27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

Eén van de meest legendarische treinreizen en onderdeel van menig bucketlist; de Trans Mongolië Express móet je eigenlijk minstens één keer in je leven gedaan hebben.

Trans Mongolië Express

Tijdens de Trans Mongolië Express reis je in zo’n 14 dagen van Moskou dwars door Siberië naar Mongolië en eindig je je trip in Beijing, China. Het is een perfecte manier om in relatief korte tijd kennis te maken met dit bijzondere deel van de wereld.

Vliegtickets Mongolië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Mongolië
V.a. 604 Cheaptickets.nl

Overnachten in Mongolië

Vergelijk alle hotels in Mongolië
Bekijk hotels Booking.com

Feitjes

De originele spoorweg door Siberië is de Trans Siberië express. De route loopt van Moskou via Irkutsk naar Vladiwostok en is met 9287 kilometer de langste spoorlijn ter wereld. De Trans Siberië Express is aangelegd tussen 1891 en 1916 in opdracht van Tsaar Alexander III.

Trans Mongolië Express

De Trans Siberische route kent een aantal vertakkingen:

 1. De Trans Mongolië Express. Deze vertrekt ook in Moskou maar buigt af naar Mongolië bij Oelan Oede. Je reist vervolgens via Ulaanbaatar naar Beijing, China. De route was bij de aanleg niet nieuw; al eeuwen gebruikten theehandelaren deze weg als handelsroute tussen Oelan Oede en Peking.
 2. De Trans Mantsjoerije Express. Deze spoorweg heeft net als de Trans Mongolië Express Beijing als eindbestemming maar loopt niet via Mongolië maar via de Chinese provincie Mantsjoerije.
 3. De BAM Express. Kort voor Baikal Amur Express. Deze treinroute loopt net als de Trans Siberië Express van Moskou naar Vladiwostok, maar loopt via de noordkant van het Baikalmeer.

Hoogtepunten van de Trans Mongolië Express

Rusland

De Trans Mongolië Express start altijd in Moskou, één van de meest fascinerende steden van het westelijk halfrond. Neem de tijd om het beroemde Rode Plein met de sprookjesachtige Basilius kathedraal en het Lenin mausoleum te bezoeken. De dagen daarna zul je vooral in de trein leven die door het weidse Russische landschap trekt.

Baikalmeer, Rusland

De Rots van Shamanka Burhan op Olkhon-Eiland in het Baikalmeer

Het volgende hoofdstation is Irkutsk in Siberië, maar onderweg zijn er genoeg korte stops op kleine stations waar je allerhande lekkernijen kunt kopen van de Baboesjka’s (Russische moedertjes). Vanuit Irkutsk heb je de mogelijkheid het Baikalmeer te bezoeken; het diepste zoetwatermeer ter wereld.

Mongolië

Winterpaleis van Bogd Khan, Ulaanbaatar

Volgende stop na Irkutsk is in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Vaak reis je hierna meteen door naar Terelj National Park, maar het is zeker de moeite waard om een duik te nemen in de chaotisch drukke maar intrigerende stad. In Terelj maak je kennis met het Mongolië uit de boekjes. Je slaapt in een traditionele gertent en helpt de nomaden met het verzorgen van hun dieren. Ook kun je een wandel- of paardrijtocht over de weidse steppen maken. Helaas is het park, juist omdat het een populair uitstapje voor Trans Mongolië Express reizigers is, nogal toeristisch. Heb je de tijd? Trek dan verder het park in of probeer zelf een slaapplek te regelen bij de lokale bevolking.

China

Tempel van de Hemel

De Tempel van de Hemel in Beijing.

Het eindstation van de meer dan 9.000 kilometer lange treinreis is Beijing, China. Je zult waarschijnlijk tijd te kort hebben om alle bezienswaardigheden van deze wereldstad te zien. Breng in ieder geval een bezoek aan het plein van de Hemelse Vrede, de Verboden Stad en de Tempel van de Hemel. Én je krijgt de kans om één van de zeven wereldwonderen met eigen ogen te zien. Niet ver van de stad kun je een wandeling maken op de legendarische 6.000 kilometer lange Chinese Muur.

Georganiseerde rondreizen die gebruik maken van de Trans Mongolië Express vind je o.a. bij Sawadee, Djoser en ANWB Vakanties.

Top 3 Mongolië specialisten

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt o.a. een actieve 21-daagse rondreis door Mongolië, inclusief de Transmongolië Express van Ulaan Baatar naar Beijing.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Djoser biedt 3 groepsrondreizen naar Mongolië met o.a. de Transsiberië Express en overnachting in een traditionele Mongoolse ger.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Bij ANWB Vakanties vind je zowel privé- en groepsrondreizen naar Mongolië, incl. de treinreis van Moskou naar Beijing.
Bezoek website

De beste reistijd voor de Trans Mongolië Express

De Trans Mongolië Express is ondanks het extreme klimaat het hele jaar door te bereizen. De coupés van de trein zijn goed verwarmd en kunnen zelfs de ijzige Siberische en Mongolische winters doorstaan. Kies je toch liever voor wat aangenamer weer, dan kun je beter tussen het voor- en najaar gaan. In Rusland en China zijn de lente en herfst de beste tijd, Mongolië heeft het beste weer in de zomer.

3 Trans Mongolië Express reiservaringen en tips

 • Jolein

  “Een fantastisch avontuur”

  Geplaatst 13-05-2020

  Als je twijfelt: gewoon doen.
  Dit is het mooiste avontuur dat ik ooit meemaakte. Ik begon in Beijing, China en reisde via Mongolië naar Rusland.
  Veel organisaties bieden een reis aan waarbij je maar 1 plek in Mongolië bezoekt (Terelj National Park) maar ik kan zeker aanbevelen om op zoek te gaan naar een route waarbij je dieper Mongolië ingaat. Ik bezocht zo'n 5 plaatsen in dit land en zag zoveel mooie natuur en vrijheid!

  Als je in China de grens met Mongolië overgaat, gaan alle wagons naar een loods. Hier wordt er een ander onderstel onder de trein gezet, omdat Mongolië een ander spoor heeft dan China. Dit gaat gepaard met lang wachten en dubbele grenscontroles. Ook de grens tussen Mongolië en Rusland wordt goed bewaakt. Bij elke grens moesten we ons paspoort afstaan, werden we gefilmd en soms werden onze spullen doorzocht. Het hoort erbij en is onderdeel van het avontuur.

  Met de trein reizen is de beste mindfulnesstraining die je kan krijgen. Urenlang staar je naar het landschap, klets je met medereizigers, je leest een boek of doet een spelletje. Je staat stil bij superkleine stations en kunt vanachter je raam dorpjes bekijken waar je anders nooit als toerist zou komen. En nu speelt het zich allemaal voor je neus af!

  De eindstop in Moskou was heerlijk en ook wel gek. Om na zoveel avontuur en afgelegen plekken in eens in een moderne stad te zijn waar je alles kunt krijgen wat je maar bedenkt. Maar dat is na zoveel dagen in de trein ook wel heel fijn! Ik had zelf geen tussenstops tussen Irkutsk en Moskou, wat betekende dat ik 4 nachten en 5 dagen achtereen in dezelfde trein zat. In dezelfde cabine. Ik zag wel een beetje op tegen dit lange stuk maar het was zooooo goed te doen! Echt geloof me, je past je aan en het gaan vanzelf.
  De trein stopt vrij regelmatig en bij langere stops (tussen 30 tot 90 min ) kun je prima even van het station af om een supermarkt te zoeken en je etensvoorraad aan te vullen. Het scheelt wel als je een goede band hebt met de conductrice, om te dubbelchecken hoe lang de trein blijft staan. Want als je te laat terug bent, ben je de sjaak!

  Ik kan nog wel uren vertellen, maar echt, ga het gewoon zelf beleven!

 • Manon

  “Met de trein”

  Geplaatst 06-05-2019

  Een bijzondere ervaring met de trein. Ga goed voorbereid weg met genoeg eten, drinken, spelletjes, boeken, muziek of waar je je ook maar mee vermaakt. Wij hadden een coupé met ons 2e gereserveerd (wat ik persoonlijk wel zo fijn vond, want het is niet zo groot). Daar deden we spelletjes, luisterden we muziek, keken veel naar wat er voorbij vloog en hebben heerlijk genoten. Luxe is het niet, je kunt niet douchen, van de wc's word je niet blij en ook niet iedereen is even fris, maar het is een mooie manier van reizen. Je ziet best veel voorbij komen en kunt bij de stops uitstappen (niet overal even lang). Mijn advies zou wel zijn om bij meerdere plaatsten voor langere tijd uit te stappen. Wij hebben de treinreis is 3en gedeeld.
  Tip: Reis van Moskou naar Beijing, dan wordt de reis steeds luxer!

 • Amanda

  “Voor herhaling vatbaar!”

  Geplaatst 01-05-2019

  De Transmongolië Express is een fantastisch avontuur! Je reist door verschillende landen heen en je ziet steden en landschappen aan je voorbij trekken. Ik heb de omgekeerde route gedaan, dus ben begonnen in Beijing en geeindigd in Moskou (en vervolgens nog verder per trein naar St Petersburg). Je zou de reis in 1 x kunnen maken in een week (dus instappen en blijven zitten tot je aankomt op je bestemming), maar vergeet niet om stops onderweg in te lassen, het is absoluut de moeite waard!
  Beijing moet je minsten 2-3 dagen voor uittrekken, Mongolië zou je een aantal weken voor uit kunnen trekken, eraan liggende hoeveel je van het land zelf wilt zien (het is fantastisch mooi), Irkutsk moet je ook uitstappen voor een paar dagen om zo de stad zelf te bezoeken (1 dag is genoeg) maar ook om naar het Bajkal meer af te reizen en daar een aantal dagen door te brengen. Ik had vervolgens 1 volle dag in Jekaterineburg (wat genoeg is qua tijd, maar zeker leuk als stop), en toen Moskou en St Petersburg. Het stuk van Moskou - Irkutsk duurt 4 dagen als je besluit Jekaterineburg over te slaan.
  De trein zelf heeft een gedeelde wc (als je 2e klas reist) met een klein wastafeltje. Daarnaast hebben de treinen altijd kokend water beschikbaar, dus vergeet je (thermos)beker en theezakjes/zakjes met soep niet. Neem ook zeker wat bestek en eten mee voor onderweg. Je kan ook zeker onderweg dingen kopen, maar er is niet altijd veel keuze. Vergeet niet dat alle treinen reizen op "Moskou" tijd. Dat betekent dat als je in een trein bent en je een korte stop hebt en er staat dat hij weer verder rijd om bijv. 15 uur, dat dit wel 15 uur Moskou tijd is!
  Absoluut de moeite waard!


Deel jouw Trans Mongolië Express reiservaring en tips!

Ben jij in Trans Mongolië Express geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Mongolië specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt o.a. een actieve 21-daagse rondreis door Mongolië, inclusief de Transmongolië Express van Ulaan Baatar naar Beijing.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt 3 groepsrondreizen naar Mongolië met o.a. de Transsiberië Express en overnachting in een traditionele Mongoolse ger.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

Bij ANWB Vakanties vind je zowel privé- en groepsrondreizen naar Mongolië, incl. de treinreis van Moskou naar Beijing.
Bezoek website

Meer Mongolië reisorganisaties

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Mongolië wandelreis.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Groeps- en singlereis.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Baobab
Baobab

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Mongolië

Alle bezienswaardigheden in Mongolië

Vliegtickets naar Mongolië


Hotels in Mongolië zoeken

Hotels in Mongolië zoeken

Boek je rondreis naar Mongolië

Sawadee
1. Sawadee

Avontuurlijke groepsrondreizen.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Privé- en groepsrondreizen.
Bezoek websiteBekijk 3 Mongolië rondreizen
Vanaf €3295 incl. vliegticket

Vliegtickets Mongolië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Mongolië
V.a. 604

Volg ons op Facebook