27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 1 oktober 2021

Nu ook verre reizen steeds meer mogelijk zijn is het tijd om de ongebaande paden van IJsland te gaan ontdekken: hemelsbrede lavavelden met een laagje sneeuw, tientallen steile bergpieken die niet lijken op te houden en liters water dat via meterslange ijspegels en ijsrotsen naar beneden valt. Dit is Noord-IJsland, een sprookjeswereld waar je vanzelf in gaat geloven. Na een dag vol magie in de sneeuw verschijnt namelijk ’s avonds, als het licht uitgaat, het mooiste natuurspektakel dat je ooit hebt gezien.

Directe vlucht naar Noord-IJsland

Is dit stukje planeet onbereikbaar? Nee hoor. Noord-Europa reisspecialist Voigt Travel brengt je er gewoon, met een directe vlucht vanaf Schiphol Airport, in drie uur naartoe. Je vliegt op Akureyri, de toegangspoort tot het noorden van IJsland. Voigt Travel is de enige internationale reisorganisatie die naar deze IJslandse plaats vliegt. Daarom komt hier maar een handvol reizigers en kun je ongestoord genieten van al het moois. Maar hoe doe je dat precies en waar moet je zijn? In dit blog lees hier meer over.

Ontmoet de IJslanders

De beste manier om een vakantiebestemming echt te ontdekken, is door langer op één plek te blijven en jezelf tussen de locals te voegen. In het noorden is dat een fluitje van een cent. Op de skipistes van Akureyri, Seyðisfjörður en Dalvík sjees je op de latten naar beneden terwijl je ingehaald wordt door IJslanders. In de warmwaterbron van Mývatn drink je een lokaal witbiertje terwijl er om je heen voornamelijk IJslands wordt gesproken. En ook in de supermarkten hoor je voornamelijk IJslandse woorden. In de winter komen weinig buitenlandse reizigers naar Noord-IJsland en dat zorgt er voor dat je de IJslandse cultuur goed ontdekt.

Ludentarborgir krater winter

Beleef het vulkanische landschap

In het noorden van IJsland vind je de regio Mývatn en dit is één van de mooiste vulkanische gebieden van het land. Hier stap je samen met de IJslandse gidsen op sneeuwscooters. Je trekt sneeuwschoenrackets aan om door het witte landschap te wandelen, je klimt op de rug van een IJslands paard om over bevroren kratermeren te galopperen (of de tölt te ervaren!) en je bewondert krachtige watervallen die alleen met een Super Jeep te bereiken zijn.

Sneeuwscooters IJsland

Vanuit je bungalow of hotelkamer heb je uitzicht op de iconische Hverfjall krater en op de grillig gevormde magmaformaties. Het is alsof je op een andere planeet bent beland. Na een dag vol indrukken kom je bij in het turkooisblauwe water van warmwaterbron Mývatn Nature Baths.

Mývatn Nature Baths, IJsland

Walvissen spotten in het fjord

Noord-IJsland is één van de beste plekken om walvissen te spotten. Bultruggen, dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen zwemmen af en aan rond de fjorden van Akureyri en Húsavík. Er is niets mooiers dan deze dieren op gepaste afstand in hun natuurlijke leefomgeving te bewonderen.

Koud krijg je het niet: gehuld in een water- en winddichte thermo-overal vaar je in een traditioneel eikenhouten vissersboot het fjord uit. Onderweg houden alle passagiers de omgeving goed in de gaten, zoekend naar een spuit stoom die de lucht in gaat. En dan opeens hoor je iemand roepen en wijzen. Daar is ie! Eerst de kop, dan de rug en als laatste de staart. Een ervaring die je nooit zult vergeten.

Walvis spotten, IJsland

De kers op de taart: het noorderlicht

Is het je droom om het noorderlicht te zien? Dan is het noorden van IJsland jouw bestemming. Volgens de IJslandse statistieken heb je, wanneer je vijf dagen of meer in Noord-IJsland verblijft, 90% kans om het magische natuurspektakel te zien. Het snel veranderende weer, de uitgestrekte lavavelden en de ligging vlakbij de poolcirkel zorgen daarvoor.

IJsland Noorderlicht

Die groene gloed aan de hemel zorgt bij menig mens voor een ongeëvenaard gevoel. Er is niets dat lijkt op dit magische natuurspektakel. In het begin lijkt het op een bewegende wolk maar al snel transformeert het in een dansende dikke streep groen licht dat sierlijk van vorm verandert. Dit wil je niet missen.

Dimmuborgir Noorderlicht, IJsland

Wintervakantie weg van de massa in Noord-IJsland

Wil jij vakantie vieren in IJsland, weg van de massa? Reis met Voigt Travel naar Noord-IJsland en geniet in alle rust van ijsgrotten, sprookjesachtige watervallen en ruige lavavelden. Bekijk de reizen hier.


 ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)