Laatst bijgewerkt op 20 november 2019

Komen er bij jou ook verborgen kanten van je persoonlijkheid naar boven als je op reis gaat? Onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen ander gedrag vertonen zodra de reisgids op tafel komt. Wij hebben een aantal zeer herkenbare types voor je op een rij gezet! Zie jij jezelf terug?

Door Kristel Houtappels

1. De planner

De planner

Jou hoeft niemand iets te vertellen. Jij hebt alle reizen en stedentripjes voor volgend jaar al gepland, de bijbehorende reisgidsen aangeschaft en een dagplanning gemaakt zodat je volledig voorbereid op pad kunt. Ter plaatse loop je nog net niet met een vlaggetje rond zodat je medereizigers je overal naartoe kunnen volgen. Tip van ons, zoek een volger om mee op reis te gaan, twee planners samen kan leiden tot problemen. De beste reis voor jou? Wij dagen je uit! Boek eens een georganiseerde reis of een all-inclusive vakantie en laat je eens heerlijk achterover zakken terwijl anderen het werk voor je doen.

2. De avonturier

De avonturier

Voor jou kan het niet gek genoeg. Jij wilt het liefst zo hoog mogelijk klimmen, diepzeeduiken, bungee jumpen en uit een vliegtuig springen, en dat het liefst nog allemaal in één reis. Lui aan het strand liggen is niets voor jou, jij wilt actie! De wereld is jouw speeltuin en daar maak je dan ook gretig gebruik van. Voor jou is een reis met een concreet doel het mooist. Dus ga de Kilimanjaro beklimmen, maak een jungletocht door de Amazone of vaar mee met een zeilboot over de oceanen, go for it!

3. De volger

De volger

Jij vindt het leuk om wat van de wereld te zien, maar jij laat het aan anderen over om te bepalen waar, hoe, wat en wanneer. Jij volgt als een trouwe hond, als jou iets gevraagd wordt is het antwoord net iets te vaak ‘maakt mij niet uit’. Als je met een andere volger op reis gaat is de kans groot dat je de hele dag op je hotelkamer blijft, omdat niemand het initiatief neemt om wat te gaan ondernemen. Zoek dus een goede planner en laat je leiden!

4. De wereldverbeteraar

De wereldverbeteraar

Jij wilt niet de toerist uithangen, maar echt een bijdrage leveren om de wereld een stukje beter te maken. Ondanks dat je het hele jaar hard gewerkt hebt steek jij de handen ook tijdens je vakantie flink uit de mouwen. Jij weet dat een oceaan gemaakt is van druppels en dat iets ook een kleine bijdrage het verschil kan maken. Daarnaast zie je ook nog graag iets van de wereld en ben je geïnteresseerd in andere culturen. Ga dus meehelpen huizen bouwen in Roemenië, schildpadden redden in Zuid-Amerika of Engelse les geven in Azië, er zijn mogelijkheden genoeg.

5. De fotograaf

Tot lichte frustratie van je mede reizigers maak jij werkelijk van alles een foto. Bij ieder uitzichtpunt, schattig huisje of kat die ligt te luieren stop jij het hele gezelschap om je uit te leven achter de lens. Ook het thuisfront kan dagelijks meegenieten van jouw belevenissen, jij post natuurlijk al je creaties meteen op Facebook of Instagram. Uiteraard zijn foto’s een mooie manier om je vakantie vast te leggen, maar niemand zit te wachten op 585 foto’s van hetzelfde landschap, maar dan nét even vanuit een andere hoek. Onze tip? Vergeet niet af en toe achter de lens uit te komen en het uitzicht in je op te nemen. Soms is een herinnering meer waard als duizend foto’s!

6. De spirituele reiziger

De spirituele reiziger

Een reis is voor jou niet zomaar een ‘vakantie’, het is een zoektocht naar jezelf. De kans is groot dat we jou op een serene, afgelegen plek tegenkomen met een boek van de Dalai Lama in je hand. Mediteren, yoga of een schildercursus zijn jouw favoriete bezigheden tijdens je vakantie. Het aanbod aan spirituele reizen is groot; trek jezelf terug in een klooster in Frankrijk, maak een woestijnreis door Marokko of bezoek een Ashram in India.

7. De all-inclusive toerist

Jij houdt van zon, zee, strand, luxe en onbezorgd luieren. Je bent het hele jaar al aan het rennen vliegen en springen en vind het heerlijk om tijdens je vakantie echt af te schakelen. Andere culturen boeien jou niet zoveel, jij komt misschien niet eens buiten de hotelmuren. Jou zien we dan ook waarschijnlijk dobberen in één van de zwembaden met een heerlijke cocktail in je hand. De beste en voordeligste bestemming voor jou is, hoe kan het ook anders, Turkije! Maar ook Spanje, Portugal, de Canarische eilanden of Egypte in de winter hebben genoeg voor jou te bieden.

8. De optimist

De optimist

Jij verandert in een rasoptimist zodra je de deur achter je dichttrekt. Je hebt immers vakantie! En niets of niemand kan deze bederven. Is je hotel overboekt? Jij weet zeker dat ze ergens een betere kamer voor je zullen vinden. Regent het dagenlang terwijl je gepland had in de zon op het strand te gaan liggen? Ach, dagje shoppen of gezellig wat drinken in een knus kroegje heeft ook zijn charme. Voor jou is vakantie de mooiste tijd van het jaar! Wij durven jou dan ook eigenlijk overal heen te sturen. Maak die bucketlist en plan alvast je volgende trip!

9. De klager

De klager

Jij bent het tegenovergestelde van de optimist en we zijn je waarschijnlijk allemaal wel eens tegengekomen. Voor jou is echt niets goed genoeg; je douchewater is niet warm genoeg, de airco te koud, waarom is er geen strijkplank en ze zouden echt meer obers moeten aannemen dan de 40 die er al in je hotel rondrennen om jou te bedienen. Jij maakt het leven van een reisleider of receptiemedewerker tot een hel. En, omdat toeval niet bestaat, is de kans groot dat het altijd regent..zelfs al ga je hartje zomer naar de Turkse Riviëra. De beste bestemming voor jou? Waarschijnlijk vind je het niet eens leuk om op vakantie te gaan, dus een jaartje rundumhausen zou geen kwaad kunnen.

10. De eeuwige reiziger

De eeuwige reiziger

Je besloot ooit na je studie er ‘even tussenuit te gaan’, maar bent simpelweg nooit meer terug gekomen. Je kunt je niet eens meer voorstellen hoe het vlakke landschap en de koeien in Nederland eruit zien. Mensen kijken verlangend naar jouw Facebook foto’s en vragen zich vaak af ‘Waar doet ie het van?’ maar jij zorgt onderweg wel dat je je kostje bij elkaar verdient. Je hebt niet veel nodig om van te leven, je bezittingen zitten allemaal in je backpack. Inmiddels ken je honderden mensen van over heel de wereld, dus een slaapplek is zo geregeld. Wij hoeven je geen reistips te geven, de wereld ligt namelijk al lang aan jouw voeten! Jouw ultieme doel is om alle landen ter wereld bezocht te hebben.

Welk type reiziger je ook bent, we lezen graag jouw reiservaringen. Schrijf je reisreviews per land inclusief je 3 mooiste foto’s!


 

Gemiddelde beoordeling: 4.7 16139 - reviews totaal

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)