27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 23 april, 2024

Nergens ter wereld zijn gletsjers zo toegankelijk als bij deze twee ijskoude attracties op het Zuidereiland. Maak een vlucht boven de gletsjers en maak een landing om de grote puzzel van valleien van ijs te ervaren.

Fox Glacier & Franz Josef Glacier

Terwijl andere gletsjers over de hele wereld aan het terug trekken zijn, stromen de Fox en Franz Josef gletsjers nog tot bijna de zeespiegel. Het gematigde klimaat maakt deze gletsjers de meest toegankelijke gletsjers ter wereld om te bezoeken. Eenvoudige wandelingen brengen je naar de voet van de gletsjers, waar je hun pure enormiteit zult ervaren. Wat deze gletsjers ook uniek maakt, is dat ze pas in de begroeiing van het regenwoud smelten.

De twee gletsjers zijn onderdeel van het Westland National Park aan de westkust van het Zuidereiland, en slechts 25 km over de bochtige SH 6 scheiden de twee. Het gebied rond de twee gletsjers is een onderdeel van het Te Wahipounamu, een park dat een natuurerfgoed is van UNESCO.

Vliegtickets Nieuw-Zeeland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nieuw-Zeeland
V.a. 888 Cheaptickets.nl

Overnachten in Nieuw-Zeeland

Vergelijk alle hotels in Nieuw-Zeeland
Bekijk hotels Booking.com

Fox Glacier

Fox Glacier

De Fox Glacier (‘Te Moeka o Tuawe’ in het Maori), gevoed door vier alpine gletsjers, is 13 km lang en valt in totaal 2600 meter naar beneden. Het eindigt in een gematigd regenwoudop 250 meter boven de zeespiegel en op slechts 12 km van de Tasman Zee. Het is de langere en sneller bewegende gletsjer van de twee. Beneden in het rivierdal is het ijs nog steeds 300 meter dik, waar het een bizar kleurenspel oplevert van melkachtig ijs en verzadigd groen. Helemaal betoverend bij een stralende zon onder een helderblauwe lucht, iets wat helaas niet vaak meer voorkomt.

Fox Glacier

Tip: op zo’n 7 ten westen van Fox ligt Lake Matheson. Hier spiegelen op een heldere, vroege morgen de met sneeuw bedekte bergtoppen van Mt. Cook en Mount Tasman in het vlakke meer als een schilderij. Naar de ‘View of views’ is het zo’n 45 minuten lopen.

Franz Josef Glacier

De Franz Josef Glacier (‘Kā Roimata o Hine Hukatere’ in het Maori) is met 11km net iets korter en heeft een 20m2 groot sneeuwveld. Het is dankzij grote sneeuwval één van de weinige gletsjers in Nieuw-Zeeland die nog steeds groeit, maar wetenschappers verwachten dat de gletsjer zich in de toekomst 5 km zal terugtrekken op basis van het verleden.

Franz Josef Glacier
Franz Josef Glacier
Franz Josef Glacier

Vluchten boven de gletsjers

Een geweldige manier om de gletsjers te bewonderen is vanuit de lucht. Er zijn diverse ondernemingen waar je een tour kunt boeken en de routes zijn ongeveer gelijk. Alleen de duur van je vlucht hangt af van de prijs, en die liggen zo tussen de NZ$ 90 en NZ$ 250. Soms zijn er overigens gunstige last-minute tarieven vlak voor de start.

Dan is er nog de keuze tussen het nemen van een vliegtuig of helicopter. Met het vliegtuig beleef je na landing een absolute stilte op ijzige hoogte wat een onvergetelijke ervaring is. De helikopter laat de motor echter draaien, maar heeft een weer een spectaculaire, bijna loodrechte stijging. Vanaf zowel Franz Josef als Fox gaan er helikopters, die er zo’n half uur over doen in totaal.

Helikopter vlucht boven de Franz Josef Glacier

Helikopter vlucht boven de Franz Josef Glacier.

Gletsjerswandelingen

Wandelen op een gletsjer is een bijzondere ervaring. Je kunt dit zowel met als zonder vlucht boven de gletsjers doen. Met een vlucht wordt je bovenaan bij het meest avontuurlijke gedeelte afgezet, waar je loopt tussen scheuren, spleten en gaten in het ijsdek. Je kunt ook te voet naar de gletsjers gaan, maar doe dit wel altijd onder begeleiding. Wil je helemaal naar boven wandelen, trek dan een hele dag uit voor de tocht.

Wandeling de Franz Josef Glacier

Wandeling de Franz Josef Glacier.

Reizen naar de Fox Glacier & Franz Josef Glacier – hoe kom je er?

Zowel de Fox Glacier als de Franz Josef Glacier liggen aan de State Highway 6, en met de auto is het een kleine 4 uur rijden vanaf Greymouth, of zo’n 6 uur rijden vanaf Wanaka. Bij beide gletsjers heb je kleine dorpjes met een aantal hotels en campings, en de twee liggen zo’n 25 minuten uit elkaar. Kijk hier voor accommodaties in Fox en hier voor accommodaties in Franz Josef.

Georganiseerde reizen naar Nieuw-Zeeland die de Fox Glacier & Franz Josef Glacier aan doen zijn o.a. deze van SNP Natuurreizen, deze van Riksja Nieuw-Zeeland en deze van Tenzing Travel. 333travel biedt ook rondreizen aan met Fox Glacier & Franz Josef in het programma.

Top 3 Nieuw-Zeeland specialisten

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Reizen door Nieuw-Zeeland per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Bezoek Nieuw-Zeeland met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Australië!
Bezoek website

Riksja Nieuw-Zeeland
Riksja Nieuw-Zeeland

Zelf je Nieuw-Zeeland reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Beste reistijd Fox Glacier & Franz Josef Glacier

Je kunt vrijwel het hele jaar door de gletsjers bezoeken, maar de beste tijd om dit te doen is tussen oktober en april, tijdens de winter, wanneer er het niet zo regenachtig is (de gletsjers worden namelijk omgeven door regenwouden).

18 Fox Glacier & Franz Josef Glacier reiservaringen en tips

 • Laura Visser

  “Skydiven boven fox glacier”

  Geplaatst 12-05-2019

  Nieuw Zeeland is een land met vele tegenstrijdigheden qua natuur. Ook staat Nieuw Zeeland bekend om de vele activiteiten die je er kan doen. Staat skydiven op je bucketlist? Doe het dan hier! De kosten zijn hoog, maar dat is het ook als je het in Nederland zou doen.
  Je kunt kiezen tussen 3 verschillende hoogtes en je kan het zelfs op filmpje nemen! De zenuwen gieren door je lijf, maar de kick die het geeft zal je nog lang bij blijven.
  Een aanrader om het juist hier te doen, omdat je de gletsjers, de oceaan en de wijde omgeving kan zien. In Nederland heb je deze uitzichten niet als je gaat skydiven...

 • Roxanne Vroegindeweij

  “IJsklimmend de gletsjer op”

  Geplaatst 04-05-2019

  De Franz Josef Glacier is één van de hoogtepunten van mijn trip door Nieuw-Zeeland. We gingen eerst met een helikopter naar boven wat al een ontzettend gave ervaring was en daarna gingen we ijsklemmen. Heel tof om te doen en een goeie workout. Je wordt voorzien van de juiste kleding, schoenen en gear en krijgt een instructie waarna je mag beginnen met klimmen. Daarna krijg je nog een wandeling op de gletsjer wat ook heel tof is. Een dure ervaring, maar zeker de moeite waard en heel indrukwekkend.

 • marjolein

  “glacier walk”

  Geplaatst 12-04-2019

  Je komt vanaf prachtige stranden en rijdt zo door naar de glaciers. De eerste glacier kun je met een wandeling op redelijke afstand komen. De ander is helaas niet te bezoeken door kapotte weg. De gecombineerde helicoptervlucht en wandeling over de gletsjer waren fantastisch! Wat een uitzicht, al dat wit om je heen! Doordat de bewolking wat laag hing hadden we het geluk dat we wel naar boven konden om te gaan wandelen, maar de rust dat er geen andere helicopters waren.

 • Daphne

  “wandelend naar de glacier”

  Geplaatst 28-11-2017

  Beide glaciers gezien, ik zelf vond franz josef glacier mooier dan fox glacier. Beide glacier op één dag gezien, dit hebben we gedaan door de glacier valley walk te doen van beide glaciers. Eerst de valley walk van franz josef glacier gedaan, dit is een er mooie wandeling tot aan het einde. Het is een niet hele moeilijke wandeling, de glacier was erg helder. Hierna zijn we doorgereden en hebben we de fox glacier valley walk gedaan, het is een niet een hele lange wandeling, maar je moet wel een heel stuk omhoog. Deze glacier vond ik minder mooi omdat hij kleiner was en troebeler.

 • Eelco

  “Ga er heen nu het nog kan!”

  Geplaatst 24-11-2017

  Het is erg tof om beide gletsjers te zien! Met een helikoptervlucht heb je heel mooi zicht op de gletsjers en de omgeving. De locals zeggen dat door de klimaatverandering de gletsjer al verandert, dus ga er heen nu het nog kan!

 • Iris

  “Helikoptervlucht”

  Geplaatst 21-11-2017

  Glaciers zijn altijd mooi. Maar om ze van bovenaf te zien, vanuit een helikopter is helemaal geweldig. We hebben beide gletsjers te voet bekenen en over Fox hebben we gevlogen. Zonder landing. Zonder lading kostte het maar US$ 100 per persoon voor ongeveer 10 minuten. Niet bepaald goedkoop. Wel heel mooi. Een landing was vast nog mooier geweest, maar voor ons te duur.

 • Annet Derks

  “Ga naar de Rob Roy's glacier”

  Geplaatst 20-11-2017

  Wij zijn zowel naar de Fox Glacier als naar de Franz Josef Glacier geweest.
  Bij ons regende het een aantal dagen. Wij hebben wel besloten om deze twee gletsjers te bekijken. Je kon bij beide gletsjers niet dichtbij komen. De wandeling naar de josef glacier is wel een aanrader.
  Later zijn wij naar de Rob Roy's glacier geweest. Hiervoor met je wel eerst twee uur wandelen voordat je er bent. De wandeling is leuk en niet al te zwaar. Enige vorm van fit zijn is wel benodigd. Bij deze glacier hadden wij stralend blauwe lucht. Er komen overal watervallen van de gletsjer af. Je kan er relatief vlak bij komen en de wandeling er na toe is prachtig.

  Wanneer je slecht weer hebt bij de Fox en Franz Josef glacier, rijdt dan door naar de Rob roy's glacier. Deze is meer de moeite waard!


 • “Helihike Fox Glacier”

  Geplaatst 18-11-2017

  Tijdens mijn mini roadtrip over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland hebben mijn vriendin en ik een helikoptervlucht en hike over de gletsjer gedaan in Fox Glacier. We hadden bij het informatie centrum in Franz Josef de tour geboekt bij Fox & Franz Josef Heli-Services. Het is een duur tripje (zo'n 200-300 euro), maar zeker de moeite waard. Voordat de tocht gemaakt wordt moest iedereen zich omkleden in warmere 'gletsjerproof' kleding wat allemaal aanwezig is bij de Fox & Franz Josef Heli-Services. Er wordt een praatje gegeven en vervolgens werden we met een busje naar de helikopter gebracht. Je vliegt binnen enkele minuten met de helikopter naar de gletsjer. Vervolgens op de gletsjer krijg je de rest van je gear (spikeschoenen en evt. loopstokken). In een groep van ongeveer 12 mensen ga je enkele uren met een gids hiken over de gletsjer. Wij hadden onwijs veel geluk met het weer aangezien het dagen ervoor constant aan het regenen was. Tijdens de helikoptervlucht en de hike was er een strak blauwe lucht met een heerlijk zonnetje. Het lopen over het ijs is een onwijs gave ervaring. Zeker de moeite waard!

 • Annabel

  “Indrukwekkende ervaring”

  Geplaatst 08-11-2017

  Franz Josef Glacier is schitterend om te zien. Wij hebben een hike gedaan over de gletsjers. Met een gids wandel je dan enkele uren over het ijs. Dit is een erg indrukwekkende hike en een ervaring om nooit te vergeten!

 • Naomi Den Ouden

  “Franz Josef Glacier walk ”

  Geplaatst 03-11-2017

  Helaas was het bij ons te slecht weer en is daarom de heli hike gecanceld. Gelukkig kan je de Glacier ook door middel van de Frans Josef Glacier walk prima bezichtigen en heb je nog steeds naast een mooie wandeling ook een spectaculair uitzicht op de Glacier. Ik had zelf nog nooit eerder een glacier gezien en om te bedenken dat deze er over een aantal jaar niet meer zijn maakte het nog eens extra bijzonder.


Deel jouw Fox Glacier & Franz Josef Glacier reiservaring en tips!

Ben jij in Fox Glacier & Franz Josef Glacier geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Nieuw-Zeeland specialisten

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Reizen door Nieuw-Zeeland per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Bezoek Nieuw-Zeeland met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Australië!
Bezoek website


Riksja Nieuw-Zeeland

Riksja Nieuw-Zeeland

Stel zelf de Nieuw-Zeeland reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Meer Nieuw-Zeeland reisorganisaties

SNP Natuurreizen
SNP

Wandel- en individuele reizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Uitgebreid aanbod.
Bezoek website

Travelworld
Travelworld

Auto- en camperreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Complete rondreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Complete rondreizen.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Cultuurvakanties.
Bezoek website

Travelhome
Travelhome

Camperreizen.
Bezoek website

Vliegtickets.nl
Vliegtickets.nl

Goedkope vliegtickets.
Bezoek website

Reisaanbiedingen Nieuw-Zeeland


Bekijk en vergelijk alle Nieuw-Zeeland rondreizen

Bezienswaardigheden Nieuw-Zeeland

Alle bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland

Vliegtickets naar Nieuw-Zeeland


Hotels in Nieuw-Zeeland zoeken

Hotels in Nieuw-Zeeland zoeken

Boek je rondreis naar Nieuw-Zeeland

Tenzing Travel
1. Tenzing Travel

Maatwerk reizen.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Riksja Nieuw-Zeeland
3. Riksja Nieuw-Zeeland

Zelf samenstellen.
Bezoek websiteBekijk 73 Nieuw-Zeeland rondreizen
Vanaf €2555 incl. vliegticket

Vliegtickets Nieuw-Zeeland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nieuw-Zeeland
V.a. 888

Volg ons op Facebook