27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 23 april, 2024

The Kimberley is een ruige regio in het noordwesten van Australië. Beste reisroute is van Broome naar Darwin; een roadtrip vol ongerepte wildernis voor de echte avonturier. Onderweg is er veel verlaten natuurschoon met prachtige zonsopkomsten!

The Kimberley: gebied vol uitersten

The Kimberley is een dunbevolkt gebied vol uitersten en ongerepte natuur. De regio heeft een oppervlakte van 400.000km2 en is daarmee bijvoorbeeld drie keer zo groot als Engeland. Er wonen echter maar zo’n 25.000 mensen, waarvan de helft Aboriginal is. The Kimberley wordt maar weinig bezocht en biedt nauwelijks fatsoenlijke wegen. De aarde is er rood en stoffig; dit is de afgelegen outback zoals je hem voorgesteld had bij Australië.

Vliegtickets Australië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Australië
V.a. 782 Cheaptickets.nl

Overnachten in Australië

Vergelijk alle hotels in Australië
Bekijk hotels Booking.com

In The Kimberley liggen miljoenen jaren oude kloven en rivieren. Er zijn zelfs sporen van dinosauriërs gevonden. Tevens zijn er in veel grotten nog diverse prehistorische wandtekeningen van de Aboriginals te vinden, bijvoorbeeld op de muren van de Chamberlain Gorge bij El Questro. De koala komt in dit deel van Australië niet voor, maar daarentegen zijn er wel veel zoutwaterkrokodillen. Voor deze ‘salties’ moet je met boswandelingen of zwemmen in open water zeker oppassen.

The Kimberley

The Kimberley ligt in het noordwestelijke deel van Australië en is het beste te doorkruisen van Broome in het noordwesten naar de meest noordelijk gelegen stad van het continent; Darwin. De route door The Kimberley beslaat ongeveer 1000 kilometer. Vervolgens is het nog ongeveer 900 kilometer naar Darwin. De route is alleen per 4-wheeldrive af te leggen. De wegen zijn namelijk niet altijd geasfalteerd en kunnen stoffig zijn met kuilen en gaten in de weg. Een groot gedeelte van The Kimberley bestaat uit vulkanisch gesteente en zandstenen bergketens.

Broome

Het kleine stadje Broom ligt aan de Indische Oceaan en vormt een mengelmoes aan culturen en nationaliteiten. Van oorsprong is Broome een parelvissersdorp en de eerste vissers vestigden zich er in 1880. De parelindustrie leeft hier nog altijd en trok lang veel Aziatische arbeiders aan. In de buurt bevindt zich een uitstekend strand: Cable Beach. Je kunt hier ervaren hoe het is om op een kameel te zitten. Ga naar het bezoekerscentrum voor meer informatie en ervaar zelf de unieke zonsondergang bij Cable Beach vanaf een kameel.

Kamelen op Cable Beach, Broome

Kamelen op Cable Beach.

Van Broome naar Kununurra: 2 opties

Vanuit Broome kun je kiezen voor twee soorten routes: de een voert door de King Leopold Ranges en volgt de ongeasfalteerde Gibb River Road. De andere route volgt de geasfalteerde weg over de Great Northern Highway en passeert de Fitzroy Crossing. Beide routes komen uit in het plaatsje Kununurra. We nemen je mee langs alle mooie plekken en highlights.

De ongeasfalteerde route: Gibb River Road

Kies je voor de ongeasfalteerde route dan is Derby het laatste dorp voordat je spreekwoordelijk echt van de kaart valt. Vergeet vooral niet te tanken in Derby, want daarna loopt de route echt door de outback en kan het totaal verlaten zijn. De mangroves rondom Derby trekken ongeveer 200 vogelsoorten aan. De ongeasfalteerde zandweg Gibb River Road heeft een lengte van ongeveer 700 kilometer. De weg is ooit aangelegd om de vele kuddes van de ene ranch naar de andere te vervoeren. Onderweg kunnen diverse dieren worden gespot. De meest voorkomende hier aan de noordwestkust zijn emoes, kangaroes en kamelen. Daarnaast passeer je diverse termietenheuvels. Deze heuvels lijken wel kleine bouwwerken. Best indrukwekkend voor dieren die nog het meeste lijken op mieren.

Gibb River Road

De ongeasfalteerde Gibb River Road. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Vanaf het moment dat de geasfalteerde weg op houdt voorbij Derby is het nog ongeveer 100 kilometer tot het Windjana Gorge National Park. Onderweg kun je ervoor kiezen af te slaan naar de Mitchell watervallen. Deze zijn te bereiken na een wandeling van drie kilometer.

Windjana Gorge National Park

Windjana Gorge National Park.

Windjana Gorge ligt in Bunuba Country, een van de 300 Aboriginal gebieden. Er zijn hier nog verschillende Aboriginal tekeningen te vinden. Windjana Gorge is een grote kloof in het kalksteen gevormd door de Lennard Rivier. Vlakbij ligt ook Lennard River Gorge die bestaat uit een waterval met aangrenzende poel. Beroemdste stop op ongeveer 30 kilometer van de Gibb River Road is Bell Gorge, gelegen in het King Leopold Ranges Conservation Park. Dit park beslaat 4000km2 en biedt zandstenen bergen en granieten rotsformaties. Na een wandeling kan het verkoelende water worden bereikt om een verfrissende duik te nemen.

Aan het einde van de Gibb River Road is daar het plaatsje Kununurra. Vanaf Kununurra is er weer een geasfalteerde weg en begint de staat Northern Territory. Een stuk onder Kununurra ligt Lake Argyle, een kunstmatig meer van ongeveer 40 jaar oud. Door de bouw van een dam is dit grootste zoetwaterreservoir van noord Australië gecreëerd. Vlakbij kun je de Argyle mijn bezoeken.

Kununurra dam, The Kimberley

De Kununurra dam.

Geasfalteerde route: Great Northern Highway

Iets minder avontuurlijk, maar zeker niet minder mooi, is de route over de geasfalteerde Great Northern Highway. Eerste stop op deze route is de Fitzroy Crossing. Fitzroy Crossing is een klein plaatsje met 1200 inwoners. In dit gebied komt de Baobab boom nog veel voor. Deze groeit niet alleen in Afrika, maar ook in Australië. Hier kun je een tocht over de Fitzroy River maken, de snelst stromende rivier van Australië. De rivier stroomt door de Geikie gorge, waarvan de Bunuba Aboriginals de eigenaren zijn. Zij noemden de kloof Darngku. Vanaf Fitzroy Crossing kun je Tunnel Creek bezoeken. Dit is een 750 meter lange doorgang veroorzaakt door een inham uit het Napier gebergte. In het droge seizoen kun je hier mooie wandelingen maken. Aan beide uiteinden zijn Aboriginal tekeningen te vinden.

reat Northern Highway, Australië

Baobab boom langs de Great Northern Highway.

In 1885 werd er in Halls Creek voor het eerst goud gevonden. Hierdoor ontstond langzaam een nederzetting. Halls Creek ligt dichtbij de Great Sandy Desert. Het is een goede plaats om te overnachten. Een echte toeristische trekpleister in The Kimberley zijn de Bungle Bungles in Purnululu National Park. Deze ronde enorme rotsblokken zijn gemaakt van zandsteen en gevormd door jarenlange regenval. Purnululu betekent overigens zandsteen in de taal van de Kija stam. Het park biedt Aboriginal Art Galleries en mogelijkheid tot zwemmen in natuurlijke poels.

Bungle Bungles in het Purnululu National Park

De Bungle Bungles in het Purnululu National Park.

Van Kununurra naar Darwin

Linksom of rechtsom, beide routes komen uit in het geïsoleerde gehuchtje Kununurra, wat ook het einde van de Kimberley regio betekent. Vanaf hier kun je weer over geasfalteerde weg rijden naar Darwin. Darwin is de meest noordelijk gelegen stad in Australië. Het is een multiculturele stad met een compact centrum. In Darwin zelf is niet veel te beleven, maar het is een ideale uitgangsbasis om het nabijgelegen Kakadu National Park of Litchfield National Park te bezoeken.

Overnachten in The Kimberley

Er zijn in The Kimberley diverse officiële ‘campsites’ met basisvoorzieningen zoals water en elektriciteit. Je kunt ook overnachten op verschillende ‘stations’ (ranches), zoals het afgelegen Home Valley Station. Hotels zijn er alleen in Broome, Halls Creek, Kununurra en Darwin.

Broome ligt op een smalle strook land tussen het water in. De meeste accommodaties bevinden zich aan de rechterkant langs het water. Het kleine vliegveld ligt direct naast het centrum. Het aanbod varieert van resorts tot hotels en B&B’s. Tip: de fantastische Moonlight Bay Suites (v.a. €140 per kamer) of het hostel Kimberley Klub YHA (v.a. €60 voor een privékamer).

Kununurra is een minidorp in ‘the middle of nowhere.’ Na een lange tocht door The Kimberley kan hier even worden bijgetankt (letterlijk). Er zijn een kleine 20 accommodaties, variërend van resorts tot appartementen. Tip: de huisjes van Discovery Parks – Lake Kununurra (v.a. €100).

Het aanbod in Darwin is uitgebreider en beslaat ongeveer 100 accommodaties. Verblijven in een villa of lodge behoort hier ook tot de mogelijkheden. De meeste hotels liggen aan de Esplanade ten westen van de stad.

Reizen naar The Kimberley – hoe kom je er?

De route door The Kimberley loopt van Broome via de Gibb River Road of Great Northern Highway naar het Northern Territory. Een aanbevolen route is vervolgens verder door Kakadu National Park naar Darwin. Zowel Broome als Darwin hebben een vliegveld, kijk op vliegticketsites als Cheaptickets.nl voor de mogelijkheden en prijzen.

Via bijvoorbeeld Sunny Cars kun je een auto of 4×4 huren en deze ophalen in Broome en weer afleveren in Darwin, of andersom. Onder meer Tenzing Travel biedt complete Gibb River Road reispakketten aan.

Top 3 Australië specialisten

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Reizen door Australië per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website

Riksja Australië
Riksja Australië

Zelf je Australië reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Bezoek Australië met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Nieuw-Zeeland!
Bezoek website

Beste reistijd The Kimberley

The Kimberley is alleen toegankelijk in het droge seizoen, aangezien de ongeasfalteerde wegen in het tropische seizoen onbegaanbaar zijn. Beste reistijd is van mei tot en met september. De gemiddelde temperatuur overdag ligt bijna het gehele jaar tussen de 25°C en 30°C. De nachten kunnen echter fris zijn, dus zorg ook voor wat warmere kleding.

5 The Kimberley reiservaringen en tips

 • Peter Buster

  “"Een groot avontuur !!"”

  Geplaatst 30-11-2017

  Over de Gibb River Road rijden is één groot avontuur. Begin er zonder 4WD niet aan. En zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Vraag voordat je de Gibb River Road wilt gaan rijden, altijd eerst toestemming aan het auto- of camperverhuurbedrijf om toestemming (“good to go”). Het verhuurbedrijf checkt, als je belt dat je die weg wilt gaan afrijden, de toestand van de weg. In het natte seizoen is de weg namelijk onbegaanbaar.
  De weg begint in Derby en loopt door tot Kununurra, intotaal 900 km. Grotendeels onverhard en veel tegenliggers zul je niet zien. Wij zijn na een relatief klein stuk Gibb River Rd. via Windjana Gorge & Tunnel Creek NP naar de plaats Fitzroy Crossing aan de Great Northern Highway gereden, dus weg van de Gibb River Road, vanwege een lekke band. Zonder nog een reserveband moet je niet verder op de Gibb River Road gaan. Met een nieuwe reserveband zijn we naar Purnululu NP gegaan, ook alleen bereikbaar met een 4WD. Maar fantastisch om te bezoeken. We hadden dat niet willen missen!

 • Geert jan

  “Best of Australia! ”

  Geplaatst 24-11-2017

  De Gib River Road met een eigen 4WD is echt de beste outback/Australië ervaring die er is en de beste manier om de kimberleys the ontdekken. Ongerepte natuur en kamperen onder de sterrren is gewoon de beste formule! Prachtige vergezichten, rode aarde, blauwe luchten, de echte Australische outback, bergen om te beklimmen, watervallen, meren en natuurlijke veel van de bijzondere dieren die je alleen op Australië tegenkomt! Wat wil je nog meer! De gib River Road loop dwars door de kimberleys van Darwin tot Kununarra.

 • Hidde

  “Vooral veel 4x4”

  Geplaatst 03-11-2017

  The Kimberley regio in het noord-westen is vooral veel 4x4, wat natuurlijk wel jammer is. Zo kan je de Gibb River Road niet doen zonder 4x4 (schijnt wel mooi te wezen). En kan je ook niet naar de Bungle Bungle (ook 4x4). Wel is er een heel mooi meer Lake Argyle, waar je heerlijk kan ontspannen. Op de enige camping bij Lake Argyle heb je ook de infinity pool met uizicht op het meer, dit is een van de mooiste infinity zwembaden van de wereld! Wanneer je op verschillende plekken bij Lake Argyle goed bekijkt kan je ook zeker hier krokodillen spotten (freshwater crocodiles).

 • Ellen Timmerhuis

  “Een van de mooiste avontuurlijke regio's van Australië!”

  Geplaatst 26-10-2017

  Een van de mooiste regio’s van Australië. Als je naar de Kimberley gaat huur dan zeker een 4WD en rij over de Gibb River Road. Hieraan liggen diverse gorges, mooie watervallen en je kunt er goed hiken. Als je van avontuur houdt en je gaat over de Gibb River Road, neem dan eens in overweging om naar het Mitchell Plateau te rijden en de Mitchell Falls te bezoeken. De Mitchell Falls liggen op een van de meest afgelegen plekken van Australië. Als je een hike naar de Mitchell Falls maakt neem dan de helikopter terug naar de camping. Je zult er geen spijt van krijgen!

 • Loes

  “Hét hoogtepunt van Australië!”

  Geplaatst 26-10-2017

  Na ongeveer heel Australië te hebben gehad kunnen we concluderen dat The Kimberley's tot de mooiste regio's van Down Under behoort! Wij hebben hier de Gibb River Road gereden met onze terreinwagen. Een prachtige en avontuurlijke offroad weg midden door de Kimberley's, welke alleen bereikbaar is met een 4wd. Dit was in één woord gewoon: geweldig! Vanuit Kununurra zijn we vertrokken, binnen een uurtje ben je op de legendarische Gibb River Road.

  En dan sta je voor de eerste rivier die je moet oversteken.. hoe diep is ie? En redden we het wel zonder snorkel? Eerlijk, iedere keer voordat je een rivier oversteekt is het wel even spannend. Vooral als hij dan toch iets dieper is dan je had verwacht en het water over de motorkap heen stroomt. Op zo’n momenten kregen we het wel even warm. Natuurlijk checkten we de diepte (voor zover mogelijk) voordat we de rivier overstaken. Maar het is altijd een beetje opletten als je dat doet vanwege de zoutwaterkrokodillen (ja, die kunnen zelfs tot 200 kilometer vanaf de kust de rivieren in komen).
  De main road was eigenlijk heel goed te doen. We hebben de banden leeggelaten (tot 25 psi) en nadat je de juiste snelheid hebt gevonden is het goed te doen. De Kalumburu Road naar de Mitchell falls daarentegen.. was in super slechte staat. Maar de lange en zware rit naar de Mitchell Falls was het zeker waard. Eenmaal bij aankomst maak je een prachtige 6 uur durende wandeling naar de Mitchell falls. Aanrader!

  Kortom, ben je op zoek naar avontuur? Neem dan zeker The Gibb River Road in je reisroute door Australië op!


Deel jouw The Kimberley reiservaring en tips!

Ben jij in The Kimberley geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Australië specialisten

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Reizen door Australië per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website


Riksja Australië

Riksja Australië

Stel zelf de Australië reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Bezoek Australië met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Nieuw-Zeeland!
Bezoek website

Meer Australië reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Individuele reizen.
Bezoek website

Travel Active
Travel Active

Work & travel.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP

Aandacht voor natuur.
Bezoek website

Travelworld
Travelworld

Auto- en camperreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Van Zuid naar Noord.
Bezoek website

Travelhome
Travelhome

Camperreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Australië

Alle bezienswaardigheden in Australië

Vliegtickets naar Australië


Hotels in Australië zoeken

Hotels in Australië zoeken

Boek je rondreis naar Australië

Tenzing Travel
1. Tenzing Travel

Maatwerk reizen.
Bezoek website

Riksja Australië
3. Riksja Australië

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Djoser
3. WTC.nl

Groepsrondreizen.
Bezoek websiteBekijk 83 Australië rondreizen
Vanaf €6195 incl. vliegticket

Vliegtickets Australië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Australië
V.a. 782

Volg ons op Facebook