Laatst bijgewerkt op 17 mei 2021

“Zonder vaccinatie mag je niet naar het buitenland”, “Je moet verplicht 2x duur testen op de heen- én terugweg” of “Als ik positief test, ben ik al mijn geld kwijt!”. We merken dat veel mensen – terecht – nog veel vragen en onzekerheid hebben als het gaat om vakanties in het buitenland deze zomer. Daarbij overheerst soms angst of simpelweg misverstanden, door sensationele of ongenuanceerde berichtgeving in de media.

We kunnen weer op vakantie naar het buitenland deze zomer! Vanaf 16 mei keren de kleurcodes per land terug en zullen de eerste bestemmingen Code Geel krijgen (o.a. de Balearen, heel Portugal en veel Griekse eilanden). Op basis van de vaccinatiegraad- en actuele besmettingssituatie zullen de komende tijd steeds meer bestemmingen op Geel gaan – en naar verwachting dan ook op Geel blíjven. Immers: door toenemende vaccinatiegraad wordt de kans op grote besmettingshaarden steeds kleiner. Maar hóe kunnen we dan weer op reis? Moet je gevaccineerd zijn? Of 2x duur testen? We behandelen 5 typische misverstanden over de vakantie in 2021.

Misverstand 1: een vaccinatiepaspoort wordt verplicht om te reizen

Dit is onjuist. Het is en blijft aan individuele EU-lidstaten of andere landen om – op elk moment – te bepalen onder welke voorwaarden ze vakantiegangers toelaten. Zolang de actuele besmettingscijfers overal nog hoog zijn, eisen veel landen een bewijs van vaccinatie, eerdere besmetting óf een negatieve PCR-test. Je hebt dus sowieso de keuze. Ook als je nog niét volledig gevaccineerd bent (of wilt worden), ben je straks met een negatieve PCR-test welkom in bijvoorbeeld Griekenland, Spanje of Italië. Om voor alle EU-landen een eenduidig systeem te hebben, wordt gewerkt aan een digitaal Europees coronapaspoort: een app met QR-code die aantoont dat je gevaccineerd, getest of eerder besmet bent geweest. Maar dat digitale coronapaspoort is geen eis op zich, meer een technisch hulpmiddel.

Misverstand 2: we kunnen pas op vakantie als het coronapaspoort klaar is in augustus

Dit is dus onjuist. In de media verschenen vorige week paniekerige verhalen over Rutte die zei dat het digitale coronapaspoort misschien pas in augustus gereed zou zijn. Er werd gesuggereerd dat tot die tijd vakanties dus nog niet mogelijk zijn. Maar dat klopt uiteraard niet. Het blijft aan individuele EU-lidstaten om te bepalen óf en welke toegangseisen ze stellen, op welk moment. Als de app technisch niet gereed is, zullen landen ook gewoon geprinte vaccinatie- en testbewijzen accepteren. En zeer waarschijnlijk geldt tot die tijd ook ‘gewoon’ het vaccinatiekaartje dat de GGD meegeeft na vaccinatie (zoals o.a. het Grieks Verkeersbureau aangeeft, ondanks tegenstrijdige berichten in de media).. De soep wordt echt niet zo heet geheten als hij wordt opgediend; veel landen zien toeristen graag weer komen en het blijft aan individuele EU-lidstaten om de toegangeisen te bepalen. Tip: lamineer je vaccinatiekaartje of doe er een mooi plastic hoesje omheen, en voeg een eigen Engelse vertaling van de belangrijkste termen toe. Dan zit je waarschijnlijk echt wel goed, zolang er geen internationale standaard is, zeker v.w.b. autovakanties. Informeer voor vliegvakanties bij je reisorganisatie of luchtvaarmaatschappij naar de actuele toegangseisen.

LEES OOK: Welke landen zijn Code Geel? Onze favoriete 10 ‘gele’ bestemmingen!

Coronapaspoort

Misverstand 3: wie niet gevaccineerd is, moet 2x peperduur testen voor heen- en terugreis

We merken dat veel mensen in de veronderstelling zijn dat ze, indien ze nog niet volledig gevaccineerd zijn, straks 2x moeten testen voor een vakantie in het buitenland: voor de heenweg én voor de terugweg. En dan ook nog in quarantaine moeten… Nou, nee dus. Een verplichte test bij terugkeer eist Nederland alleen voor reizigers uit hoogrisicogebieden. Voor landen die Code Geel hebben, geldt géén test- of quarantaineverplichting bij terugkeer. Onze verwachting is dat, door toenemende en gelijk oplopende vaccinatiegraad, in de zomervakantie nagenoeg alle EU-landen Code Geel zullen hebben.

Een vaccinatiebewijs óf test voor vertrek wordt nu wel nog gevraagd door de meeste ‘ontvangende’ landen, zoals Griekenland, Italië of Spanje. Maar dit kan natuurlijk later veranderen als de besmettingssituatie in ons land verbetert. Voor kinderen geldt overigens dat het per land verschilt: bij Griekenland zijn kinderen t/m 4 jaar vrijgesteld van een testbewijs; voor Spanje moeten alleen kinderen ‘vanaf 6 jaar en ouder’ testen.

En dan v.w.b. de prijzen van PCR-tests. Op de commerciële markt kosten de officiële PCR-test met reisverklaring soms meer dan 120 euro (hier vanaf €109 pp), maar wie een pakketvakantie boekt bij een reisorganisatie is veel goedkoper uit. Kijk bijvoorbeeld hier bij TUI of hier bij Corendon: daar bieden ze de tests aan voor 40 euro! Deze week werd bekend dat ook de brancheorganisatie ANVR voor zijn aangesloten leden een afspraak gemaakt met een leverancier van PCR-tests: alle ANVR-leden kunnen klanten een PCR-test gaan aanbieden voor 69 euro. Lid van de ANVR zijn bijvoorbeeld ook campingaanbieders als Allcamps, Roan en Vacanceselect. Wie daar boekt, zal dus sowieso een goedkopere PCR-test kunnen krijgen. En dan nog blijft de vraag: moet ik überhaupt verplicht testen voor vertrek straks in de zomer? Zie volgende misverstand…

Bekijk hier alle TUI vliegvakanties mét optionele goedkope PCR-test à €40.

Vakantie 2021

Misverstand 4: vaccinatie- of testbewijzen zijn vanaf nu áltijd en óveral verplicht om te reizen

In complotkringen wordt erg paniekerig gedaan over het zogenaamde ‘coronapaspoort’ en de ‘blijvende controle’ die overheden daarmee op ons zouden willen houden. Echter is door de EU al aangegeven dat het coronapaspoort alleen iets is dat van belang is zolang er nog sprake is van een ‘pandemische situatie’. En zelfs dán blijft het aan individuele EU-lidstaten om te bepalen óf en welke toegangseisen ze stellen, op welk moment. Pin ons er niet op vast, maar het zou ons niets verbazen als later in de zomer door sommige landen überhaupt geen test/vaccinatiebewijzen meer geëist worden (zeker de zuid-Europese landen die sterk van toerisme afhankelijk zijn). Alles zal afhangen van de actuele besmettingsgraad in ons land. Maar voor mei en juni zal dit nog wel het geval zijn. Onder meer Spanje heeft al bekend gemaakt vanaf 20 mei Britten toe te laten zónder test- of vaccinatieverplichting, simpelweg omdat in Groot-Brittannië de besmettingsgraad nu zo laag geworden is!

En hoe zit het dan met autovakanties? In principe gelden de toegangseisen per land op dit moment nog voor zowel vliegreizen als autovakanties. Maar er zal aan de autogrenzen niet gecontroleerd worden, zeker niet zodra de besmettingsgraad overal verder daalt. Immers: dat is ook simpelweg niet te doen. Zelfs nu al horen we de verhalen van 2e huis-bezitters die ongehinderd, zonder enige controle naar Frankrijk of Italië rijden. Wij verwachten dat het eerder genoemde digitale coronapaspoort in de zomer vooral voor vliegreizen van toepassing is. Maar neem uiteraard zelf je verantwoordelijkheid door kort voor vertrek op de officiële overheidskanalen te checken wat de actuele toegangseisen zijn per land.

Misverstand 5: ik ben al m’n geld kwijt als een bestemming Code Oranje is of als ik voor vertrek positief test

Sowieso dat eerste is onjuist. Bij veel grote reisorganisaties (zoals TUI en Prijsvrij, maar o.a. ook campingaanbieders als Allcamps, Roan, Vacanceselect en Suncamp) krijg je je geld terug (binnen 2 weken) indien t.z.t. tóch (nog, of weer) een negatief of oranje reisadvies geldt. Kortom: géén vouchers meer, maar gegarandeerd je geld terug bij Code Oranje. Zie onderaan dit blog het overzicht met álle reisorganisaties die momenteel Geld Terug-garantie bieden.

Bekijk hier alle vliegvakanties mét Geld Terug Garantie bij Code Oranje én optionele PCR-test à €40.

Bekijk hier alle campingvakanties mét Geld Terug Garantie bij Code Oranje (stacaravans & andere huuraccommodaties in o.a. Italië, Frankrijk, Spanje).

En wat dan als een test verplicht is en je test ineens positief? Realiseer je dat de kans om straks in de zomer corona te krijgen sowieso héél klein is. In de zomer van 2020 zaten we, zónder vaccinaties, op amper 100 besmettingen per dag. Je kunt het minimale risico op een eventuele positieve coronatest ‘afdekken’ met de juiste reisverzekering. De standaard annuleringsverzekering, garantie annuleringsverzekering én de Allrisk-annuleringsverzekering van, bijvoorbeeld, de Europeesche Verzekeringen (partner van TUI) bieden allen dekking voor het annuleren van een reis als iemand of zijn/haar reisgenoot corona heeft. Deze zijn voor paar tientjes extra af te sluiten voor je vakantie in 2021, vaak als aanvullende dekking op je reisverzekering. Vergelijk hier alle reisverzekeringen en hun voorwaarden.

Heb je geen annuleringsverzekering afgesloten en dit (uitzonderlijke!) noodlot doet zich voor, dan stellen reisorganisaties zich meestal coulant op en kun je vaak kosteloos omruilen naar een latere datum of volgend jaar. We weten onder meer dat TUI hier soepel mee omgaat! Maar voor geld terug bij positieve test (of eigenlijk: bij ziekte…) moet je dus wel een annuleringsverzekering afsluiten.

Bekijk hier alle TUI aanbiedingen mét Geld Terug Garantie én optionele PCR-test à €40.

Vakantie 2021 veilig boeken met Geld Terug Garantie & SGR? Hier kan het!

Hieronder álle ANVR/SGR-aangesloten reisorganisaties die momenteel Geld Terug-garantie bieden. Ook bij een eventueel faillissement van deze organisaties ben je beschermd via het SGR-garantiefond.


 

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16128 - reviews totaal

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)