27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 19 mei 2022

Australië is enorm. In één reis kun je lang niet alles zien. Wat zijn de mooiste plekken en hoogtepunten die je echt niet mag missen? We selecteerden er 9, in willekeurige volgorde.

Naar Australië?

1. Sydney

Sydney

Het beroemde Opera House, de iconische Sydney Harbour Bridge, de Sydney Tower, het legendarische Bondi Beach: hoogtepunten genoeg in de grootste en oudste stad in Australië. Maar het is vooral de relaxte vibe van Sydney die reizigers van jong tot oud al decennialang betovert.

2. Fraser Island

Fraser Island

Het grootste zandeiland ter wereld ligt voor de Australische oostkust en hoort bij de staat Queensland. Mangrovebossen, tropische regenwouden, eucalyptusbossen, duinlandschap en schitterende stranden: Fraser Island is een paradijselijke plek en staat sinds 1992 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

3. Alice Springs

Alice Springs

In de categorie Bucket List: de zonsopkomst of -ondergang boven de Australische Outback ervaren. Bijvoorbeeld vanuit een luchtballon… Het kan in Alice Springs, de legendarische pioniersstad in het hart van de outback, op 18 uur rijden vanaf zowel Darwin (noord) als Adelaide (zuid). Check www.outbackballooning.com.au. Alice Springs ligt middenin het ‘Rode Centrum’ van Australië’s Northern Territory, de streek beroemd om zijn roodkleurige zand en rotsen. Het is niet zozeer het stoffige stadje zelf, als vooral de roadtrip erheen en de iconische status ervan die het bijzonder maken.

4. Uluṟu (Ayers Rock)

Uluṟu (Ayers Rock)

Ook gelegen in het Northern Territory, een van de bekendste toeristische attracties van het land. Uluṟu of Ayers Rock is meer dan een reusachtige rotsformatie die het goed doet op foto’s. Voor de lokale Aborigines, de Anangu, is Uluṟu een belangrijke religieuze plaats, verbonden met hun mythologie, de Tjukurpa. Alle facetten van de rots hebben een bepaalde betekenis en zijn met elkaar verbonden, volgens de Aborigines.

5. Great Barrier Reef

Great Barrier Reef

Het grootste koraalrif ter wereld, zelfs zichtbaar vanuit de ruimte. Het Grote Barrièrerif strekt zich uit over meer dan 2.000 kilometer, langs de kust van Queensland. Het is een absoluut paradijs voor diepzeeduikers. Afreizen naar het Groot Barrièrerif kan via de grote kuststeden van Queensland: Cairns, Cooktown, Mission Beach (aanrader), Port Douglas en Townsville.

6. Whitsunday Islands

Whitsunday Islands

74 hagelwitte en prachtig begroeide eilanden, middenin het Great Barrier Reef van Australië, voor de tropische kust van Queensland. De eilanden van Whitsundays zijn fabuleus. Ga op een cruise, of nog beter per zeilboot, en ontdek de felgekleurde onderwaterwereld. Combineer je boottrip sowieso met een bezoekje aan Whitehaven Beach. Witter en tropischer dan dit zul je een strand niet gauw vinden. Dit strand van ongeveer 5 km lengte ligt aan de oostkant van Whitsunday Island.

7. Great Ocean Road

Great Ocean Road

Australië iconische kustweg die erom schreeuwt bereden te worden! De Great Ocean Road vormt een van de mooiste kustroutes en roadtrips ter wereld. De weg is met zijn 240 kilometer niet eens zo heel lang. Echter: doe het vooral rustig aan, want je rijdt constant langs de mooiste stukken kustlijn. Vooral de gedeeltes tussen Lorne en Apollo Bay en Port Campbell en Peterborough, waar de bochtige weg je op enkele meters van de oceaan langs gapende kliffen en steile rotsen voert, zijn adembenemend. Hier liggen ook de beroemde ‘Twaalf Apostelen’.

8. Kakadu National Park

Kakadu National Park

Australië op zijn groenst en natst: het Kakadu National Park, dichterbij Indonesië en Papoea Nieuw Guinea gelegen dan bij Sydney of Melbourne. Met moerassen vol mangroves, savannes, stukjes regenwoud, rotsplateaus en watervallen. Met pelikanen, kingfishers, roofvogels, kangoeroes en veel krokodillen. En met een rijke Aboriginalcultuur en fraaie oude rotsschilderingen (Ubirr Rock!).

9. Lord Howe Island

Lord Howe Island

Een schitterend afgelegen eiland van Australië, nog onontdekt door de massa (maar wel door UNESCO): Lord Howe Island. Lord Howe Island is een eco-paradijs van uitzonderlijke schoonheid met een enorme biodiversiteit, ook wel de ‘Galapagos van Australië’ genoemd. Je vindt er zeldzame collecties planten, vogels en zeeleven en een schitterend vulkanisch meets tropisch landschap vol spectaculaire uitzichtspunten. Lord Howe is één van slechts vier eilandengroepen die tot UNESCO Werelderfgoed zijn uitgeroepen.

Meer Australië? Lees ook Australië reiservaringen en tips van anderen, of deel je eigen Australië reiservaring.

Naar Australië?

Meer lezen:


 , , , , , , , , ,

4 reacties

 • avatar
  Sandra op 27-10-2014
  Gast

  Wat een bijzonder een veelzijdig land is het hè… Ik zou graag nog eens voor langere tijd rondreizen in Australië, maar ik moet prioriteiten stellen. Voor nu ben ik vooral te vinden in Amerika, ook leuk!

 • avatar
  Antoinetta op 15-12-2014
  Gast

  Ben meer aan de westen geweest in Australië. In verband familie daar wonen . En ook rond getrokken tussen de bevolking en backpacker. Een gaaf ervaring. Ga zeker nog een keer terug , maar nu eerst zorgen en sparen . Het is altijd te kort bet is zo groot land .

 • avatar
  Johanneke op 14-05-2015
  Gast

  King’s Canyon is ook een absolute must! En een aanrader is ook om een wildlifetour in de omgeving Cairns te doen.

 • avatar
  Monique | Globehopper.nl op 11-08-2017
  Gast

  Absoluut heel mooie highlights! Wij zijn helemaal fan van Australië, afgelopen jaar voor de 4e x terug geweest! Dus we hebben nog wel een paar extra tips ;-)

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)