDACTIE:
  Ja, geen zorgen, dan zit je sowieso in fase 2 en geldt geen quarantaine meer. Die geldt zelfs in fase 1 al niet voor vluchten vanuit Duitsland (het gaat om het vertrekvliegveld..)

 • avatar
  Jen op 31-05-2020
  Gast

  Wij hebben via Airb&b van 4 juli t/m 11 juli in Flayosc in Zuid Frankrijk geboekt en van 11 t/m 26 juli een huisje via Homeaway bij St Tropez. We moeten vóór as donderdag het restant overmaken, maar twijfelen, of het te doen is, vakantie in Zuid Frankrijk. Graag uw mening! M vr groet

  REACTIE REDACTIE:
  Onze inschatting is dat vanaf 15 juni vrij reizen in EU/Schengen-landen (met uitzondering van Zweden, wellicht) weer is toegestaan. Sowieso vanaf 1 juli, of er moet echt iets onverwachts gebeuren met het virus. Maar schatten de kans op meer dan 95% dat je vakantie in juli gewoon door kan gaan in Zuid-Frankrijk! Waarschijnlijk maakt de Nederlandse regering komende week bekend dat vanaf 15 juni weer gereisd kan worden binnen EU.

 • avatar
  Iris op 01-06-2020
  Gast

  SNELLE VRAAG
  Ik heb met wat vriendinnen een vakantie geboekt in portugal voor 3-07 tot 9-07. We vliegen dan naar Faro, alleen zijn we wel allemaal nog zeventien. Zou dit kunnen of moeten we dan in quarantaine blijven als we daar aankomen. En is het dan ook mogelijk om naar het strand en cafeetjes te gaan met zn zessen tegelijk?
  Wij moeten anders eind deze week de vakantie annuleren dus alvast bedankt!

  REACTIE REDACTIE:
  Leeftijd is geen extra issue in deze tijd; vliegen kan dus gewoon en in Portugal geldt ook geen quarantaine. Ze hebben daar weinig gevallen gehad en zijn redelijk soepel, maar qua nachtclubs/cafés binnen zal er nog weinig open/te doen zijn. Gewoon buiten op terras zitten en uit eten buiten met beetje gezonde afstand zal geen probleem zijn. Officieel moet dus ook de Code Oranje nog losgelaten worden door onze eigen regering, maar dat wordt deze week voor 99% zeker gedaan.

 • avatar
  Willem op 01-06-2020
  Gast

  Vooralsnog mogen Nederlanders vanaf 15-6 Zwitserland niet in per auto vanuit Duitsland,Frankrijk of Oostenrijk. Voor andere EU landen opent Zwitserland de grenzen mogelijk pas 6-7

 • avatar
  Anna op 02-06-2020
  Gast

  Valt Egypte ook onder de landen die pas over een paar maanden bekend gemaakt worden

  REACTIE REDACTIE:
  Nog niet exact bekend, maar ze zitten in ieder geval niet bij de landen die vanaf 15 juni weer ‘mogen’; dat is echt alleen nog even Europa. Verwachten wel dat Egypte ‘eerder’ kan/mag weer dan bijvoorbeeld de VS of Mexico.

 • avatar
  Olga op 02-06-2020
  Gast

  Wij hebben geboekt voor half augustus naar Malta. Is daar al iets over bekend

  REACTIE REDACTIE:
  Malta behoort tot de EU en zit zeer waarschijnlijk bij de groep landen die vanaf 15 juni weer bezocht mogen worden. Augustus zal helemaal wel goedkomen ;-)

 • avatar
  Sander op 03-06-2020
  Gast

  Is Polen vanaf 15 juni ook weer “open” voor vakantie/familiebezoek?

  REACTIE REDACTIE:
  Nog niet officieel bekend, maar zeer waarschijnlijk wel weer vanaf die datum ja.

 • avatar
  Ilona op 03-06-2020
  Gast

  Hoi

  Wij zullen rond 8 juni naar kroatie rijden en horen dat je daar met een boeking bevestiging gewoon binnen komt. Hoe zit het rond deze datum met de doorreis in duitsland en oostenrijk? Mag je hier voor 15 juni wel door heen rijden om in kroatie te komen?

  Alvast bedankt

  REACTIE REDACTIE:
  Officieel is toerisme naar het buitenland (vanuit de Nederlandse overheid) pas vanaf 15 juni toegestaan. Althans: dan wordt de Code Oranje aangepast naar Code Geel, ook voor Kroatië. Minder officieel: aan de Duitse grens is al tijden geen controle meer en de Oostenrijkse grenzen met alle buurlanden gaan open vanaf 4 juni (Alleen de Italiaanse grens is nog beperkt toegankelijk), ook de Kroatische grens is inmiddels open voor toerisme, dus we verwachten geen problemen of controles aan de grenzen tot aan Kroatië. Zorg dat je dit formulier ingevuld hebt vooraf –> https://entercroatia.mup.hr/

 • avatar
  Annuska op 03-06-2020
  Gast

  Wat een positief nieuws! Wij willen 19 juni in Duitsland (vlakbij CH grens) overnachten om vervolgens 20 juni via Zwitserland naar Toscane rijden. Hoe ziet dat er uit?

  REACTIE REDACTIE:

  Het is nog niet definitief, want de Zwitsers zijn vrij streng tot nu toe (mede door hun lage besmettingscijfers), maar de verwachting is dat de Zwitserse grenzen op 15 juni ook weer open gaan voor toerisme, in ieder geval voor mensen op doorreis (met bewijs van boeking in bijv. Italië). We schatten die kans echt 95%, maar het is nog niet 100% zeker op dit moment. In het ergste geval moet je omrijden via Oostenrijk/Innsbruck, maar dat is hooguit een uurtje langer.

 • avatar
  Erik op 04-06-2020
  Gast

  Hallo,
  Wij hopen 6 juli naar Oostenrijk te gaan. Waarom zit dat land er nu nog niet bij als daar bijna geen besmettingen en doden zijn? Er wordt daar tijdens een persconferentie ook gezegd dat de nederlanders welkom zijn daar. Hoe zit dat?

  REACTIE REDACTIE:
  Het is nog niet officieel, althans de precieze datum nog niet. 99% zeker dat dit goedkomt hoor, verwachten komende week definitief duidelijkheid. Zal ook vanaf 15 juni worden denken we. En zodra Oostenrijk zelf duidelijkheid geeft over wanneer ze toeristen willen ontvangen, zal de Nederlandse regering het reisadvies ook direct aanpassen naar Code Geel.

 • avatar
  J.M. op 05-06-2020
  Gast

  Wij hebben een vlucht geboekt op 4 juli vanuit Eindhoven naar Malta. Is het verstandig deze vlucht te wijzigen. Vertrekken van Duitse luchthaven….

 • avatar
  ingrid op 06-06-2020
  Gast

  hoe staat het met Noorwegen?, wij hebben onze vakantie gepland staan eind juli naar Noorwegen, met het vliegtuig.
  Weten jullie iets meer?

  REACTIE REDACTIE:
  Noorwegen staat voorlopig nog op de lijst landen die zélf nog een definitieve beslissing moet nemen over het verwelkomen van toeristen, alvorens de Nederlandse overheid zijn Code Oranje aanpast naar Code Geel. Onze verwachting is wel dat dit voor de zomer gebeurt. Wat de boel ingewikkelder maakt, is dat Denemarken vooralsnog sowieso geen Nederlands toeristen toelaat en veel auto-boot-routes naar Noorwegen uiteraard via Denemarken lopen. Desondanks schatten we in dat vliegen eind juli naar Noorwegen wel weer zal mogen. Hou de overheidswebsites in de gaten (Nederland Wereldwijd).

 • avatar
  A op 07-06-2020
  Gast

  Is er ook een lijst met regels voor Bulgarije betreffende monkapjes / regels strand e.d?
  Wij gaan begin augustus. Ben we benieuwd.

 • avatar
  Vera op 07-06-2020
  Gast

  Hoe zit het met Hongarije? Kan ik in augustus gaan?

  REACTIE REDACTIE:
  Hongarije staat voorlopig nog op de lijst landen die zélf nog een beslissing moet nemen over het verwelkomen van toeristen, alvorens de Nederlandse overheid zijn Code Oranje aanpast naar Code Geel. Onze verwachting is wel dat dit voor de zomer gebeurt.

 • avatar
  Dikke zweers op 08-06-2020
  Gast

  Hoe zit het met Albanie? Vertrek op 21 juli

  REACTIE REDACTIE:
  Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan (alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden): daar valt Albanië helaas ook onder. Blijf de overheidsinformatie in de gaten houden, er zal de komende weken veel verder versoepeld worden.

 • avatar
  sabine op 10-06-2020
  Gast

  Goedemorgen! Voor Slowakije is er een foutje ingeslopen, want de grenzen gaan NIET vrij open per 15 juni. Wel mag je vanaf vandaag naar Slowakije komen, met een geldig (96 uur geldig) negatieve covid verklaring en ,maar daar is nog een hoop onduidelijkheid over, 2 weken verplicht in thuis quarantaine. Radio Slovakia op Facebook geeft engelstalige updates, ook Slovak Inspector (online nieuwssite)

  REACTIE REDACTIE:
  Klopt, hebben we inmiddels aangepast. Slowakije kreeg eerst wel Code Geel vanaf 15 juni maar is door Nederlandse regering nu toch weer in de categorie ‘nog even afwachten’ gezet. Vooralsnog Code Oranje dus, en dat zal met de Slowaakse keuzes te maken hebben die je noemt.

 • avatar
  Anne op 10-06-2020
  Gast

  Hallo,
  Hoe zit het met Balkan landen alsMacedonië, Montenegro, Albanië? aangezien deze niet bij de schengen landen vallen, staan ze nog op oranje?
  Willen hier half juli naar toe….

  REACTIE REDACTIE:
  De Nederlandse regering heeft inderdaad vooralsnog een vrij rigoureus onderscheid gemaakt tussen EU-landen en niét-EU-landen. Raar natuurlijk, want besmettingscijfers zijn in de genoemde Balkanlanden zeker niet groter dus niet meer gevaar, integendeel. Maar alle niét-EU landen blijven tot nader orde op Code Oranje, zelfs Turkije als geliefd vakantieland is vooralsnog Oranje en blijft dat. Maar er zal wellicht de komende weken nog veel veranderen.

 • avatar
  GJ Schoots op 11-06-2020
  Gast

  Slovenië heeft zijn grens voor Nederlandse reizigers per 8 juni weer gesloten.
  Wederom gelden er weer quarantaine maatregelen van 14 dagen.
  Heel vreemd!!

  REACTIE REDACTIE:
  Waar lezen jullie dit? Bij ons weten gaan ze nog steeds per 15 juni open. Op de website van de ANWB staat dit:
  “Op dit moment zijn Nederlandse reizigers nog niet welkom. Verwachting is dat dit verandert op 15 juni
  Ga je als Nederlander toch naar Slovenië dan moet je 14 dagen in quarantaine. Doorreis is op dit moment voor Nederlanders wel mogelijk zonder quarantaine. DIt moet binnen 24 uur.”

 • avatar
  Wendy op 11-06-2020
  Gast

  Wij gaan volgende week naar Kroatië. Overnachten donderdag in Oostenrijk. Maar we vernemen nu dat we in Slovenië Niet mogen overnachten de 19e juni maar ineens moet doorrijden klopt dit? Zoja dan gaan nog nacht langer in Oostenrijk slapen en dan ineens door naar Kroatië. Maar waren eigenlijk van plan nog Slovenië nachtje te slapen. (zonder reservering)

  REACTIE REDACTIE:
  Waar lezen jullie dit? Bij ons weten gaan ze nog steeds per 15 juni open. Op de website van de ANWB staat dit:
  “Op dit moment zijn Nederlandse reizigers nog niet welkom. Verwachting is dat dit verandert op 15 juni. Ga je als Nederlander toch naar Slovenië dan moet je 14 dagen in quarantaine. Doorreis is op dit moment voor Nederlanders wel mogelijk zonder quarantaine. DIt moet binnen 24 uur.”

  Onze inschatting is dat het na 15 juni echt wel kan, overnachten in Slovenië.

 • avatar
  GJ Schoots op 12-06-2020
  Gast

  ANWB heeft de status van Slovenië gewijzigd van beperkt toegankelijk naar dicht omdat Slovenië haar grensbeleid per 8 juni heeft aangescherpt en Nederlanders niet langer welkom zijn (alleen met 14 dagen quarantaine). Welke maatregelen gelden er nu?

  Dit staat bij de ANWB reiswijzer app

  REACTIE REDACTIE:
  Klopt, maar dit staat er ook:
  “Verwachting is dat dit verandert op 15 juni
  Ga je als Nederlander toch naar Slovenië dan moet je 14 dagen in quarantaine. Doorreis is op dit moment voor Nederlanders wel mogelijk zonder quarantaine. DIt moet binnen 24 uur.”

 • avatar
  E van der Weijde op 13-06-2020
  Gast

  Hi.
  Hoe zit het als je woonachtig bent in de US en je komt voor vakantie naar Ned in July dit jaar ?
  Quarantine?

 • avatar
  Brigitte op 15-06-2020
  Gast

  Heel fijn. Dit overzicht! Per wanneer denken jullie dat reisadvies naar Turkije ook naar geel gaat? In Turkije zijn Nederlanders weer welkom maar het reisadvies is vooralsnog negatief..

 • avatar
  Anita op 16-06-2020
  Gast

  wij willen 4 september naar turkije, is het dan al wel toegestaan?

 • avatar
  A Wagg op 16-06-2020
  Gast

  Wij zouden begin juni naar Griekenland met de boot via Ancona. Omboeken naar begin juli lijkt nu bijna onmogelijk dus wij kijken naar rijden via Duitsland, Oostenrijk, Slovenia, Croatia, Servië en Bulgarije. Helaas kunnen we nergens info vinden over Servië. Is er iets bij jullie bekend?

 • avatar
  Jasper op 17-06-2020
  Gast

  Hoi ik vroeg me af of de situatie in het verenigd koninkrijk evt kan veranderen naar geel? Want ik zou graag familie willen zien in engeland?

 • avatar
  Maaike op 18-06-2020
  Gast

  Hi! Ik lees op eigenlijk alle websites nog dat je in Slovenië nog steeds in quarantaine moet voor 2 weken bij aankomst. Maar het land zou wel weer heel worden vanaf 15 juni. Weten jullie hier meer over? Groetjes!

  REACTIE REDACTIE:
  Slovenië zou ‘gewoon’ weer open gaan voor toerisme, maar besloot begin juni toch ineens weer ‘dicht’ te gaan voor toeristen. Althans: toeristen die in Slovenië willen overnachten. Voor doorreizigers (naar Kroatië bijvoorbeeld) is het land wel open, als je er maar niet langer dan 24 uur blijft. Het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid stond al op Code Geel, maar is inmiddels weer naar Code Oranje teruggezet. We verwachten overigens wel dat dit ergens in de komende weken (start zomervakantie?) toch weer verandert, want ook Slovenië heeft belang bij het ontvangen van toeristen.

 • avatar
  Martijn op 23-06-2020
  Gast

  Hi, er is al veel gezegd over Slovenië, ook wij willen daar naartoe. Op de websites van buitenlandse zaken en de ANWB is nog steeds niks bekend over de vakantiemogelijkheden daar. Volgende week vrijdag begint de zomervakantie.. Wij kunnen zelf nog tot 10 juli annuleren, dus het wordt nu snel een knoop doorhakken. Zouden Nederlanders nog welkom zijn daar deze zomer?

 • avatar
  J.S. op 23-06-2020
  Gast

  Wij (zouden)gaan 23 juli naar Schotland .Hoe schatten jullie de kans in dat dat door kan gaan? We hebben er een coach-tour geboekt door de hooglanden…

 • avatar
  Marco op 24-06-2020
  Gast

  Ik ga 17 juli naar Cyprus (zuid) via Sunweb. Nu lees ik dat je een coronatest moet doen op de luchthaven in Cyprus? Weet iemand hier iets van.

 • avatar
  Zwollenaard op 03-07-2020
  Gast

  Vanaf morgen is Slovenië voor Nederlanders en Belgen weer open. Fijne vakantie in dit heerlijke land!
  Bron: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-slovenie

 • avatar
  Nancy Copier op 16-07-2020
  Gast

  Gaan we dit jaar nog een code geel krijgen voor Turkije?? Wij denken erover om eind augustus te gaan, zou dat lukken ???

 • avatar
  jasper op 30-11-2020
  Gast

  waneer kan men in rusland weer normaal reizen richting de steden ?????

 • avatar
  mariannebastings op 05-06-2021
  Gast

  We gaan 24 juli naar El Gouna.Denken jullie dat dat door gaat?Zien wel als je andere bestemming kiest dat er voor 8pers de prijs super duur geworden is

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)