27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 2 januari, 2020

Het Okavangomoeras is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Een spectaculair stuk natuur met eindeloze rivierarmen en moerassen, waar een enorme variatie aan wild leeft. Het gebied staat bekend om zijn grote kuddes buffels en troepen leeuwen.

Okavango Delta

De Okavango Delta in Botswana is met 15.000 km2 de grootste inlandse delta ter wereld. De Okavango Delta heeft zijn naam te danken aan de Okavango Rivier. In het noordwesten van Botswana valt deze rivier uiteen en vormt het een deltagebied van talloze rivierarmen en moerassen. De beste manier om de delta te ontdekken is te voet of met een mokoro, een soort kano die met een lange paal wordt voortgeduwd.

Vliegtickets Maun

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Maun
V.a. 934 Cheaptickets.nl

Overnachten in Maun

Vergelijk alle hotels in Maun
Bekijk hotels Booking.com

Natuur van de Okavango Delta

Okavango Delta

De Okavango Delta vanuit de lucht.

De Okavango Rivier is ongeveer 1600 kilometer lang. Hij ontspringt in het hoogland van Angola, vervolgt dan zijn weg door Namibië en mondt uit in de Kalahari Woestijn in Botswana. De ongerepte Okavango Delta bestaat uit ontelbare kanalen en stroompjes van de rivier die omringd zijn door riet-, lelie- en papyrusvelden. Tussen de kanalen en stroompjes door liggen eilanden die begroeid zijn met diverse bomen en struiken, zoals de ‘sausage tree’, de baobab en ‘umbrella thorn’ bomen. Naast de eilanden met hoge bomen bestaat de delta ook uit gras- en zandvlaktes waar voornamelijk mopane bomen groeien. Dit uitgestrekte, unieke natuurgebied is in 2014 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Verscheidenheid aan wild in de delta

Nijlpaarden in de Okavango Delta

Nijlpaarden in de Okavango Delta.

De verscheidenheid aan wild in de delta is enorm. Veel dieren die van water houden huizen in het gebied zoals nijlpaarden, krokodillen, slangen, schildpadden, maar ook olifanten, buffels, waterbokken en de groene meerkat. Op de drogere plekken in de Okavango Delta leven verschillende antilopen, giraffen, zebra’s, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, hyena’s en wilde honden. Ook de zeldzame ‘roan’ en ‘sitatoenga’ antilopen zijn te vinden in de delta. Op de immens grote, open graslanden van de delta kan een kudde van wel 1000 buffels grazen: het perfecte jachtgebied voor leeuwentroepen. De neushoorn is in de Okavango Delta in de jaren ’60 uitgeroeid door stropers, waardoor deze alleen nog te zien is op Chief’s Island en sporadisch in de delta zelf. Maar het genoemde is nog maar een greep uit al het wild dat er in het park huist. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want de delta is het broedgebied van 400 verschillende vogelsoorten.

Leeuw in de Okavango Delta

Op safari in de Okavango Delta

Mokoro safari in de Okavango Delta

Op safari met een mokoro.

Het wild in de Okavango Delta voelt zich het best thuis daar waar een goede balans is tussen water en land. Hierdoor zijn er gebieden met erg veel wild en gebieden waar veel minder wild is. De diverse lodges en campsites in de Okavango Delta bieden een variatie aan safari’s. Zo is het mogelijk om onder begeleiding van een gids een wandelsafari te maken, op safari te gaan in een 4WD met een professionele ranger, al varend op safari te gaan in een traditionele mokoro (kano) of te paard op safari te gaan.

Voor degenen die graag zelfstandig reizen en liever een self-drive safari in de Okavango Delta willen doen, wordt het lastig, omdat bezoekers van de delta niet vrij mogen rondrijden. Wel is het mogelijk om een self-drive safari te doen in het Moremi Game Reserve dat in het centrale en oostelijke deel van de Okavango Delta ligt. Tip: om een beeld te krijgen van de uitgestrektheid van de Okavango Delta is een rondvlucht boven de delta aan te raden. De kleine vliegtuigjes vertrekken vanuit Maun. Vanuit de lucht is het zelfs mogelijk om bijvoorbeeld kuddes olifanten, giraffen, nijlpaarden of krokodillen te zien.

Rondvlucht boven de Okavango Delta

Rondvlucht boven de delta.

Accommodaties en faciliteiten

In de Okavango Delta bevinden zich ongeveer 55 lodges en enkele private campsites. Al deze lodges zijn duurzaam gebouwd om het ecosysteem in de delta te bewaken. Massatoerisme wordt zoveel mogelijk vermeden en daarom zijn er geen budgetaccommodaties. Ondanks dat het kampvuur ’s nachts blijft branden, behoort een bezoek van wilde dieren op de private campsites tot de mogelijkheden. Tip: neem zelf voldoende drinkwater en voedsel mee voor een verblijf op een campsite, want niet alle campsites faciliteren dit.

Okavango Delta – hoe kom je er?

De toegang tot de Okavango Delta is beperkt en alleen mogelijk met een lichtgewicht vliegtuigje of per boot. De fly-in vliegtuigjes vliegen vanaf de luchthaven in Maun en brengen je naar diverse lodges in de privé wildparken. Bagage mag niet meer wegen dan 15 – 20 kilo en mag alleen in zachte reiskoffers worden vervoerd. Georganiseerde Botswana-rondreizen die de Delta bezoeken vind je o.a. hier via Tenzing Travel, SNP Natuurreizen of – zelf samen te stellen met bouwstenen – bij Riksja Travel.

Top 3 Botswana specialisten

Djoser
Djoser

Specialist in avontuurlijke groepsreizen met veel individuele vrijheid. Tip: hun 24-daagse reis Zuid Afrika, Botswana & Namibië!
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Kampeerreizen in groepsvorm of privé en luxe reizen op maat.
Bezoek website

Botswana Online
Botswana Online

Zelf je Botswana en/of Namibië reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Klimaat en beste reistijd Okavango Delta

De Okavango Delta in Botswana heeft een subtropisch klimaat. In de zomer variëren de temperaturen van 36 graden overdag tot 15 graden ’s nachts. In de winter varieert het van 30 graden overdag tot 5 graden ’s nachts. Per regio valt er een verschillend aantal millimeter regen.

De Okavango Delta is het enige gebied in Botswana dat een omgekeerd seizoen heeft. Het water van de Okavango Rivier doet er namelijk ongeveer een half jaar over om bij het zuidelijkste punt van de delta te komen, waardoor de waterstand op z’n hoogst staat in het droge seizoen. Het stijgende water zorgt voor veel plantgroei, waardoor het wild weer naar de delta toe wordt getrokken. De beste reistijd om veel wild te kunnen zien, is daarom tussen november en maart. Dit geldt ook voor de vogelliefhebber.

24 Okavango Delta reiservaringen en tips

 • Danya

  “Een groene belevenis!”

  Geplaatst 11-05-2019

  De Okavanga Delta is een groene oase! Aan de rand van de Delta staat een groep enthousiaste Botswanen met kano's je op te wachten. Je mag met twee personen in een kano stappen en langzaam word je door de Delta gepaald. Zorg dat je een trui meeneemt, want het is er fris. Onderweg kwamen wij een olifant, nijlpaarden en zebra's tegen (allemaal in de verte, maar dat is niet erg, want je voelt je best kwetsbaar in zo'n uitgholde boomstam). Overnachten gebeurt ergens op een droger stuk. Heel bijzonder, met de geluiden van de Delta om je heen. De volgende dag hebben wij een wandeling gemaakt door de Delta. Dit was best spannend want we zijn olifanten, gnoes en zebra's tegengekomen (wel op een flinke afstand, gelukkig). We hebben de dag erna ook nog een korte vlucht in een klein vliegtuigje gedaan. De Delta ziet er ook van boven echt prachtig uit! Je kan alleen geen foto's van de dieren maken, want daarvoor vlieg je te snel.

 • Karien van Jaarsveld

  “met de mokoro op ontdekkingstocht”

  Geplaatst 24-02-2018

  Het was een bijzondere ervaring, met z'n tweeen in een mokoro-bootje met een 'poler' door de Okavango Delta. Het was ook erg leuk om zelf een beetje de mokoros uit te proberen. Het kamperen was een bijzondere ervaring, vooral doordat je in principe midden in de rimboe bent en theoretisch wilde dieren om je tent kunnen lopen. De wandelsafari was ook bijzonder, alhoewel ik het prima vond, dat we geen gevaarlijke dieren hebben gezien.

 • Jo C.

  “Prachtige natuur waar je volledig tot rust komt.”

  Geplaatst 28-11-2017

  Met een zogenaamde mokoro ga je de Okavanga Delta in. Dit is een soort uitgeholde boomstam. Je hoeft niet bang te zijn dat je zelf moet varen, want dit wordt door de dorpsbewoners voor je gedaan.
  En werkelijk alles gaat mee in deze kleine kano, van je tent en slaapmatje tot eten en drinken voor 2/3 dagen.
  Eenmaal in de delta kun je volledig genieten van de natuur. Er is hier werkelijk niets. Geniet van een mooie wandeling waarbij je met een beetje geluk de big five kunt spotten.
  Ook is er vaak de mogelijkheid om te zwemmen in de delta, vraag hierbij altijd goed waar het veilig is, want de rivier zit vol met krokodillen en nijlpaarden.
  In het kamp weten de locals ondanks dat er weinig is de heerlijkste maaltijden op tafel te zetten. Verwacht verder geen luxe in het kamp, want een wc of douche is er niet aanwezig.

 • Roderick

  “water, water en nog eens water”

  Geplaatst 27-11-2017

  In een uitgeholde boomstam achtervolg je de nijlpaarden door het riet. 's Avonds zet je je tent op op een van de duizenden eilandjes en als je eenmaal in bed ligt hou je je adem in.....
  .....nadat de olifanten je tent voorbij zijn geslopen en de leeuwen gestopt zijn met brullen val je in een onrustige slaap.
  De dag begint al weer vroeg en zal op dezelfde manier verlopen als gisteren.
  GEWELDIG!!

 • Iris

  “Mooiste plek ter wereld”

  Geplaatst 20-11-2017

  Absoluut het hoogtepunt van je reis. Vlieg er overheen met een klein 6 persoonsvliegtuigje. Vaar rustig met een grote boot door de kanalen. Verplaats je met een speedboot door de Delta. En uiteraard is een tochtje in een mokoro een absolute must. Wij kampeerden op meerdere onbewoonde eilandjes, met nijlpaarden, hyena's, olifanten en leeuwen vlak bij onze tent 's nachts. Hiken over de vele eilandjes is ook geweldig. Een absolute aanrader.

 • Chantal Roessink

  “Wat een rust! ”

  Geplaatst 19-11-2017

  Een bezoek aan de Okavano Delta mag niet ontbreken bij een reis door Botswana! De okavango kan alleen worden bezocht met een Mokoro. Dit is officieel een uitgeholde boomstam, tegenwoordig worden toeristen alleen nog in de plastic variant vervoerd. Geweldig dat de nijlpaarden op ongeveer 10 meter afstand voorbij komen en dat de krokodillen overal kunnen zitten. Neem zelf iets van een handdoek mee. Dit is handig mocht je natte voeten krijgen maar ook fijn om even op te zitten in de Mokoro.

 • Claudia

  “Wauw, wauw, wauw! ”

  Geplaatst 12-11-2017

  Ik heb de Okavango Delta bezocht als onderdeel van een overland-trip met een organisatie. En wauw, wauw wauw, dit was het hoogtepunt van de reis! De Okavango Delta is een grote delta in Botswana waar de enige mogelijkheid tot verplaatsen Mokoros (een soort kano's) zijn. Met een aantal gidsen zijn we in deze mokoros gestapt om op onze kampeerplek te komen, waar we 2 nachten geslapen hebben. Verwacht geen luxe, het toilet is gewoon een gat in de grond, maar wel heel veel gezelligheid, mooie natuur en geweldige ervaringen. Het is bizar om 's nachts in je tent te liggen en het geluid van hyena's of leeuwen te horen. Nog mooier is het om de dag erop een voettocht te maken door de Delta (met gidsen met wapens), en hier zelfs vlakbij enorme kuddes giraffen en olifanten te komen! Een onvergetelijke ervaring die ik iedereen aanraad.

 • Jordy (JOAT Travel)

  “Mokoro Trip Maun”

  Geplaatst 08-11-2017

  Maun Botswana is een van beste toegangspoorten voor de Okavango Delta, beste tip is om hier een lokale mokorotrip te boeken met een persoonlijke gids. en deze jou laten rondleiden door het gebied. Vaak luisteren deze gidsen ook nog specifiek naar wensen die je mocht hebben omtrent bezichtingingen

 • Tessa Neijmeijer

  “In een boomstam door de delta”

  Geplaatst 07-11-2017

  In de uitgeholde boomstam glijd je langzaam door het spiegelgladde knalblauwe water van de groene delta. De gedachte dat hier krokodillen en nijlpaarden kunnen zitten komt niet eens bij mij op. In een veld verderop spot onze gids een groepje Maribu's. Verder is het stil.

  Midden in de Kalahari woestijn in Botswana bevindt zich een oase van groen. Dit is de plek waar de rivier de Okavango mondt. Niet in de zee, wat bij veel delta's het geval is, maar midden in een laaggelegen deel van de deze droge woestijn. De hoeveelheid water in de Okavangodelta is sterk afhankelijk van de seizoenen. Na het regenseizoen in het hooggebergte van Angola komt het water halverwege de zomer aan in het noorden van de delta. De overstromingen bereiden zich door het minimale hoogteverschil zeer langzaam uit, waardoor het water pas 6 maanden later het zuiden bereikt. Dit water trekt grote hoeveelheden wild aan. Een groot deel van het water verdampt en het overige deel trekt in het zand van de Kalahari, waarna er een nieuwe droge periode begint. Wij bezochten de zuidrand van de delta in mei. Het water begon hier toen al te stijgen, maar we waren helaas te vroeg voor de echte grote overstromingen.

  Vanuit Maun kun je een kano en kampeerexcursie in de Okavangodelta maken. Dat kan op 2 niveau's. Heel exclusief en duur, waarbij je met een vliegtuigje wordt ingevlogen naar het midden van de delta (vast waanzinnig, maar de prijzen gaan dan al snel naar honderden euro's per persoon per nacht) of een stuk betaalbaarder langs de rand van de delta. Wij kozen voor die laatste :)

  Samen met onze gids Stuart, kok Captain Morgan en 2 hulpjes gingen wij op pad. Terwijl de kok en hulpjes vooruit gingen om het kamp op te slaan maakten wij samen met Stuart een ontspannen tochtje door de rustige kreken van de delta. Het begin van de tocht was een beetje 'druk', omdat alle toeristen tegelijkertijd vertrekken, maar dit waaierde gelukkig snel uit. Eenmaal aangekomen was onze ruime tent met heerlijk bedje al opgezet. Een stukje verderop werd een gat gegraven dat ik combinatie met een toiletbril op pootjes onze bushtoilet vormde. Na een lunch en een beetje relaxen in het kamp maakten we een korte wandeling. We zagen zebra's en gnoes, maar de gids kon ons ook veel vertellen over poep en termietenheuvels. Bij terugkomst stond er een heerlijke maaltijd op ons te wachten op een knus gedekte tafel incl. wijn en bush television (kampvuur). Bij het vuur vertelde de crew spannende bushverhalen.

  Op dag 2 vertrokken we vroeg voor de volgende wandeling. Deze was een stuk langer en onderweg zagen we dan ook veel meer wild. Nadat we een hele tijd olifantensporen volgden, hebben we de betreffende beesten ook gevonden. Waanzinnig! En best een beetje spannend om zulke grote beesten van achter te besluipen :) Na een fijne lunch begonnen we aan de terugreis in onze Mokoro. Geen nijlpaarden en krokodillen gezien (gelukkig).

  Na terugkomst in Maun hebben wij onze vakantie afgesloten met een vlucht over de Okavango delta. Dit is echt waanzinnig, en mogelijk nog mooier als er meer water is. Vanuit een klein vliegtuigje spot je olifanten, gigantische kuddes buffels en veel meer. Let op: Door het vele cirkelen van het vliegtuig kan de vlucht iets minder leuk zijn voor degenen met wagenziekte...

 • Laura van der Heijden

  “Okavango delta, 1 woord: geweldig”

  Geplaatst 21-10-2017

  Het kamperen in de okavango delta was een fantastische ervaring. 's nachts hoor je nijlpaarden vanuit je tentje. Overdag vaar je in een kano tussen de nijlpaarden. Best een beetje spannend maar zo gaaf om zo dichtbij de nijlpaarden te zijn. Je bent echt midden in de natuur! Verder ook krokodillen en veel vogels gezien. Echt een aanrader!


Deel jouw Okavango Delta reiservaring en tips!

Ben jij in Okavango Delta geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Top 3 Botswana specialisten

Djoser

Djoser

Specialist in avontuurlijke groepsreizen met veel individuele vrijheid. Tip: hun 24-daagse reis Zuid Afrika, Botswana & Namibië!
Bezoek website


Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bij Tenzing kun je kiezen uit zowel kampeerreizen in groepsvorm als privé-rondreizen Botswana, of luxe reizen op maat.
Bezoek website


Riksja Namibië

Riksja Namibië

Stel zelf de individuele Botswana en/of Namibië reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een rondreis.
Bezoek website

Meer Botswana reisorganisaties

Shoestring
Shoestring

Verre budgetreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen zuidelijk Afrika.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP

Privé safari’s.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Individueel en groeps.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika specialist.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk rondreizen.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privé-safari's op maat.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Botswana

Alle bezienswaardigheden in Botswana

Vliegtickets naar Botswana


Hotels in Botswana zoeken

Hotels in Botswana zoeken

Boek je rondreis naar Botswana

Djoser
1. Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
2. Tenzing Travel

Kampeerreizen of reizen op maat.
Bezoek website

Riksja Namibië
3. Riksja Namibië

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek websiteBekijk 17 Botswana rondreizen
Vanaf €3007 incl. vliegticket

Vliegtickets Botswana

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Botswana
V.a. 830

Volg ons op Facebook