Afrika - reiservaringen, tips & de mooiste landen

Geen continent dat bij het uitspreken van de naam meteen zóveel beelden oproept als Afrika. Beelden van eindeloze woestijnen en zandduinen, van safariparken en uitgestrekte delta’s vol wild, van inheemse stammen en exotische 1000-en-1-nacht-steden waar de tijd al eeuwen stilstaat. Van kinderen die je hart stelen met hun glimlach. Maar ook: beelden van armoede, oorlog, sloppenwijken, corruptie en vreemde, soms ‘enge’ culturen. Wat overheerst echter is de magie. Afrika is magisch!

Best beoordeelde landen
in Afrika

Op basis van 1358 reiservaringen
en reisverhalen op 27vakantiedagen.nl

Deel jouw ervaring!
Zuid-Afrika

Zuid-AfrikaZuid-Afrika- 8,7

“Zuid-Afrika sluit je voor altijd in je hart”

Inge Heidelberg-Genefaas

Lees 135 Zuid-Afrika ervaringen

Kenia

KeniaKenia- 8,4

“Fascinerende 'tribes' en bijzonder mooie natuur”

Manouk - Bunch of Backpackers

Lees 33 Kenia ervaringen

Madagaskar

MadagaskarMadagaskar- 8,4

“De mensen zijn super vriendelijke en de natuur die je hier vindt, zie je nergens anders. ”

Annegien Schonis

Lees 6 Madagaskar ervaringen

Laatste Afrika ervaringen

“Geweldig land. Echt de smiling coast of Africa.”

Gambia Gambia - 7,8 door Frank de Meer
“Wij zijn onlangs voor de tweede keer geweest voornamelijk omdat de mensen er zo vreselijk aardig zijn. De cultuur is beperkt tot de koloniale tijd toen het een afvoer weg voor slaven is geweest ten tijde van de Engelse overheersing, de Wassu Stone circle en Afrikaanse stammen cultuur. De stranden zijn werkelijk geweldig. Je kunt kiezen voor de super luxe resorts, vaak in buitenlandse handen, of de kleinere hotels in bv Kotu. Het Bakotu hotel is een prima voorbeeld van een lokaal hotel alles is er schoon en heel met een mooi zwembad. Daar kun je bij de voordeur bij een local een je excursies boeken. Of het nu een vistrip, vogelrondje, of een safari naar Fathala in Senegal. Het is allemaal prima geregeld. Het eten is over hat algemeen smakelijk maar eenvoudig. Ook Indische, Jamaicaanse, keuken naast de lokale keuken. Uiteraard kun je niet dichterbij in januari genieten van 30 graden op het strand. Een diner kost je ca 25 euro all in pp. Lunch ben je vaak voor de helft al klaar. En ja er is veel armoede. ca 50% van de bevolking is werkloos. Dus probeert men je wat te verkopen van armbandjes tot excursies. Een beleefd en duidelijk nee leidt ertoe dat ze ook niet verder "zeuren". Ze vissen uit originele zelfbouw teakhouten bootjes. Geven je gratis een tour over de visafslag. Uiteraard hopen ze wel dat je een mooie tip geeft. Wij proberen toch altijd een "projectje" te doen. Neem pennen, schriften, Engelse lees boeken en dergelijke mee. De kinderen zullen je dankbaar zijn. De ferry Banjul/Barra is een belevenis op zich. Oude pont uit Vlissingen (de kleine) of de Oekraïne (de grote). Bijna de prachtige vogels vergeten. Van Haviks arend tot kleine IJsvogel. Verder is het wild beperkt tot nijlpaarden en krokodillen in de Gambia rivier, en een paar soorten apen.

“Mooi land met vriendelijke mensen.”

Senegal Senegal - 6,2 door Frank de Meer
“Was een kort bezoek slechts Fatahla Game reserve bezocht. Mooi park maar niet heel groot. We hadden we de mazzel dat het een privé excursie was waardoor we alles hebben kunnen zien en ruim de tijd kregen voor het maken van foto's. De grensovergang naar The Gambia was aan de Gambiaanse kant erg soepel maar aan de Senegalese kant een flinke komedie met vingerafdrukken foto's en een eftelingachtige wachtrij. Wel aardige en behulpzame douaniers daar lag het niet aan.

“Goed vertoeven in El Gouna”

Egypte Egypte - 7,8 door Peter Sluijter
“El Gouna is nog niet zo bekend en bestaat pas 30 jaar. Daardoor mist het authentieke sfeer van Egypte. Daar staat tegenover dat alles er fris uitziet en je niet door verkopers wordt lastig gevallen. Het bestaat uit 3 delen; Down town (een aardig centrum), de Marina met prachtige jachten en het strand. Behalve (op zee) duiken en snorkelen is een tochtje door de lagunes best de moeite waard.

“Niet alleen naar Marrakech ”

Marokko Marokko - 3,4 door Erik Plat
“Marrakech, aangeduidt in gidsen als sprookjesachtig, echter: - ga er niet alleen heen, je wordt de hele dag door belaagd door lokalen die van alles van je willen, dodelijk vermoeiend, je komt niet aan ontspanning toe, de hele dag bezig mensen van je af te duwen. In een groep of als duo heb je daar mogelijk minder last van. - eet niet op het plein Djeema en Fna: er staan vaak geen prijzen op de kaarten, men schotelt je van alles voor en je betaalt de hoofdprijs, gebaseerd op niets. In hotel en restaurants wel duidelijke prijzen en eerlijke afrekening. - de medina is een aaneenschakeling van winkeltjes en markten. Er staan meestal geen prijzen bij de artikelen, dus oriënteren is niet goed mogelijk. Wanneer je om een prijs vraagt, raak je soms bijna niet meer van de verkoper af. En je hebt geen idee van de waarde van een product. - Laat producten niet verschepen middels de verkopers/winkels. De een vraagt voor dezelfde vracht 700 DH, terwijl de buurman er 2000 DH voor vraagt. Zorg dat je gekochte producten zelf kan meenemen in een extra koffer die je voor een paar tientjes extra kan inchecken bij je vliegmaatschappij. Of koop je producten bij (internet)winkels in Nederland of de bazaar in Beverwijk. - ga nooit alleen een winkel binnen in een verlaten gebied. Het kan je gebeuren dat er ineens meerdere mannen in de winkel staan die je een kopje thee in de hand geven, het gevoel geven welkom te zijn, echter zich zodanig opstellen en opdringen dat je tot aankoop van een product verplicht bent. En zelfs als je al iets koopt daar nog geen genoegen mee nemen en je nog meer moet kopen. - wanneer mensen ('gidsen') hun diensten aanbieden (soms zelf met de woorden 'for free'), dan ga er niet op in! Loop niet met ze mee. Ze willen alleen maar geld, en meer dan je zelf de geboden 'gids'tour waard vindt. - zorg ervoor dat je, voordat je naar Marrakech gaat, voorzien bent van betrouwbare lokalen die daadwerkelijk gemotiveerd zijn om je de stad en omgeving te laten zien. En ga met hen in zee. Lukraak de stad in gaan, en gebruik maken van geboden diensten van willekeurige inwoners leidt tot desillusie, frustratie en spijt. - de parken rondom de medina zijn behoorlijk vervuild - alleen enkele grote straten hebben naambordjes, Google maps werkt er niet, zoals in Nederland - mooie gebouwen of pleinen, zoals in Europese hoofdsteden, zijn er nauwelijks - veel zichtbaar mensen- en dierenleed - samengevat: toerist onvriendelijke stad. Ik heb mijn vakantie afgebroken en na 2,5 dag weer huiswaarts gekeerd. - Voor warmte en zon zit je goed in Marrakech in januari

“Een andere wereld”

Marokko Marokko - 8,5 door Anneke Bakker
“Op nog geen 4 uur vliegen kan je op Fez, Rabat of Casablanca vliegen. Je komt in een totaal andere wereld aan. 'S avonds wel erg koud maar overdag heerlijk 20 graden. Wij vlogen op Fez en huurde daar een auto voor de gehele reis. Wij hebben de verzekering ook afgekocht omdat je er anders gewoon veel gezeik van hebt en we wisten niet wat we konden verwachten. Bij het ophalen van de auto even goed de auto filmen op krasjes en andere onvolkomenheden en we waren zo weg. De wegen zijn prima in Marokko en het is een mooie manier om de natuur en het land te zien. Als je gaat tanken: altijd doen bij een groot tankstation die je ook in Nederland zou tegen komen (shell, bp etc). De kleinere tankstations hebben vaak vervuilde benzine waardoor de auto kapot gaat. Wij vonden Casablanca echt niet leuk. Rabat, Fez en Marrakech zijn echt het bezoeken waard! (Is wel standaard toeristen route). Je wordt in de grote steden wel soms lastig gevallen door verkopers in de souks maar ze raken je niet aan en ze houden al vrij snel op. Altijd afdingen trouwens. De toeristenprijzen zijn vaak 3x zoveel. Het eten was onwijs goed! Restaurantjes zijn goedkoper dan in Nederland maar je kan op straat pas echt goedkoop eten. Je hebt vaak al een goed belegd broodje voor 10 of 20 Dirham. (1 of 2 euro). De mensen zijn vriendelijk en gastvrij. De jongere mensen spreken vaak goed Engels. Echt een aanrader! Laatste over Marokko: er is wel veel dierenleed te zien. Slangen, aapjes, koetsen met ezels en paarden. Beter al geef je je geld uit aan mooie doeken of saffraan ofzo.

Deel jouw ervaring!

Alle landen in Afrika

Sorteer landen op: Alfabet | Beoordeling

Reiservaringen op de kaart

Best beoordeelde landen

Beoordeeld op