27 Vakantiedagen

Reizen binnen Madagaskar – openbaar vervoer & transport

Reizen binnen Madagaskar is het snelst en comfortabelst met het vliegtuig. Je kunt ook gebruik maken van de bus, de trein of taxi brousses. Zelf een auto huren is ook mogelijk, maar enkel de hoofdwegen zijn geasfalteerd.

Bussen

De MadaBus kan een goed alternatief zijn voor het vliegtuig. Dit zijn relatief comfortabele, punctuele langeafstandsbussen. De MadaBussen rijden van Antananarivo tot Toliara en stoppen onderweg bij een aantal grotere steden. De taxi brousses (zie lokaal vervoer) rijden op meer trajecten dan de langeafstandsbussen.

Vliegen

Madagaskar beschikt over 64 vliegvelden, waarvan de vijf grootste Ivato International Airport, Fascene International Airport, Toamasina Airport, Marillac Airport en Toliara Airport zijn. Ivato International Airport is het centrale vliegveld van Madagaskar. Het ligt op vijftien kilometer van de hoofdstad Antananarivo. De nationale luchtvaartmaatschappij is Air Madagascar. Vliegen binnen Madagaskar is de beste manier om grote afstanden te overbruggen. Het is een stuk comfortabeler én sneller dan reizen over de slechte wegen. Heel goedkoop is binnenlands vliegen niet. Een enkeltje Antananarivo – Toamasina bijvoorbeeld is er vanaf €199.

Treinen

De enige personenspoorlijnen in Madagaskar zijn Fianarantsoa – Manakara en Moranga – Ambila Lemaitso. Er zijn plannen om de verbindingen Antananarivo – Toamasina en Antananarivo – Andasibe te heropenen voor personenvervoer. Bij elk station bieden de inwoners van Madagaskar allerlei typische lekkernijen aan, waaronder rivierkreeftjes, gegrilde vis, bananen, rijsttaart, maniok en mandarijnen. De treinroutes zijn erg mooi en nemen je mee over bergen, door regenwouden en langs kleine dorpjes.

Boot

Aan de noordoostkust van Madagaskar zijn veel boutres (vrachtschepen) en een aantal veerboten, die verschillende steden met elkaar verbinden, te vinden. Helemaal veilig zijn deze boten niet. In het verleden zijn diverse ongelukken gebeurd met vracht- en veerboten. Het wordt aangeraden om niet aan boord te gaan als de boot overvol is en wanneer de zee erg ruw is. Reizen per boot aan de oostkust in het regenseizoen wordt sterk afgeraden. Het is ook mogelijk om je per pirogue (kano) te laten vervoeren. Dit is zeer zeker niet de snelste manier om je te verplaatsen.

Auto

Natuurlijk is het mogelijk om een auto te huren. Er zijn in het land echter maar weinig autoverhuurbedrijven te vinden. De meesten bevinden zich in de grotere, toeristische steden. Het wordt sterk aangeraden om een 4WD te huren, want van het totale wegennet op Madagaskar is slechts vijftien procent geasfalteerd. Het overgrote deel is half verhard of niet verhard én onverlicht. De niet verharde wegen zijn tijdens het regenseizoen veelal onbegaanbaar. Tijdens het rijden moet je erg goed opletten, want er lopen vaak voetgangers, loslopende dieren, karren, langzaam verkeer en andere bestuurders halen soms de meest gevaarlijke fratsen uit.

Lokaal vervoer

Het lokale vervoer op Madagaskar bestaat uit taxi brousses (minibusjes), de bus, boutres (vrachtschepen) en pousse-pousse’s. De goedkope taxi brousses zijn overal te vinden. Vaste vertrektijden hebben de busjes niet. Ze vertrekken pas als ze helemaal vol met mensen, dieren en bagage zitten. De staat van de taxi brousses laat vaak nogal wat te wensen over. Vanwege de lange routes, de drukte en de slechte staat van de wegen is een rit met een taxi brousse niet de meest comfortabele. De beste plaatsen zijn die voorin bij de chauffeur en die op de voorste rij. Pousse-pousse’s zijn een soort felgekleurde fietstaxi’s, maar bij een pousse-pousse word je voortgetrokken door een lopende chauffeur.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Madagaskar specialisten

Shoestring

Shoestring

Shoestring biedt een voordelige 21-daagse groepsrondreis Madagaskar met een lokale Engelstalige reisbegeleiders.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt 2 actieve groepsrondreizen door Madagaskar, alsmede een combi-reis met Mauritius.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Frank, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Meer Madagaskar reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek website

Undiscovered
Undiscovered

Privé rondreizen op maat.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Avontuurlijke groepsreizen.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Privé rondreizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Grootste verre reizen aanbod.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Actieve en avontuurlijke vakanties.
Bezoek website

Baobab
Baobab

Expert in verre reizen.
Bezoek website

Boek je rondreis naar Madagaskar

Shoestring
1. Shoestring

Budget groepsrondreis.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Better Places
3. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek websiteBekijk Madagaskar rondreizen
Vanaf €2199 incl. vliegticket

Vliegtickets Madagaskar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Madagaskar
V.a. 602