27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 29 mei, 2024

Het Miami van Centraal-Amerika, de skyline lijkt er écht op! Een moderne drukke en levendige stad in het zuidelijkste land van Centraal-Amerika. Een stad waar veel te doen is en ook goed te combineren valt met bijvoorbeeld een reis naar Costa Rica.

Panama-Stad

Panama-Stad telt ongeveer een miljoen inwoners, ruim een kwart van het totale aantal inwoners van Panama. In 1519 stichtten de Spanjaarden hier een stad om het Incarijk aan te vallen, waarvan nu nog steeds ruïnes terug te vinden zijn in het oude gedeelte van de stad. Sinds de aanleg van het Panamakanaal eind 19e eeuw, hebben zowel het land zelf als de hoofdstad een enorme bloei doorgemaakt. Panama-Stad ligt aan de kant van de Stille Oceaan.

Vliegtickets Panama-Stad

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Panama-Stad
V.a. 446 Cheaptickets.nl

Overnachten in Panama-Stad

Vergelijk alle hotels in Panama-Stad
Bekijk hotels Booking.com

Casco Viejo

Casco Viejo, Panama-Stad

Gekleurde gebouwen in Casco Viejo.

Casco Viejo is het oudste gedeelte van de stad (en eigenlijk ook het mooiste gedeelte). Het ligt iets buiten het commerciële centrum van de stad en in 1997 is dit deel door de UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet. De gebouwen hier mogen niet beschilderd of verbouwd worden, er zijn ruïnes en kerken te zien en bovendien biedt het een prachtig uitzicht op het nieuwe gedeelte van Panama en haar skyline.

Casco Viejo, Panama-Stad
Casco Viejo, Panama-Stad

Hip en rustig

Casco Viejo is door de rustige, mooie en aangename sfeer die er hangt erg populair bij toeristen. Het is heerlijk om hier rond te wandelen en er zitten veel nieuwe, hippe tentjes om te eten, te drinken, yoga te beoefenen en/of te overnachten. Op het grote plein bij de kathedraal is er soms een marktje. Tip: de taxi’s staan hier in de rij om je voor vier keer zoveel geld als normaal terug te brengen naar het centrum van de stad, loop dus een straatje verder!

Casco Viejo, Panama-Stad

Panamakanaal

Het kanaal is beroemd over de hele wereld en ook al is er in de realiteit niet veel te zien; je kan het eigenlijk niet overslaan. Er is de mogelijkheid om met een boot door het kanaal en de sluis heen te varen. Ondanks dat dit natuurlijk wel een bijzondere ervaring is, is dit enorm duur. In 2014 bestond het kanaal 100 jaar en werd er gewerkt aan het groter maken van het kanaal.

Panamakanaal
Panama-Stad

Luchtfoto van de Brug van Amerika aan de Stille Oceaan en de ingang van het Panamakanaal met Panama-Stad op de achtergrond.

Museum

Tegenwoordig hoeven de schepen al niet meer helemaal om Zuid-Amerika heen te varen, maar de steeds groter wordende schepen pasten op een gegeven ogenblik niet meer door het kanaal. Vandaar dat het verbreed werd. De sluisdeuren waren van een Nederlands bedrijf (tegenwoordig van een Frans bedrijf). Naast het kanaal is een bezoekerscentrum gemaakt – Miraflores Locks – waar je voor zo’n €15 naar binnen kunt. Hier kun je zowel het kanaal zelf zien, als ook over de geschiedenis lezen. In de ochtend is er de meeste kans om boten door het kanaal heen te zien varen.

Cinta Costera

Cinta Costera, Panama-Stad

De Cinta Costera is een lange weg, vlakbij Casco Viejo, langs het water. Het loopt langs de Avenida Balboa, een redelijk drukke autoweg van Casco Viejo naar het centrum. Op de Cinta Costera kun je wandelen, uitkijken over het water, je kinderen laten spelen in de speeltuinen, eten en drinken en nog veel meer. Aan het begin – aan de kant van Casco Viejo – zit de vismarkt, waar je een visje kunt eten op een terrasje. Erg geliefd, ook bij locals! De Cinta Costera heeft stukjes park, je kunt er fietsen en is ook een favoriete plek voor hardlopers.

Cinta Costera, Panama-Stad

Shoppen in Panama-Stad

In de hoofdstad zijn tegenwoordig bijna alle internationale moderne merken te vinden. Er zijn meerdere (luxe) malls, waar je uren kunt shoppen, variërend van Dolce en Gabbana tot de favoriete, simpelere Panamese merken. De malls zijn lekker koel en je kunt je hier gemakkelijk een middag of zelfs hele dag vermaken. Vaak zitten er ook een bioscoop, restaurants en cafés in deze grote winkelcentra. Hoewel het een moderne stad is met veel mogelijkheden, zijn er ook een aantal armere delen. Hier zijn kleinere winkeltjes en leuke marktjes te vinden, maar let hier goed op je geld en je spullen.

Lokale bus in Panama-Stad

Lokale bus in Panama-Stad.

Panama-Stad

Vliegen naar Panama-Stad – hoe kom je er?

KLM vliegt rechtstreeks naar Panama-Stad, dit is ruim 11 uur. Een ticket kost zo’n €800, maar kan tot €1200 gaan tijdens het hoogseizoen. Met overstappen zijn er vaak goedkope aanbiedingen voor Panama te vinden, soms voor wel €400/450. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Panama-Stad hier bij Cheaptickets.nl.

Georganiseerde rondreizen naar Panama en Panama-Stad vind je o.a. bij ANWB Vakanties, Shoestring, Djoser of stel je eigen Panama reis samen (in combinatie met bijv. Costa Rica) met de bouwstenen van Riksja Travel of Tenzing Travel.

Top 3 Panama specialisten

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Groeps- en privérondreizen naar Panama of een combinatie met Costa Rica en Nicaragua.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Goedkope groeps- en individuele rondreizen in combinatie met Costa Rica en/of Nicaragua.
Bezoek website

Riksja Travel
Riksja Travel

Riksja Costa Rica biedt meerdere Panama bouwstenen waarmee je zelf je rondreis samenstelt.
Bezoek website

Beste reistijd Panama-Stad

Panama en Panama-Stad zijn eigenlijk hele hele jaar door prima te bezoeken, het is er altijd tropisch warm. De regentijd is officeel van juni tot december, maar in de hoofdstad is er het hele jaar door meer kans op regen dan in het binnenland.

20 Panama-Stad reiservaringen en tips

 • Paul H.

  “Veilige stad”

  Geplaatst 11-05-2019

  Grote steden hebben, zeker in Latijns Amerika, niet echt mijn voorkeur, maar als je wil vliegen, dan ontkom je er niet aan. Panama-Stad was qua gevoel een aangename verrassing. We hebben in deze stad geen enkele situatie gehad, waarbij we het gevoel kregen op onze hoede te moeten zijn. Rondom ons hostel was het niet eens een probleem om in het donker op straat te zijn. Verder een goed ontwikkelde stad met veel moderne gebouwen en een mooi, knus, oud stadscentrum. Uber is erg handig hier.

 • Sander

  “Leuke stad en afwisselend”

  Geplaatst 04-05-2019

  Natuurlijk de bekendste stad van Panama en een bezoekje aan het Panama Kanaal mag dan niet missen. Maar de stad heeft ook een leuke boulevard en oude gedeelte waar je lekker kunt eten. Ook is er dichtbij een natuurpark waar je goed de drukte van de stad kunt ontvluchten en een mooie uitkijk over de stad en zijn wolkenkrabbers hebt. Er zijn ook wel wat ongure delen van de stad, waar de politie ons zelfs vandaan hield.

 • Irene

  “Regenwoud aan de rand van de stad”

  Geplaatst 26-04-2019

  Het leukste aan Panama stad vond ik dat er een natuurpark aan grenst. Parque Nacional Metropolitano. Een taxiritjes vanuit het centrum kost nog geen $5. Er zijn een paar routes die je kunt wandelen. Onderweg kun je verschillende soorten vogels spotten en we hebben hier meerdere luiaards gezien! Er lopen een aantal bewakers rond die (als ze zin hebben) samen met je op jacht gaan naar dieren. Superleuk!

 • Lars Maree

  “Metropool”

  Geplaatst 26-04-2019

  Wat een wereld van verschil als backpacker in Latijns-Amerika als je opeens in de metropool Ciudad de Panama belandt. Casco Viejo is het oudste deel van de stad, dit deel heb je snel gezien. Wel is het leuk om een bezoekje te brengen aan het museum over de aanleg van het Panamakanaal. Deze kan je ook zelf bezoeken, hiervan heb ik afgezien omdat ik het te duur vond en niet technisch ben aangelegd. Verder heb ik de heuvel Ancon beklommen vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over het kanaal aan de noordwestkant, Casco Viejo in het westen en de grote moderne gebouwen in het noordoosten.

 • J.

  “Fijne stad”

  Geplaatst 20-04-2019

  Panama stad vond ik een leuke stad. Geen absolute highlight, maar gewoon leuk. Je kunt er lekker door de oude binnenstad slenteren en genieten van de sfeer. Er zijn veel leuke cafeetjes en restaurantjes te vinden. Het prijsniveau ligt wel wat hoger, maar is voor Europese begrippen nog altijd goed te doen. Vanuit Panama stad kun je ook een aantal dagexcursies doen. Wij hebben gekozen voor een tripje naar de pearl islands om walvissen te zien. Een absolute aanrader!!

 • Yvonne Wesselink (travelz.nu)

  “Kayakken langs het Panama kanaal”

  Geplaatst 15-04-2019

  Een bijzondere manier om het kanaal te bekijken is per kayak. Je vaart door het nationale park langs eilanden met apen en tropische vogels. Midden tussen al die rust en prachtige natuur zie je in de verte de enorme schepen door het kanaal varen.

 • Mir

  “Hoogtepunt het Panama kanaal ”

  Geplaatst 13-04-2019

  Super bijzonder om het panama kanaal in het echt te zien. In de ochtend heb je de meeste kans om grote schepen door het kanaal te zien gaan. Wij waren er zo door gefascineerd dat we iets te lang gebleven waren. En toen mistten we ons vliegtuig..

 • Lesley Nieuwenhuis

  “Bizarre wereldstad”

  Geplaatst 09-04-2019

  In mijn ogen is Panama Stad een veel te dure stad, waar vooral door expats wordt gewoond en geleefd. Geen aanrader dus! Behalve het Panamakanaal. Deze mag je eigenlijk niet overslaan als je in de stad bent. Wij kozen ervoor om een aantal 'slots' met een boot mee te varen. Dat is echt een onvergetelijke ervaring!

 • Britt Jespers

  “Veelzijdige stad”

  Geplaatst 06-04-2019

  Wij zijn totaal 4 dagen in Panama-stad geweest. We sliepen in het bankendistrict, waar we ons enorm veilig voelden. De bushalte was op loopafstand, dus we konden gemakkelijk overal naar toe. Wel was het een stukje rijden naar Casco Viejo bijvoorbeeld. Het is leuk om een middag rond te lopen in Casco Viejo, maar wij vonden Panama-Viejo ook leuk. Ga daar naartoe met een oude bus, een shiva bus. Wat je ook zeker moet bezoeken, is het Metropolitana park. Het is een heerlijk park om te wandelen. Er is best wel wat schaduw, maar toch adviseer ik je om redelijk op tijd daar naartoe gegaan. Wij hadden de pech dat we daar geen dieren hebben gezien, maar de kans is wel aanwezig. Boven op de berg is het uitzicht op de skyline van Panama-stad echt tof. Verder is de vismarkt een plek waar je zeker geweest moet zijn. Ook het Panama-kanaal moet je zeker niet overslaan. Ga daar ook op tijd heen, zodat je dan meteen kunt checken hoe laat er boten door de sluis heen gaan. Als het nog lang duurt, kun je altijd eerst het museum in of de film bekijken. Vanaf het busstation van Panama gaan er bussen naar het kanaal, prima geregeld.

 • Nicole

  “Combi van oud-nieuw en stad-natuur”

  Geplaatst 01-12-2017

  Slechts 6 dagen in Panama geweest, waarbij ik Panama-stad en Bocas del Toro heb gezien. Wel direct twee uitersten van het land. De metropool Panama met haar imposante skyline en natuurlijk hét kanaal. Dit laatste is leuk om gezien te hebben, als de verwachtingen niet te hoog zijn. Gewoon een grote sluis met een klein museumpje erbij en de mogelijkheid tot het kijken van een film. Hierdoor gaat het kanaal en het verhaal erachter meer leven. Het oude centrum van Panama-stad, casco viejo, is een bezoekje waard, maar niet op het heetst van de dag. Langs de oceaan heb je een lange en mooie boulevard waar je leuk kunt wandelen. Een aanrader vond ik de weg naar drie kleine eilandjes voor vlak voor de kust. Hier hebben wij een fiets gehuurd en via de weg (links uitzicht op de skyline van Panama-stad en rechts de oceaan) naar deze eilandjes gefietst. Hier is niet heel veel te beleven, maar de route erheen is leuk. Een optie is om het biomuseum te bezoeken als je hier bent, dat ligt aan het begint van de weg richting eilandje, maar hebben wij niet gedaan. Een aanrader is het kleine natuurpark Parque Metropolitan. Je wandelt er snel doorheen, maar krijgt toch redelijk snel het gevoel dat je in de jungle zit. Eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht over de stad.


Deel jouw Panama-Stad reiservaring en tips!

Ben jij in Panama-Stad geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Panama specialisten

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

Groeps- en privérondreizen naar Panama of een combinatie met Costa Rica en Nicaragua.
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Goedkope groeps- en individuele rondreizen in combinatie met Costa Rica en/of Nicaragua.
Bezoek website


Riksja Travel

Riksja Travel

Riksja Costa Rica biedt meerdere Panama bouwstenen waarmee je zelf je rondreis samenstelt.
Bezoek website

Meer Panama reisorganisaties

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé-reizen op maat.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Avontuur op maat.
Bezoek website

TUI
TUI

All-inclusive vakanties.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Cultuurvakanties.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Panama

Alle bezienswaardigheden in Panama

Vliegtickets naar Panama


Hotels in Panama zoeken

Hotels in Panama zoeken

Boek je rondreis naar Panama

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Groeps- en privérondreizen.
Bezoek website

Shoestring
2. Shoestring

Goedkope rondreizen.
Bezoek website

Riksja Travel
3. Riksja Travel

Individuele rondreizen op maat.
Bezoek websiteBekijk 13 Panama rondreizen
Vanaf €219 incl. vliegticket

Vliegtickets Panama

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Panama
V.a. 446

Volg ons op Facebook