Essaouira (Marokko): vissersstadje met rijke historie – alle bezienswaardigheden, ervaringen + verblijftips!

Essaouira (Marokko): vissersstadje met rijke historie – alle bezienswaardigheden, ervaringen + verblijftips!

Harde wind door je haren, verse vis op je bord en zeemeeuwen scherend over de daken van witgekalkte huisjes. Op een paar uur rijden van het drukke Marrakech is vissersplaats Essaouira een oase van rust.

Door , laatst bijgewerkt op 3 januari 2024
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Geschiedenis Essaouira
 2. De sfeervolle medina
 3. De lokale vismarkt
 4. Fort, haven en stranden
 5. Overnachten in Essaouira
 6. Reizen naar Essaouira
 7. Hoeveel dagen Essaouira?
 8. Beste reistijd Essaouira
 9. Reiservaringen en tips

Waar staat Essaouira bekend om?

Het vissersstadje Essaouira ligt in het westen van Marokko aan de Atlantische oceaan. Essaouira heeft een rijke historie als handelsplaats aan de kust, een plek waar vroeger Arabieren, Europeanen en Afrikanen elkaar ontmoetten. In de jaren ´60 en ´70 was het de place to be voor kunstenaars, muzikanten en hippies. Onder meer Jimi Hendrix kwam er graag.

De vibe die er heerst is redelijk uniek, al worden steeds meer oude riads overgenomen door gepensioneerde westerlingen. De ommuurde medina is UNESCO werelderfgoed en leent zich net als de mellah (de uitgestorven, oude Joodse buurt) voor uren dwalen. Bij de haven wordt voor je neus verse vis gegrild en op het strand kun je met kameel door de branding hobbelen.

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Hoe is Essaouira ontstaan?

Essaouira heeft een zeer lange geschiedenis, aangezien het dorpje al gesticht werd in de 5e eeuw voor Christus. In eerste instantie werd het stadje voornamelijk als handelspost gebruikt, later werd het meer een vissersdorp. De Romeinen, Arabieren, Portugezen, Fransen en lokale stammen hebben in het verleden allemaal hun invloed uitgeoefend op Essaouira, waardoor het stadje een grote culturele diversiteit kent. In de 20e eeuw kreeg het stadje dat toen bekend stond als Mogador zijn huidige naam Essaouira, dat ‘welgetekende’ betekent. Tegenwoordig wonen er ongeveer 70.000 mensen in Essaouira.

Essaouira

De medina van Essaouira. Foto door Alfons Taekema.

De sfeervolle medina

Het oude stadscentrum van Essaouira begint wanneer je onder één van de oude toegangspoorten doorloopt. De medina van Essaouira staat bekend als rustig en welonderhouden met een ruime keuze aan restaurantjes, terrasjes en cafés. Essaouira wordt dan ook veelvuldig bezocht door zowel Marokkaanse als buitenlandse toeristen.

 • De medina bestaat uit vele kleine straatjes en steegjes met aan weerszijden winkeltjes. Hier doen zowel de locals als de bezoekers inkopen, waardoor de koopwaar verschilt van grote stukken vlees en poetsspullen tot hammamdoeken en handgemaakte sjaals.
 • Ook worden er veel exotische specerijen aangeboden tegen allerlei lichamelijke kwaaltjes. In de medina heerst een zeer relaxte sfeer. Je wordt er als bezoeker nauwelijks aangesproken en verkopers dringen zich niet aan je op zoals in de souks van Marrakech en Fez.
Essaouira

Verkoper in de medina. Foto door Alfons Taekema.

Essaouira

De lokale vismarkt van Essaouira

Net buiten de medina ligt de vismarkt van Essaouira. Gedurende de dag en aan het begin van de avond wordt de verse vis binnengehaald vanaf de zee en uitgestald op lakens en tafels om te verkopen. De locals sjouwen met kilo’s vis en onderhandelen alsof hun leven ervan afhangt. Tip: net naast de vismarkt zijn enkele kleine restaurantkraampjes gelegen waar je zelf vis kunt uitzoeken en vervolgens kunt laten bereiden. Verser kan niet!

De vismarkt in Essaouira

De vismarkt bij de haven in Essaouira.

Fort, haven en stranden

Nabij de vismarkt ligt het historische fort Skala du Port. Tegen betaling kan het fort met zijn vele oude kanonnen bezocht worden. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht over de medina, de vismarkt, het haventje met de vele houten blauwe boten en het nabijgelegen eiland Île de Mogador.

 • Vlakbij het fort ligt de haven Porte de la Marine waar men de typerende blauwe bootjes met de hand vervaardigd.
 • Loop vanaf het fort langs de zee weg van het dorp en je komt bij de stranden van Essaouira. Deze staan bekend vanwege hun fijne zand.
 • De stranden worden gebruikt als ontmoetingsplek voor de lokale bevolking om te eten, te voetballen en gezellig samen te zijn. Het kan er wel erg hard waaien.
Skala du Port, Essaouira

Het historische fort Skala du Port. Foto door Alfons Taekema.

Blauwe bootjes in de haven van Essaouira

De blauwe bootjes in de haven.

De haven van Essaouira

Porte de la Marine. Foto door Alfons Taekema.

Strand bij Essaouira

Kamelen op het strand bij Essaouira. Foto door Alfons Taekema.

Overnachten in Essaouira

Essaouira heeft een ruim aanbod aan mooie en zeer betaalbare riads en dars middenin de medina, waar je kunt verblijven in authentieke Marokkaanse sferen tussen de mozaïeken muren, met sfeervolle binnentuinen, kletterende fonteinen en mooie dakterrassen. Kijk bijvoorbeeld op Booking.com voor een uitgebreid overzicht. Goede tips qua prijs-kwaliteit (v.a. €40 tot €70 per kamer) zijn onder andere:

LEES OOK: Mooiste plekken Marokko: de 8x ábsolute hoogtepunten!

Reizen naar Essaouira – hoe kom je er?

Essaouira is eenvoudig te bereiken met de bus vanuit Marrakech in zo’n 2,5 uur. Er gaan meerdere malen per dag bussen van o.a. Supratours en CTM vanuit Marrakech en ook vanuit Agadir (ook zo’n 2,5 uur). Zelf rijden kan natuurlijk ook, vanuit Marrakech is het zo’n 185 km. Een huurauto regel je makkelijk via Sunny Cars. Word je liever op sleeptouw genomen? Dan is een georganiseerde rondreis Marokko wellicht de beste optie.

Het voordeel van zelf rijden is dat je onderweg kunt stoppen bij de geiten die hier langs de weg in bomen klimmen! Dit bijzondere voorval tref je op zo’n 20 minuten voor Essaouira aan, en is de enige plek ter wereld waar geiten in bomen klimmen. Ze doen dit om de arganvruchten te eten, en de meeste kans om dit te zien is in de ochtend, wanneer de boeren de geiten naar buiten brengen om te eten.

Hoeveel dagen Essaouira?

Je kunt Essaouira bezoeken als dagtrip vanuit Marrakech of Agadir, maar om de stad echt in je op te nemen heb je minimaal 2 dagen nodig. We raden je dan ook aan om minstens 1 nacht in deze Marokkaanse stad door te brengen.

Beste reistijd Essaouira

Vanwege de ligging aan de Atlantische oceaan kan het vrij vochtig aanvoelen in Essaouira. De zomermaanden staan bekend als droog, maar ook heet met temperaturen ruim boven de 30 graden. De rest van het ligt de temperatuur lager en is de kans op regen groter. De beste reistijd is het voor- en het najaar; in de zomer is het qua weer nog steeds goed te doen alleen wordt het stadje redelijk overspoeld met Marokkaanse toeristen op zoek naar verkoeling.

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

25 Essaouira reiservaringen en tips

 • Thalita Reijntjes op 22-02-2021

  “Jimi Hendrix en Essaouira”

  Ik eindige in Essaouira aan het einde van mijn rondreis door Marokko. Dit is een plaatplaats waar je weinig over hoord omdat het niet zo chic klinkt als Fes of Marrakech. Maar deze plaats verdient een plaats in de spotlights. Essaouira is gezellig, knus en echt Marokkaans. Je hebt de medina dat op de wereld erfgoed staat. Een plaatsje verderop is Jimi Hendriks ooit geweest en nog is er een heel cafe aan hem opgedragen.
  Deze plaats kan je makkelijk een weekje doorbrengen is minder druk als de andere bekende plaatsen in Marokko maar met heel veel charme. Ik vond het een plaats die indruk op je maakt als je er bent geweest, ga hierheen in plaats van andere bekende badplaatsen in de wereld.

 • Francoise Verdonschot op 05-05-2019

  “Prachtig stadje aan het strand”

  Heel mooi stadje en makkelijk te bereiken vanuit Marrakech. Niet echt geschikt om aan het strand te liggen want er is altijd veel wind. Maar super leuk om door de mooie straatjes te wandelen, te winkelen in de sfeervolle souvenir winkeltjes of uiteten te gaan in een mooi restaurant. Ook de haven is leuk. Je kunt hier verse vis kopen. Absoluut een kamer boeken in één van de sfeervolle riad's. Ik vind dit (naast Chefchaouen) het leukste dorp in Marokko.

 • Charlotte Margadant op 08-04-2019

  “Taghazout: chillen en surfen”

  Wil je even wat anders doen in Marokko? Ga lekker surfen in het layed back surfersdorpje Taghazout! Alles gaat hier lekker rustig aan en je kan je dagenlang vermaken in de golven. Let wel op het seizoen hierbij.
  Slapen in de hotelletjes en eten in de restaurantjes is hier nog heel goedkoop omdat het nog niet door de grote toeristenmassa's is ontdekt. Een surfplank heb je ook al voor een paar euro!

 • Elle op 27-11-2017

  “Veel gezelligheid”

  Essaouira is een gezellig strandplaatsje, waar veel te zien is en het leuk is om eindeloos rond te lopen. Er zijn veel gezellige straatjes met allemaal winkeltjes, maar ook leuke restaurantjes en terrasjes.

 • Angelique de Mooij op 26-11-2017

  “Alsof je in het Arabische Griekenland ben”

  Essaouira is makkelijk te combineren met Agadir en Marrakech. Essaouira is een wit blauwe stad en doet heel erg denken aan het Griekse Santorini. Vanuit Agadir is het ongeveer een uur met de bus en onderweg kan je genieten van de prachtige natuur.

  Essaouira is een hele gezellige kunstige stad. Overal kun je kunst en handwerken vinden voor mooie prijzen. Bij de haven kan je vervolgens genieten van heerlijke verse vis.

 • Annet van der Stel op 23-11-2017

  “Aanrader, combineren met bezoek aan Marrakech”

  Wij bezochten het prachtige wit/blauwe Essaouira vanuit Marrakech, 4/5 dagen. Met de bus (Supratours) ben je er in 3,5 tot 4 uur. Onderweg zie je veel arganstruiken en als je geluk hebt zie je daarin geiten. De geiten klimmen dus in de bomen. In Essaouira zijn er veel argan winkeltjes, waar je kunt zien hoe de olie geperst wordt uit de argannoten. Let wel goed op de kwaliteit en de prijs van de argan olie.
  Essaouira is een prachtige witte stad aan de kust. Leuk is dat Game of Thrones er o.a. is opgenomen. Als je op de stadsmuren loopt herken je de torens uit de serie. Wij verbleven in een hotel Zahra (met zwembad) buiten de medina. In de zee kun je beter niet gaan zwemmen, dan krijg je veel bekijks, niet fijn. Vanaf ons hotel liepen we langs het strand of via de weg naar de Medina om daar rond te wandelen en wat te eten. Er zijn veel leuke winkeltjes en het is veel authentieker dan Marrakech, goedkoper ook.
  We deden een massage maar die viel tegen en was best prijzig, zou ik niet opnieuw doen. In het centrum is een grote overdekte vismarkt en er zijn buiten het centrum huisjes/kraampjes waar je vis kunt kiezen die vervolgens voor je bereid wordt. Kan niet missen om dat te vinden. Zorg wel dat je goed de prijs afspreekt. Alcohol wordt niet geschonken, althans niet in het openbaar. Ik vond het een geweldig plaatsje, we zijn er twee keer geweest en ik heb genoten. Het plaatsje is zo klein dat je alles te voet kunt doen. We hebben geweldig lekker gegeten bij Restaurant Laayoune Rue El Hajjali, een tajine met gekaramelliseerde uien en rozijnen en kop, superlekker.

 • Anne op 22-11-2017

  “Heerlijke uitstap vanaf Marrakech”

  Tijdens een stedentrip naar Marrakech waren wij nog in de gelegenheid om ene dagje naar Essaouira te gaan. Dit was een heerlijke afwisseling; het is er rustig, mooi, vol met kleine straatjes en een authentieke haven.

 • Leonie de Groot op 21-11-2017

  “Heel erg mooi”

  Deze Marokkaanse, zeer fotogenieke, kustplaats aan de Atlantische oceaan is erg mooi om te bezoeken. Vanuit Marrakech kun je makkelijk met een bus in het kleine stadje komen. Wanneer je het stadje binnenkomt zie je eigenlijk direct al de haven met al haar blauwe vissersbootjes. Het is heerlijk om hier rond te lopen langs de vestingwal, de oceaan en door het stadje zelf. Het stadje is niet groot dus struin lekker door de smalle straatjes waar allerlei winkeltjes zitten. De bredere 'marktachtige' straat is druk en ze verkopen er van alles, schrik niet van een dode koe aan een haak, dat is in Essaouira heel normaal.
  In Marokko kun je overal heerlijk eten, zo ook in Essaouira. Probeer een van de restaurantjes te vinden met een dakterras, dan heb je prachtig uitzicht over de oceaan en het stadje.

 • Kay Roedelof op 15-11-2017

  “Leuk maar misschien te hoge verwachtingen”

  Essaouira is absoluut een leuke stad om doorheen te wandelen. Al had ik misschien wel te hoge verwachtingen, ik vind zelf Marrakesh eigenlijk leuker. Het stadje doet inderdaad wat zuid-Europees aan maar ik vond niet, zoals de meesten hier aangegeven , dat de verkopers hier minder opdringerig waren dan in Marrakesh. Er hangt wel een laid back sfeer, met Marokkaanse rasta's/surfdudes en alles is hier nog meer traditioneel dan het in Marrakesh is (volle kar met kippen, schapenkoppen). Lekker windje, ook door de smalle straatjes van de Medina. Prachtig fort bij de haven, met prachtig uitzicht op de werklui daar.

 • Moontje op 15-11-2017

  “Een bijzondere plek in Marokko”

  Omdat wij een lange vakantie in Marrakesh hadden geboekt en op een gegeven moment toch graag naar het strand wilden, besloten we de bus te pakken naar Essaouira. Vraag in je hotel waar je de bus kunt pakken want dit is erg eenvoudig. Voor slechts een paar euro zit je namelijk in de bus van Marrakesh naar Essaouira. Ondertussen doe je typisch Marokkaanse dorpjes aan, dus de busrit zelf is ook nog eens heel bijzonder. Essaouira was echt een pareltje en zeker een plek waar we nog een naartoe zullen gaan. Veel mensen kiezen als badplaats voor Casablanca wanneer ze naar Marokko gaan. Zelf vind ik dat Essaouira echt niet vergeten mag worden. Je hebt er mooiste stranden en er heerst een erg ontspannen sfeer. Er zijn hippe strandtentjes waar zelf een soort van surfgevoel hangt. In het centrum vind je vele Souks en typische restaurantjes. Er is veel vis te krijgen, omdat het plaatsje natuurlijk aan de kust ligt. Je hebt hotels in verschillende prijsklassen en de mensen zijn ontzettend vriendelijk. Ik hoop snel weer terug te komen op dit bijzondere plekje in Marokko!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Essaouira reiservaring en tips!

Ben jij in Essaouira geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief