27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 17 februari 2018

Reizen door Iran is je onderdompelen in een unieke cultuur. Kennismaken met vriendelijke locals. Je vergapen aan rijk versierde moskeeën, dwalen door eeuwenoude steden. Iran heeft genoeg te bieden voor wekenlang reizen, maar hoe lang je ook gaat: dit zijn vijf highlights die zeker op je Iran-bucketlist moeten staan.

Tekst en foto’s: Karlijn Meulman

1. Zonsondergang op het Nasq-e Jahan-plein in Esfahan

In het hart van prachtig Esfahan ligt het Nasq-e Jahan-plein. Dit enorme plein staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, want hier vind je de mooiste bouwwerken van het hele land. Aan de zuidkant ligt de grote Shah-moskee, in het noorden de bazaar, in het westen het Ali Qapu-paleis en aan de oostkant staat de Sheikh Lotf Allah-moskee, voorzien van gedetailleerde blauwe mozaïeken. Tegen zonsondergang komt het plein tot leven, als locals elkaar ontmoeten bij de centrale fontein, ze samen picknicken en kinderen tikkertje spelen. Dit is dé tijd om te genieten van de zon die de gouden koepels in een magisch licht hult, terwijl je een praatje maakt met jonge Iraniërs. Dit is het Iran waar je van droomde.

Esfahan

2. Thee drinken met locals

Iran heeft prachtige bezienswaardigheden en een unieke cultuur, maar het zijn de mensen die je reis echt onvergetelijk maken. Nergens word je zo hartelijk ontvangen als in Iran en zijn de locals zo oprecht blij dat je hun land komt bezoeken. De Iraniërs weten dat hun land geen goede naam heeft en ze willen graag bewijzen dat dat slechte imago onterecht is. Als reiziger wordt voor je gezorgd, je ontvangt regelmatig uitnodigingen voor het drinken van een kopje thee en je mag mee picknicken in één van de vele parken. Krijg je een uitnodiging, zeg dan vooral ja. Dat is je kans om het echte Iran te leren kennen.

Thee drinken met locals in Iran

3. Verdwalen in woestijnstad Yazd

Yazd is één van de heetste en oudste steden van Iran. De stad ligt midden in de woestijn en in de zomer is het hier dan ook ruim boven de veertig graden. De stad en haar inwoners hebben zich goed aangepast aan deze hitte. Veel oude gebouwen hebben ondergrondse ruimtes en zijn voorzien van windtorens die fungeren als natuurlijke airconditioning. Yazd is ruim vijfduizend jaar oud en dankzij haar afgelegen locatie bleven oorlogen haar grotendeels bespaard. De hele stad is gebouwd van gedroogde klei en Yazd staat bol van de smalle zandkleurige straatjes, oude huizen, indrukwekkende moskeeën en sfeervolle pleintjes. Een stad om urenlang rond te dwalen en steeds nieuwe favoriete plekjes te ontdekken.

Yazd

4. Winkelen in de bazaars van Shiraz en Kashan

Elke Iraanse stad heeft een bazaar en ze zijn allemaal de moeite waard. Maar het zijn de bazaars van Shiraz en Kashan die eruit springen. Shiraz is traditioneel en chaotisch, vol gezellige theehuizen, drukke winkeltjes en bijzondere spullen. Tapijten, stoffen, kruiden, snoep, je vindt het hier allemaal. In Kashan is het rustiger, maar de architectuur van deze eeuwenoude bazaar is ongeëvenaard. De hoge koepels zijn voorzien van gedetailleerde mozaïeken, je vindt er caravanserais (pleisterplaatsen) uit de tijd van Zijderoute en een tot theehuis omgebouwde hammam. De ideale plek om eens een waterpijp te proberen.

Shiraz
Markt in Iran

5. Terug naar de oudheid in Persepolis

Je hoeft geen archeoloog te zijn om Persepolis prachtig te vinden. Deze ceremoniële hoofdstad van het Perzische rijk dateert uit 500 voor Christus en de UNESCO-ruïnes zijn bijzonder indrukwekkend. De bouwwerken zijn prachtig, maar het zijn de gedetailleerde beelden en reliëfs waarvoor je afreist naar Persepolis. De beeldhouwwerken geven een goed beeld van het leven in de tijd van Persepolis en brengen de oudheid helemaal tot leven. Het reliëf van de centrale audiëntiehal is het meest indrukwekkend: hierop is te zien is hoe afgevaardigden van 23 verschillende volkeren hun belasting betalen aan de Perzische sjahs. Een waar kunstwerk en het hoogtepunt van je bezoek aan Persepolis.

Persepolis

Zo reis je door Iran

Wil je in korte tijd veel zien van Iran en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal en een echte aanrader.


 , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)