27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 23 april, 2024

Diep in het Fiordland National Park ligt de mooiste natuurlijke attractie van Nieuw-Zeeland: de Milford Sound. Ontdek hier de schoonheid van dit ongerepte landschap met de Mitre Peak als hoogtepunt.

Milford Sound

De Milford Sound wordt door sommigen wel beschreven als het ‘achtste wereldwonder’. Het is een adembenemend mooie fjord die werd gesneden door gletsjers tijdens de ijstijd. De kliffen van de fjord steken hier bijna verticaal omhoog uit de donkere wateren, tot wel 1200 meter hoog.

Vliegtickets Nieuw-Zeeland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nieuw-Zeeland
V.a. 888 Cheaptickets.nl

Overnachten in Te Anau

Vergelijk alle hotels in Te Anau
Bekijk hotels Booking.com

Milford Sound

Milford Sound

De Milford Sound is zo’n 16km lang en loopt door tot aan de open Tasman Zee. De diepblauwe wateren zijn hier 100 tot 450 meter diep en worden o.a. bewoond door zeeleeuwen en dolfijnen. Het absolute hoogtepunt is hier de Mitre Peak, die zich bijna loodrecht verheft uit het water tot een hoogte van 1692 m. Bij stil water, wanneer de motoren van de boot zijn uitgezet, reflecteert de piek zich in het water, een magische aanblik!

Milford Sound
Milford Sound

Activiteiten in Milford Sound

Het maken van een boottocht is een goede manier om de Sound te ervaren. Meer avontuurlijke reizigers kunnen gaan zee kajakken, duiken of een vlucht oven de fjord maken. Voor meer informatie over het lokale leven in de zee kunt je het Underwater Observatory in Harrison Cove bezoeken, waar je o.a. zwart koraal, 11-benige zeesterren en delicate anemonen kunt bewonderen. Wandelliefhebbers kunnen de Milford Track lopen, die begint aan de noordkant van Lake Te Anau en vervolgens slingert door een van ’s werelds meest levendige wildernissen. De trek eindigt met een boottocht van Sandfly Point naar de kade van de Milford Sound.

Boottocht door de Milford Sound

Boottocht langs een waterval in de Milford Sound.

Doubtful Sound

Misschien minder spectaculair en beroemd als de naburige Milford Sound, maar minstens zo betoverend is de Doubtful Sound. Vanauit Manapouri kun je een dagtocht maken over het gelijknamige meer, waarna je een stop kunt maken bij het Manapouri Power Station. Deze electriciteitscentrale werd onderaards aangelegd om de waterstand van het meer niet kunstmatig te hoeven verhogen. Je kunt hier rondkijken in de gigantische hal, voordat je met de bus verder gaat richting de Doubtful Sound. Onderweg maak je een stop bij de Wilmot Pass, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de Sound.

Doubtful Sound

De Doubtful Sound in alle stilte. Foto door Alfons Taekema.

Wilmot Pass

Uitzicht vanaf de Wilmot Pass. Foto door Alfons Taekema.

Te Anau en Manapouri

Veel bezoekers kiezen er voor om te overnachten in Te Anau of Manapour. Beide plaatsen liggen aan een meer. De weg naar Te Anau is onvergetelijk mooi. Iets minder bekend dan de Waitomo Worm Caves, zijn de Te Anau Worm Caves. In een klein bootje, vaar je de grotten in, vanwaar je deze gloeiwormen met magisch licht kunt aanschouwen. Heb je geen tijd om het noordereiland te verkennen en wil je toch graag de gloeiwormen zien, dan is dit een ideale (en minder toeristische) optie.

Vanuit Manapouri is het mogelijk om een boottocht te maken naar een ondergronds elektriciteitsstation. Dit waterkrachtstation wekt stroom op voor een nabijgelegen fabriek. Het is een van de beste automatiseringsprojecten, aangezien het op een afgelegen locatie en grotendeels onder water ligt.

Overnachten

Veel reizigers bezoeken de Milford Sound tijdens een dagtrip vanuit Te Anau of Queenstown. Kijk hier voor een overzicht van accommodaties in Te Anau, en hier voor accommodaties in Queenstown. Het kleine dorpje Milford Sound heeft een beperkt aantal verblijven, dus vooraf reserveren is wel aan te raden. Of verblijf in Manapouri, iets onder Te Anau.

Reizen naar Milford Sound – hoe kom je er?

Je kunt de Milford Sound bereiken via organisaties vanaf Te Anau (120 km), Invercargill (275km) of vanaf Queenstown (290 km). De Homer Tunnel die naar Milford Sound leidt is breed genoeg voor een bus en een kleine auto om elkaar te passeren, maar toch worden er in de zomer verkeerslichten gebruikt. De tunnel heeft een redelijk steile helling van 1:10 van oost naar west. ’s Winters kunnen er lawines op de Milford Road optreden.

Georganiseerde reizen naar Nieuw-Zeeland die de Milford Sound aandoen zijn o.a. deze van SNP Natuurreizen, deze van Riksja Nieuw-Zeeland en deze van Tenzing Travel.

Top 3 Nieuw-Zeeland specialisten

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Reizen door Nieuw-Zeeland per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Bezoek Nieuw-Zeeland met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Australië!
Bezoek website

Riksja Nieuw-Zeeland
Riksja Nieuw-Zeeland

Zelf je Nieuw-Zeeland reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Beste reistijd Milford Sound

Het weer in de Milford Sound is het gehele jaar door wispelturig. Het regent er gemiddeld 6800 mm en 182 dagen per jaar, en is daarmee één van de natste plekken van Nieuw-Zeeland en in de wereld. Het hoogseizoen is van november tot maart (de zomer in Nieuw-Zeeland), wanneer er tot zo’n 2.000 bezoekers per dag komen, en je de meeste kans hebt op zonnig weer. April/mei en september/oktober zijn minder druk, en de winter (van juni tot augustus) is de beste tijd voor heldere dagen, maar kleed je dan wel warm en houd de wegensituatie in de gaten in verband met sneeuwval en lawines.

20 Milford Sound reiservaringen en tips

 • Marielle Hartog

  “Milford of Doubtfull, het verschil”

  Geplaatst 24-04-2019

  Keuzes, het wordt er niet makkelijker op!

  Milford Sounds:
  Toeristisch
  Prachtige (maar ook lange) route ernaar toe
  Dagtour op de boot

  Doubtfull Sounds:
  Minder toeristisch
  Korte en minder interessante route dan Milford
  Dag en meerdaagse tour op de boot

  Ik heb beide gedaan en heb van beide op een andere manier genoten! De boottocht bij Milford Sound viel mij tegen, maar de route daarentegen was echt waarnzinnig mooi!

 • marjolein

  “prachtige natuur”

  Geplaatst 12-04-2019

  Milford Sound is ontzettend mooi. Vanaf Te Anau, waar je kunt overnachten is het een lang stuk rijden tot je daadwerkelijk bij de fjorden bent. Echter, het uitzicht onderweg is prachtig! Trek hier zeker zo'n 2 uur voor uit. In de ochtend overal bewolking en mist, wat het een sprookjesachtig uiterlijk geeft. Ook de boottochten zelf zijn heel bijzonder. Observatorium onder water vond ik niet de moeite waard.

 • Liselot Van Der Laan

  “Wauw ”

  Geplaatst 09-04-2019

  Milford sound is prachtig! Een boot tour is hier een aanrader, zo vaar je langs de prachtige fjorden en als je geluk heb springen er dolfijnen mee op de golven van de boot. Als het net heeft geregend is deze tour nog mooier, doordat er dan overal watervallen ontstaan. Behalve de boot tour kan je hier ook prachtige meerdaagse hiks doen, zorg dan wel dat je de slaapplek geboekt heb, deze zijn soms een half jaar van te voren al volgeboekt.

 • Sander Ouwehand

  “sprookjesachtig mooi”

  Geplaatst 29-11-2017

  Met een gehuurde auto naar Milford Sound rijden was al een ervaring op zich. Je komt aan via een slingerende weg, met aan weerszijde hoge bergen. De toppen van de bergen gehuld in wolken en ontelbare watervallen die langs de bergwand omlaag druppelen. De sterke wind blaast sommige watervallen alweer de wolken in voor ze de grond hebben geraakt. Het is even als of je op een andere planeet bent.
  Zeker even op de boot mee de Fjord in, zo geniet je optimaal van de omgeving.
  Let wel op de sandflies... die kunnen gemeen bijten

 • Jasper Brands

  “Adembenemend”

  Geplaatst 28-11-2017

  Het kan hier meer dan 320 dagen per jaar regenen, maar wij hadden geluk! Het was droog. Met een huurauto zijn we vanuit Te Anau naar Milford Sound gereden. Echt een prachtige weg om te rijden, en dus zeker niet erg om twee keer te rijden (heen en terug). De natuur is zo ontzettend mooi. Van tevoren hadden we in Te Anau een boottocht geboekt. Duur, maar 100% zeker het geld waar. Twee uur lang hebben we tussen de enorme fjorden mogen varen. De watervallen, de immens hoge fjorden, de zeehondjes.. het was gewoon geweldig. De terugweg hebben we op een leuke gratis camping geslapen. Aan een rivier, uitzicht op de bergen en met een kampvuurtje. Ultieme gevoel van vrijheid.

 • Daphne

  “adembenemend milford sound”

  Geplaatst 27-11-2017

  Milford sound is in een wordt geweldig! We zijn hier met de auto naar toe gegaan en zijn met de organisatie go orange wezen kanoën. Het maakt niet uit of je in de winter of zomer gaat, ze hebben alles om je warm te houden. Tijdens de lange tocht, zijn we langs een waterval geweest en zijn we gestopt op een mooi punt waar je mitre peak er goed kon zien. Tijdens de toch hebben we zelfs een paar pinguins gezien!

 • Eelco

  “Heel mooi!”

  Geplaatst 26-11-2017

  Met Jucy cruise hebben we vanuit Te Anau een boottocht (en bustocht er naar toe) door Milford Sound gedaan. Ik durf toch wel te zeggen dat dit het hoogtepunt was van onze Nieuw-Zeeland reis! Enorme fjorden waar toen wij er waren veel watervallen te zien waren. We hebben zelfs zeehondjes en dolfijnen gezien! Prachtig! De cruise zelf is ook aan te raden. Alles was goed geregeld.

 • Roderick

  “Milford Sound is super mooi!”

  Geplaatst 24-11-2017

  De weg naar Milford Sound is al indrukwekkend. Zo overweldigend mooi.
  We hebben een boottocht gemaakt en ondanks dat het erg koud was, zeker de moeite waard. We hadden er geen voorstelling van en reden eigenlijk zonder plan door Nieuw Zeeland. Enigszins bij toeval kwamen we hier uit. Echt heel mooi.
  De kea's (vogels) zagen we hier ook heel veel. Deze papegaaiachtige is leuk om naar te kijken. Het zijn hele slimme vogels.


 • “Kajakken in Milford Sound”

  Geplaatst 18-11-2017

  Met Roscos Milford Sound Kayaks zijn mijn vriendin en ik wezen kajakken in Milford Sound. We waren in de winterperiode in Nieuw-Zeeland en Roscos was een van de weinige die het kajakken ook in de winter uitvoerden. We hadden de trip geregeld in Te Anau. Je kan zelf bepalen of je wil worden opgehaald door Roscos en te worden gebracht naar Milford Sound of dat je zelf rijdt vanuit Te Anau. Wij kozen ervoor om te worden gebracht aangezien de weg naar Milford meerdere keren was afgesloten in de dagen vanwege weersomstandigheden. Eenmaal aangekomen bij Milford werden we 'kajakproof' gemaakt. We kregen een hele waterproof outfit aan om vervolgens het water op te gaan. We hadden enkele uren op het water om te kajakken en wild te spotten. Tijdens ons tripje zagen we een zeeleeuw en een zeer zeldzame pinguïn, de Fiordland Crested Penguin. Onwijs gaaf dus.
  Als je de keuze moet maken tussen kajakken in Milford Sound of met een cruise zou ik zonder twijfel kiezen voor kajakken. Wij hebben de dag voor het kajakken een cruisetocht gemaakt door Doubtful Sound wat ook heel indrukwekkend was, maar lang niet zo gaaf als het kajakken. Dus als je de keuze hebt: zeker gaan kajakken!

 • Dick

  “Adembenemend mooi, ook tijdens regenachtig weer”

  Geplaatst 13-11-2017

  Een prachtig fjord-landschap waar je met een boot een tocht doorheen kunt maken. Dit kun je boeken als dagexcursie vanuit Queenstown of Te Anau, of je kunt zelf naar Milford of Doubtful sound rijden. De route er naartoe is prachtig dus ik zou adviseren om dit zelf te rijden. Toen ik er naartoe ging had het heel erg geregend waardoor langs de bergwanden op de route er naartoe honderden watervallen naar beneden vielen, ook in de sound zelf waren door de regeval heel veel watervallen. Laat je er dus niet van weerhouden om een boottocht door de sound te maken als het weer iets minder is.


Deel jouw Milford Sound reiservaring en tips!

Ben jij in Milford Sound geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Nieuw-Zeeland specialisten

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Reizen door Nieuw-Zeeland per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Bezoek Nieuw-Zeeland met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Australië!
Bezoek website


Riksja Nieuw-Zeeland

Riksja Nieuw-Zeeland

Stel zelf de Nieuw-Zeeland reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Meer Nieuw-Zeeland reisorganisaties

SNP Natuurreizen
SNP

Wandel- en individuele reizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Uitgebreid aanbod.
Bezoek website

Travelworld
Travelworld

Auto- en camperreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Complete rondreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Complete rondreizen.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Cultuurvakanties.
Bezoek website

Travelhome
Travelhome

Camperreizen.
Bezoek website

Vliegtickets.nl
Vliegtickets.nl

Goedkope vliegtickets.
Bezoek website

Reisaanbiedingen Nieuw-Zeeland


Bekijk en vergelijk alle Nieuw-Zeeland rondreizen

Bezienswaardigheden Nieuw-Zeeland

Alle bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland

Vliegtickets naar Nieuw-Zeeland


Hotels in Nieuw-Zeeland zoeken

Hotels in Nieuw-Zeeland zoeken

Boek je rondreis naar Nieuw-Zeeland

Tenzing Travel
1. Tenzing Travel

Maatwerk reizen.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Riksja Nieuw-Zeeland
3. Riksja Nieuw-Zeeland

Zelf samenstellen.
Bezoek websiteBekijk 73 Nieuw-Zeeland rondreizen
Vanaf €2555 incl. vliegticket

Vliegtickets Nieuw-Zeeland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nieuw-Zeeland
V.a. 888

Volg ons op Facebook