27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 9 december, 2019

Ulaanbaatar is de intrigerende hoofdstad van Mongolië. Daar waar de steppen synoniem zijn voor weidsheid, ruimte en rust kun je wel zeggen dat Ulaanbaatar volstrekt het tegenovergestelde is.

Ulaanbaatar

Ulaanbaatar is een chaotische stad met veel industrie, veel verkeer en een bruisend nachtleven. Maar ook vind je er veel contrasten. Op straat lopen zakenmannen strak in pak naast hippies, nomaden en boeddhistische monniken. Ulaanbaatar is de koudste hoofdstad ter wereld. Na de lange winters barst de stad in de zomer uit haar voegen van het leven. Niets is vreemd in Ulaanbaatar, en tegelijk alles. Precies daarom mag je deze metropool niet overslaan.

Vliegtickets Ulaanbaatar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Ulaanbaatar
V.a. 604 Cheaptickets.nl

Overnachten in Ulaanbaatar

Vergelijk alle hotels in Ulaanbaatar
Bekijk hotels Booking.com

Belangrijkste bezienswaardigheden van Ulaanbaatar

Gandan Khiid klooster

Gandan Khiid klooster, Ulaanbaatar

Het Gandan Khiid klooster (volledige naam Gandantegchinlen) is één van de weinige boeddhistische kloosters in Mongolië die de communistische tijd overleefd hebben. Pas sinds 1990 wordt het boeddhisme weer openlijk gepraktiseerd in het land en is het klooster weer in gebruik genomen. Nu wonen er ongeveer 600 monniken. Het klooster bestaat uit een hoofdgebouw met daarin een replica van een 26 meter hoog Boeddhabeeld en een aantal bijgebouwen. Als toerist kun je het klooster inclusief Chineese en Mongoolse kunstschatten bezoeken. Probeer je bezoek te plannen in de ochtend, rond 9.00 uur zijn er vaak ceremonies.

Winterpaleis van Bogd Khan

Winterpaleis van Bogd Khan, Ulaanbaatar

Het winterpaleis van Mongolië ’s laatste koning Bogd Khan ligt op een paar kilometer afstand van het Dzjengis Khan plein op de weg naar het Zaisan Monument. Het is de enige overgebleven residentie van de leider, de zomerresidentie aan de rivier Tuul werd volledig verwoest door de Russen. Het winterpaleis is gebouwd tussen 1893 en 1903 en Bogd Khan woonde er 20 jaar lang. Naast het paleis bestaat het complex uit 6 tempels met Boeddhistische kunst, beeldhouwwerken en traditionele thankas. Het paleis zelf doet vrij Europees aan en laat de woonvertrekken van de koning en koningin zien, een ongewoon grote verzameling opgezette dieren en een expositieruimte met kunst.

National Museum of Mongolian History

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Mongoolse rijk is het National Museum of Mongolian History een aanrader. Het museum heeft een uitgebreide collectie en laat de historie van het land zien vanaf de prehistorie tot aan de moderne tijd. Vooral interessant is de grote verzameling opgravingen en traditionele kostuums en de schat met goud die in 2001 gevonden is bij het Kul-Teginii monument in Övörkhangai.

Sükhbaatar plein (Dzjengis Khan plein)

Sükhbaatar plein, Ulaanbaatar

Damdin Sükhbaatar was de held van de revolutie en verklaarde Mongolië’s onafhankelijkheid van China in 1921. Het belangrijkste plein van Ulaanbaatar is naar hem vernoemd, te herkennen aan het imposante bronzen beeld van de vrijheidsstrijder te paard. Het plein heeft in 2013 tijdelijk de naam Dzjengis Khan plein gehad, maar in 2016 is de originele naam hersteld. Aan de noordzijde van het plein staat een imposant marmeren overheidsgebouw met in het midden een beeld van Dzjengis Khan. Andere opvallende gebouwen aan het plein zijn het cultureel paleis met daarin de Mongolian National Modern Art Gallery en het gebouw van de Mongoolse effectenbeurs. Het Sükhbaatar plein wordt af en toe gebruikt voor demonstraties of concerten, maar meestal is het een relaxte ontmoetingsplek voor de lokale bevolking.

Zeisan Monument

Zeisan Monument, Ulaanbaatar

Tussen 1924 en 1990 was Mongolië een communistisch land. Het Zaisan monument is gebouwd door de Russen en ligt op een heuvel ten zuiden van Ulaanbaatar. Het monument heeft een ronde vorm en aan de binnenkant zijn mozaïken te zien uit de Sovjet tijd die onder andere de gevallen soldaten herdenken. Vanuit het bijzondere bouwwerk heb je een geweldig uitzicht over de stad tegen een achtergrond van besneeuwde bergen.

Choijin Lama Temple Museum

Choijin Lama Temple Museum, Ulaanbaatar

In het hart van Ulaanbaatar, midden tussen de nieuwe glazen torenflats ligt het bijzondere Choijin Lama Temple Museum. Helaas is de buitenkant van de oude tempel slecht onderhouden, maar binnen vind je een schat aan bijzondere oudheden waaronder traditionele Mongoolse thangka schilderijen en een unieke collectie tsam maskers. Het Choijin Lama Temple Museum is een welkom rustpunt tijdens een bezoek aan Ulaanbaatar; dwalend door de 5 tempels waarin het museum gehuisvest is vergeet je voor even de hectiek van de stad.

Naadam festival

Naadam festival, Ulaanbaatar

Het Naadam festival is hét grootste evenement voor het behoud van de traditionele Mongoolse cultuur. Het wordt jaarlijks tussen 11 en 13 juli gehouden in Ulaanbaatar, de stad verandert voor 4 dagen in een bruisend feest vol lekkernijen, muziek en parades. De drie mannelijke spelen (worstelen, boogschieten en paardrijden) worden vol overgave gespeeld en iedere deelnemer wil bewijzen dat hij afstamt van de machtige Dzjengis Khan.

Eten, uitgaan en shoppen in Ulaanbaatar

Ulaanbaatar is bezaaid met restaurants uit alle windstreken. Khaan Buuz en Khaan Suun staan bekend om de traditionele Mongoolse cuisine. Maar ook als je op zoek bent naar iets anders dan zul je het vinden. Ook uitgaan gaat meer dan prima in Ulaanbaatar. Er zijn tal van koffiehuisjes, cafés en cocktailbars te vinden, maar ook als je zin hebt om te feesten in een nachtclub tot de vroege uurtjes kom je aan je trekken.

De beste plek om je shoppen in Ulaanbaatar is de Black Market. Deze markt staat verkoopt vooral traditionele Mongoolse waren en kleding. Let wel op; de markt is berucht vanwege zakkenrollers.

Omgeving Ulaanbaatar

Gorkhi-Terelj National Park, Mongolië

Het Gorkhi-Terelj National Park.

Wanneer je de hectiek van Ulaanbaatar verlaat kom je al snel in een hele andere wereld terecht. Het Gorkhi-Terelj National Park ligt niet ver van de stad en laat je kennismaken met het Mongoolse plattenlandsleven; denk aan wilde paarden, grazende yaks en de bekende gertenten van de nomaden omgeven door uitgestrekte vlaktes en besneeuwde bergtoppen.

Erdene Zuu Khiid tempel, Mongolië

De Erdene Zuu Khiid tempel.

Verder liggen er in de buurt van Ulaanbaatar nog enkele interessante tempels. De Erdene Zuu Khiid tempel stamt uit 1586 en was de eerste Boeddhistische klooster in Mongolië. Het complex is onder het communistische bewind gesloten geweest en mocht in 1965 pas weer geopend worden als museum. Vanaf 1990 wordt de tempel ook weer gebruikt voor religieuze doeleinden.

Ten noorden van de Orkhon rivier ligt het Tövkhön Khiid klooster, één van de belangrijkste kloosters van het land en laatste rustplaats de grote Mongoolse boeddhist en beeldhouwer Zanabazar. Het klooster is gedeeltelijk verwoest door de russen maar in het begin van de jaren 90 helemaal gerestaureerd met hulp van UNESCO.

Reizen naar Ulaanbaatar – hoe kom je er?

Veel reizigers stoppen in Ulaanbaatar tijdens hun reis met de Transmongolië express waarna ze verder reizen naar China of Rusland. Uiteraard kun je de stad ook per vliegtuig bereiken. Vanuit Amsterdam vlieg je met Aeroflot via Moskou of Lufthansa via Frankfurt naar Mongolië. Vliegtickets boek je vanaf €600, maar kunnen oplopen tot €1500 afhankelijk van het seizoen.

Georganiseerde rondreizen die Ulaanbaatar aandoen tijdens de Transmongolië express vind je o.a. bij Sawadee, Djoser en ANWB Vakanties.

Top 3 Mongolië specialisten

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt o.a. een actieve 21-daagse rondreis door Mongolië, inclusief de Transmongolië Express van Ulaan Baatar naar Beijing.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Djoser biedt 3 groepsrondreizen naar Mongolië met o.a. de Transsiberië Express en overnachting in een traditionele Mongoolse ger.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Bij ANWB Vakanties vind je zowel privé- en groepsrondreizen naar Mongolië, incl. de treinreis van Moskou naar Beijing.
Bezoek website

Beste reistijd Ulaanbaatar

Ulaanbaatar heeft lange ijzige winters die het reizen er niet prettiger op maken. De beste tijd om de stad te bezoeken is tussen juli en september.

3 Ulaanbaatar reiservaringen en tips

 • Mark Kremers

  “Mooie stad met meer dan je denkt!”

  Geplaatst 11-05-2019

  Ulaanbaatar is de grootste stad van Mongolië.
  De stad heeft alles compact in een overzichtelijk centrum. Hierdoor is het heel erg goed te voet te verkennen!
  Pareltje in Ulaanbaatar zijn de vele verscholen restaurantjes. Vaak is het hier heel erg goed en veel eten voor heel erg weinig!
  Ulaanbaatar is de basis van waaruit alle kanten van het prachtige Mongoolse land kunnen worden bereikt.

 • Manon

  “Drukte van belang”

  Geplaatst 06-05-2019

  De verhalen over Ulaan Bator waren niet heel erg goed, maar wat mij betreft is het tegendeel waar. Als je ongeveer 2 dagen neemt, kun je heel veel mooie punten van de stad te voet bekijken. Een mooi uitzichtpunt op een berg, tempels, winkelcentrum, heerlijke (vegetarische) restaurants. Het is er allemaal. Probeer de drukte wat te vermijden en zoek de mooie punten in de stad op. Dan denk ik dat veel mensen dit een fijne stad vinden.

 • Nikki Janssen

  “Een prima stad tussen alle natuur”

  Geplaatst 07-04-2019

  Ulaanbaatar is prima om even te zijn voor en/of na je reis door Mongolië. Je bent dan weer even echt in de stad, wat ook wel weer lekker is na al die natuur en wat meer primitieve omstandigheden. De stad zelf heeft een aantal leuke tempels om te bezichtigen. Sla het Winter Palace of Bogd Khan vooral over. Het is echt vervallen en zonde van de tijd, afstand en geld.
  Bezoek het Sükhbaatarplein en als je uitzicht over de stad wilt kun je een bezoek brengen aan de skybar van de Blue sky tower. Wel wat jammer is dat de ramen wat vies zijn wat je uitzicht enigszins verminderd. Maar een cocktail op die hoogte doen is het toch wel weer waard.


Deel jouw Ulaanbaatar reiservaring en tips!

Ben jij in Ulaanbaatar geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Mongolië specialisten

Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt o.a. een actieve 21-daagse rondreis door Mongolië, inclusief de Transmongolië Express van Ulaan Baatar naar Beijing.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt 3 groepsrondreizen naar Mongolië met o.a. de Transsiberië Express en overnachting in een traditionele Mongoolse ger.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

Bij ANWB Vakanties vind je zowel privé- en groepsrondreizen naar Mongolië, incl. de treinreis van Moskou naar Beijing.
Bezoek website

Meer Mongolië reisorganisaties

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Mongolië wandelreis.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Groeps- en singlereis.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Baobab
Baobab

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Mongolië

Alle bezienswaardigheden in Mongolië

Vliegtickets naar Mongolië


Hotels in Mongolië zoeken

Hotels in Mongolië zoeken

Boek je rondreis naar Mongolië

Sawadee
1. Sawadee

Avontuurlijke groepsrondreizen.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Privé- en groepsrondreizen.
Bezoek websiteBekijk 3 Mongolië rondreizen
Vanaf €3295 incl. vliegticket

Vliegtickets Mongolië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Mongolië
V.a. 604

Volg ons op Facebook