27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 19 mei 2022

Wie van natuur en dieren houdt, moet in Afrika zijn. Maar er zijn zóveel schitterende natuur- en safariparken: welke moet je kiezen? Onze top 10 van de allermooiste parken!

1. Serengeti (Tanzania/Kenia)

De Serengeti is een enorme natuurpark op de grens van Kenia en Tanzania is vooral bekend vanwege de grote migratie die twee keer per jaar plaatsvindt. Vanaf juli trekken honderdduizenden zebra’s en gazelles en meer dan een miljoen gnoes noordwaarts, op zoek naar vers gras en water. Zo rond oktober keren ze weer terug. Een spectaculair gezicht.

Reizen / safari’s naar de Serengeti vind je bij o.a. ANWB Vakanties, Djoser en Sawadee.

Serengeti

2. Masai Mara (Kenia)

Ook dit beroemde Keniaanse natuurpark vormt het decor van de grote migratie. Wanneer je Masai Mara in het goede seizoen bezoekt, kun je vanuit een luchtballon de miljoenen beesten volgen tijdens hun tocht. Een unieke en spectaculaire belevenis. Ook de aanwezigheid van de Masai-stammen, die er op sommige plekken nog op authentieke wijze leven, geeft het park iets extra’s.

Reizen/safari’s naar de Masai Mara vind je bij o.a. Riksja en ANWB Vakanties.

Masai Mara

3. Kruger National Park (Zuid-Afrika)

Het Kruger National Park in Zuid-Afrika is misschien wel het bekendste safaripark ter wereld. Met een totale oppervlakte van 20.000 km2 vind je hier bijna alle in Afrika levende diersoorten. Een bezoek aan Zuid-Afrika is niet compleet zonder een zoektocht naar de ‘Big 5’ in het Krugerpark.

Reizen/safari’s naar Kruger National Park vind je bij o.a. Riksja en Koning Aap.

Kruger National Park

4. Okavango Delta (Botswana)

De Okavango Delta, de grootste binnenlandse delta ter wereld, ligt in het noorden van Botswana. Dit is ’the place to be’ voor mensen die van rust en ruimte houden. Hoewel het de grootste toeristische trekpleister van Botswana is, kom je hier zelden iemand tegen. Tijdens een rondvaart door de delta in een zogenaamde mokoro, voel je je één met de natuur en glijdt de stress zo van je af! Helaas wel behoorlijk prijzig…

Reizen/safari’s naar de Okavango Delta vind je bij o.a. SNP Natuurreizen, Tenzing Travel en ANWB Vakanties.

Okavango Delta

5. Chobe National Park (Botswana)

Ten oosten van de Okavango Delta, op de grens met Namibië, ligt het Chobe National Park. Het is het derde grootste wildpark van Botswana, maar misschien wel het mooiste. Na een dag lang dieren spotten vanuit de safaritruck bestaat de mogelijkheid tot ontspannen op de Chobe River. Boek een ‘sunset boat cruise’ en geniet met een verfrissende cocktail van de schilderachtige zonsondergang.

Reizen/safari’s naar Chobe National Park vind je bij o.a. Djoser en Tenzing Travel.

Chobe National Park

6. Kidepo Valley National Park (Oeganda)

Door de ligging in het uiterste noorden van Oeganda, aan de grens met Zuid-Sudan, is er maar weinig toerisme in Kidepo. De 2.750 meter hoge Mount Morungole domineert het uitzicht en vanaf de top kun je kilometersver wegkijken over de savanne, waar leeuwen en cheeta’s rondscharrelen. Kidepo Valley is een exclusief safarigebied, ver weg van de bewoonde wereld. Het is alleen per vliegtuig bereikbaar en er is slechts één lodge.

Reizen/safari’s naar Kidepo Valley National Park vind je bij SNP Natuurreizen.

Kidepo Valley National Park (Oeganda)

7. Namib-Naukluft National Park (Namibië)

Met een totale oppervlakte van bijna 50.000 km2 is dit het grootste wildpark in Afrika. Het park in het zuiden van Namibië dankt zijn naam aan de Namibwoestijn en het Naukluftgebergte. De enorme rode duinen van de Sossusvlei (tevens de hoogste ter wereld) en de kale bomen in de Deadvlei zijn plekken die je gezien móet hebben! Het landschap van Namibië is werkelijk sensationeel. De complete Big Five zul je in Namib-Naukluft niet spotten (daarvoor moet je naar Etosha, zie volgende), maar wel een aantal van de meest ongewone wilde dieren op aarde, zoals de gemsbok en bergzebra, maar ook zeeleeuwen en flamingo’s.

Reizen naar Namibië en Namib-Naukluft/Sossusvlei vind je bij o.a. SNP, ANWB Vakanties en Djoser.

Zandduinen in het Namib-Naukluft National Park

8. Etosha National Park (Namibië)

Een enorme zoutpan vormt het hart van Etosha National Park, dé plek in Namibië met de grootste variëteit aan wilde dieren. Met enkel een strakblauwe lucht en een grijze ondergrond waan je je in een verloren wereld. Voor de ultieme natuurbeleving moet je in Okaukuejo zijn. Dit toeristenkamp (met zowel kampeerplaatsen als luxe lodges) ligt om een zogeheten waterhole. Hier komen de wilde dieren dag en nacht hun watervoorraad aanvullen, op amper tien meter van jou vandaan. Dichterbij kun je haast niet komen!

Reizen/safari’s naar Etosha National Park vind je o.a. bij Riksja, SNP en ANWB Vakanties.

Etosha National Park

9. Ngorongoro Crater Conservation Area (Tanzania)

Een enorme eeuwenoude vulkaankrater en de ‘Big 5’, tezamen in één park. In Tanzania bestaat het. In de Ngorongoro-krater leven zo’n 30.000 grotere zoogdieren. Bijna alle grote Afrikaanse dieren komen voor in de krater: zebra’s, gnoes, zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden, en nijlpaarden. Doordat ze minder schuw zijn dan in andere delen van de Serengeti, komen er veel toeristen naar dit gebied. Ngorongoro is gunstig gelegen, nabij andere bekende safariparken. Een goede reden om er doorheen te rijden en dit mooie stuk natuur op je in te laten werken.

Reizen/safari’s naar de Ngorongoro Crater in Tanzania vind je o.a. bij ANWB Vakanties, Djoser, Koning Aap.

Ngorongoro Krater safari

10. Central Kalahari Game Reserve (Botswana & Namibië)

Midden in de Kalahari maakt het woestijnzand ineens plaats voor bos, gras en riviertjes. Dit is de Central Kalahari Game Reserve. Met een oppervlakte van 52,800 km² is het het op één na grootste wildreservaat ter wereld. Een geweldige plek om te zoeken naar de ‘Big 5’. Het gebied was lange tijd gesloten geweest voor toerisme. Pas in de jaren negentig werden reizigers mondjesmaat toegelaten. Nog steeds zijn de voorzieningen veelal bescheiden, al is er inmiddels ook de luxe Tau Lodge.

Reizen/safari’s die de Central Kalahari Game Reserve aandoen vind je o.a. bij Djoser en Koning Aap.

Springbokken in het Central Kalahari Game Reserve

Meer lezen:


 , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)