Zuid-Amerika - reiservaringen, tips & mooiste landen

Zuid-Amerika - reiservaringen, tips & de mooiste landen

De eindeloze Amazonerivier en de veelal ongerepte jungle eromheen, de machtige pieken van de Andes, het wereldwonder Machu Picchu, het ongerepte Patagonië met zijn fabuleuze nationale parken (Torres del Paine!) en de bruisende metropolen als Rio de Janeiro en Buenos Aires: in het swingende en machtige Zuid-Amerika ben je na een jaar reizen nóg niet verveeld. De diversiteit in Zuid-Amerika is enorm – van arm tot rijk, van warm tot koud en van hoog tot laag – en de meeste landen groot en uitgestrekt.

Best beoordeelde landen
in Zuid-Amerika

Op basis van 342 reiservaringen
en reisverhalen op 27vakantiedagen.nl

Deel jouw ervaring!
Colombia

ColombiaColombia- 8,6

“Dit land heeft álles”

Tijs Wonders

Lees 23 Colombia ervaringen

Brazilië

BraziliëBrazilië- 8,3

“Eén groot feest in alle opzichten”

Jeffrey Struijk

Lees 18 Brazilië ervaringen

Peru

PeruPeru- 8,2

“Peru is de natuur op zijn best!”

Stephanie Beele

Lees 32 Peru ervaringen

Laatste Zuid-Amerika ervaringen

“Land met geschiedenis, natuur en cultuur”

Peru Peru - 8,3 door Sylvia van der Steen
“In november 2016 maakten mijn dochter en ik hier een georganiseerde rondreis, omdat de Machu Picchu hoog op onze bucketlist stond. Ook zijn wij enorme natuurliefhebbers (lees"wildlife") en wat dat betreft heeft Peru het nodige te bieden. Van Lima trokken we naar Ica, onderweg de Ballestas eilanden bezocht per boot, waar we zeeleeuwen, pinguins en diverse vogelsoorten zagen. Daarna door naar de Nazcalijnen, die je als toerist toch echt wel gezien moet hebben. Er is een mogelijkheid om met een klein vliegtuigje over de lijnen heen te vliegen, zodat je ze van bovenaf in z'n totaal kunt zien, maar van vele mensen uit de groep hoorden we dat dat tegenviel, a) vanwege de prijs en b) het gaat zo snel dat je nauwelijks foto's kunt maken en c) sommige reisgenoten werden zelfs misselijk van de vlucht. Een paar lijntekeningen zijn echter vanaf de grond zichtbaar, dus echt noodzakelijk is zo'n vlucht niet. Van Arequipa (mooie plaats, uitstekende restaurants) gingen we via Colca Canyon naar Puno, om in de vallei bij Cruz del Condor de imposante Andes condor te spotten. Ook het Titicacameer is het bezoeken waard, de drijvende rieteilanden zijn heel apart om op te lopen. Hoogtepunt echter is natuurlijk de Machu Picchu, echt een prachtige Inca stad, die pas in 1911 werd ontdekt, omdat het vanwege de spectaculaire ligging in de bergen zo lang verborgen is geweest. Zorg dat je een gids regelt, als je erheen gaat, anders heb je nauwelijks een idee wat je er allemaal kunt zien. Mocht je de Inca-trail willen lopen, dan moet je die van tevoren boeken, want er mogen maar een beperkt aantal toegangskaarten worden uitgegeven. Hiervoor dien je wel een goede conditie te hebben. Wij hebben ons bezoek aan Peru verlengd met een paar dagen Amazone, waarbij we in de jungle hebben overnacht. Zeer aan te raden en absoluut de moeite waard!! Hou wel rekening met hoogteziekte in Peru, dat kan namelijk iedereen overkomen, ook wij hadden er beiden last van. Wat helpt is een watje doordrenkt met alcohol onder de neus houden, cocabladeren of -snoepjes eten, of thee drinken van coca bladeren. In ernstige gevallen is het toedienen van zuurstof ook een oplossing. Hoogteziekte herken je door opkomende hoofdpijn, misselijkheid, geen eetlust, moeite met voortbewegen en zwaar ademen. Als je afdaalt gaat het algauw weer beter.

“Sinds 1980 Colombia en steeds weer nieuw!”

Colombia Colombia - 8,4 door Leendert Alblas
“Kom sinds 1980 in Colombia en iedere keer zijn er weer nieuwe ontdekkingen te doen. Van kleine coloniale dorpjes als Villa de Leyva en Guaduas naar metropolen als Bogota en Medellin. Van de C aribean naar de Pacific met zijn prachtige verlaten stranden zoals Palomino in La Guajira en in Choco. naar toerischtische plaatsen, zoals Cartagena en Santa Marta. Van het tropische eiland San Andres naar de tropische oerwouden van het Amazone gebied. Van Vulkanen, carnaval in Pasto naar de imposante zoutmijnen in Boyaca. Colombia heeft alles, maar ga er nu heen, voordat het te laat is, want het massatoerisme heeft het land ontdekt!

“Een jaar in Paraguay”

Paraguay Paraguay - 8,8 door Emma
“Ik heb een jaar in Paraguay doorgebracht op uitwisseling. Ik heb er gewoond in een gastgezin en ben er naar de middelbare school geweest dus heb ik de cultuur van heel dichtbij meegemaakt. Paraguay is een prachtig land dat nog niet door veel mensen ontdekt is. Het heeft super mooie natuur en de bevolking is echt de vriendelijkste en meest gastvrije die ik ooit heb ontmoet. Ik heb ongeveer heel Paraguay doorgereisd ( behalve de Chaco, die in het Noorden ligt omdat die heel moeilijk te bereiken is) en heb dus bijna alle steden gezien. Er zijn modernere steden zoals Asuncion , Encarnacion, Ciudad del este, maar ik heb er ook kleine boerendorpjes gezien waardat gezinnen in kleine, houten huisjes wonen en zelf hun groenten planten en een paar koeien hebben voor de melk en het vlees. Ondanks dat die mensen heel arm zijn, zijn ze altijd super vriendelijk en gastvrij. De natuur is hier prachtig, om van de ene naar de andere stad te gaan kan je soms uren rondrijden met langs de weg alleen maar velden met palmbomen, riviertjes en loslopende koeien te zien. Stiptheid kennen ze hier niet en de bussen hebben ook geen uren of stopplaatsen. Je kan gewoon ergens langs de weg staan waar de bus langskomt en de chauffeur een teken geven dat je wilt instappen en dan stopt hij. Soms wacht je 5 minuten op een bus en soms komt hij pas na een uur opdagen. Dit is net de charme van de Paraguayaanse cultuur. Het eten is hier ook verrukkelijk, de ingrediënten die ze hier gebruiken zijn vooral mais, mandioka, kaas en veeeeeel vlees. De typische gerechten zoals sopa Paraguaya, chipa, mbeju en chipa guazu moet je zeker proberen in Paraguay! Op elke hoek van de straat en zelfs in de bussen zie je wel verkopers die deze gerechten verkopen. Ook de nationale drank tereré (een soort koude thee) is zeker een aanrader! De oficiële talen zijn Spaans en Guarani. Feesten kunnen ze hier ook heel goed en ze blijven dansen in de discotheek tot in de vroege uurtjes :) Kortom, mijn ervaring in Paraguay was echt fantastisch, een deel van mijn hart zal altijd in Paraguay blijven bij mijn gastgezin en al mijn Paraguayaanse vrienden die ik in dat jaar gemaakt heb <3

“Een vrij dure, unieke ervaring”

Galapagos eilanden -
door Minke Smits
“De Ecuador Eilanden, de plek waar Darwin over schreef, de bijzondere plek die ik heb mogen bezoeken. Het is een dure bestemming omdat het alleen vliegend te bereiken is vanuit Ecuador, maar ook omdat je de eilandengroep eigenlijk het beste verkent door een cruise van een aantal dagen te maken. In het soort cruiseschip zijn ontzettend veel mogelijkheden, van klein tot groot, van duur tot iets goedkoper. De activiteiten zijn redelijk hetzelfde; je gaat snorkelen, eilanden bezoeken en vaak is er een mogelijkheid tot kajakken en heeft het schip een zwembad aan boord. Aan te raden is te letten op het klimaat in de desbetreffende maand dat je wilt gaan, en of er op dat moment interessante dingen gebeuren op bepaalde eilanden. Zoals bijvoorbeeld het verblijf van de albatrossen op het eiland Espanola, de zwemroute van de walvishaai, het krijgen van jongen bij de vele vogelsoorten etc.

“Overdag tof, 's avonds minder prettig”

Baños -
door Minke Smits
“Overdag is Baños een super fijn dorp/stadje om rond te wandelen en het biedt ontzettend veel activiteiten in de omgeving. Deze omgeving is ruig en schitterend! Maar 's avonds vond ik het er minder prettig. Na het eten liepen we terug naar het hotel, dat enkele straten vanaf het centrale plein gelegen is, en toen werden we duidelijk achtervolgt door een grote auto met mannen erin. We hebben toen willekeurig bij een huis aangebeld en gelukkig was er iemand thuis. Na een kopje thee bleek de auto te zijn verdwenen en zijn we naar ons hotel gelopen. Geen prettige ervaring die bijgebleven is.. Het hotel waar we verbleven is het gezellige, knusse en kleurrijke Hostal Posada del Arte. Een aanrader!

Deel jouw ervaring!

Alle landen in Zuid-Amerika

Sorteer landen op: Alfabet | Beoordeling

Reiservaringen op de kaart

Best beoordeelde landen

Beoordeeld op