27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

Het Central Kalahari Game Reserve is het grootste en meest uitgestrekte wildpark van zuidelijk Afrika. Lange tijd was het afgelegen park zelfs gesloten voor toerisme, maar sinds de jaren ’90 is het door reizigers te bezoeken.

Central Kalahari Game Reserve

Het Central Kalahari Game Reserve beslaat een deel van de Kalahari Woestijn en ligt in Botswana. Central Kalahari Game Reserve heeft een oppervlakte van 52.800 km2 en is daarmee het op één na grootste wildreservaat van de wereld. Het reservaat is in 1961 opgericht ter bescherming van de San bevolking.

Vliegtickets Botswana

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Botswana
V.a. 830 Cheaptickets.nl

Overnachten in Botswana

Vergelijk alle hotels in Botswana
Bekijk hotels Booking.com

Natuur en cultuur van het Central Kalahari Game Reserve

Central Kalahari Game Reserve

Het typische landschap van Central Kalahari Game Reserve: uitgestrekt en droog.

De natuur van het Central Kalahari Game Reserve is erg divers. Het gebied wordt gekenmerkt door dichtbegroeide bossen van Kalahari apple-leaf bomen en acaciabomen afgewisseld door grasland, zoutpannen en zandduinen. Het reservaat staat bekend om zijn oude rivierbeddingen die fossielen bevatten. Door de bossen heen vormen de rivierbeddingen valleien. De bekendste vallei is de ‘Deception Valley’. Deze brede rivierbedding is begroeid met gras en bomen die eilanden vormen aan de rand of in het midden van de bedding. Andere hoogtepunten zijn de Sunday Pan, de Passarge Valley en de Pipers Pan.

De Bosjesmannen

In het Central Kalahari Game Reserve leven nog steeds de ‘San’, beter bekend als de Bosjesmannen. Volgens DNA-onderzoek behoren deze Bosjesmannen van Botswana tot de oudste volkeren ter wereld. Ze leven al meer dan zeventigduizend jaar in de Kalahari woestijn. Ze wonen in traditionele dorpjes waar zij hun traditionele jager-verzamelaar bestaan leiden. Deze dorpjes zijn niet toegankelijk voor toeristen. De Botswaanse overheid en de Bosjesmannen liggen momenteel in conflict, omdat de overheid wil dat de San bevolking buiten het reservaat gaat wonen en moderniseert.

Soorten wild in Kalahari

Springbokken in het Central Kalahari Game Reserve

Springbokken in het Central Kalahari Game Reserve.

Het Central Kalahari Game Reserve heeft ondanks de droogte een grote diversiteit aan wild. Vooral speciale woestijnsoorten huizen in het reservaat, zoals de Kalahari leeuw met zijn zwarte manen. Gemsbokken en springbokken leven hier in grote kuddes. De kleinere kuddes bestaan uit elanden, hartebeesten, gnoes, struisvogels, koedoes en giraffen. Het reservaat kent ook de jaarlijkse migratie. Springbokken, gnoes en zebra’s trekken in grote kuddes naar het gebied toe. Niet alleen herbivoren, maar ook carnivoren komen in het reservaat voor zoals luipaarden, wilde honden, bruine hyena’s, woestijnlynxen, kaapvossen, bat-eared vossen en wilde katten. Sommige diersoorten kunnen lang zonder water door fysieke aanpassingen, waardoor zij kunnen overleven tijdens de extreem droge winters.

Stokstaartjes

Stokstaartjes.

Op safari in het Central Kalahari Game Reserve

Vanuit de lodges in en om het reservaat worden jeepsafari’s georganiseerd. Hierbij ga je met een open 4WD en een ranger op zoek naar het wild. De ranger is bekend met het gebied en verstrekt informatie over de natuur en de dieren.

Voor mensen die graag zelfstandig reizen, is het mogelijk om een self drive safari in het park te doen. Het is verplicht om in een 4WD en met GPS en de softwareapplicatie ‘Tracks4Africa’ te rijden. Ook wordt aangeraden om met twee of meerdere voertuigen op pad te gaan, omdat vastzitten in het zand of de modder reëel is. Het is noodzakelijk om genoeg brandstof mee te nemen, want in de wijde omtrek is geen benzinestation te bekennen. In het donker en off-road rijden, is niet toegestaan. De meeste reizigers bezoeken alleen het noordelijke deel van het Central Kalahari Game Reserve, maar voor avonturiers is het ook mogelijk het gehele wildreservaat te doorkruisen.

Central Kalahari Game Reserve

Roestige, verlaten oude auto in het Central Kalahari Game Reserve.

Accommodaties en faciliteiten

Binnen het Central Kalahari Game Reserve zijn 14 campsites en drie privé lodges. De campsites beschikken over geen enkele faciliteit, dus ook geen toiletten of douches. Het is daarom aan te raden om zelf voldoende drinkwater, voedsel en overige levensmiddelen mee te nemen bij een verblijf op de campsites. De drie privé lodges zijn all inclusive verzorgd en inclusief een jeepsafari. Buiten de grenzen van het reservaat, bij Haina Hills, liggen ook enkele comfortabele tot luxe lodges.

Central Kalahari Game Reserve – hoe kom je er?

Central Kalahari Game Reserve is toegankelijk via drie toegangspoorten. In het zuiden is dat Khutse, in het westen Xade en in het noordoosten Matswere. Khutse is 240 kilometer rijden vanaf de hoofdstad Gaborone. Vanaf Ghanzi is het 196 kilometer rijden naar Xade. Matswere is bereikbaar vanaf het plaatsje Rakops en is 268 kilometer rijden.

Top 3 Botswana specialisten

Djoser
Djoser

Specialist in avontuurlijke groepsreizen met veel individuele vrijheid. Tip: hun 24-daagse reis Zuid Afrika, Botswana & Namibië!
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Kampeerreizen in groepsvorm of privé en luxe reizen op maat.
Bezoek website

Botswana Online
Botswana Online

Zelf je Botswana en/of Namibië reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Beste reistijd Central Kalahari Game Reserve

Het Central Kalahari Game Reserve heeft een woestijnklimaat, maar toch valt hier relatief veel regen. De neerslag wisselt van gemiddeld 170 millimeter tot 700 millimeter en het kan er zelfs stormen. In de zomer variëren de temperaturen van 40 graden overdag tot 15 graden ’s nachts. Het is dan erg droog en er waait veel stof. In de winter variëren de temperaturen van 30 graden overdag tot -5 graden ’s nachts.

Om veel wild te kunnen zien in het Central Kalahari Game Reserve, is de beste reistijd tussen november en maart. Het landschap kleurt dan weer groen en de droogstaande waterpoelen worden gevuld met regen. De wegen zijn in die periode wel minder begaanbaar.

3 Central Kalahari Game Reserve reiservaringen en tips

 • Robert Elbers

  “Central Kalahari Game Reserve”

  Geplaatst 21-03-2018

  Ons bezoek aan de Central Kalahari was kort maar een bijzonder avontuur. Ook al hebben wij geen grote roofdieren gezien, we weten zeker dat zij ons wel gezien hebben. We will be back!

  Zie ons uitgebreide reisverslag op: http://www.4opreis.nl/2017/09/central-kalahari-game-reserve-ckgr/

 • Mirthe

  “Adembenemende natuur en vriendelijke mensen”

  Geplaatst 07-11-2016

  Onze self drive door Namibie en Botswana kon sowieso al niet meer stuk. Het is een geweldige ervaring om met een 4x4 zelf te kamperen en zo dicht bij de natuur te verblijven. Ook in de Kalahari sliepen we in onze dak tent tussen het wild. Op zo'n 50 meter naast onze tent vonden wij een verse pootafdruk van een luipaard en iets verderop waren sporen van leeuwen te bewonderen. Wat een pootafdrukken!
  De natuur is dor en droog, maar daardoor deste indrukwekkender. Wij hebben in het droge deel niet veel dieren gezien. Die trekken dan naar de plekken waar wel nog wat te vinden is, dieper de Kalahari in. Wel veel sporen, dus wie weet zijn we zo langs die leeuwen of luipaarden gereden die ons 's nachts een bezoekje zijn komen brengen. Door de prachtige natuur, die zo verschilt van het noordelijke deel van Botswana, hebben we onze ogen uitgekeken en konden we er mee leven dat wij hier niet de zwart gemaande leeuwen hebben gezien die hier zouden zitten. Toch een extra reden om eens terug te gaan!

 • Mirthe

  “Door de droogtes met de bosjesmannen”

  Geplaatst 08-12-2015

  Een absoluut hoogtepunt van onze reis door Botswana was de Kalahari woestijn. Een uitgestrekte vlakte waar helemaal niets te zien is. Wij hebben hier een wandeling gemaakt met de Bosjesmannen (die helemaal niet meer in het echt voorkomen in Botswana, maar zich kleden als Bosjesmannen om toeristen te vermaken) en hebben vanalles uitgelegd gekregen over de natuur, leefwijzen en eetgewoontes van deze oude stam. Helaas geen leeuwen gezien, maar de natuur was prachtig!


Deel jouw Central Kalahari Game Reserve reiservaring en tips!

Ben jij in Central Kalahari Game Reserve geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Botswana specialisten

Djoser

Djoser

Specialist in avontuurlijke groepsreizen met veel individuele vrijheid. Tip: hun 24-daagse reis Zuid Afrika, Botswana & Namibië!
Bezoek website


Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bij Tenzing kun je kiezen uit zowel kampeerreizen in groepsvorm als privé-rondreizen Botswana, of luxe reizen op maat.
Bezoek website


Riksja Namibië

Riksja Namibië

Stel zelf de individuele Botswana en/of Namibië reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een rondreis.
Bezoek website

Meer Botswana reisorganisaties

Shoestring
Shoestring

Verre budgetreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen zuidelijk Afrika.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP

Privé safari’s.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Individueel en groeps.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika specialist.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk rondreizen.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privé-safari's op maat.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Botswana

Alle bezienswaardigheden in Botswana

Vliegtickets naar Botswana


Hotels in Botswana zoeken

Hotels in Botswana zoeken

Boek je rondreis naar Botswana

Djoser
1. Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
2. Tenzing Travel

Kampeerreizen of reizen op maat.
Bezoek website

Riksja Namibië
3. Riksja Namibië

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek websiteBekijk 17 Botswana rondreizen
Vanaf €3007 incl. vliegticket

Vliegtickets Botswana

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Botswana
V.a. 830

Volg ons op Facebook