27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2023

De mooiste, de beste en vooral ook de meest bijzondere duiklocaties ter wereld? Waarschijnlijk zijn alle duikers het hierover eens; de wereld onder water is onbeschrijflijk mooi. Iedereen kent de beelden van felgekleurde koralen, prachtige tropische vissen en spannende scheepswrakken, maar wist je dat je ook een complete kunstcollectie of een autokerkhof uit de jaren 50 kunt bezoeken onder de zeespiegel? Wij hebben de 10 mooiste, meest bijzondere en soms een tikje bizarre duiklocaties voor je op een rij gezet!

Door Kristel Houtappels

1. Great Barrier Reef, Australië

Great Barrier Reef

Uiteraard hoort het Great Barrier Reef op de eerste plek. Het rif voor de kust van Queensland in Australië is het grootste levende wezen ter wereld. Het is zo groot dat het zelfs vanuit de ruimte te zien is! Het koraalrif wordt gevormd door kleine organismen en biedt plek aan duizenden verschillende zeedieren. Je vindt er onder andere zeeschildpadden, haaien, roggen en kleurrijke koraalvissen. Het Great Barrier Reef is geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde duiker. Vanuit Cairns en Airlie Beach vertrekken dagelijks boten naar het rif.

Vliegtickets naar Cairns zijn helaas niet goedkoop; zo rond de €1100. Mocht je toch die kant op gaan, kun je er ook een complete rondreis van maken. Deze worden o.a.aangeboden door Djoser, ANWB Vakanties en Tenzing Travel.

2. Duiken naar kunst, Cancun, Mexico

Duiken naar kunst, Cancun

Het grootste onderwater museum vind je bij Cancun in Mexico. Hier bevindt zich een beeldenpark met meer dan 500 kunstobjecten op de bodem van de Caribische zee. De directeur van het Marine Park in Cancun kwam ooit op het idee om hier beelden te plaatsen om zo een nieuw koraalrif te creeëren en de natuur te behouden. Inmiddels is het park uitgegroeid tot een toeristische attractie; je kunt duik-en snorkeltrips maken of het museum bekijken vanuit een boot met glazen bodem.

Je hebt al een retourvlucht naar Cancun voor €532, en ook een hotel in Cancun hoeft niet duur te zijn, maar met de aanbiedingen van TUI heb je soms al een vlucht + 9 dagen hotel voor €599.

3. Wreck Valley, New York, Amerika

Wreck Valley, New York

In de wateren rond New York vind je geen koraalriffen, dat maakt deze spot echter niet minder spectaculair. De regio is altijd een druk bevaren en bevochten zeeroute geweest, in het verleden zijn hier dan ook vele schepen gezonken. Wreck Valley ligt vol met scheepswrakken in relatief ondiep water. Tegenwoordig worden hier nog steeds afgeschreven schepen tot zinken gebracht om een kunstmatig rif te creeëren. De zomer is de beste tijd om deze rijke onderwatergeschiedenis van New York te zien, de meeste organisaties varen uit vanaf mei.

Vliegtickets naar New York heb je al voor €250. Vergelijk hier alle hotels in New York.

4. Galápagos eilanden

Galápagos eilanden

De Galapagos eilanden behoren bij Ecuador en zijn een waar ongerept paradijs. Door de verschillende oceaanstromingen die hier samen komen is er een bijzonder ecosysteem ontstaan met een unieke flora en fauna. De eilanden Darwin en Wolf zijn bij uitstek geschikt om te duiken, je kunt hier grote scholen hamerhaaien, Galápagoshaaien, zeeschildpadden en mantaroggen spotten. Ook is de kans groot dat je tijdens een duik zeeleeuwen en pinguïns tegenkomt. Omdat de stromingen rond deze eilanden erg sterk zijn is enige ervaring met duiken een vereiste.

De Galápagos eilanden kun je het beste bezoeken tijdens een rondreis door Ecuador. Deze worden onder meer aangeboden door Djoser en Sawadee, of check de losse bouwstenen van Riksja Ecuador naar de Galápagos eilanden.

5. Great Blue Hole, Belize

Great Blue Hole, Belize

In de Caribische zee in Belize ligt één van de meest gefotografeerde duikspots ter wereld; the Great Blue Hole. Het diepblauwe gapende gat is een 100 meter diepe kalksteengrot met een diameter van 300 meter. Het blauwe water, het kleurrijke koraal en de vele dieren zoals haaien, barracuda’s en tropische vissen maken the Great Blue Hole tot één van de mooiste gebieden op aarde om in te duiken. Duikexcursies gaan tot maximaal 40 meter diep en zijn vooral geschikt voor gevorderde duikers.

Vliegtickets naar Belize City zijn er nu vanaf €666, en kijk hier voor hotels in Belize. Of combineer je bezoek aan Belize met landen als Mexico, Guatemala of Honduras met een van rondreizen van Riksja Mexico.

6. Lake Malawi, Malawi

Lake Malawi, Malawi

In het kristalheldere, azuurblauwe Lake Malawi leven meer dan 1000 verschillende soorten tropische vissen, waarvan er 350 alleen hier voorkomen. Het meer staat dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vrijwel alle accommodaties rondom het meer bieden duik- en snorkelexcursies aan.

Om Lake Malawi te bezoeken kun je het best vliegen op Lilongwe. Vliegtickets Lilongwe liggen rond de €800. Of check Djoser en Sawadee.

7. Barracuda Point, Maleisië

Barracuda Point, Maleisië

Barracuda Point is één van de duikspots rondom het Maleisische eiland Sipadan en heeft als bijnaam New Delhi vanwege het water dat krioelt van het leven. Het eiland is een enorme pilaar met een klein atol dat boven het water uitsteekt. De pilaar is een leefgebied voor enorme scholen vissen, zeeschildpadden, barracuda’s, manta- en adelaarsroggen. De vele vissen trekken hamerhaaien, luipaardhaaien en zelfs walvishaaien aan. Sipadan heeft zelf geen accommodaties, overnachten kan op de omliggende eilanden Mabul en Kapalai.

Je vliegt al vanaf €599 naar Maleisië via Cheaptickets.nl en kijk hier voor accommodatie op Mabul of Kapalai.

8. Cocos eiland, Costa Rica

Cocos eiland, Costa Rica

Cocos eiland ligt 550 kilometer uit de kust van Costa Rica in de Stille Oceaan. Dit eiland is waarschijnlijk de moeilijkst bereikbare én duurste duikspot ter wereld, je moet er een 36 uur durende boottocht vanuit Costa Rica voor over hebben en er zijn maar enkele maatschappijen die de prijzige trips naar het eiland aanbieden. Ondanks dat is het meer dan de moeite waard om Cocos eiland te bezoeken, de natuur en biodiversiteit op het eiland is overweldigend mooi en divers. De onderwaterwereld rondom Cocos eiland is ruig met vele stromingen, het is dus geen locatie voor beginners. Je vindt er grote scholen hamerhaaien, roggen, tonijn, manta’s, dolfijnen en walvishaaien.

Check Cheaptickets.nl voor Vliegtickets naar San José (vanaf €496).

9. Vaersenbaai, Curaçao, autokerkhof uit de 50’s

Duiken Curaçao

De prachtige natuurlijke Vaersenbaai op Curaçao is een uitstekende uitvalsbais voor een mooie duik. Voor beginners is het water hier perfect, je kunt hier groupers, schildpadden mooi koraal en tropische vissen spotten. Voor gevorderden is de nabij gelegen duikplaats “Car Wrecks” een bijzondere ervaring. Op dit punt zijn een aantal autowrakken uit de jaren 50 te vinden die nu volledig begroeid zijn met koraal. De wrakken doemen op na een duik van ongeveer 25 minuten en liggen tussen de 18 en 50 meter diep.

Een retourvlucht Curaçao boek je al vanaf €499, of boek een complete zonvakantie via TUI of Corendon.

10. Silfra, IJsland, kloof tussen de continenten

Silfra, IJsland

Zelfs in IJsland kan gedoken worden! Silfra hoort met recht in deze lijst thuis. De Silfra kloof in het Thingvellir Nationaal Park is ontstaan door het uit elkaar schuiven van de Amerikaanse en Europese aardplaat waar IJsland op ligt. Het water is hier kristalhelder met zicht tot wel 100 meter. Je kunt hier het hele jaar door duiken, maar houd er rekening mee dat het water gemiddeld 2 graden koud is. Gelukkig hebben de duikscholen in IJsland uitstekende isolerende pakken waardoor je hier tijdens een duik niet zoveel van merkt.

Vliegtickets naar Reykjavik boek je al vanaf €138 bij Vliegtickets.nl. Of maak een stop over in IJsland als je naar New York of Boston vliegt!.

Tip: Ken je Schox duiken? Ze zijn al meer dan 30 jaar de ster onder de onderwatersport- en reisverzekeringen.


 , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)