27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 23 april, 2024

Witte stranden, een azuurblauwe zee en relaxen onder een wuivende palmboom; dit alles kan op één van de paradijselijke eilanden van San Blas.

San Blas

San Blas is een prachtige, bounty-achtige archipel in het Caribisch gebied bij Panama, bestaande uit 378 eilanden. De officële naam van de eilanden is Kuna Yala, in de taal van de originele bewoners.

Vliegtickets Panama

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Panama
V.a. 446 Cheaptickets.nl

Overnachten in San Blas

Vergelijk alle hotels in San Blas
Bekijk hotels Booking.com

Kuna Yala

Kuna Yala indianen

Van de 378 eilanden zijn maar 49 daadwerkelijk bewoond, door de Kuna Yala indianenstammen. De Kuna’s hebben hun eigen regels en wetten op de eilanden en leven helemaal volgens hun eigen systeem. Als je de eilanden wilt bezoeken, dan betaal je ook aan deze mensen en zij verzorgen je verblijf. Ze zijn trots op hun gebied en gebruiken en verwachten dat toeristen hier respect voor hebben.

Kuna indianen

Traditioneel huis van de Kuna indianen.

Overnachten op een eiland

Er zijn mogelijkheden om bij de stammen te overnachten in ecologische accommodaties. Dit varieert van kleine hutjes op het strand, zonder wc en douche, tot luxere accommodaties waar alles van alle gemakken voorzien is. Eten krijg je drie keer per dag en bestaat meestal uit vis en fruit. Kijk van tevoren goed naar welk eiland je gaat, want sommige eilanden worden vooral door jongeren gebruikt om te feesten en andere zijn weer beter voor een wat rustigere, afgelegen vakantie aan het strand. Voor een overzicht van alle hotels in San Blas kun je hier kijken bij Booking.com.

San Blas
Isla Aroma, San Blas

Isla Aroma.

Yandup Island Lodge, San Blas

Yandup Island Lodge.

Zeilen naar de San Blas-eilanden

Vanaf Panama-Stad zijn er veel zeiltochten die naar de San Blas-eilanden gaan en daarna door zeilen naar Cartagena in Colombia. Je slaapt op de boot en doet, afhankelijk van de duur van de reis, een aantal eilanden op San Blas aan. Meestal duren deze tochten minstens een week. Tijdens het bezoek aan de eilanden is er de mogelijheid om te zonnen, te zwemmen, maar ook om de lokale bevolking te bezoeken en meer over hun cultuur, prachtige kleding en manier van leven te leren. Het is erg interessant om met mensen te praten, maar het nadeel is dat veel van deze mensen niet altijd Spaans spreken, laat staan Engels.

San Blas-eilanden zeilen

Snorkelen en duiken bij San Blas

Snorkelen en zwemmen is een grote aanrader bij San Blas, want het water is warm en de omgeving prachtig. Er zijn veel soorten vissen te zien en bijzonder koraalrif. Vissen met hengels is niet toegestaan en duiken ook niet. Als scubaduiker is San Blas dus geen goede bestemming, maar het water is helder en er is veel te zien. Je mag alleen opduiken als het met je eigen adem te bereiken valt, maar duiken vanaf rotsen mag wel. Dog eiland wordt gezien als het beste eiland om te snorkelen. Vanaf de boot kun je ook dolfijnen spotten.

Lonely Island, San Blas

Lonely Island.

Reizen naar San Blas – hoe kom je er?

San Blas is goed te bereiken per boot, vliegtuig en zelfs per auto. Vanaf het vaste land gaan er bootjes in zo’n half uur, afhankelijk van naar welk eiland je gaat. Vanaf Panama-Stad kun je allerlei tours boeken, je wordt dan eerst per 4×4 jeep in ongeveer 3 uur naar de Caribische kust gebracht (in het regenseizoen duurt de rit wat langer). Zeilboten naar en vanaf Cartagena in Colombia zeilen ook door de archipel heen en op deze manier kun je veel eilanden bezoeken. Vanaf Panama-Stad gaan er ook kleine vliegtuigjes naar een paar plekken in San Blas; de bekendste is Porvenir. Retourticket: rond de 100 dollar.

Georganiseerde rondreizen die naar de San Blas eilanden gaan vind je o.a. hier bij SNP Natuurreizen of stel je eigen Panama reis samen met de bouwstenen van Riksja Travel naar de San Blas eilanden.

Top 3 Panama specialisten

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Groeps- en privérondreizen naar Panama of een combinatie met Costa Rica en Nicaragua.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Goedkope groeps- en individuele rondreizen in combinatie met Costa Rica en/of Nicaragua.
Bezoek website

Riksja Travel
Riksja Travel

Riksja Costa Rica biedt meerdere Panama bouwstenen waarmee je zelf je rondreis samenstelt.
Bezoek website

Beste reistijd San Blas

Op de San Blas-eilanden is het altijd tropisch warm, maar door de wind iets minder dan op het vaste land. In de regentijd valt hier doorgaans minder regen, dus de San Blas-eilanden zijn eigenlijk het hele jaar door goed te bezoeken.

13 San Blas reiservaringen en tips

 • Paul H.

  “Paradijselijke eilanden”

  Geplaatst 11-05-2019

  Via de San Blas eilanden met een zeilboot in 5 dagen naar Colombia gezeild. De San Blas eilanden zijn echt het prototype Caribisch eiland welke je in de reisboekje/websites ziet staan. Maagdelijke eilandjes met vaak niet meer dan een paar palmbomen. De zeiltocht erlangs, via Blue Sailing, was heerlijk. We hopten van eiland naar eiland. Gingen voor anker en konden naar de eilanden zwemmen. Al snorkelend heerlijk genoten van de schitterende onderwaterwereld, met een manta rog als hoogtepunt. Tussen de eilanden door hebben we zelfs enkele keren bezoek gekregen van dolfijnen :).

 • J.

  “Prachtige eilanden ”

  Geplaatst 20-04-2019

  Na enkele dagen Panama zijn wij per zeilboot door naar Colombia gereisd. Dit hadden we geregeld met Blue sailing. Je wordt opgehaald bij je hostel en dan rijd je 2 uurtjes naar de haven. En dan begint het avontuur. In 4 dagen per boot naar Colombia via verschillende van de San Blas eilanden. Hier heb je de tijd om de eilandjes te verkennen, te zwemmen, te snorkelen etc. De meeste eilandjes zijn onbewoond en geven je een echt Robinson Crusoe gevoel. De eilanden zijn prachtig. De boottocht kan ruw zijn. Met name de eerste en laatste dag op open zee zorgen bij veel mensen voor zeeziekte.

 • Eefje Beulen

  “Back to basic”

  Geplaatst 16-04-2019

  de San Blas een waar paradijs. Deze eilanden groep bestaat uit honderden kleine eilandjes maar liefst zo'n 365 voor iedere dag een nieuw eiland te ontdekken voor 1 jaar lang. Je verblijft in basic houten hutjes waar enkel een bed met matras in staat en de vloer is gewoon zand. De stranden zijn werkelijk adembenemend mooi. Vanuit je 'basis' eiland kun je weer tours boeken naar andere plekken. Helaas heb ik zelf niet alles uit de San Blas kunnen halen omdat ik ontzettend pech heb gehad met het weer lees.. regen.. de hele dag. Hierdoor hebben we de tourtjes niet kunnen doen wat ontzettend jammer is. Evengoed heb ik genoten van ons basis eiland waar we ook nog even aan het strand hebben kunnen genieten.

  De eilanden hebben geen internet of zelfs stroom (soms wel tussen bepaalde tijden) dus je kunt wel even heerlijk afschakelen en eens echt een goed boek lezen. Wanneer het eten klaar is word er geblazen op een schelp en kun je genieten van vers gevangen vis.

 • Yvonne Wesselink (travelz.nu)

  “Expeditie Robinson ervaring op San Blas”

  Geplaatst 15-04-2019

  In het noordoosten strekt zich een bijzonder en puur gebied uit tot aan de landsgrens met Colombia. Comarca Guna Yala, thuis van de Guna indianen. Zo’n honderd jaar geleden heeft deze inheemse bevolkingsgroep gestreden voor behoud van hun tradities en gebruiken. Met succes besturen ze hun land en leven ze in de bergen en op eilandengroep San Blas. Door het asfalteren van de bergweg is het voor reizigers sinds een paar jaar mogelijk deze regio te bezoeken. Desondanks is de route ernaartoe een rollercoaster en wellicht niet geschikt voor iedere toerist.

  De eilanden in de archipel lijken als broodkruimels uitgestrooid in de azuurblauwe zee, omringd door bossen van koraal. 365 stuks, voor elke dag een. Een krappe 50 is bewoond. De een gevuld met slechts een hut en drie palmbomen. De ander tot op de laatste centimeter bebouwd met op elkaar gestapelde huisjes van riet, golfplaten en ander bouwmateriaal.

  Slapen doe je in een rieten hutje, in een in elkaar getimmerd bed en zand op de grond. Rondom de eilanden liggen prachtige koraalriffen waar je regelmatig een schildpad of rog tegenkomt. De guna familie van het eiland waar je verblijft zorgt voor je, vangt vis en serveert het met rijst als avondmaal.

  San Blas is een fantastisch avontuur, anders dan anders en vergt wat tijd om er te komen maar is een ervaring om nooit te vergeten.

 • Jolien Oomens

  “Echt Robinson gevoel”

  Geplaatst 14-04-2019

  De San Blas eilanden zijn werkelijk fantastisch, een waar paradijs, tenminste als het droog is. Wij hadden helaas alleen maar regen, dus dan is er niet veel te beleven. Snorkelen lukte niet goed omdat de zee door de regen te wild was. Er was op het eiland waar wij waren maar 1 echt overdekt huisje. Zelf sliepen we in tenten namelijk. Kortom: als het mooi weer, is het echt een paradijs!

 • Mir

  “Nog nooit zoiets moois gezien ”

  Geplaatst 13-04-2019

  Met de zeilboot van Colombia naar Panama via de San Blas. We hadden dolfijnen naast de boot zwammen, de eilanden hebben prachtige stranden en je kunt er heerlijk verse vis eten. Niet alle eilanden werden goed schoongehouden, daar lag veel plastic. Zonde!

 • sammy tempels

  “Robinson Crusoe achterna ”

  Geplaatst 10-11-2017

  De San Blas eilanden, ook bekend onder de lokale naam Kuna Yala, wordt in menig blog en tijdschrift artikel neergezet als een Robinson Crusoe archipel. Honderden kleine eilandjes, witte stranden, blauwe zee, wuivende palmbomen en locals in traditionele kleding. De San Blas eilanden vormen een semi-autonome regio in Panama. Ze behoren tot het grondgebied van de Kuna-indianen. De dames dragen hier nog hun kleurrijke en traditionele kledij. Zogenaamde “Mola” doeken met motieven en veel kettingen. De San Blas eilanden vormen een archipel van maar liefst 357 eilandjes voor de Caribische kust van Panama. Een bezoek aan de San Blas eilanden is nooit goedkoop, dus hou daar rekening mee in je budget, want een paar honderd euro ben je al snel kwijt. Maar het is het absoluut waard! Wij verbeleven op Franklin's eiland. Een eiland gerund door twee oude knarren, broers, die niks anders deden dan tegen elkaar een ganse dag zeuren in hun hut. We haden het geluk om volledig alleen te zijn op een eiland zo groot als een voetbalveld midden in de azuurblauwe oceaan en met een mooi rif ervoor. De hutjes om te slapen waren zeeeer basic, gewoon een houten bed op het strand maar daar kom je ook voor. De zon zien ondergaan of opkomen vanuit je bed is onvergetelijk. Eten krijg je hier drie keer per dag. S'morgens beperkt ontbijt. S'midags rijst met kip. S'avonds rijst met vis. Om een beetje variatie te hebben krijg je de dag erna S'middags rijst met vis en de kip dan s'avonds :-) Maar.........het gevoel om helemaal alleen te zijn op een klein eiland in zo een mooie omgeving, daar kan geen maaltijd tegenop. Tenslotte kan je nog altijd verse kreeft bestellen voor een meerprijs en die is superlekker! Ook kan je een boottocht maken naar het hoofdeiland waar je de plaatselijke bevolking ziet lopen in hun traditionele kledij. Foto's nemen hebben ze hier niet graag maar met een vriendelijke glimlach word het ijs soms gebroken en laten ze dit toe. Ps. betaal niet voor een foto want dit begint hier de normale gang van zaken te worden, help dan liever door een kleine storting voor het plaatselijke schooltje ofzo. De San Blas zijn werkelijk een droom bestemming en het gevoel van alleen op een onbewoond eiland te zijn komt hier echt boven.

 • Maaike

  “Prachtig!”

  Geplaatst 08-11-2017

  Ben je op zoek naar prachtige eilanden, een kans op het spotten van dolfijnen en wil je zeesterren zien? Ga naar de San Blas eilanden! Er zijn verschillende 'soorten' eilanden, op het ene eiland schijnt bijvoorbeeld meer gefeest te worden dan op het andere eiland. Dat kan dus wel goed zijn om van tevoren uit te zoeken.

 • Nennien Boudewijns

  “Een waar paradijs!!! ”

  Geplaatst 08-11-2017

  Iedereen die er nog over twijfelt om naar de San Blas te gaan, dit is een van de mooiste plekken op aarde!!
  Wij deden een round-trip vanuit Panamá City met Cacique Cruiser (dikke aanrader!!). Met de boot vanuit Cartagena had ook gekund, maar wordt sterk afgeraden voor mensen die zeeziek worden...

  En dit was een prima alternatief! De reis naar de boot is prachtig, maar erg hobbelig, dus neem reistabletjes in!
  Onderweg passeer je de "douane" van Gunayala, het land van de Kuna-indianen. Op de San Blas zijn we hun gasten.

  De 365 bounty eilandjes, voor elke dag één, liggen in een prachtige blauwe zee vol tropische vissen, elegante roggen en zeesterren. Je mag er niet duiken, maar met snorkelen zie je meer dan genoeg!
  Je verblijft in simpele hutjes op een basiseiland en gaat vanuit daar elke dag één of 2 tours doen naar andere eilanden, waar vanalles te ontdekken valt. Of je blijft lekker chillen in je hangmat of op het witte strand. Wat jij wilt!!

  Als de schelp loeit is het eten klaar en kun je aanschuiven om te genieten van vers gevangen vis of kreeft. Er is geen stroom of internet of überhaupt bereik, dus je kunt echt even helemaal afschakelen.

  Een waar paradijs!!

 • Stefan Kuiper

  “Relaxen in paradijs”

  Geplaatst 05-11-2017

  Vanuit Panama stad is het prima te doen om deze eilanden voor een of meerdere dagen te bezoeken. Na een vetrek rond 4:00 s'ochtend kom je rond een uur of 10 aan bij de haven om te vertrekken naar de eilanden die circa 30 min varen zijn. De eilanden zelf zijn prachtig om te zien de "echte" bounty eilandjes. De eilandjes zijn ideaal als je na een actieve vakantie even lekker wil uitrusten, naast snorkelen is er weinig te doen.


Deel jouw San Blas reiservaring en tips!

Ben jij in San Blas geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Panama specialisten

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

Groeps- en privérondreizen naar Panama of een combinatie met Costa Rica en Nicaragua.
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Goedkope groeps- en individuele rondreizen in combinatie met Costa Rica en/of Nicaragua.
Bezoek website


Riksja Travel

Riksja Travel

Riksja Costa Rica biedt meerdere Panama bouwstenen waarmee je zelf je rondreis samenstelt.
Bezoek website

Meer Panama reisorganisaties

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé-reizen op maat.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Avontuur op maat.
Bezoek website

TUI
TUI

All-inclusive vakanties.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Cultuurvakanties.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Panama

Alle bezienswaardigheden in Panama

Vliegtickets naar Panama


Hotels in Panama zoeken

Hotels in Panama zoeken

Boek je rondreis naar Panama

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Groeps- en privérondreizen.
Bezoek website

Shoestring
2. Shoestring

Goedkope rondreizen.
Bezoek website

Riksja Travel
3. Riksja Travel

Individuele rondreizen op maat.
Bezoek websiteBekijk 13 Panama rondreizen
Vanaf €219 incl. vliegticket

Vliegtickets Panama

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Panama
V.a. 446

Volg ons op Facebook