27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 29 mei, 2024

In het oeroude tropische regenwoud vol exotische flora van het Andasibe Mantadia National Park hoor je de indrukwekkende roep van de beroemde Indri Indri lemuur al op twee kilometer afstand.

Allée des Baobabs

Het Andasibe Mantadia National Park ligt in het oosten van Madagaskar. Dit beschermde natuurgebied bestaat uit twee delen, namelijk het Mantadia National Park en het Analamazoatra reservaat, ook wel het Périnet reservaat genoemd. Périnet is namelijk de oude Franse naam voor Andasibe, het dorp dat de twee natuurgebieden van elkaar scheidt. Het Andasibe Mantadia National Park beslaat een oppervlakte van 155 km2. Het park bestaat voornamelijk uit dicht en groen regenwoud en staat bekend om de beroemdste inwoner van het park: de Indri Indri lemuur, de grootste halfaap ter wereld. De Indri Indri komt enkel voor in het oosten van Madagaskar en de kans dat je ze tijdens een wandeling tegenkomt, is enorm groot. De indrukwekkende, luide roep van de Indri Indri lemuur hoor je al op twee kilometer afstand!

Vliegtickets Madagaskar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Madagaskar
V.a. 602 Cheaptickets.nl

Overnachten in Madagaskar

Vergelijk alle hotels in Madagaskar
Bekijk hotels Booking.com

Flora en fauna van het Andasibe Mantadia National Park

Regenwoud in het Andasibe Mantadia National Park

Regenwoud in het Andasibe Mantadia National Park.

Het vochtige Andasibe Mantadia National Park bestaat uit de meest exotische én endemische flora en fauna. In het groene, dichte regenwoud groeien bamboeplanten, mossen, varens en meer dan honderd verschillende soorten orchideeën. Langs de randen van het park is een aantal plantensoorten aangelegd, waaronder dennenbomen en eucalyptusbomen. In het verleden zijn in het nationale park zelfs theeplanten aangelegd. Door de hoge luchtvochtigheid en de vele regenval lopen door heel het gebied verschillende riviertjes, watervallen en meertjes.

Indri Indri lemuur, Madagaskar

Een Indri Indri lemuur.

Het nationale park huist 62 groepen van ’s werelds grootste halfaap. Tussen 07.00 en 11.00 uur ’s ochtends ontwaken de Indri Indri lemuren. Dit is dan ook het beste moment van de dag om het ‘gezang’, dat klinkt als het afgaan van tientallen brandalarmen tegelijk, te horen. De lemuren zijn gemiddeld één meter groot en kunnen sprongen maken van wel zeven meter. In Andasibe Mantadia is nog veel meer bijzondere fauna te zien. Velen ernstig bedreigde lemuren, waaronder de bruine maki, de diadeemsifaka, de wolmaki en de aye-aye. Er zijn ruim 112 vogelsoorten te spotten en er leven 51 soorten reptielen en 84 soorten amfibieën, waaronder de Parsons kameleon (de grootste kameleon van Madagaskar). In de rivieren van het park zwemmen verschillende vissen. Twee daarvan, de Ratsirakia legendrei en de Rheocles alaotrensis, vind je alleen hier en worden gerekend tot twee van de zwaarst bedreigde diersoorten.

Maki, Madagaskar

Maki.

Parsons Kameleon, Madagaskar

Parsons Kameleon.

Activiteiten in het Andasibe Mantadia National Park

Het Andasibe Mantadia National Park is enkel te voet te ontdekken. Er zijn verschillende wandelroutes die vooral verschillen in lengte. Afhankelijk van fysieke conditie en specifieke interesses kun je een route kiezen. Het is aan te raden om een wandelsafari te doen onder begeleiding van een professionele gids. Deze is bekend met de flora, fauna en geschiedenis van het park en weet een hoop te vertellen en te spotten. Tip: let op bij het inhuren van een gids. Sommige ‘gidsen’ uit Andasibe hebben een alcoholprobleem, waardoor zij hun werk minder goed uitvoeren. Betaal pas achteraf! De meeste routes duren tussen de twee en zes uur. Het is ook mogelijk om vroeg in de avond op wandelsafari te gaan. Tijdens een avondwandeling loop je meestal langs de randen van het park en ga je op zoek naar nachtdieren.

wart-wit ruffed Maki, Madagaskar

Een zwart-wit ruffed Maki (Varecia variegata).

In het Vakona Reservaat, aan de rand van het Andasibe Mantadia National Park, worden ook een aantal activiteiten verzorgd. Door met een kano het kanaal over te steken, kom je op Lemuureiland. De lemuren op dit eiland zijn weggehaald bij mensen die ze in een kooi gevangen hielden of ze zijn uit het woud gered op plekken waar de mens hun habitat bedreigde. De halfapen worden hier verzorgd en komen heel dichtbij. Ook is er op dit eiland een oude krokodillen farm te vinden waar je een bezoek aan kunt brengen.

Overnachten in en nabij het Andasibe Mantadia National Park

In het Vakona Reservaat ligt de Vakona Forest Lodge. De lodge heeft 28 kamers, een zwembad en een restaurant. De accommodatie wordt omgeven door bos en ligt aan een prachtig meer. De toegangspoort van het Périnet Reservaat ligt op 7 kilometer afstand en de toegangspoort van het Mantadia National Park ligt op 20 kilometer afstand. In het dorp Ansibe is ook een aantal goede accommodaties te vinden, waaronder het Andasibe Hotel, de Eulophiella Lodge, Hotel Feon’ny Ala (op loopafstand van het Périnet) en de Grace Lodge.

Reizen naar Andasibe Mantadia National Park – hoe kom je er

Andasibe Mantadia National Park is vanuit de hoofdstad Antananarivo te bereiken middels een taxi brousse of met de MadaBus. Een rit naar het nationale park is gemiddeld 130 kilometer en is ongeveer vier uur rijden.

Georganiseerde rondreizen Madagaskar inclusief Andasibe Mantadia National Park vind je o.a. bij ANWB Vakanties, Djoser, Baobab, SNP Natuurreizen, Shoestring en Sawadee. Ook Jambo Safari Club biedt 5 reizen aan inclusief een bezoek aan Andasibe (zie reis 1, reis 2, reis 3, reis 4 of reis 5).

Top 3 Madagaskar specialisten

Shoestring
Shoestring

Shoestring biedt een voordelige 21-daagse groepsrondreis Madagaskar met een lokale Engelstalige reisbegeleiders.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Djoser biedt 2 actieve groepsrondreizen door Madagaskar, alsmede een combi-reis met Mauritius.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Frank, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Andasibe Mantadia National Park klimaat en beste reistijd

Het Andasibe Mantadia National Park kent een tropisch klimaat. De hoogte van het park varieert van 900 meter tot 1.250 meter boven zeespiegel. De temperatuur in het park ligt het gehele jaar rond de 18 graden, mede door de hoogte en door de dichte bebossing. Het regent gemiddeld rond de 240 dagen per jaar regen.

Een bezoek aan het Andasibe Mantadia National Park is het gehele jaar mogelijk. De beste tijd om een bezoek te brengen aan het Andasibe Mantadia National Park is in de droge maanden september en oktober. Tussen oktober en februari bloeien de orchideeën in het park uitbundig.

2 Andasibe Mantadia National Park reiservaringen en tips

 • Peter Buster

  “Leven op het platteland”

  Geplaatst 29-11-2017

  Andasibe is een prachtig stuk authentiek Madagaskar. uitstappen uit de bus en gaan lopen !! Door de dorpjes, maak kennis met de mensen, niets eten ! hehe. Door rijstvelden en over loopplankjes geef je les in de scholen die je tegenkomt. Je plukt eens een banaan om tegen de avond bij het "Buffet Hotel' aan te komen. 's Nachts ga je op pad met de gids om op zoek te gaan naar allerlei beesten die je overdag niet ziet of hoort. Veel kikkers maar ook duizendpoten, spinnen, vleermuizen, motten. Een fantastische ervaring !

 • Mariska

  “Spot de indri-indri en sifaka's”

  Geplaatst 16-02-2017

  Dit nationale park is de enige plaats waar je nog de grootste lemuur kan zien: de indri-indri. Alhoewel je hem waarschijnlijk veel eerder hoort dan dat je hem ziet, want zijn unieke roep kun je tot op 3 km horen. Naast de indri-indri kun je er ook o.a. sifaka's en veel interessante insecten zien.


Deel jouw Andasibe Mantadia National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Andasibe Mantadia National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Madagaskar rondreis aanbiedingen

Top 3 Madagaskar specialisten

Shoestring

Shoestring

Shoestring biedt een voordelige 21-daagse groepsrondreis Madagaskar met een lokale Engelstalige reisbegeleiders.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt 2 actieve groepsrondreizen door Madagaskar, alsmede een combi-reis met Mauritius.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Frank, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Meer Madagaskar reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek website

Undiscovered
Undiscovered

Privé rondreizen op maat.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Avontuurlijke groepsreizen.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Privé rondreizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Grootste verre reizen aanbod.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Actieve en avontuurlijke vakanties.
Bezoek website

Baobab
Baobab

Expert in verre reizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Madagaskar

Alle bezienswaardigheden in Madagaskar

Vliegtickets naar Madagaskar


Hotels in Madagaskar zoeken

Hotels in Madagaskar zoeken

Boek je rondreis naar Madagaskar

Shoestring
1. Shoestring

Budget groepsrondreis.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Better Places
3. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 2 Madagaskar rondreizen
Vanaf €2199 incl. vliegticket

Vliegtickets Madagaskar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Madagaskar
V.a. 602

Volg ons op Facebook