27 Vakantiedagen

Reizen binnen Ecuador – openbaar vervoer & transport

Het openbaar vervoer in Ecuador is over het algemeen vrij goed geregeld. Vrijwel alle dorpen en steden kunnen met het openbaar vervoer bereikt worden en de wegen zijn in de laatste jaren sterk verbeterd.

Bussen

Tussen alle grotere en kleinere steden in Ecuador rijden dagelijks meerdere bussen. De prijzen van de commerciële busmaatschappijen liggen naar Nederlandse begrippen erg laag. Zo betaal je voor een enkeltje van Quito naar Cuenca (een reis van zo’n 9 uur) maximaal €10. Wel is het goed opletten op je spullen, want helaas zijn toeristen nog altijd doelwit van kruimeldieven. Ook de informatievoorziening over eventuele vertragingen en overstaps is erg gebrekkig (ook als je het Spaans machtig bent).

Tussen de grote steden Quito, Guayaquil en Cuenca en een aantal toeristische trekpleisters rijden ook mini-busjes voor acht tot tien personen die wel wat duurder zijn, maar ook een stuk comfortabeler en veiliger.

Vliegen

Vrijwel alle grotere steden van Ecuador hebben een eigen luchthaven met dagelijkse nationale vluchten voor redelijke prijzen. Ecuador kent drie grotere luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden, namelijk Tame, LAN Ecuador en Avianca. Alleen Quito en Guayaquil hebben een internationale luchthaven waar ook dagelijks vluchten uit de rest van Zuid-Amerika, de VS en Europa aankomen en vertrekken.

Treinen

Ecuador kent op een aantal toeristentrajecten na (met op één daarvan zelfs een ouderwetse stoomtrein) geen spoornetwerk om te forenzen of grotere afstanden af te leggen.

Auto & motor

De grotere wegen in Ecuador zijn vaak redelijk tot goed onderhouden, waardoor het ook in de bergen prima rijden is tussen de grote steden. Maar door de regelmatig optredende aardverschuivingen en soms stevige neerslag is het wel altijd opletten voor scheuren en kuilen in de weg.

Binnen de grote steden is het door de vele opgewonden automobilisten die zich weinig aantrekken van verkeersregels en luid toeteren en de vele eenrichtingswegen erg moeilijk rijden. Het huren van een auto in Ecuador kan op iedere grotere luchthaven en in de steden. Kleinere auto’s die niet geschikt zijn voor langere ritten in de bergen kunnen vanaf € 100 per week worden gehuurd en voor stevigere auto’s die de Andes goed aan kunnen betaal je minimaal €300 per week. Voor het rijden in Ecuador is geen internationaal rijbewijs vereist, maar wel een geldig toeristenvisum.

Lokaal vervoer

Binnen de grote steden van Ecuador rijden volop bussen en taxi’s en in Quito, Guayaquil en binnenkort in Cuenca ook trams (verwachting: eind 2017). De taxi’s zijn relatief erg goedkoop (tussen de € 2 en € 5 voor een niet al te lange stadsrit) en zijn dan ook de makkelijkste manier om je te verplaatsen. In kleinere steden en dorpen zijn er ook altijd pick-up-taxi’s te vinden (de officiële zijn wit met een groene streep) die je voor een bescheiden bedrag ook naar je accommodatie buiten de stad of het beginpunt van een wandeling kunnen brengen.

Het busnetwerk in de grote steden vergt een aardige studie, want niet altijd is even duidelijk welke bus wanneer waarheen rijdt. Maar je komt uiteindelijk wel overal voor heel weinig geld.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Ecuador specialisten

Riksja Ecuador

Riksja Ecuador

Stel zelf de Ecuador rondreis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

Bij ANWB Vakanties kun je terecht voor groepsreizen, privéreizen, familiereizen en singlereizen naar Ecuador.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met René, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Meer Ecuador reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsrondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groeps-, familie- en fietsrondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privéreizen op maat.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP

Individuele rondreizen op maat.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Ecuador on a budget.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Boek je rondreis naar Ecuador

Riksja Ecuador
1. Riksja Ecuador

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Breed aanbod rondreizen.
Bezoek website

Better Places
3. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek websiteBekijk Ecuador rondreizen
Vanaf €2485 incl. vliegticket

Vliegtickets Ecuador

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Ecuador
V.a. 554