Het extreme IJsland ervaar je het liefst in alle rust, zonder hordes toeristen. Veel mensen vliegen naar Reykjavík om daar de Blue Lagoon en Golden Circle te bezoeken. Maar IJsland heeft meer. In het ruige noorden van IJsland ben je één van de enige reizigers. Vooral ’s winters. In dit artikel lees je wat je in dit sprookjesachtige seizoen kunt doen.

Lange tijd was IJsland een afgelegen land. Maar in 2016 verkondigde het land dat het aantal toeristen in dat jaar groter was dan de totale IJslandse bevolking. Geen goed nieuws voor reizigers die de echte IJslanders willen ontmoeten, hun cultuur willen ervaren, hun traditionele gerechten willen proeven.

Gelukkig komen niet alle toeristen op alle plekken. En vooral niet in de uithoeken. Een van die uithoeken is Noord-IJsland. Deze regio is het hele jaar door een rustige en niet platgetreden bestemming. In de winter is deze regio nóg spannender en onbegaanbaarder. Er komt dan vrijwel geen mens.

Behalve de reisorganisatie Voigt Travel. Vanaf 14 februari vliegen zij een maand lang twee keer per week rechtstreeks naar Akureyri, de toegangspoort van Noord-IJsland. Laat het drukke zuiden achter je en ervaar het echte IJsland in het noorden van het land.

Bewonder bevroren watervallen

Goðafoss watervallen in de winter, IJsland

De Goðafoss watervallen in de winter.

Bevroren waterval, IJsland

Een bevroren Aldeyjarfoss.

Een bevroren waterval is als een sprookje. In IJsland ontdek je watervallen altijd op een bijzondere manier. Bijvoorbeeld op sneeuwschoenen, terwijl je met je reisgezelschap door het witte poedersneeuw naar de ijssculpturen wandelt. Of negeer het advies van je ouders en stap dit keer wel bij een vreemde in de auto: de IJslanders rijden je namelijk graag in hun 4WD of Super Jeeps naar de immens hoge watervallen. In het noorden zullen de Dettifoss, Aldeyjarfoss en Goðafoss watervallen je versteld doen staan.

Stap in het warmwaterbad van Mývatn

Mývatn, IJsland

IJsland koud? Niet als je ’s middags in een warmwaterbad stapt. Het turkooisblauwe, naar zwavel geurende, water heeft een helende werking op zowel je huid als je longen. Daarnaast warmt de temperatuur je in no-time op.

Wist je dat je ook ’s avonds terecht kunt in een warmwaterbron? Er is niets lekkerder dan de dag afsluiten in een warm bad. En al helemaal niet wanneer het noorderlicht verschijnt. In de geothermische warmwaterbron van Mývatn Nature Baths kun je samen met je reisgezelschap, én een handjevol IJslanders uit het dichtstbijzijnde dorp, het magische groene licht aan de hemel zien verschijnen.

Spot het noorderlicht op één van de beste plekken ter wereld

Noorderlicht, IJsland

In Noord-IJsland is de kans dat je het noorderlicht van je bucketlist kunt afstrepen 90%. Volgens de noorderlichtexperts komt dit doordat de ‘noorderlichtband’ die om de aarde loopt precies over IJsland gaat. Het noorden is één van de betere plekken in IJsland. De bewolking verdwijnt snel, je bevindt je in deze regio in de meest uitgestrekte landschappen én er is vrijwel geen lichtvervuiling. Het is vervolgens alleen nog belangrijk om te weten waar en hoe laat precies je het noorderlicht kunt spotten.

Gelukkig bestaan er speciale noorderlichtreizen waarbij je met een expert op pad gaat, zoals de noorderlichtreizen van Voigt Travel. En in het noorden van IJsland wonen goede noorderlichtjagers die je graag verder helpen.

Noord-IJsland reis

Wintersporten met uitzicht op een indrukwekkend fjord

Skiën in IJsland

Wintersporten in IJsland is met niets te vergelijken. Het is wintersporten 2.0. De pistes van IJsland zijn klein en rustig en vind je voornamelijk in het noorden, rondom Akureyri en Siglufjördur. Wanneer je op je ski’s of snowboard naar beneden glijdt, geniet je tegelijkertijd van het waanzinnige uitzicht op de oceaan. Aan het einde van de dag strijk je neer bij een knus restaurant of café in een historisch vissershuis. Als het goed gesneeuwd heeft, kun je Akureyri zelfs op de latten bereiken.

Ontmoet de grootste zoogdieren ter wereld

Walvis spotten, IJsland

Denk je dat het zien van de grootste zoogdieren ter wereld een ver-van-je-bedshow is? Niet als je in Noord-IJsland bent. In de kustplaatsen Húsavik en Akureyri stap je warm aangekleed, met een ervaren gids, aan boord van een traditionele houten vissersboot of stoere RIB-boot. Vaar mee het fjord uit, op weg naar de wereld van de walvissen. Walvissen spotten kan hier zowel in de winter als in de zomer.

Akureyri, IJsland

De haven van Akureyri.

Walvis spotten in IJsland

Op avontuur met een Super Jeep door vulkanisch landschap

Avontuurlijke reizigers en snelheidsduivels zullen tot over hun oren verliefd worden op de Noord-IJslandse regio Mývatn. In de winter, wanneer de kratervelden en lavavalleien vol sneeuw liggen, is een Super Jeep met 4×4 besturing de enige manier om deze natuurtaferelen te trotseren. Stap in de auto via een trappetje, ga zitten op de verwarmde leren stoel en houd je goed vast.

Hverfjall vulkaan, IJsland winter

De besneeuwde Hverfjall vulkaan.

Lúdentarborgir krater in de winter, IJsland

Ontdek de Lúdentarborgir krater in de winter.

Zelf naar Noord-IJsland in de winter?

Er is zoveel moois te doen in het noorden van IJsland. Je wilt zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de vliegreis en het overstappen. Daarom komt het perfect uit dat Noord-Europa reisspecialist Voigt Travel je komende winter rechtstreeks in het noorden brengt. Met een directe vlucht vanaf Amsterdam sta je, zonder overstap, binnen drie uur in Akureyri. Misschien zie jij zelfs diezelfde avond nog het noorderlicht. Laat het avontuur maar beginnen!

Meer lezen


 , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)