27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 23 april, 2024

Prachtige koraalriffen, tropische eilandjes en duizenden kleurrijke vissen, sponzen, anemonen, schildpadden en haaien; het Great Barrier Reef in Australië is een waar paradijs voor duikers en snorkelaars.

Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef ligt voor de kust van Queensland, ten noordoosten van Australië en is wel zo’n tweeduizend kilometer lang. Het rif loopt vanaf het meer zuidelijke Bundaberg tot aan Cape York in het noorden. Het Great Barrier Reef is één van de belangrijkste trekpleisters van Australië.

Vliegtickets Cairns

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Cairns
V.a. 1065 Cheaptickets.nl

Overnachten in Cairns

Vergelijk alle hotels in Cairns
Bekijk hotels Booking.com

De onderwaterwereld

Great Barrier Reef

Een Copperband Butterflyfish in het Great Barrier Reef.

Het Great Barrier Reef is een Marine Park, wat inhoudt dat het een beschermd gebied is. Er zijn meerdere bijzondere dieren te zien die zelfs met uitsterven bedreigd worden. Voorbeelden hiervan zijn het groene zeeschildpad en de zeekoe. Het gebied staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO en er wordt veel aan gedaan om het rif te behouden. In het rif leven enorm veel vissen, zoals de beroemde clownsvis uit de film “Finding Nemo”. Het heldere water heeft soms een zicht van wel zestig meter. Een onderwatercamera is een must! Walvissen, haaien, dolfijnen, schildpadden, roggen en tandbaarzen zijn enkele dieren die je tegen kunt komen.

Koraalriffen in het Great Barrier Reef

Koraalriffen in het Great Barrier Reef.

Duiken en snorkelen bij het Great Barrier Reef

Om de onderwaterwereld te ontdekken zul je een duik- of snorkeltour moeten boeken. Je kunt kiezen uit een dagtrip of tours voor meerdere dagen, waarbij je op een boot overnacht. Heb je nog geen duikbevret, dan is het Great Barrier Reef de ideale plek om dit te leren. Langs de hele kust worden er diverse cursussen gegeven. Een cursus duurt ongeveer 4-5 dagen en je behaald daarna je duikbrevet waarmee je overal kunt duiken. Heb je hier geen tijd of geld voor, dan kun je natuurlijk ook gewoon gaan snorkelen. Je kunt tijdens het snorkelen ook al heel veel zien omdat het koraal vaak vlak onder het wateroppervlakte ligt. Ben je helemaal geen waterrat? Dan heb je de optie om het rif te bewonderen in een glasbodemboot.

Great Barrier Reef

Ook snorkelend valt er een hoop te bewonderen in het Great Barrier Reef.

Cape Tribulation

Cape Tribulation ligt ongeveer 145 kilometer boven Cairns en bestaat uit verlaten stranden die grenzen aan het regenwoud en de heldere tropische zee. Het rif ligt hier ontzettend dicht bij de kust, je bent op sommige plekken al binnen 20 minuten op het Great Barrier Reef. Omdat er maar twee bootbedrijven zijn die tours aanbieden, is het een stuk rustiger op het rif dan wanneer je bijvoorbeeld vanuit Cairns en Port Douglas een tour boekt. Bezoek bijvoorbeeld het Undine Reef of Mackay Reef, beide riffen zijn vrijwel onaangetast.

Het voortbestaan van het Great Barrier Reef

Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef vanuit de lucht.

Hoe hard iedereen ook probeert te voorkomen dat het koraal sterft en de diversiteit van de dieren en vissen blijft bestaan, zijn er helaas steeds meer serieuze bedreigingen voor het Great Barrier Reef. De enorme aantallen toeristen die jaarlijks het rif bezoeken hebben een aardige impact op de groei en het bestaan van het koraal. Je kunt meehelpen door tijdens je bezoek niets aan te raken, vissen niet te voeren en voorzichtig te zijn met je flippers. Daarnaast is er de klimaatverandering die voor het afsterven en verbleken van het koraal zorgt. Ook de visserij en vervuiling vanaf het land vormen bedreigingen. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt het rif geplaagd door een zeester die oorspronkelijk in Japan leeft. Dit diertje eet het rif op. Omdat er steeds meer zeesterren komen, vormt ook dit kleine ‘diertje’ een bedreiging voor het koraal.

Great Barrier Reef

Arlington Reef lucht foto.

Clam Gardens, Great Barrier Reef

Clam Gardens.

Reizen naar het Great Barrier Reef – hoe kom je er?

Cairns is the place to be als je een bezoek wilt brengen aan het Great Barrier Reef. Het is de centrale grote uitvalsbasis van waaruit je diverse tours kunt boeken. Vanuit de grotere steden in Australië zoals Melbourne, Sydney en Darwin gaan er vluchten naar deze relaxe stad. Vanuit Cairns, maar ook vanuit Port Douglas en Townsville vertrekken er vele boottochten naar het Great Barrier Reef. Je kunt ook het rif op vanuit Airlie Beach, met een bezoek aan de Whitsunday eilanden. Ben je met de auto? Rijdt dan via de Captain Cook Highway naar Cairns met onderweg prachtige uitzichten. Vanuit Nederland kun je je eigen Australië-reis (laten) samenstellen inclusief deze Great Barrier Reef bouwstenen van Riksja Australië of Tenzing Travel.

Top 3 Australië specialisten

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Reizen door Australië per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website

Riksja Australië
Riksja Australië

Zelf je Australië reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Bezoek Australië met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Nieuw-Zeeland!
Bezoek website

Beste reistijd Great Barrier Reef

De beste tijd om het Great Barrier Reef te bezoeken, is van april t/m oktober. Het zicht onder water is dan erg goed en de temperatuur van het zeewater is aangenaam warm. Wil je écht iets bijzonders meemaken, ga dan in november (Australische lente), wanneer een paar dagen na volle maan alle koralen zich voortplanten. In augustus en november komen er zeekoeien naar Fraser Island en de Whitsundays om hun jongen ter wereld te brengen. Van juni tot november kun je op zoek naar de vele bultrugwalvissen die dan voorbij trekken. Reis je tussen november en februari? Ga dan op zoek naar zeeschildenpadden die rond deze tijd aan land komen om hun eieren te leggen.

22 Great Barrier Reef reiservaringen en tips

 • Michelle van Beek

  “Zeker mooi, maar erg toeristisch”

  Geplaatst 07-05-2019

  Wij waren tijdens het hoogseizoen (de locals hadden ook vakantie na kerst), waardoor we geluk hadden dat er nog ergens een plekje vrij was op een boot. 's ochtends kwamen we aan op de afgesproken plek, en dit is echt massa toerisme. Honderden mensen stonden in de rij om uiteindelijk bij hun goede boot uit te komen, persoonlijk een grote tegenvaller vond ik. Maar misschien kan dat ook niet anders met zo'n bekend Reef als het Great Barrier Reef. Uiteindelijk op de boot zijn we weinig andere boten tegen gekomen en wel mooie stukken koraal gezien. Ook schildpadden en mooie vissen. Echter ook veel dood en verbleekt koraal, erg jammer. Misschien dat je met duiken toch bij wat mooiere en meer onaangetaste plekken kunt komen.

 • Melissa Sijm

  “Snorkelen en duiken in het great barrier reef!”

  Geplaatst 29-11-2017

  Duiken bij het great barrier reef was mijn eerste ervaring met duiken in het algemeen. Ik vond het dan ook best wel spannend! Ik ben dan ook voor een introductieduik gegaan om te kijken of ik het duiken leuk zou vinden.

  Ik vond het duiken supervet! De instructeur heeft ons zeer goed voorbereid op de duik, qua uitleg over de uitrusting, het ademhalen en de: wat als.. scenario's. Er was dan ook niks om mij zorgen over te maken!

  Uiteindelijk zijn we ongeveer een half uur onder water geweest voor het duiken. Daarna hadden we nog 2x de mogelijkheid om te gaan snorkelen.

  Ik denk dat het geld de duik waard is geweest als in: je moet eens gedoken hebben in het great barrier reef nu je er toch bent. Wel vond ik het best veel geld voor een korte duik die je doet en waar wij gingen duiken viel het rif mij wat tegen. Het is gewoon best wel beschadigd door de cycloon en de klimaatverandering en dat is helaas te zien. Maarrr het duiken zelf is iets dat ik zeker nog eens zou doen!

 • Iris

  “Super mooi om te snorkelen”

  Geplaatst 20-11-2017

  Niet de beste plek waar we ooit gesnorkeld hebben (en ook zeker niet de goedkoopste plek), maar wel heel mooi. Met een boot erheen gevaren. Daarna een paar uur gesnorkeld en een uitstapje naar een onbewoond eiland gemaakt. Gezwommen met heel veel schildpadden en een inktvis.
  Wij hebben er niks van gemerkt dat het slecht gaat met het koraal. Waar wij waren had het koraal nog mooie kleuren en was er nog heel veel. Maar volgens mij is dat niet overal zo.
  Wij hadden een boot met heel veel toeristen. Ze hadden wel diverse activiteiten (naar het eiland, snorkelen of een soort onderzeeër) waardoor iedereen zich opsplitste. In Azië zijn de prijzen veel lager en konden we het ons veroorloven om dergelijke dingen te doen met een klein groepje of privé. The Great Barrier Reef is echter zo duur, dat alleen zo'n grote boot voor ons betaalbaar was. Dat was wel zonde.

 • Saskia Zwaard

  “Alsof je je in een film begeeft”

  Geplaatst 09-11-2017

  In eerste instantie was ik niet van plan een trip te gaan doen naar het GBR. Het is vrij prijzig en ik dacht dat ik bij de Whitsundays genoeg moois had gezien. Toch wel gaan was de beste beslissing die ik had kunnen nemen! Wat is het reef nog mooi! Er wordt gezegd dat het reef verbleekt en dood gaat, maar hier heb ik niks van gezien. Ook het bedrijf waarmee ik de dagtrip heb gedaan kon me vertellen dat het allemaal ontzettend mee valt. Dit bedrijf kan ik sowieso erg aanraden: Reefdaytripper, vertrekkend vanuit Cairns. Een aardige Belg die met een aantal werknemers een kleinschalig bedrijf runt. Je gaat naar een ontzettend mooi reef met een grote kans op het spotten van schildpadden en haaien. Je krijgt voldoende tijd om de onderwaterwereld tijdens het snorkelen te bewonderen. Het was een fantastische dag, wat ik iedereen zou aanraden te gaan doen.

 • Jonas De Graeve

  “Mooie onderwaterwereld”

  Geplaatst 08-11-2017

  Het great barrier reef is zo uitgestrekt dat je vanuit verschillende dorpjes in heel Queensland naar duik en snorkelspots kunt varen. Wel is is niet iedere spot even indrukwekkend. Zo was het reef ter hoogte van Cape tribulation veel spectaculairder dan die nabij de Whitsundays maar is de boottrip ook veel heviger omdat de zee er ruiger is. Wij zijn geweest met Ocean rafting vanuit Cape tribulation en deze trip willen we aan iedereen aanraden! Eens je in het water bent ontdek je de wondere onderwaterwereld die het great barrier reef te bieden heeft. Hele mooie koraalriffen, kleurrijke vissen, zeesterren en het allerbeste kolonies zeeschilpadden! Het was zalig om tussen en met deze schilpadden te zwemmen.

 • Yolanda van de Burgwal

  “Beste plek om te snorkelen ”

  Geplaatst 05-11-2017

  Als je schildpadden wilt zien tijdens het snorkelen moet je zeker gaan snorkelen op Great Barrier Reef. Vanaf Agnes Water of Town of 1770 kun je een tour doen om te duiken. Wij hebben wel 13 grote schildpadden gezien, je kunt tevens in een platbodem boot met een glazen bodem over het rif zodat je door de bodem allerlei koraal en vissen kunt zien. Impressive! Als je gaat snorkelen, smeer je dan goed in. Het is niet goed voor het koraal maar je verbrand ontzettend hard als je aan het snorkelen bent. Het beste kun je snorkelen op een plekje waar je een wetsuit krijgt, dan is het water niet te koud en heb je geen last van kwallen, mochten die er zijn. Agnes Water en Town of 1770 zijn ideaal om te camperen, zodat je daarvandaan 's ochtends direct je tour kunt doen.

 • Hidde

  “Overrated, maar wel mooi”

  Geplaatst 03-11-2017

  Het great barrier reef is overrated vind ik. Het is een mooie plek om te snorkelen, maar dit kan natuurlijk op andere plekken ook (waar je niet honderden euros voor betaald). Om alles uit je Great Barrier Reef experience te halen moet je sowieso een paar dagen gaan, aangezien het een vrij lange reis naar het reef is (hangt wel van boot af). & kijk ook goed naar de weersvoorspelling want je wil niet de hele tijd zeeziek zijn, bij ons was de helft ziek.

 • Heikki

  “Het great Barier Reef”

  Geplaatst 02-11-2017

  Op twee plekken heb ik in het Great Barier reef gesnorkeld, bij Cairns en bij de White Sundays. Beiden keren waren prachtig. Wanneer je reef op gaat bij Cairns gaat er een lange bootreis aan vooraf maar kom je op een stukje reef waar de mooiste vissen zitten. Bij de white sundays is het net wat minder mooi maar hier heb je wel een leukere dag als je het als totaal plaatje ziet. Je hoeft niet uren misselijk op een boot te zitten en het is wat relaxter en in een kleiner groep. Ook snorkel je dan wat meer aan de kust waardoor je minder last hebt van de golven die in je snorkel spoelen. Als beginnende snorkelaar is dit wel zo prettig.

 • Aniek

  “Prachtig!! ”

  Geplaatst 02-11-2017

  Superrrr mooi!!
  Hou er wel rekening mee dat de riffen uitgestrekt liggen over zo'n 2600 km. NIet op iedere plek is het nog zo mooi intact. Rondom Cairns zijn de riffen sowieso nog erg mooi, groots en intact, plus zeer dicht bij de kust waardoor je niet suuuper lang op een boot hoeft! Zeer aan te raden voor mensen die snel zeeziek worden.

 • Tessa

  “Fantastische onderwaterwereld”

  Geplaatst 29-10-2017

  Wauw. In cairns hadden wij een boottocht geboekt richting het great barrier reef. Je hebt ze in verschillende prijsklassen. Wij hadden een dagtocht met bbq. Zelf gekozen voor het snorkelen. Voordeel hiervan is dat je bij alle stops continu in het water kan liggen met je snorkel en duikbril. Wij maakten 3 stops. Fantastisch. Wat een rust en wat een koraal. Adembenemend mooi.


Deel jouw Great Barrier Reef reiservaring en tips!

Ben jij in Great Barrier Reef geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Australië specialisten

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Reizen door Australië per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website


Riksja Australië

Riksja Australië

Stel zelf de Australië reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Bezoek Australië met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Nieuw-Zeeland!
Bezoek website

Meer Australië reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Individuele reizen.
Bezoek website

Travel Active
Travel Active

Work & travel.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP

Aandacht voor natuur.
Bezoek website

Travelworld
Travelworld

Auto- en camperreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Van Zuid naar Noord.
Bezoek website

Travelhome
Travelhome

Camperreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Australië

Alle bezienswaardigheden in Australië

Vliegtickets naar Australië


Hotels in Australië zoeken

Hotels in Australië zoeken

Boek je rondreis naar Australië

Tenzing Travel
1. Tenzing Travel

Maatwerk reizen.
Bezoek website

Riksja Australië
3. Riksja Australië

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Djoser
3. WTC.nl

Groepsrondreizen.
Bezoek websiteBekijk 83 Australië rondreizen
Vanaf €6195 incl. vliegticket

Vliegtickets Australië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Australië
V.a. 782

Volg ons op Facebook