27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 2 december 2021

In Tsjechië zijn ze dol op kerst en de tradities die daarbij horen. Eind november worden pleinen verlicht met gezellige lampjes, komen er metershoge kerstbomen en zijn de winkels gevuld met prachtige cadeaus en kerstversiering. Kerst inkopen doen kun je in Tsjechië fantastisch, maar vergeet ook zeker niet de delicatessen te proeven. Een Tsjechische kerst is namelijk niet compleet zonder koekjes, karper of glühwein.

Kerstmarkten in Tsjechië

Een laagje sneeuw maakt Český Krumlov nog mooier ©Natalia Deriabina.

Praag in kerstsfeer

De Tsjechische hoofdstad is al jaren een populaire bestemming in de wintermaanden. Vooral een bezoek in december is bij velen geliefd vanwege de magische kerstsfeer. Diverse pleinen hebben prachtig versierde kerstbomen en de geur van gepofte kastanjes, glühwein en worstjes hangt in de lucht. In het centrum van Praag bevinden zich tal van winkels, knusse restaurants en boetiekjes waar je een origineel kerstcadeau kunt scoren. Ook een bezoek aan de bekende bezienswaardigheden mag niet ontbreken. Bij de Praagse Burcht is er een fantastisch uitzicht over de stad en in Letná Park is er een gratis schaatsbaan in de wintermaanden. Advent is ook de enige tijd in het jaar dat de gaslampen op de Karelsbrug worden aangestoken door een geüniformeerde lantaarnopsteker. Elke dag rond 16:00 uur maakt hij zijn rondje. De winter is een magische tijd om een concert, opera of ballet voorstelling bij te wonen. Culturele instellingen zoals het Nationale Theater en de Nationale Opera bieden speciale programma’s aan, zoals het onmisbare “Zwanenmeer” en “De Notenkraker”.

Kerstmarkt in Praag

Kerstmarkt op het Oude Stadsplein in Praag ©Libor Svacek.

Winterse steden in Tsjechië

Niet alleen Praag is een bezoek waard in de wintermaanden. Ook in de andere Tsjechische steden wordt eind november het centrum versierd en kun je de kerstsfeer proeven. De Moravische stad Brno ondergaat in adventstijd een metamorfose en wordt helemaal in kerstsfeer gehuld. Er is een verlichte kersttram, een schaatsbaan en de jaarlijks terugkerende kerstdrank Turbomošt wordt verkocht. In Olomouc hebben ze een andere specialiteit: Olomoucké tvarůžky. Een belegen kaas met pittige smaak en sterke geur. Samen met een kruidige glühwein, ofwel Olomouc punch, een goede combinatie. Vanuit Praag is het mogelijk om de trein te nemen naar Pilsen of České Budějovice. Twee steden waar bier brouwen een lange traditie heeft. Český Krumlov wordt in de zomer druk bezocht door toeristen, maar in de winter is het er rustig en kan iedereen genieten van een gemoedelijke sfeer.

De verlichte kersttram in Brno

De verlichte kersttram in Brno ©Brno CityTourism.

Tsjechische kerstballen

Waar je ook bent in Tsjechië overal worden kerstballen verkocht. In Tsjechië worden namelijk duizenden kerstballen per jaar gemaakt. De glazen kerstballen worden in glasfabrieken geblazen en geschilderd. Het zijn schitterende kunstwerkjes waar veel tijd, geduld en vakwerkmanschap voor vereist is. In Jičín, op anderhalf uur rijden van Praag, bevindt zich zo’n kerstballenfabriek. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen en zelf een kerstbal versieren. Ook op andere plekken in Noord-Bohemen, specifiek in de streek Crystal Valley, zijn glasblazerijen en glasmusea te vinden. Kerstversieringen gemaakt van kleine geblazen glaskralen zijn een ander Tsjechisch ambacht. De kralenversieringen in de vorm van sterren, poppetjes tot kerstbomen worden geproduceerd door de firma Rautis, het enige bedrijf ter wereld dat deze decoratie op traditionele wijze vervaardigt. De decoratie van geblazen glaskralen staat sinds 2020 op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Geïnteresseerd in de Tsjechische kerstballen? In het Nationaal Glasmuseum in Leerdam is vanaf 10 december tot 9 januari 2022 de tentoonstelling “Christmas Treasure – Hedendaagse Tsjechische kerstversieringen”.

Tsjechische kerstballen

Kerstmaaltijd en zoetigheid

Kerst gaat niet alleen gepaard met mooie decoratie. Ook eten is een belangrijk onderdeel. In Tsjechië hebben ze aantal interessante eetgewoontes rondom kerst. Een daarvan zijn de Tsjechische kerstkoekjes die in ieder huishouden een aantal weken voor kerst worden gebakken. Er wordt gezegd dat een goede huisvrouw meer dan zeven verschillende koekjes bakt. Gelukkig kun je ze ook overal kopen. Wat je een week voor kerst ook veel zult tegenkomen in de straten van Tsjechië zijn grote tonnen met karper. Gebakken karper is namelijk de Tsjechische kerstmaaltijd. Daarbij wordt aardappelsalade geserveerd en schnitzel voor de kinderen.

Tsjechische kerstkoekjes

Tsjechische kerstkoekjes ©Janna Danilova.

Meer informatie op www.visitczechrepublic.com.


 ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)