27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 23 april, 2024

Rotorua is de stad van warmwaterbronnen, spuitende geisers, kokende modderpoelen en maoricultuur. Het is één van de meest thermische gebieden in Nieuw-Zeeland.

Rotorua

De stad ligt op het Noordereiland, ten zuiden van Tauranga en ten zuidoosten van Hamilton. Rotorua heeft slechts 55.000 inwoners en is daarmee amper een stad te noemen. Het gebied rondom Rotorua is van vulkanische oorsprong met veel geothermische activiteit. De helende warmwaterbronnen zorgen voor een zwavelgeur die naar rotte eieren ruikt. De bevolking van Rotorua bestaat nog voor 35% uit Maori’s. De stad is omgeven met prachtige bossen, diepblauwe meren en heldere rivieren. Met bijna drie miljoen bezoekers per jaar is het één van de bekendste steden op het Noordereiland. Rotorua is vooral geschikt voor natuur- en cultuurliefhebbers.

Vliegtickets Nieuw-Zeeland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nieuw-Zeeland
V.a. 888 Cheaptickets.nl

Overnachten in Rotorua

Vergelijk alle hotels in Rotorua
Bekijk hotels Booking.com

Geisers en warmwaterbronnen

Rotorua

De Champagne Pool in Waiotapu Thermal Wonderland.

Rotorua is door de jaren heen een soort kuuroord geworden. Het landschap heeft iets mysterieus met de stoom die uit de aarde opstijgt door de geothermische activiteit. De bronnen hebben een geneeskrachtige werking waar veel bezoekers op af komen. In en rondom Rotorua heb je enkele spa’s die zijn opgezet bij thermische en mineraalbronnen. De Polynesische Spa is de bekendste met 26 warmwaterbaden en heerlijke behandelingen.

Waimangu Volcanic Valley

Deze vallei is ontstaan na de uitbarsting van de Tarawera vulkaan in 1886. Via een mooie wandeling van ongeveer 1,5 uur kom je langs alle hoogtepunten. Aan het begin van de wandelroute ligt het grootste kokende meer ter wereld, Waimangu Cauldron. Verder langs de wandelroute zie je terassen met microalgen en het groene Lake Rotomahana. Het park ligt op 26 kilometer ten zuidoosten van Rotorua aan de Highway 5. Om het park in te mogen betaal je NZ$ 37 per persoon (€22).

Waiotapu Thermal Wonderland

Dit park bestaat uit geisers, meren en kleurrijke kraters. Het is bijna onnatuurlijk hoe de meren gekleurd zijn. In het enorme Champagne Pool borrelt het water als een glas champagne. Een hoogtepunt van het park is de Lady Knox Geyser die elke ochtend rond 10.00 uur water de hoogte in spuit tot wel 21 meter hoog. Het Waiotapu Thermal Wonderland ligt 30 kilometer ten zuiden van Rotorua. De entree bedraagt NZ$ 32,50 per persoon (€20).

Lady Knox Geyser

De Lady Knox Geyser. Foto door Alfons Taekema.

Champagne Pool in Waiotapu Thermal Wonderland

Detail van de Champagne Pool. Foto door Alfons Taekema.

Devil's Pool

De Devil’s Pool. Foto door Alfons Taekema.

Maoricultuur

De Maoricultuur is in Rotorua nog nadrukkelijk aanwezig, ze wonen er al vanaf de 14e eeuw. De naam Rotorua (tweede meer) is ook door de Maori gegeven, “roto” betekent meer en “rua” betekend twee. Een bezoek aan de Maori’s is door de vele bezoekers aardig commercieel geworden maar een goede manier om de cultuur beter te leren kennen. Er zijn verschillende dorpen die je kunt bezoeken, zoals het Mitai Maori Village. Je leert o.a. over mythologie, gebruiken en ceremonies en het tradtionele Maori leven. Proef eten dat gekookt wordt in de grond (hangi) of maak onder begeleiding van een Maori gids een wandeling door het bos. Ook het Tamaki Maori Village is een dorp zoals het eruit zag voordat de Europeanen in Nieuw-Zeeland waren. Zang, dans en kleding zijn een onderdeel van de shows.

Een andere bezienswaardigheid is het natuurgebied Te Whakarewrewa, ingericht als een traditioneel Maori dorp. Er worden culturele voorstellingen gegeven en je kunt er kunstvomen van de Maori bezichtigen. Behalve Maoricultuur, vind je ook veel bronnen, modderpoelen en één van de meest indrukwekkende geisers van Nieuw-Zeeland (Pohutu). Het Whakarewrewa park ligt 3 kilometer ten zuidoosten van Rotorua, eventueel ook te bereiken via shuttle busjes die de hele dag rijden.

Redwoods in Rotorua

De Redwoods in Rotorua. Foto door Alfons Taekema.

Reizen naar Rotorua – hoe kom je er?

Rotorua ligt op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, ten zuiden van Auckland en Hamilton. De makkelijkste manier om door Nieuw-Zeeland te reizen is per huurauto. Vanaf Auckland is het ongeveer 2,5 uur rijden, vanaf Hamilton zo’n 1,5 uur. Vanaf Taupo is het maar een uurtje rijden. Rotorua heeft een internationaal vliegveld, te bereiken vanuit veel andere plaatsen in Nieuw-Zeeland.

Georganiseerde rondreizen naar Nieuw-Zeeland die Rotorua aan doen zijn o.a. die van 333travel, Riksja Nieuw-Zeeland, Tenzing Travel of Djoser voor groepsrondreizen en individuele rondreizen naar Nieuw-Zeeland.

Top 3 Nieuw-Zeeland specialisten

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Reizen door Nieuw-Zeeland per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Bezoek Nieuw-Zeeland met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Australië!
Bezoek website

Riksja Nieuw-Zeeland
Riksja Nieuw-Zeeland

Zelf je Nieuw-Zeeland reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Beste reistijd Rotorua

Rotorua heeft het hele jaar door een subtropisch klimaat waarbij het vaak niet kouder wordt dan 20 graden en niet warmer dan 30 graden. De beste reistijd is van december tot maart. Probeer hierbij het hoogseizoen te vermijden, van half december tot half januari. In elke maand heb je kans op een bui.

19 Rotorua reiservaringen en tips

 • Lianne

  “Rotorua”

  Geplaatst 29-10-2017

  Rotorua is een enorm stinkende stad door de vulkanische activiteit, maar als je daar eenmaal aan gewend bent is er veel leuks te beleven! Raften is ook zeker een aanrader hier, net als het Wai-o-Tapu park.

 • Lydia Huidekoper

  “Rotorua”

  Geplaatst 28-10-2017

  Rotorua is een stad gebouwd op de rand van een krater. Daardoor is er veel vulkanische activiteit. Bij de Touristinfo hebben we geïnformeerd wat we konden doen. Er is een park om de prachtige geothermische bronnen te zien. Maar ook in de stad zelf is veel activiteit te zien. De medewerker van de Touristinfo heeft een route op de kaart getekend. Het was geweldig om zelfstandig die route te lopen en zo in de stad mudpools te zien, gijzers of rook uit de grond. Ook is er iets buiten de stad een hot-spring. Heerlijk warm water!

 • Lotte Neijman

  “Wai-o-Tapu”

  Geplaatst 27-10-2017

  Wai-o-Tapu is een super mooi natuurpark. The Champagne Poule vond ik het mooiste gedeelte. Alle mooie kleuren die daar te zien zijn. Bijzonder om de modder te zien borrelen en je kunt ook bij een geiser gaan kijken. Zeker de moeite waard om aan dit park een bezoek te brengen.

 • Myrthe Schudy

  “Leuk cultuurtripje”

  Geplaatst 27-10-2017

  Ze hebben wat van de cultuur van Nieuw Zeeland weten te maken. Met de nodige musea en wandelroutes langs de geizers. Het stinkt wel behoorlijk. Maar daar raak je aan gewend. Niet helemaal, maar zo goed als. En zo niet, zet je er toch maar overheen want Rotorua is wel een bezoekje waard!

 • Anne Van Zoest - Besuijen

  “Wai-o-Tapu”

  Geplaatst 26-10-2017

  Bij Rotorua hebben wij het park Wai-o-tapu bezocht. Dit hadden wij als tip gekregen van Nederlanders in Nieuw Zeeland omdat je in dit park best veel geothermische bronnen hebt en maar 1x entree hoeft te betalen tov andere parken. Het park is erg mooi, maar het stinkt wel erg! Hoogtepunt in The Champagn Poule, maar de rest is ook gaaf om te zien! In het park kan je kiezen voor 3 routes waarbij de langste volgens mij 4 km was. Het is zonde om deze niet te lopen, want dan mis je een groot deel van het park.

 • Katinka

  “Smellycity”

  Geplaatst 19-10-2017

  Rotorua de smellycity, wat erg leuk is is een maori avond op een leuke inter active manier leer je hun traditionele wijze van leven en gewoontes . wij hadden dit gebookt bij https://www.tamakimaorivillage.co.nz/evening-experience hun deden het heel leuk en je bent niet gelijk een kapitaal kwijt !

  We gaan ook kijken bij Paradise Park want daar hebben we de gekleurde meren door het vulkaan gebied is erg mooi maar wel heel toeristisch ook is de geiser niet echt want die vullen ze met water 1x per dag helaas .......
  wat ook erg leuk is zijn de craters of the moon is klein maar je hebt wel gelijk de dichtbij ervaring zonder mega veel touristen


 • Minke Smits

  “Apart en hoofdpijn”

  Geplaatst 28-04-2017

  Het bezoeken van Rotorua is een hele bijzondere ervaring. Het is erg gek om op veel plaatsen het zwavel te zien borrelen en door een klein park middenin het plaatsje te lopen waar een rotte eieren lucht hangt. Apart om te zien en zeker niet willen missen, maar we gingen wel met een erge hoofdpijn er weer weg. Door de hoge entreeprijs hebben we ervoor gekozen niet het grote park te bezoeken met veel vulkanische activiteit en geisers.
  Het pleintje met Maori gebouwen was erg leuk om eens van dichtbij te zien. Hele bijzondere houtsnijdkunsten en mooie kleuren.

 • Maaike Lammers

  “Raften”

  Geplaatst 17-12-2016

  Raften in Rotorua, de hoogste commerciële waterval ter wereld! En daar ben ik af geweest... Wat een kick was dat! We maakten een rondje door Nieuw Zeeland en op de heenweg was het water niet hoog genoeg, dus gingen we door met onze reis. Op de terugweg zijn we 2 dagen langer in dit plaatsje gebleven, wachtend op de juiste waterstand. En toen gingen we! Een topervaring die het wachten zeker waard was!
  Met mooie foto's na afloop...

 • Jette

  “Bijzonder en erg verrassend!”

  Geplaatst 30-03-2016

  Toen ik voor het eerst richting deze plaats reed dacht ik even dat er brand was. Zo gek, al dat stoom dat uit de grond komt. Maar omdat er vulkanische activiteit is onder de grond maakt dat er stoom uit de grond komt. tevens zijn er daardoor veel hotpools waar je (ook vaak gratis) in kan zitten. zo bijzonder en het is gewoon puur natuur. We zijn ook nog naar een park geweest waar een geiser te zien was en veel ' meren' met aparte kleuren als groen en geel. Heel veel bijzondere dingen zijn er dus te zien en zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen.


Deel jouw Rotorua reiservaring en tips!

Ben jij in Rotorua geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Nieuw-Zeeland specialisten

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Reizen door Nieuw-Zeeland per auto of camper? Tenzing helpt je met het realiseren van een onvergetelijke rondreis. Ze bieden tientallen individuele autoreizen, maar maken ook offertes en reisplannen op maat.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Bezoek Nieuw-Zeeland met de geliefde groepsrondreizen van Djoser. Ook mogelijk in combinatie met Australië!
Bezoek website


Riksja Nieuw-Zeeland

Riksja Nieuw-Zeeland

Stel zelf de Nieuw-Zeeland reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Meer Nieuw-Zeeland reisorganisaties

SNP Natuurreizen
SNP

Wandel- en individuele reizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Uitgebreid aanbod.
Bezoek website

Travelworld
Travelworld

Auto- en camperreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Complete rondreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Complete rondreizen.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Cultuurvakanties.
Bezoek website

Travelhome
Travelhome

Camperreizen.
Bezoek website

Vliegtickets.nl
Vliegtickets.nl

Goedkope vliegtickets.
Bezoek website

Reisaanbiedingen Nieuw-Zeeland


Bekijk en vergelijk alle Nieuw-Zeeland rondreizen

Bezienswaardigheden Nieuw-Zeeland

Alle bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland

Vliegtickets naar Nieuw-Zeeland


Hotels in Nieuw-Zeeland zoeken

Hotels in Nieuw-Zeeland zoeken

Boek je rondreis naar Nieuw-Zeeland

Tenzing Travel
1. Tenzing Travel

Maatwerk reizen.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Riksja Nieuw-Zeeland
3. Riksja Nieuw-Zeeland

Zelf samenstellen.
Bezoek websiteBekijk 73 Nieuw-Zeeland rondreizen
Vanaf €2555 incl. vliegticket

Vliegtickets Nieuw-Zeeland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Nieuw-Zeeland
V.a. 888

Volg ons op Facebook