27 Vakantiedagen

Reizen binnen Australië – openbaar vervoer & transport

Australië heeft een goede infrastructuur en veel reizigers maken hier dankbaar gebruik van. Houd rekening met de grote afstanden tussen plaatsen, je bent zo een paar uur onderweg.

Bussen

De meeste reizigers die ervoor kiezen om geen auto te huren/kopen, reizen met de bus door Australië. De bus is dan ook een prettig vervoermiddel, voorzien van airco en toiletten. Je kunt zelfs hele tours boeken van de ene plek naar de andere. Met maatschappijen als Premier en Greyhound kun je door het hele land reizen. Je kunt alle belangrijke toeristische bezienswaardigheden met de bus bereiken.

Greyhound bus in Australië

Greyhound bus in Cardwell, Australië. Foto door Alfons Taekema.

Vliegen

Binnen Australië kun je redelijk goedkoop vliegen. De goedkoopste luchtvaartmaatschappijen zijn Tiger Air, Jetstar en Virgin Australia. Voor een binnenlandse vlucht betaal je gemiddeld tussen de €80 en €120 voor een enkele reis.

Treinreizen in Australië

Er reizen niet heel veel mensen met de trein in Australië, alleen rond de grote steden en aan oostkust zijn er goede verbindingen. Ben je van plan om een gedeelte met de trein te reizen, dan krijg je hier echter zeker geen spijt van. De treinen zijn modern en comfortabel en rijden vaak mooie routes waarbij er genoeg valt te zien. Een van de beroemdste treinroutes is van Sydney naar Perth, de Indian Pacific. Deze route is eigendom Great Southern Rail, een van de drie spoorwegmaatschappijen in Australië. Een andere legendarische route, ook van Great Southern Rail, is ‘The Ghan’: een trein die van Adelaide via Alice Springs in het ‘rode’ hart van het Australische continent naar Darwin rijdt. De totale rit Adelaide – Alice Springs – Katherine – Darwin duurt 43 uur.

Auto, camper & motor

Veel toeristen huren of kopen een auto omdat je dan alle vrijheid hebt en kunt gaan en staan waar je wilt. Blijf je korter dan 2 maanden in Australië is het misschien verstandiger om een auto te huren. Je kunt al een auto huren vanaf € 15 per dag. Let hierbij wel op wat er verzekerd is en of er een ongelimiteerd aantal kilometers bij zit. Heb je wat meer tijd, dan kun je een auto kopen bij een autobedrijf of zoek naar advertenties in de lokale kranten. Eventueel kun je ook een auto kopen van andere backpackers die weer terug naar Nederland gaan. De wegen zijn veelal recht en lang met een duidelijke bewegwijzering. Met een motor kun je ook prima de weg op, alleen heb je wat minder ruimte om je bagage op te bergen. Niet geheel onbelangrijk is dat ze in Australië aan de linkerkant rijden (en daar gaat je ruitenwisser weer als je wilt afslaan…).

Fiets

Als echte Nederlanders houden we wel van een beetje fietsen, dus waarom zou je in Australië ook niet de fiets pakken? De steden Perth, Canberra en Adelaide zijn goede steden om te verkennen per fiets. Neem in ieder geval voldoende water mee en een fietsreparatiesetje.

Lokaal vervoer

Over het algemeen zijn taxi’s in Australië niet duur en werken met een metersysteem. Je kunt ze gewoon aanhouden, let wel op dat ze in elke staat een andere kleur kunnen hebben. Wil je naar de eilanden Tasmanië, Rottnest Island of Fraser Island? Pak dan de plaatselijke veerdienst. Sydney heeft ook plaatselijke veerdiensten. De steden Sydney, Melbourne en Adelaide hebben ook tramvervoer.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Australië specialisten

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Reizen door Australië per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website


Riksja Australië

Riksja Australië

Stel zelf de Australië reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Bezoek Australië met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Nieuw-Zeeland!
Bezoek website

Meer Australië reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Individuele reizen.
Bezoek website

Travel Active
Travel Active

Work & travel.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP

Aandacht voor natuur.
Bezoek website

Travelworld
Travelworld

Auto- en camperreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Van Zuid naar Noord.
Bezoek website

Travelhome
Travelhome

Camperreizen.
Bezoek website

Boek je rondreis naar Australië

Tenzing Travel
1. Tenzing Travel

Maatwerk reizen.
Bezoek website

Riksja Australië
3. Riksja Australië

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Djoser
3. WTC.nl

Groepsrondreizen.
Bezoek websiteBekijk Australië rondreizen
Vanaf €6195 incl. vliegticket

Vliegtickets Australië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Australië
V.a. 782