27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 21 november 2023

De wereld is groot en mán, wat valt er veel te zien en doen. Wij stelden de ultieme reis bucket list samen met tips voor de 35 mooiste reisbestemmingen- en ervaringen, in willekeurige volgorde. Hier de laatste 18. Hoeveel kun jij er al afvinken?

(Dit is een vervolg op deel 1 van onze Ultieme Bucket List, met de eerste 17 bestemmingen)

Door Kim Dolsma

18. Een roadtrip door Amerika via Route 66

Een roadtrip door Amerika via Route 66

Get your kicks… Alhoewel de Route 66, ook wel US Highway genoemd, officieel niet meer bestaat, kun je deze legendarische route in Amerika nog altijd afleggen. Route 66 begint in Chicago in de staat Illinois en eindigt in het Californische Santa Monica. De route is 3940 km lang en loopt door acht staten, waaronder Texas en Arizona. Onderweg ervaar je de grootste weidsheid van het Amerikaanse binnenland met zijn woestijnachtige leegtes en talloze Nationale Parken. De aloude neonlicht-motels en redneck saloons zijn in aantal afgenomen, maar nog steeds te vinden onderweg.

Georganiseerde Route 66 autorondreizen vind je ook bij De Jong Intra en 333TRAVEL. Je kunt er ook voor kiezen om een reis te laten samenstellen door de experts van Tenzing Travel.

19. Lopen over de Chinese muur

Lopen over de Chinese muur

Het enige bouwwerk op aarde dat vanuit de ruimte te zien is: de ruim 6.000 kilometer (!) lange Chinese Muur is werkelijk uniek. Het uit aarde en stenen opgetrokken bouwwerk moest het oude Chinese Keizerrijk beschermen tegen vijandelijke nomaden. De Muur strekt zich uit van Shanhaiguan, een stadswijk van Qinhuangdao, tot de Jiayupas, nabij de stad Jiayuguan in de provincie Gansu. De meeste reiziger bezoeken (een stukje van) de Chinese Muur vanuit Beijing.

Individuele China-rondreizen inclusief bezoek aan de Chinese Muur worden aangeboden door o.a. China online, 333TRAVEL en ANWB Vakanties; de mooiste groepsreizen vind je bij Djoser en Sawadee.

20. De Zijderoute afleggen

Oezbekistan

Eén van de meest legendarische oude handelsroutes is de Zijderoute, eigenlijk meer een netwerk van verschillende historische karavaanroutes door Centraal-Azië. Hierlangs werd eeuwenlang handel gedreven tussen enerzijds China en het oosten van Azië en anderzijds het Midden-Oosten en Middellandse Zeegebied. Belangrijke steden op de Zijderoute waren onder meer Damascus, Bagdad, Isfahan, Merv, Constantinopel (nu Istanbul), Samarkand, Tasjkent en Xi’an.

Zelf (een stukje) van de Zijderoute afleggen kan natuurlijk al backpackend per trein (deels) of per motor, al moet je daarvoor wel een héle grote avonturier zijn want veel toeristen zul je niet tegenkomen. Bovendien zijn landen als Syrië en Afghanistan simpelweg onveilig. Het mooiste en best bereisbare gedeelte is dat van Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië. Onder meer bij Djoser en Sawadee vind je schitterende georganiseerde Zijderoute-reizen.

21. De Transsiberië Express trein

Transsiberië Express

“Het gaat niet om de bestemming maar om de reis er naartoe.” Een aloude reiswijsheid die zéker opgaat voor de beroemdste treinreis op aarde: die met de Transsiberië Express reist. De trein verbindt via verschillende routes Siberisch Rusland met China en passeert verschillende tijdszones (Rusland, Mongolië en China). Ervaar hoe het landschap verandert van droge vlaktes tot hoge bergen en van ruig bosgebied tot valleien met meren. Als je de hele route aflegt dan ben je 9387 km verder dan waar je begon… Een ultieme bucket list ervaring!

Een reis met de Transsiberië Express kun je boeken bij Djoser of Sawadee.

22. Trekking door de Himalaya in Nepal

Trekking door de Himalaya in Nepal

De top van de Mount Everest zal voor de meeste van ons onhaalbaar zijn. Maar alleen het wandelen rónd en onder ’s werelds grootste bergtop is al een ervaring om nooit te vergeten. De Everest Base Camp trek in Nepal is zeer populair en te doen voor een ieder met een goede conditie. Gegarandeerd een adembenemende en onvergetelijke trektocht tussen de besneeuwde toppen van het Himalaya-massief.

Nepal-reizen inclusief de trek naar Everest Base Camp worden aangeboden door o.a. Shoestring, Djoser en Nepal Online van Riksja.

23. De beelden op Paaseiland zien

Paaseiland

Paaseiland is één van de meest bijzondere en geheimzinnige plekken op aarde. Het eiland ligt compleet afgelegen, zo’n 3500 km vanaf Chili en 4000 km vanaf Tahiti, en is beroemd om de mysterieuze gigantische mensenbeelden (Moai). De unieke beelden staan verspreid langs de kust. Het is nog altijd een raadsel hoe deze enorm grote en zware beelden, uitgehakt uit de Rano Kau vulkaan, rechtop zijn gezet en vervoerd in tijden zonder motorische werktuigen. Laat je imponeren door de beelden en ervaar de relaxte, levendige en muzikale cultuur op het eiland.

Reizen naar Paaseiland worden aangeboden door Djoser, Sawadee en Tenzing Travel.

24. Slapen onder de sterren in Wadi Rum

Slapen onder de sterren in Wadi Rum

Misschien wel de meest fotogenieke woestijn ter wereld: de Wadi Rum. Of woestijn, het is eigenlijk meer een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet, in het zuidwesten van Jordanië. Als je érgens de droom van duizend-en-één nacht kunt ervaren, dan is het hier. Je kunt er een aantal nachten kamperen (of glamperen) in speciale kampen of bij de lokale bedoeïenen. Laat je betoveren door een magisch heldere hemel vol sterren en leer tegelijk de lokale cultuur en keuken kennen.

Rondreizen door Jordanië inclusief overnachting in de Wadi Rum vind je o.a. bij TUI, Djoser en Shoestring, of stel je eigen Jordanië reis samen op Jordanië online van Riksja.

25. Met eigen huurauto over de Great Ocean Road

Great Ocean Road

Aan de zuidoost kust van Australië, tussen Torquay en Allansford, ligt één van de allermooiste kustwegen ter wereld: de zogenaamde Great Ocean Road. De officiële route is vrij kort, slechts 243 km lang, maar brengt je langs turquoise zeeën, ruige kliffen en machtige kalkstenen rotsformaties die bekend staan als de ’twaalf apostelen’. De route begint in Torquay met het aangrenzende Bells Beach, dan het mediterraanse Lorne, Great Otway National Park, Apollo Bay, de Twelve Apostles en dan via het vissersdorpje Warrnambool tot aan het officieel eindpunt Port Fairy!

Meest logische aanvliegstad voor de Great Ocean Road is Melbourne, vanwaar je in ca. 1,5 uur naar Toquay rijdt. Georganiseerde individuele autorondreizen langs de Great Ocean Road vind je bij Tenzing Travel, of stel je samen op Australië online van Riksja.

26. Surfen op Hawaii

Surfen op Hawaii

Surfen kun je natuurlijk op vele plekken, maar eigenlijk is er maar één Ultieme Surfspot. Hawaii wordt ook wel de geboorteplaats van het moderne surfen genoemd en is daarom dé place to be om de echte ‘waves te hitten’. Of je nu een beginner of een ervaren surfer bent, Hawaï biedt surfmogelijkheden op elk niveau. De stranden van Waikiki kennen mooie lage golfjes om het op te leren; voor iets meer uitdaging zijn er o.a. de golven bij het Kahaluu Beach Park.

Reizen naar Hawaii worden aangeboden door onder meer Tenzing Travel en Djoser.

27. Drijven in de Dode Zee

Drijven in de Dode Zee

Tsja, een dagje drijven in de Dode Zee. Is dat niet rete-toeristisch en eigenlijk helemaal niet boeiend? Nee joh, hartstikke lachen juist! Het ‘drijven’ in het laagst gelegen meer op aarde zorgt niet alleen voor veel lol en hilarische foto’s, het is ook nog eens hartstikke gezond. De Dode Zee zit namelijk vol natuurlijke mineralen en heilzame modder. Verblijf in één van de luxe hotels grenzend aan de Dode Zee en maak er meteen een weelderige wellness vakantie van.

Je kunt de Dode Zee zowel vanuit Israël als vanuit Jordanië bezoeken. ANWB Vakanties biedt een combireis Israël-Jordanië; complete Jordanië rondreizen inclusief bezoek aan de Dode Zee vind je hier bij Djoser, Sawadee en TUI.

28. De piramides van Gizeh bewonderen

De piramides van Gizeh

Acht kilometer ten zuiden van de Gizeh, een voorstadje van hoofdstad Caïro in Egypte, vind je de meest beroemde piramides ter wereld en tevens één van de zeven wereldwonderen. Deze eeuwenoude bouwwerken behoren met recht op een ieders bucket list. Het complex bestaat uit de grote piramide van Cheops, een aantal kleinere piramides en de sfinx van Gizeh. Stap ’s ochtends heel vroeg op een kameel en hobbel richting de piramides om de zon op te zien komen voordat de toeristenbussen komen.

De mooiste rondreizen door Egypte vind je bij Djoser of Koning Aap; het goedkoopst ben je echter uit via Shoestring.

29. Vulkaanboarden in León, Nicaragua

Momotombo vulkaan, Nicaragua

Vanuit de historische stad León in Nicaragua kun je bij verschillende touroperators een tour boeken om te gaan vulkaanboarden op de Cerro Negro. Het vulkaanboarden is bedacht door de Australische thrillseeker Daryn Webb, tevens eigenaar van het Bigfoot Hostel in Leon. Je loopt de vulkaan op en racet vervolgens met meer dan 90 km per uur op een houten board de berg af. Wat een kick! Bij Webb’s Big Foot hostel in León boek je voor 31 dollar een tour inclusief snacks en een mojito bij terugkomst om je overwinning te vieren.

Stel je reis naar Nicaragua inclusief bezoek aan León zelf samen met de bouwstenen van Costa Rica online.

30. De Galapagos eilanden bezoeken

Galapagoseilanden

Reuzenschildpadden, zeeleguanen, zeehonden, flamingo’s, pinguïns en pelikanen. Blauw- en roodvoetgenten, fregatvogels, golfalbatrossen, zwaluwstaartmeeuwen en stormvogels. Als we alle dieren van de Galapagos eilanden willen noemen, komen we papier tekort. En dan reppen we nog niet over de machtige vulkanen en fabuleu zeduikplekken. Iedere natuurliefhebber moét deze magische plek, die Darwin inspireerde tot zijn evolutietheorie, bezoeken.

De Galapagos behoren tot Ecuador en zijn goed te combineren met een Ecuador-rondreis. Individuele Ecuador-rondreizen inclusief Galapagos worden aangeboden door o.a. ANWB Vakanties en SNP Natuurreizen, of stel je zelf samen op Ecuador online van Riksja Travel. Groepsreizen vind je bij bijvoorbeeld Djoser.

31. Varen onder de Iguazu Falls in Brazilië

Iguazu Falls

De watervallen van Iguazu bevinden zich op de grens van Brazilië en Argentinië en laten o.a. de beroemdere Niagara Falls totaal in het niet vallen. Het Iguazu Falls complex bestaat uit 245 watervallen en is wel 2.7 km breed. De hoogste waterval, Devil’s Throat, stort wel 80 meter naar beneden in een permanente mist van opspattend water. Je kunt in een speedboat een tour maken bij de watervallen, maar wees bereid om nat te worden, want ze varen ook onder de watervallen door. Desalniettemin een top ervaring!

Rondreizen naar Brazilië en/of Argentinië die de Iguazu Falls aandoen vind je bij Shoestring en Sawadee. Bij Brazilië online van Riksja Travel kun je met bouwstenen je eigen reis samenstellen ínclusief de Falls.

32. Foto’s maken op de Uyuni zoutvlakte

Salar de Uyuni

De grootste toeristische trekpleister van Bolivia is de Salar de Uyuni, een uitgestrekte zoutvlakte in het zuidwesten van het land die aandoet als een bizarre buitenaardse droomwereld. Salar de Uyuni is met een oppervlakte van 10.582 vierkante kilometer de op een na grootste zoutvlakte van de wereld (het grootst zijn de Makgadikgadizoutvlaktes in Botswana). Vanuit het stadje Uyuni zijn met fourwheeldrives prachtige tours te maken, variërend van een halve dag tot vier dagen. Een tour met overnachting brengt je (meestal) in het unieke Salt Hotel dat, zoals de naam al enigszins doet vermoeden, volledig gemaakt is van zoutblokken. Hoe langer de tour, des te dieper je de Salar ingaat. Naast de oneindig witte zoutvlaktes kom je langs manshoge cactussen, vulkanische geisers en gekleurde lagunes vol flamingo’s.

Zuid-Amerika rondreizen die Bolivia en de Salar de Uyuni aandoen zijn o.a. déze van Koning Aap en déze van Shoestring. Bij Peru online van Riksja Travel stel je je eigen Peru-Bolivia combinatiereis samen ínclusief Salar de Uyuni.

33. De tempels van Angkor bezoeken

Angkor Wat

Je dacht wellicht: ze zouden Angkor Wat toch niet vergeten in deze Ultieme bucket list? Natuurlijk niet! De tempels van Angkor Wat in Cambodja zijn voor sommige reizigers de enige reden om naar Cambodja te reizen. Dáár zijn we het dan weer niet mee eens, want Cambodja is zoveel meer, maar dat Angkor Wat magisch is, dat staat buiten kijf. Verspreid over tientallen kilometers buiten de Cambodjaanse stad Siem Reap liggen eindeloos veel tempelruïnes, de een nog grootser en machtiger dan de ander… Absolute hoogtepunten zijn ‘hoofdtempel’ Angkor Wat en de met jungle vergroeide Ta Prohm, waar scenes van Tomb Raider werden opgenomen.

Individuele Zuidoost-Azië-reizen die Cambodja en Angkor Wat aandoen vind je bij 333TRAVEL, Van Verre en Cambodja online; groepsreizen bij o.a. Djoser en ANWB Vakanties.

34. Duiken met walvishaaien bij Donsol (Filipijnen)

Duiken met walvishaaien bij Donsol

Er zijn een aantal plekken ter wereld waar je kunt duiken met walvishaaien, maar Donsol op de Filippijnen is volgens velen één van de beste en meest diervriendelijke locaties. De haaien zwemmen hier tussen november en juni, maar in februari, maart en april heb je de meeste kans om ze te spotten. Het plaatsje Donsol is wonder boven wonder nog steeds erg klein en rustig, dus je vindt er ook een beperkte keuze aan accommodaties. Donsol Eco Tours biedt vanuit het dorp goede tours aan om te duiken met walvishaaien.

Donsol bereik je het makkelijkst per binnenlandse vlucht vanuit Manilla. Er gaan ook bussen vanuit de Filippijnse hoofdstad, maar die doen er 13 uur over. Vliegtickets naar Manilla vind je doorgaans al vanaf €550. Georganiseerde Filippijnen-reizen inclusief Donsol vind je bij specialist Undiscovered.

35. Reizen door Tibet

Potala paleis in Lhasa

Reizen naar Tibet heeft voor veel avonturiers een magische klank. De spectaculaire en unieke natuur in combinatie met de intens spirituele cultuur en eeuwenoude Boeddhistische gebruiken: een Tibet reis is héél bijzonder. Bezoek er voor zonsopgang Chakpori Hill en het iconische Potala paleis, picknick op 4500 meter hoogte bij het hemelblauwe Yamdrok meer, bezoek een van de vele kloosters, eet yak en struin door de bijzondere hoofdstad Lhasa.

Meer over reizen naar Tibet lees je in onze uitgebreide special. Rondreizen door Tibet worden aangeboden door o.a. Sawadee en Djoser.

Bekijk ook deel 1 van onze Ultieme Reis Bucketlist, met de eerste 17 bestemmingen!


 , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)