27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 2 januari, 2020

Salar de Uyuni is de grootste toeristische trekpleister van Bolivia: een uitgestrekte zoutvlakte in het zuidwesten van het land die aandoet als een buitenaardse droomwereld.

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni is één van de meest bekende en bijzondere natuurverschijnselen in Zuid-Amerika. Een reis naar Bolivia is niet compleet zonder een bezoek aan deze bijzondere ‘witte woestijn van zout’, al is het maar een dag. De unieke Salar de Uyuni heeft een oppervlakte van ruim 10.500 km² en is de tweede grootste zoutvlakte ter wereld (na de Makgadikgadi Pans in Botswana). De vlakte in Bolivia ligt op 3650 meter hoogte, vlakbij het stadje Uyuni. Vroeger (in de pre-historie) was de vlakte onderdeel van een reusachtig meer, maar toen dit opdroogde bleef deze enorme zoutvlakte achter. Er ligt ongeveer 10 miljard ton en elk jaar wordt er zo’n 25.000 ton zout gewonnen – dat dan in kleine hoopjes op de vlaktes te zien is – voor consumptie.

Vliegtickets Bolivia

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Bolivia
V.a. 795 Cheaptickets.nl

Overnachten in Uyuni

Vergelijk alle hotels in Uyuni
Bekijk hotels

Tours door Salar de Uyuni

Salar de Uyuni tours

Vanuit het stadje Uyuni zijn met fourwheeldrives prachtige tours te maken door de Salar de Uyuni, variërend van een halve dag tot vier dagen. Hoe langer de tour, des te dieper je de Salar ingaat. Naast de oneindig witte zoutvlaktes kom je langs manshoge cactussen, vulkanische geisers en gekleurde lagunes vol flamingo’s. Een unieke belevenis en allesbehalve duur: zo’n € 50 à € 100 p.p. voor een driedaagse tour (afhankelijk van de kwaliteit/luxe). In Uyuni zijn genoeg mogelijkheden om een excursie te boeken, dit kan een privétour zijn of een tour samen met andere toeristen. Je vertrekt meestal ’s ochtends vroeg met een jeep en er wordt voor lunch gezorgd. De gidsen zijn locals die uit het gebied komen en veel over het gebied kunnen vertellen. Het kan zijn dat de vrouw van de gids een lekkere, typische Boliviaanse lunch klaarmaakt voor onderweg. Je kan ook vanaf San Pedro de Atacama, een kleine dorpje in Chili, een (meerdaagse) tour boeken en dan in Uyuni eindigen. In San Pedro is het vol met kleine toeristenbureaus die tours aanbieden. Het loont de moeite om wat te vergelijken (qua prijs en kwaliteit).

Bezienswaardigheden dagexcursie

De meeste tours beginnen bij het stoomtreinkerkhof net buiten Uyuni, het begin van de zoutvlaktes. Hier liggen de restanten van hele oude stoomtreinen die vroeger gebruikt werden. De jeep rijdt vervolgens verder de zoutvlaktes op. Al snel zie je niets anders dan wit om je heen. De tweede stop is even later bij een hotel dat van zout is gemaakt, het oude Palacio de Sal. Het wordt niet meer gebruikt, maar je kan wel een kijkje nemen in het hotel. Bij een dagexcursie is het eiland Incahuasi de laatste stop. Dit eiland is gevormd door een enorme rotsvlakte die boven het zout uitsteekt en volstaat met reusachtige cactussen van wel 12 meter hoog. Hier wordt geluncht en kun je rondwandelen. De rit terug over het zout, met een ondergaande zon, is surrealistisch mooi.

Salar de Uyuni zouthotel

Het zouthotel.

Het eiland Incahuasi in Salar de Uyuni
Het eiland Incahuasi in Salar de Uyuni
Het eiland Incahuasi in Salar de Uyuni

Het eiland Incahuasi.

Bezienswaardigheden meerdaagse tours

Bij een meerdaagse excursie over de zoutvlaktes overnacht je vaak letterlijk óp de zoutvlaktes, in een eenvoudig (maar bijzonder!) hostel. Verdere bezienswaardigheden die aangedaan worden zijn het groene en het rode meer: Lago Verde en Laguna Colorada. De kleuren van het water zijn hier écht groen en rood; op en rond de meren vind je grote rotsen en leven flamingo’s. In november broeden er meerdere soorten flamingo’s op de zoutvlaktes, dit is prachtig om te zien. Naast de zoutwoestijn ligt ook een zandwoestijn, met vulkanen op de achtergrond, en zijn tevens warmwaterbronnen te vinden. De meeste meerdaagse excursies brengen hier ook een bezoek aan. Vanaf Lago Verde is het mogelijk om de grens met Chili over te steken.

Lago Verde
Lago Verde

Lago Verde.

Het eiland Incahuasi in Salar de Uyuni

Het stadje Uyuni

Het plaatsje Uyuni is een klein, maar gezellig plaatsje. Er zijn diverse hostels en hotels te vinden en ook veel restaurantjes, bars en tourbureaus. Er is een leuke markt, een kerk en wat winkeltjes. Toch is het vooral de uitvalsbasis voor een excursie naar de zoutvlakte Salar de Uyuni. Na een tour over de vlakte kun je alsnog in een zouthotel slapen als je dat wilt, er zijn er enkele in de buurt van Uyuni (waaronder Hotel Palacio de Sal en het Hotel de Sal Luna Salada). Een bijzondere en unieke ervaring!

Uyuni

Handel op straat in het stadje Uyuni.

4x4's in het stadje Uyuni

4×4’s in het stadje Uyuni maken zich klaar voor een toch naar de zoutvlakte.

Reizen naar Salar de Uyuni – hoe kom je er?

Uyuni is per bus en per trein bereikbaar. De trein gaat vanaf Oruro, dat ligt ongeveer 3 uur rijden ten zuiden van La Paz. De trein gaat maar een paar keer per week en doet er 7 uur over. Er is eten aan boord van de trein en het uitzicht is prachtig. Je reist door de ruige Boliviaanse natuur en af en toe passeer je een klein authentiek dorpje. De busreis vanaf La Paz duurt 10 tot 12 uur, maar is minder comfortabel dan de trein. Uyuni heeft verder goede dagelijkse busverbindingen met o.a. Sucre (3 uur) en Potosi (4 uur).

Top 3 Bolivia specialisten

Bolivia Online
Riksja Peru & Bolivia

Zelf je Bolivia reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties heeft zowel individuele rondreizen als groepsrondreizen door Bolivia, in combinatie met Peru, Argentinië, Chili en Brazilië.
Bezoek website

Djoser
Djoser

24-daagse rondreis Bolivia, Chili & Paaseiland of een 23-daagse Bolivia & Peru groepsreis.
Bezoek website

Beste reistijd Salar de Uyuni

Hoewel Salar de Uyuni het hele jaar door goed bezocht kan worden en het altijd prachtig en spectaculair is, is het beste seizoen voor een bezoek waarschijnlijk de Boliviaanse zomer (onze wintermaanden). De nachten zijn dan wat minder koud en in het regenseizoen ligt er een laagje water over het zout. Dit maakt foto’s nog mooier omdat het lijkt alsof alles zweeft en alles reflecteert.

36 Salar de Uyuni reiservaringen en tips

 • Desiree Schmitz

  “Salar de Uyuni”

  Geplaatst 26-10-2017

  Salar de Uyuni is ontzettend mooi. deze natuur had ik eerder nog nergens ter wereld gezien.
  ik ben met de nachtbus aangekomen vanaf la paz. je komt vroeg in de ochtend aan. rond een uur of 5. Je hebt dan tijd genoeg om nog een keuze te maken met welke reisorganisatie je wilt gaan gedurende de 3 dagen die komen zullen.
  Ik heb gekozen voor de organisatie Quechua. De enige organisatie waar je ook zult gaan fietsen over de salar.
  een unieke ervaring als je het mij vraagt. ik raad aan om vooral veel laagjes en thermo kleding aan te doen. de tweede nacht is het namelijk erg koud. de temperatuur kan zakken tot -20.

 • Job Kramer

  “Magisch!”

  Geplaatst 06-03-2017

  Salar de Uyuni is een plek die écht op je bucketlist moet staan! De gigantische zoutvlakte waar geen einde aan lijkt te komen, de indrukwekkende gekleurde meren en de adembenemende sterrenhemel zijn zeker de moeite waard!

 • Karen

  “Waanzinnig!”

  Geplaatst 08-01-2017

  Woorden kunnen eigenlijk Uyuni niet goed beschrijven, het is zó mooi! Een witte woestijn, overal zout, en dan je beseffen dat dit vroeger en immens meer was.
  Met een jeep mét gids cross je door de vlakte naar alle bezienswaardigheden. Er zitten echter duidelijke verschillen tussen alle operators, dus informeer jezelf goed vooraf wat je betaalt en wat je voor deze prijs krijgt ;-)

 • Loes

  “Surrealistisch!”

  Geplaatst 31-01-2016

  Je blijft staren...naar de geometrische vormen, de zoutkristallen, de horizon -waar wit overgaat in blauw- en het bizarre besef dat je op een opgedroogd meer staat! 's Nachts zie je ontzettend veel sterren, omdat je op ruim 3500m hoog bent. Tip: Informeer bij verschillende touroperators naar prijzen en groepsgrootte, vermijd een te grote groep -zo zit je nog een beetje comfortabel in de jeep-.

 • Jorien de Vries

  “Onvoorstelbaar!!”

  Geplaatst 18-01-2016

  Dit is iets wat je je niet kunt voorstellen en wat je wat mij betreft gewoon gezien moet hebben!!
  De plaatjes zijn waanzinnig, maar in het echt nog mooier! De witte wereld die heel warm aanvoelt is sowieso gek! Eigenlijk zie je niets en tuur je eindeloos in verte, maar dat maakt het zo mooi.
  De enorme cactussen op het eilandje en de wandeling die je daar kunt maken: neem je tijd en geniet! geniet vooral!!!
  Ik heb slechts een dag op de zoutvlakte mogen verblijven. Weet dat er ook meerdaagse tours te maken zijn en dat lijkt me ook waanzinnig.
  Wat er natuurlijk bij hoort is het maken van de diepte foto's. ontzettend leuk als herinnering! Denk om je kleren als je op de grond gaat liggen voor de perfecte foto: het zout vreet zo je kleding binnen! Zonnebrand zeker niet vergeten! De felle zon in combinatie met de witte vloer is verraderlijk, want soms voelt het best frisjes aan met de harde wind!

 • Hanny Durkstra

  “Wakker in een vreemde wereld”

  Geplaatst 09-01-2016

  Een trip van drie dagen waarbij je iedere dag denkt: wakker in een vreemde wereld (De Dijk). Hoewel de chauffeur 1 cd had, Modern Talking, en we dit de gehele dag hoorden, kreeg ik dit lied niet uit mijn hoofd. De variatie van deze trip is zo bijzonder, dat het bijna niet te beschrijven is. Reis gewoon af naar Uyuni, een troosteloos oord. En kijk rond om te boeken. Let op het materiaal, de groepsgrootte etc. Benzine is hier schaars, dus voor iedere trip kan dit een probleem zorgen. Verbaas je daarom niet dat je later weggaat dan gepland. Maar dan ga je wel een bijzonder avontuur beleven. De zoutvlaktes doen echt zo zeer aan je ogen, van schoonheid en door de weerkaatsing van de zon. De cactussen, de hotsprings, de mineraalmeren met flamingo's. Maar vooral de kleuren van de bergen. Het is een prikkeling voor je zintuigen.
  Onze trip was basic. Maar dat was geen probleem, alleen de kou.
  Als je aankomt in San Pedro de Atacama denk je alweer wakker in een vreemde wereld, warm en drukker dan je de afgelopen dagen hebt meegemaakt. Hier geniet je van lekker eten en kun je weer bijkletsen met andere backpacker.


Deel jouw Salar de Uyuni reiservaring en tips!

Ben jij in Salar de Uyuni geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Bolivia rondreis aanbiedingen

Top 3 Bolivia specialisten

Riksja Peru & Bolivia

Riksja Peru & Bolivia

Stel zelf je eigen Bolivia rondreis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties heeft zowel individuele rondreizen als groepsrondreizen door Bolivia, in combinatie met Peru, Argentinië, Chili en Brazilië.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Met het geliefde Djoser kun je mee op een 24-daagse rondreis Bolivia, Chili & Paaseiland of een 23-daagse Bolivia & Peru groepsreis.
Bezoek website

Meer Bolivia reisorganisaties

Shoestring
Shoestring

Groepsreizen on a budget.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Unieke combireis Argentinië, Bolivia & Peru.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Wandelreizen door Bolivia.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Individueel en op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Met lokale reisspecialst.
Bezoek website

Baobab
Baobab

O.a. overland-avontuur in een internationale groep!
Bezoek website

Bezienswaardigheden Bolivia

Alle bezienswaardigheden in Bolivia

Vliegtickets naar Bolivia


Hotels in Bolivia zoeken

Hotels in Bolivia zoeken

Boek je rondreis naar Bolivia

Riksja Peru & Bolivia
1. Riksja Peru & Bolivia

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Individuele en groepsrondreizen.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Veel individuele vrijheid.
Bezoek websiteBekijk 18 Bolivia rondreizen
Vanaf €3131 incl. vliegticket

Vliegtickets Bolivia

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Bolivia
V.a. 795

Volg ons op Facebook