Zuid-Amerika - reiservaringen, tips & de mooiste landen

De eindeloze Amazonerivier en de veelal ongerepte jungle eromheen, de machtige pieken van de Andes, het wereldwonder Machu Picchu, het ongerepte Patagonië met zijn fabuleuze nationale parken (Torres del Paine!) en de bruisende metropolen als Rio de Janeiro en Buenos Aires: in het swingende en machtige Zuid-Amerika ben je na een jaar reizen nóg niet verveeld. De diversiteit in Zuid-Amerika is enorm – van arm tot rijk, van warm tot koud en van hoog tot laag – en de meeste landen groot en uitgestrekt.

Best beoordeelde landen
in Zuid-Amerika

Op basis van 823 reiservaringen
en reisverhalen op 27vakantiedagen.nl

Deel jouw ervaring!
Colombia

ColombiaColombia- 8,6

“Dit land heeft álles”

Tijs Wonders

Lees 44 Colombia ervaringen

Brazilië

BraziliëBrazilië- 8,4

“Eén groot feest in alle opzichten”

Jeffrey Struijk

Lees 23 Brazilië ervaringen

Ecuador

EcuadorEcuador- 8,2

“Zeer diverse natuur en makkelijk te bereizen”

Maya Keuning

Lees 34 Ecuador ervaringen

Laatste Zuid-Amerika ervaringen

“mooi, maar je moet er diep intrekken”

Yasuní National Park -
door sammy tempels
“Het Yasuni National Park is de manier om de jungle van Ecuador te ontdekken. Hou er echter rekening mee dat je enkele dagen moet uittrekken en diep de jungle in moet om deze ervaring echt te beleven. Aan de rand van de jungle is het allemaal net iets minder. Wil je je een één - of meerdaagse tour naar de jungle boeken ben je best dat je dit doet in Misahualli in plaats van in het drukkere, grotere (en dus duurdere) Tena. Scheelt best in prijs. Vlakbij de plek waar de boten vertrekken zitten er veel goeie bureautjes die verschillende tours aanbieden. Vlak voor Misahualli kan je ook de prachtige Cascade de las Latas waterval bezoeken. Na een pittige wandeling bereik je een mooie waterval in een lagune waarin je kan zwemmen. In het weekend is het hier druk omdat de bevolking hier dan zelf komt ontspannen, meerdere gezinnen hebben eten bij en overal wordt een vuurtje opgestookt en zitten ze te bbq'en. Echt heel leuk!

“ze zijn echt zo geweldig als ze zeggen.”

Galapagos eilanden -
door sammy tempels
“De Galapagos zijn...................de max!!!! De sfeer, de stranden, de mensen en vooral...........de dieren. Nergens ter wereld kom je zo close bij sommige dieren als hier. Stel je even voor: straten waar op het voetpad Iguana's, reigers, pelikanen en zelfs zeeleeuwen liggen. Enkel op de Galapagos denk ik. Persoonlijk vind ik het eiland Santa Cruz de top. Dichtbij de luchthaven wanneer je komt aangevlogen uit Ecuador. Centraal gelegen dus gemakkelijk om met de ferry of een excursie andere eilanden te bezoeken. Boordevol reuze schildpadden. Een mooie onderwaterwereld en toch een gezellig, levendig centrum in Pueto Ayora. De vismarkt is elke dag wereld de moeite om te bezoeken. Zeeleeuwen en pelikanen liggen te wachten op straat op de restjes van de opgekuiste vis. De pier is elke avond een ommetje waard. Je ziet er zeeleeuwen liggen slapen op een bank vlak naast de mensen (wel zo mogelijk 2 meter afstand houden). Pelikanen vliegen op en af en in het water zie je tientallen baby haaien zwemmen. Het Tortuga beach strand is wondermooi. Na een lange wandeling, ci.40 min. kom je op een parelwit strand met blauwe zee waar de leguanen je voor de voeten lopen. Loop je van hier nog een kilometer naar rechts kom je aan een stille baai waar je kan zwemmen en waar zelfs de "blue-footed-boobies" te zien zijn. Ook hier kan je baby sharks in het water tegenkomen. Met de fiets naar El Chato en dan tussen de velden terug naar puerto Ayora is geweldig en je ziet tal van reuzenschildpadden in het wild. In Bellavista kan je kilometers lange lavatunnels bezoeken om daarna met de taxi naar één van de mooiste stranden van zuid amerika te gaan: Garapatero beach. Sneeuwwit strand, azuurblauw water en zwarte rotsen vol leguanen. Ook een snorkeltrip naar het eiland Pinzon is de moeite. Je ziet stingray's, schildpadden, talloze vissen, zeeleeuwen komen met je spelen tot op 10cm van je camera en je zwemt tussen tientallen witpuntrifhaaien. Een onvergetelijke ervaring (vraag wel of je een wet suit aan moet trekken want het water kan fris zijn). De Galapagos zijn niet goedkoop! Op Santa Cruz kan je een beetje besparen door s'avonds te gaan eten in Charles Binford street. Elke avond wordt deze straat omgetoverd in een groot streetfood paradijs. je eet hier vis, krab of kreeft, vers gevangen, maar drie keer goedkoper dan in de restaurants. Allemaal samen aan plastiek tafels, gezellig en smakelijk.

“het echte Ecuador”

Otavalo -
door sammy tempels
“Otavalo ligt een uurtje boven Quito. De meest toeristische bezienswaardigheden liggen meer naar het zuiden en Otavalo heeft dan ook een eigen sfeer ten opzichte van de rest van Ecuador. Hier hadden we voor het eerst het gevoel echt tussen de indianen en de plaatselijke mensen te zitten. bij aankomst, zeker s'avonds, kan de stad zelfs een beetje "rauw" aanvoelen maar het is er perfect veilig. Hoewel er ook in de wijde omgeving genoeg natuurpracht te zien is staat Otavalo vooral bekend voor zijn wekelijkse authentieke dierenmarkt. Hoewel je hier en daar leest dat dit al toeristisch geworden is vonden wij dit zeer de moeite en een uitgelezen kans om je echt tussen de bevolking te bewegen. Kippen, koeien, varkens en allerhande worden hier op een ........speciale manier :-) verkocht. Geen prettige pret voor extreme dierenliefhebbers maar het leven zoals het al jaren is. Let op! De dieren markt is enkel op Zaterdag heel vroeg. De meer toeristische andere markten zijn dagelijks maar minder interessant vonden wij. Hier heb ik trouwens de smakelijkste maaltijd aan een straatkraam geheten samen aan tafel met ganse families Ecuadoriaanen. Zalig!

“weinig interessante stad maar uitvalsbasis voor mooie excursies”

Riobamba -
door sammy tempels
“De stad zelf is druk en weinig interessant. Veel dezelfde winkels, smalle drukke straten en veel, heel veel verkeer! Riobamba is echter perfect om de wondermooie Chimborazo vulkaan te bezoeken (bij helder weer zie je vanuit de stad deze reus met zijn besneeuwde top liggen). Talrijke tour-bureaus bieden tochten te voet, met de fiets of te paard aan. Een aanrader is om je vanuit Riobamba met 2 fietsen in de laadbak van een pick-up je omhoog op de Chimborazo te laten voeren (je kan tot op 4800m komen) en dan, na een kopje coca-thee, de afdaling met de fiets te doen. Je begint in de sneeuw en 40km verder ben je na een prachtige rit 2000m gedaald en sta je terug in de zon. Onderweg zie je het landschap veranderen van sneeuw, naar een soort dor maanlandschap tot tropisch. Vanuit Riobamba is het een uurtje rijden tot het stadje Alaussi. Alaussi is het vertrekpunt van de trein naar de zogenaamde "duivelsneus". Een wondermooie, maar toeristische, treinrit dwars door de bergen waarbij de trein op een bepaald moment moet zigzaggen om omhoog te kunnen. Leuk en zeer mooi ook al mag je niet meer zoals vroeger op het dak van de trein plaatsnemen.

“Koloniale stad op grote hoogte”

Quito -
door sammy tempels
“Bij aankomst in Quito zit je op +2800m en dat voel je als je vanuit Belgie of Nederland komt, ook al omdat de wegen in Quito soms steil kunnen zijn. Doe het de eerste dag dan ook rustig aan. Vanuit Downtown Quito is vooral een bezoek aan Plaza Central (het vroegere plaza de Indenpencia) aan te raden. De mooie kathedraal, het gezellige, groene parkje met de bankjes en de paar bars nodigen uit om op de eerste dag rustig een koffie te drinken en het dagelijkse leven te bekijken. Ook de bijna altijd aanwezig lente-achtige temperaturen zijn hier ideaal voor. Verder telt Quito veel kerken, musea en andere interessante plekken. Ideaal om 1 of 2 dagen in alle rust maar toch zonder verveling te wennen aan het hoogte verschil van Ecuador.

Deel jouw ervaring!

Alle landen in Zuid-Amerika

Sorteer landen op: Alfabet | Beoordeling

Reiservaringen op de kaart

Best beoordeelde landen

Beoordeeld op