27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 23 april, 2024

Dunedin is een gebied met unieke landschappen en een fascinerende culturele geschiedenis. Spot geeloogpinguïns en koningsalbatrossen van dichtbij en geniet van de eigenzinnige vibe in de stad.

Dunedin & het Otago Schiereiland

Aan de zuidoostkust van het Zuidereiland (Southland) ligt de onconventionele universiteitsstad Dunedin. Deze stad staat ook wel bekend als het Edinburgh van Nieuw-Zeeland en draagt haar Schotse erfenis met trots. Dunedin is één van de best bewaarde Victoriaanse en Edwardiaanse steden op het zuidelijk halfrond en ligt aan de voet van een lange pittoreske haven. Aan de rand van de stad strekt zich het Otago Schiereiland uit, een uniek, heuvel achtig landschap waar je van dichtbij pinguïns, robben, aalscholvers en koningsalbatrossen kunt zien en tevens het enige kasteel van Nieuw-Zeeland.

Vliegtickets Nieuw-Zeeland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nieuw-Zeeland
V.a. 888 Cheaptickets.nl

Overnachten in Dunedin

Vergelijk alle hotels in Dunedin
Bekijk hotels Booking.com

Dunedin

Dunedin is de tweede grootste stad op het Zuidereiland (na Christchurch) en werd in 1848 gesticht door de Free Church of Scotland. De naam komt van ‘Dun Eidann’ de Keltische naam voor de Schotse hoofdstad Edinburgh. Toen de stad aan de diep in het land stekende Otago Harbour werd gesticht, zegevierde het patriottisme van de Schotse immigranten: Dunedin is niet alleen een vertaling van Edinburgh, maar ook de plattegrond van de vaderlandse stad werd hier toegepast, ondanks de steile heuvels. Tegenwoordig is Dunedin een studentenstad met een bruisend nachtleven met funky bars en heerlijke restaurants.

Bezienswaardigheden in Dunedin

In het centrum van Dunedin ligt het Octagon, een achthoekig plein, waar straatmuzikanten voorbijgangers amuseren.

De Art Gallery, met een opmerkelijke verzameling van oude en nieuwe meesters, neemt minstens een uur in beslag, en de toegang is hier gratis. Wil je alles over de geschiedenis van Dunedin te weten komen, bezoek dan het Otago Early Settlers Museum.

Railway Station in Dunedin

Het Railway Station in Dunedin. Foto door Alfons Taekema.

In de vroege jaren 1900 was Dunedin het commerciële centrum van Nieuw-Zeeland. Het prachtige Railway Station pastte bij deze status en werd in 1906 geopend. Niet alleen van buiten is dit gebouw prachtig, maar kijk ook zeker even in de hal, waar 725.760 steentjes tot een kunstige mozaïekvloer zijn gelegd en kleurige tegels de muren sieren.

In Dunedin vind je tevens de steilste straat ter wereld. Met een stijgingspercentage van 38 graden staat de 400 meter lange Baldwin Street in het Guiness Book of Records opgenomen als steilste straat ter wereld. Mochten ze het thuis niet geloven, dan kun je in de souvenirwinkel aan het eind van de North Road (nr. 282) een ‘Certificate’ ophalen.

Het Otago Schiereiland

Het Otago Schiereiland

Misschien wel de belangrijkste reden voor een bezoek aan Dunedin is het nabij gelegen Otago Schiereiland, dat bekend staat om haar natuurschoon. Het schiereiland, is samen met haar 20 km lange haven, de thuisbasis van een aantal zeer zeldzame diersoorten, waaronder de koningsalbatrossen, de bedreigde geeloogpinguïns en de blauwe pinguïns, pukekura.

Het Otago Schiereiland is overwegend van vulkanische oorsprong en steil, en aan de Stille Oceaan kant zeer robuust. Naar het bovenste gedeelte van dit schiereiland loopt de Portobello Road, een mooie route die steeds vlak langs het water loopt. Onderweg kun je een stop maken bij de Glenfalloch Woodland Garden, dat een mircoklimaat geniet en vol staat met azalea’s, rododendrons en magnolia’s, rondom de oude homestead.

Even verder op vind je het Larnach Castle, het enige kasteel in Nieuw-Zeeland, dat in 1871 door William Larnach werd gebouwd voor zijn eerste vrouw Eliza.

Dé plek om de bedreigde geeloogpinguïns te zien, is Penguin Place. Hier kun je tot op een paar meter afstand de pinguïns benaderen, dankzij de diepe en goed gecamoufleerde gangen waarin bezoekers niet door de dieren gezien kunnen worden. Tijdens de rondleiding aan het einde van de middag zul je de pinguïns uit het water zien komen en ze terug naar hun nest zien waggelen. Ook kun je hier zeeleeuwen spotten en de kleine blauwe pinguïns.

Geeloogpinguïn bij Penguin Place

Geeloogpinguïn bij Penguin Place. Foto door Alfons Taekema.

De bekroning van het Otago Schiereiland is de kolonie koningsalbatrossen bij Taiaroa Head. Nergens ter wereld nestelen deze majesteuze vogels zich zo dichtbij de stad. De albatrossen behoren tot de grootste vogels ter wereld en kunnen wel een spanwijdte van 270 tot 305 cm krijgen. Het Visitor Centre brengt je dichtbij de koningsalbatrossen, maar je ziet ze nog steeds op enige afstand. Tip: je kunt de vogels ook gratis zien vanaf de parkeerplaats, waar ze af en toe langs de steile rotswanden vliegen.

Een koningsalbatros bij Taiaroa Head

Een koningsalbatros bij Taiaroa Head. Foto door Alfons Taekema.

De Moeraki Boulders

Op zo’n uur rijden 75 km ten noorden van Dunedin vind je een bijzonder natuurverschijnsel: de Moeraki Boulders. Dit zijn tonnen wegende, symmetrisch ronde en logge stenen, die over zo’n 50 meter verspreid liggen op Moeraki Beach. De grote keien zijn vrijwel perfect rond en hebben een omtrek van wel 4 meter. Al jaren lang zijn deze stenen het onderwerp van legendes: volgens de Maori’s zijn de stenen versteende voederbakken uit de kano’s van hun voorvaderen. Uit onderzoek is echter gebleken dat de keien zo’n 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem zijn ontstaan, toen kalkzouten zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern.

Moeraki Boulders

Overnachten in Dunedin

Het aanbod van accommdaties in Dunedin is goed en uitgebreid. Zo vind je er zelfstandige appartementen, Bed & Breakfasts, hotels, farmstays en ook campings waar je met je camper kunt staan. Kijk hier voor een overzicht van alle accommodaties in Dunedin.

Reizen naar Dunedin & het Otago Schiereiland – hoe kom je er?

Dunedin is bereikbaar via Highway 1 vanaf Christchurch, in zo’n 4 uur rijden. Vanaf Te Anau of Queenstown doe je er zo’n 3,5 uur over. Vanaf het Dunedin Railway Station gaan er dagelijk treinen naar Middlemarch of Pukerangi. Tevens beschikt Dunedin over een eigen luchthaven: Dunedin International Airport. Vanaf Dunedin is het een klein uur rijden naar de kop van het Otago Schiereiland.

Georganiseerde reizen naar Nieuw-Zeeland die Dunedin & het Otago Schiereiland aan doen zijn o.a. deze van 333travel of Riksja Nieuw-Zeeland voor individuele rondreizen naar Nieuw-Zeeland.

Top 3 Nieuw-Zeeland specialisten

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Reizen door Nieuw-Zeeland per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Bezoek Nieuw-Zeeland met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Australië!
Bezoek website

Riksja Nieuw-Zeeland
Riksja Nieuw-Zeeland

Zelf je Nieuw-Zeeland reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Beste reistijd Dunedin & het Otago Schiereiland

Dunedin heeft een gematigd klimaat, maar kent ook verschillende microklimaten vanwege de geografie rondom de stad. De oceaan is ook van grote invloed op het klimaat, waardoor Dunedin warme zomers kent, en koude winters. In de lente is het weer vaak wisselvallig, maar van november tot april is het weer mild. Zomers kan de temperatuur oplopen tot 30 graden Celcius. Wil je de jonge geeloogpinguïns uit hun eieren zien komen, dan moet je hier rond half oktober zijn.

7 Dunedin & het Otago Schiereiland reiservaringen en tips

 • Louise

  “Ongerept en ultiem natuurschoon ”

  Geplaatst 26-04-2019

  Het gebied helemaal in het zuiden van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland blijft een van mijn favorieten. Door veel toeristen wordt het overgeslagen terwijl daar juist onwijs bijzondere natuurverschijnselen te zien zijn. Wel heel fijn dat het daarom wat rustiger is.

  Het versteende bos van Curio Bay is iets wat ik nog nooit elders gezien heb. Ontzettend bijzonder.

 • marjolein

  “mooie dieren, stad niet de moeite”

  Geplaatst 12-04-2019

  De stad op zichzelf is weinig bijzonders. Veel grauw, weinig actie. Een excursie voor de dieren is zeker wel de moeite! Je kunt zelf naar het Albatros centre, en ook het bezoeken van zeeleeuwen/zeehonden/pinguins is hier mogelijk.

 • Liselot Van Der Laan

  “Leuke stad”

  Geplaatst 09-04-2019

  Dunedin is geen hoogte punt van Nieuw-Zeeland maar als je er langs komt kan je er genoeg doen. De Peninsula is niet heel groot en kan in een dag gereden worden, onderweg zijn er verschillende stranden (vol met zeehonden en zeeleeuwen), wandel routes en je kan er een boot tour doen. Dunedin zelf heeft de steilste straat van de wereld, wat zeker leuk is om te lopen. Het museum is ook zeker de moeite waard om heen te gaan, dit is het mooiste museum wat ik bezocht heb in NZ. Verder kan je wandelen door de stad en je zal dan veel graffiti overal tegen komen.

 • Daphne

  “Een beetje cultuur in Dunedin”

  Geplaatst 29-11-2017

  Dunedin is een niet heel bijzondere stad op zichtelf, maar in tegenstelling tot de meeste steden in nieuw-zeeland is hier wel wat cultuur te vinden. Zo is het railway station redelijk oud en leuk om te bekijken. Ook het Museum Toitu Otago Settelers is de moeite waard, dit is een gratis museum en zie je het land/cultuur door de jaren heen. Wat ik ook erg leuk vond om te doen is om de chocolade fabriek te bekijken, hier kan je een rondleiding nemen en tijdens de rondleiding mag je wat dingen proeven en krijg je ook best wel veel chocolade mee om naar huis te nemen.

 • Heikki

  “De natuur en kustlijnen van Dunedin”

  Geplaatst 03-11-2017

  In deze omgeving kun j e lekker rondrijden met je gehuurde auto. Er zijn geen echte hoogtepunten maar er zijn leuke stranden om even te stoppen. De stad Dunedin is zoals andere steden in Nieuw-Zeeland, niet veel bijzonders. De stranden rondom Dunedin staan bekend om hun Gemstones. Je kunt je er uren vermaken met het zoeken naar deze Gemstones. Er is een mooie rijroute langs de kust waarin je ook langs Nuggetpoint komt, hier kun je de yellow eyed pinquin zien als je geluk hebt.

 • Marco Sterk

  “Niet bijzonder......”

  Geplaatst 30-10-2017

  Dunedin is de tweede stad in aantal inwoners na Christchurch dus je zou wat kunnen verwachten. wij vonden deze stad erg tegenvallen, deze zou ik niet opnemen in een eventuele reisplanning. De omgeving wel erg mooi, het Otago Schiereiland; prachtige natuur en wilde dieren zoals zeeleeuwen en pinguis!

 • Jelmer van der Sande

  “Vergeet de steden en ga voor de natuur”

  Geplaatst 28-10-2017

  De stad Dunedin vonden wij erg tegenvallen. Deze stad is bestempeld door velen als de mooiste stad van Dunedin en daarom, als je Europese steden gewend bent, wil ik je meegeven er niet te veel van te verwachten. Wat ons wél heel blij maakte was het Otago Peninsula. Door hier een dag te verblijven zie je in één dag allerlei diersoorten die je normaal gesproken niet (in het wild) ziet. Zo zagen wij albatrossen, zeeleeuwen en pinguïns en werden we achterna gezeten door een (iets te langzame) zeehond. Geniet hiervan, er zijn weinig plekken waar de beesten zo makkelijk te vinden zijn als hier.


Deel jouw Dunedin & het Otago Schiereiland reiservaring en tips!

Ben jij in Dunedin & het Otago Schiereiland geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Nieuw-Zeeland specialisten

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Reizen door Nieuw-Zeeland per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Bezoek Nieuw-Zeeland met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Australië!
Bezoek website


Riksja Nieuw-Zeeland

Riksja Nieuw-Zeeland

Stel zelf de Nieuw-Zeeland reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Meer Nieuw-Zeeland reisorganisaties

SNP Natuurreizen
SNP

Wandel- en individuele reizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Uitgebreid aanbod.
Bezoek website

Travelworld
Travelworld

Auto- en camperreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Complete rondreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Complete rondreizen.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Cultuurvakanties.
Bezoek website

Travelhome
Travelhome

Camperreizen.
Bezoek website

Vliegtickets.nl
Vliegtickets.nl

Goedkope vliegtickets.
Bezoek website

Reisaanbiedingen Nieuw-Zeeland


Bekijk en vergelijk alle Nieuw-Zeeland rondreizen

Bezienswaardigheden Nieuw-Zeeland

Alle bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland

Vliegtickets naar Nieuw-Zeeland


Hotels in Nieuw-Zeeland zoeken

Hotels in Nieuw-Zeeland zoeken

Boek je rondreis naar Nieuw-Zeeland

Tenzing Travel
1. Tenzing Travel

Maatwerk reizen.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Riksja Nieuw-Zeeland
3. Riksja Nieuw-Zeeland

Zelf samenstellen.
Bezoek websiteBekijk 73 Nieuw-Zeeland rondreizen
Vanaf €2555 incl. vliegticket

Vliegtickets Nieuw-Zeeland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nieuw-Zeeland
V.a. 888

Volg ons op Facebook