27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 13 januari 2023

Benieuwd naar het Midden-Oosten zoals je dat tegenkomt in oude verhalen en boeken? Bekijk onderstaande lijst van vijf mooiste historische steden in het Midden-Oosten en ontdek: er is niks van de schoonheid verloren gegaan.

Istanbul, Turkije

De stad ligt in Europa en in Azië en is daarmee de plek die het beste van zowel het Westen als Oosten van het Midden-Oosten vertegenwoordigt. Istanbul, een van de meest bekende steden uit de Europese historie (immers: het voornalige Constantinopel), is een architectonische grootmacht. Ze herbergt de Blauwe Moskee (foto), de Hagia Sophia kathedraal en diverse andere culturele attracties. Nog meer dan dit is Istanbul een kosmopoliet, waar oude tradities hand in hand gaan met het moderne leven van de 21ste eeuw. Onze tip na een dag sightseeing: eindig op een rooftop bar met uitzicht over de rivier de Bosporus. Turkije was nog nooit zo mooi.

istanbul

Petra, Jordanië

Heel Jordanië is een poel van magie en wonderen, die samengesmolten terug te vinden zijn in Petra. Deze oude, uit steen gehouwen stad is uniek in zijn soort, met indrukwekkende gebeeldhouwde tempels en woestijnstammen. Petra is een bezoek waard. Tip: Petra bij nacht. Herstel: Petra bij duizend-en-een-nacht. Wonderbaarlijk.

petra-jordan

Jeruzalem, Israël

Een van de meest bevochten steden op aarde is tevens een van de mooiste. De omvang van haar geschiedenis is ongekend, vooral omdat de grootste drie geloven in Jeruzalem zijn verenigd en deze op hun beurt voor een groot aantal – heftige – conflicten hebben gezorgd. Jeruzalem is het hart van het heilige land, waar Jezus werd gekruisigd en waar de profeet Muhammad naar de hemel toog om Gods woorden te ontvangen.

Voor gelovigen is Jeruzalem een pelgrimstocht naar een van de grootste heiligdommen ter wereld. Maar ook voor niet-gelovigen biedt de plaats in Israël een veelvoud aan pracht. Voor wie voor een eerste keer de stad bezoekt, kan het zelfs allemaal wat overweldigend zijn. Niet gevreesd: de grootste toeristentrekpleisters zijn gelegen in het compacte oude deel van de stad. Kies daarom een vaste plek en een paar highlights die je absoluut wilt zien en plan een wandeltocht door de christelijke- en moslimwijk. Probeer niet alles te zien: Jeruzalem biedt zoveel, dat kun je nooit in 1 trip zien.

Old City from the Mount of the Olives

Ishafan, Iran

Iran zal niet voor iedereen aantrekkelijk klinken, maar dan ken je Ishafan nog niet. Deze stad, gelegen in een oase, biedt het meest spectaculaire dat het land te bieden heeft.

Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor de tienduizenden toeristen die de stad elk jaar aandoen. Geniet van prachtige architectuur van duizenden jaren oud, tot bouwkundige hoogtepunten uit meer recenter tijden. Prachtige moskeeën en immense paleizen wisselen elkaar in snel tempo af, terwijl kleurrijke huizen, fascinerende bazaars, minaretten en oogstrelende rivieren en bruggen de stad kleuren. Onthoud deze stad, ze verdient een bezoek.

Isfahan-Markets

Beirut, Libanon

Het is haast niet te bevatten: nog geen vijftien jaar geleden was Beirut een dorre, aangeslagen stad. Nu, anno 2014, is van dit schimmige verleden niks meer terug te zien.

Hoge hakken onder trendy hoofddoekjes, kunstgalerijen, pop-up bars en organic food markets, volle terrassen waar waterpijpen en Libanese mezze’s (hapjes) van hand tot hand gaan en een uitgaansleven zonder sluitingstijden. Beirut is de hipste stad van het Midden-Oosten en bruist op elke straathoek. Aan de oorlog denkt niemand meer.

Levenslust is het woord. En harmonie, tussen christenen en moslims. Vanuit Beirut ontdek je ook makkelijk de rest van Libanon, met zijn historische Romeinse ruïnes, fraaie valleien en machtige grotten van Jeita.

beirut2

 , , , , , , , , ,

1 reactie

  • avatar
    Yilmaz op 10-11-2018
    Gast

    Rivier de Bosporus? Muhahhhaa.leer eens geografie voordat je wat schrijft jantje.Volgens mij weten jullie niet eens waar Turkije ligt.

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)