27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 2 januari, 2020

Het zuiden van Mongolië wordt in beslag genomen door één van de meest onherbergzame, maar tegelijkertijd mooiste en wonderlijkste gebieden ter wereld; de Gobi woestijn.

Gobi woestijn

In de winter kan het kwik in de Gobi woestijn dalen tot min 40 terwijl in de zomer temperaturen van plús 40 niet ongebruikelijk zijn. Tel daar de zware zandstormen en het gebrek aan regen (eens in de 2 of 3 jaar) bij op en je zou verwachten dat werkelijk niets in leven blijft hier.

Vliegtickets Mongolië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Mongolië
V.a. 604 Cheaptickets.nl

Overnachten in Mongolië

Vergelijk alle hotels in Mongolië
Bekijk hotels Booking.com
Gobi woestijn

Toch is niets minder waar. Ondanks het barre klimaat vind je hier tal van bijzondere dieren zoals duizenden wilde (en tamme) kamelen, Przewalski paarden, gazelles, Mongoolse wilde ezels, sneeuwluipaarden en zelfs de zeldzame Gobi beer. De Gobi woestijn is het thuis voor een grote groep Mongoolse nomaden. Als reiziger is slapen in een traditionele ger vaak de enige mogelijkheid om te overnachten in de Gobi. Het is een unieke ervaring; je maakt van dichtbij het leven van de nomaden mee en mag zelf een paard of yak melken. De gastvrijheid van dit vriendelijke volk is bovendien legendarisch.

Gurvansaikhan National Park

Gurvansaikhan National Park

Het Gurvansaikhan National Park (letterlijk vertaald de drie schoonheden, vernoemd naar 3 bergketens) is een groot natuurgebied in het zuiden van Mongolië en omvat een groot deel van de noordelijke Gobi woestijn. Het park is opgericht in 1993 en uitgebreid in 2000 en is maar voor een deel bereikbaar voor toeristen. Het bijzondere berglandschap biedt de mooiste panorama views van het land en wordt afgewisseld met iconische zandduinen en een metersdikke ijslaag bij Yolyn Am.

Dundgov, het best bereikbare stuk Gobi woestijn

De Gobi woestijn kan verdeeld worden in 4 delen en Dundgov (midden Gobi, hoewel het eigenlijk in het noorden ligt) is het best bereikbare deel van de woestijn en ligt op maar een paar uur rijden ten zuiden van hoofdstad Ulaanbaatar. Mandalgov is een slaperig dorpje maar een goede uitvalsbasis voor Dundgov. De belangrijkste bezienswaardigheden in dit deel van de Gobi zijn de mysterieuze rotsformaties Baga Gazryn Chuluu en Ikh Gazryn Chuluu. Beide rotsformaties zijn magneten voor klimliefhebbers; ze bestaan uit wonderlijke granieten pieken die dieprood kleuren in het zonlicht, rotstekeningen en kloven die vaak als enige watervoorziening in de omgeving dienen voor wildleven.

Yolyn Am

Yolyn Am, Gobi woestijn

Yolyn Am is onderdeel van het Gurvansaikhan National Park en één van de drukst bezochte bezienswaardigheden in de Gobi. Het is ooit opgezet ter bescherming van vogels in de regio maar staat nu vooral bekend om zijn dramatische rotsformaties en diepe smalle vallei. In de winter bedekt een kilometerslang en meters dik ijsveld de vallei, in de zomer blijft het ijs in de schaduwrijke omgeving tot zeker in september liggen. Resultaat is een bijzonder ijslandschap in vele schakeringen wit en helder blauw. Bij de hoofdweg in Yolyn Am ligt een klein natuurmuseum. Het museum heeft een fascinerende verzameling dinosaurusbotten en eieren en er zijn ook opgezette huidige bewoners van de Gobi te zien waaronder vogels en een sneeuwluipaard.

De zingende duiken van Khongoryn Els

Khongoryn Els mag je niet missen tijdens een bezoek aan de Gobi woestijn. We hebben het hier over het grootste en meest spectaculaire zandduinengebied van Mongolië. De duinen danken hun bijnaam Duut Mankhan (zingende zandduinen) aan het fluitende geluid dat je hoort als het zand door de wind weggeblazen wordt. Het gebied beslaat een oppervlakte van 965 km2 en de duinen reiken tot 300 meter hoog. Je kunt ze beklimmen maar het losse zand maakt de tocht omhoog behoorlijk zwaar. Uiteraard is het wel de moeite waard, het uitzicht is bijna onaards. Een bezoek aan Khongoryn Els is niet af zonder een ritje op een kameel, de meeste herders in de buurt bieden tochten aan. Omdat de dichtstbijzijnde stad op 180 kilometer van de duinen ligt is het aan te raden te overnachten. Dit kan in de gerkampen in de buurt. Of je zet je tentje op waar je maar wil, vrij kamperen is hier toegestaan.

Bayanzag

Bayanzag, Gobi woestijn

De Amerikaanse paleontoloog Roy Chapman Andrews gaf Bayanzag in 1920 de bijnaam Flaming Cliffs (vlammende rotsen), je zult al snel begrijpen waarom. Het woestijngebied ligt op 90 kilometer ten noordwesten van de plaats Dalanzadgad en de kenmerkende rotsformaties hebben de meest intrigerende kleuren koper tot felrood. Toch is dit niet waar het gebied om bekend staat. Het was hier dat de allereerste dinosauruseieren en ontelbare andere bijzondere fossielen gevonden zijn. Nadat Andrews het gebied ontdekte zijn er complete dinosaurusskeletten en zelfs een compleet nest met eieren gevonden waardoor Bayanzag wereldfaam kreeg. De vondsten zijn te bezichtigen in musea over heel de wereld maar helaas niet in Bayanzag zelf (al is de kans dat je zelf misschien nog een ontdekking doet natuurlijk niet uitgesloten!). Bezoek het gebied dus vooral voor het adembenemende woestijnlandschap.

Reizen naar de Gobi woestijn – hoe kom je er?

Hoewel de wegen die er zijn redelijk goed zijn raden we af om de immense woestijn in je eentje te gaan verkennen. Beter huur je een jeep met privéchauffeur die je de beste spots kan laten zien. Wil je het wat rustiger aan doen? Dan is een tocht op een kameel of paard een goed alternatief.

Georganiseerde rondreizen die de Gobi woestijn aandoen vind je o.a. bij Sawadee en Djoser.

Top 3 Mongolië specialisten

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt o.a. een actieve 21-daagse rondreis door Mongolië, inclusief de Transmongolië Express van Ulaan Baatar naar Beijing.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Djoser biedt 3 groepsrondreizen naar Mongolië met o.a. de Transsiberië Express en overnachting in een traditionele Mongoolse ger.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Bij ANWB Vakanties vind je zowel privé- en groepsrondreizen naar Mongolië, incl. de treinreis van Moskou naar Beijing.
Bezoek website

De beste reistijd voor de Gobi woestijn

De lange arctische winters met extreem lage temperaturen worden in de lente afgewisseld door extreme zandstormen. De beste tijd om deze onaangename weersomstandigheden te vermijden ligt tussen juli en september. Dit is officieel het regenseizoen, maar de buien stellen meestal weinig voor.

1 Gobi woestijn reiservaring

  • Nikki Janssen

    “Gaan!!”

    Geplaatst 10-04-2019

    Als je in Mongolie bent kun je de Gobi woestijn, vonden wij, niet overslaan. We waren op een georganiseerde individuele rondreis en kwamen aan bij ons verblijf in de Gobi woestijn. Sowieso op meer plekken in Mongolie, maar ook zeker hier geen lichtvervuiling, dus die sterrenhemel in de avond/nacht is echt genieten.
    Beklim de Khongor zandduin voor zonsondergang. Begin er wel op tijd mee, want het is best een heftige klim. Onze gids had dit wat verkeerd ingeschat en dus helaas was de zon al zo ongeveer onder toen wij de top bereikten, maar alsnog waren wij wel blij met de prestatie en het laatste beetje zicht wat we nog hadden. Ook zeker bezoeken in de Gobi zijn de Red Flaming cliffs. Onze accommodatie lag op een prima afstand om te fietsen (!). Tsja, vraag me niet waarom, maar ze verhuurden fietsen en dus, wij als gekke Nederlanders, gingen op de fiets. Onze gids paste hiervoor, maar zelf prima de weg kunnen vinden, het lag gelukkig in het zicht. Weer een ervaring rijker, fietsen in de Gobi woestijn.


Deel jouw Gobi woestijn reiservaring en tips!

Ben jij in Gobi woestijn geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Mongolië specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt o.a. een actieve 21-daagse rondreis door Mongolië, inclusief de Transmongolië Express van Ulaan Baatar naar Beijing.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt 3 groepsrondreizen naar Mongolië met o.a. de Transsiberië Express en overnachting in een traditionele Mongoolse ger.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

Bij ANWB Vakanties vind je zowel privé- en groepsrondreizen naar Mongolië, incl. de treinreis van Moskou naar Beijing.
Bezoek website

Meer Mongolië reisorganisaties

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Mongolië wandelreis.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Groeps- en singlereis.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Baobab
Baobab

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Mongolië

Alle bezienswaardigheden in Mongolië

Vliegtickets naar Mongolië


Hotels in Mongolië zoeken

Hotels in Mongolië zoeken

Boek je rondreis naar Mongolië

Sawadee
1. Sawadee

Avontuurlijke groepsrondreizen.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Privé- en groepsrondreizen.
Bezoek websiteBekijk 3 Mongolië rondreizen
Vanaf €3295 incl. vliegticket

Vliegtickets Mongolië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Mongolië
V.a. 604

Volg ons op Facebook