In Okavango Delta geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 23 Okavango Delta reiservaringen

Okavango Delta

De Okavango Delta in Botswana is met 15.000 km2 de grootste inlandse delta ter wereld. De Okavango Delta heeft zijn naam te danken aan de Okavango Rivier. In het noordwesten van Botswana valt deze rivier uiteen en vormt het een deltagebied van talloze rivierarmen en moerassen. De beste manier om de delta te ontdekken is te voet of met een mokoro, een soort kano die met een lange paal wordt voortgeduwd.

Vliegtickets Maun

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Maun
V.a. 761 Meer over vliegen naar Botswana

Overnachten in Maun

Vergelijk alle hotels in Maun
Bekijk hotels

Natuur van de Okavango Delta

Okavango Delta

De Okavango Delta vanuit de lucht.

De Okavango Rivier is ongeveer 1600 kilometer lang. Hij ontspringt in het hoogland van Angola, vervolgt dan zijn weg door Namibië en mondt uit in de Kalahari Woestijn in Botswana. De ongerepte Okavango Delta bestaat uit ontelbare kanalen en stroompjes van de rivier die omringd zijn door riet-, lelie- en papyrusvelden. Tussen de kanalen en stroompjes door liggen eilanden die begroeid zijn met diverse bomen en struiken, zoals de ‘sausage tree’, de baobab en ‘umbrella thorn’ bomen. Naast de eilanden met hoge bomen bestaat de delta ook uit gras- en zandvlaktes waar voornamelijk mopane bomen groeien. Dit uitgestrekte, unieke natuurgebied is in 2014 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Verscheidenheid aan wild in de delta

Nijlpaarden in de Okavango Delta

Nijlpaarden in de Okavango Delta.

De verscheidenheid aan wild in de delta is enorm. Veel dieren die van water houden huizen in het gebied zoals nijlpaarden, krokodillen, slangen, schildpadden, maar ook olifanten, buffels, waterbokken en de groene meerkat. Op de drogere plekken in de Okavango Delta leven verschillende antilopen, giraffen, zebra’s, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, hyena’s en wilde honden. Ook de zeldzame ‘roan’ en ‘sitatoenga’ antilopen zijn te vinden in de delta. Op de immens grote, open graslanden van de delta kan een kudde van wel 1000 buffels grazen: het perfecte jachtgebied voor leeuwentroepen. De neushoorn is in de Okavango Delta in de jaren ’60 uitgeroeid door stropers, waardoor deze alleen nog te zien is op Chief’s Island en sporadisch in de delta zelf. Maar het genoemde is nog maar een greep uit al het wild dat er in het park huist. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want de delta is het broedgebied van 400 verschillende vogelsoorten.

Leeuw in de Okavango Delta

Op safari in de Okavango Delta

Mokoro safari in de Okavango Delta

Op safari met een mokoro.

Het wild in de Okavango Delta voelt zich het best thuis daar waar een goede balans is tussen water en land. Hierdoor zijn er gebieden met erg veel wild en gebieden waar veel minder wild is. De diverse lodges en campsites in de Okavango Delta bieden een variatie aan safari’s. Zo is het mogelijk om onder begeleiding van een gids een wandelsafari te maken, op safari te gaan in een 4WD met een professionele ranger, al varend op safari te gaan in een traditionele mokoro (kano) of te paard op safari te gaan.

Voor degenen die graag zelfstandig reizen en liever een self-drive safari in de Okavango Delta willen doen, wordt het lastig, omdat bezoekers van de delta niet vrij mogen rondrijden. Wel is het mogelijk om een self-drive safari te doen in het Moremi Game Reserve dat in het centrale en oostelijke deel van de Okavango Delta ligt. Tip: om een beeld te krijgen van de uitgestrektheid van de Okavango Delta is een rondvlucht boven de delta aan te raden. De kleine vliegtuigjes vertrekken vanuit Maun. Vanuit de lucht is het zelfs mogelijk om bijvoorbeeld kuddes olifanten, giraffen, nijlpaarden of krokodillen te zien.

Rondvlucht boven de Okavango Delta

Rondvlucht boven de delta.

Accommodaties en faciliteiten

In de Okavango Delta bevinden zich ongeveer 55 lodges en enkele private campsites. Al deze lodges zijn duurzaam gebouwd om het ecosysteem in de delta te bewaken. Massatoerisme wordt zoveel mogelijk vermeden en daarom zijn er geen budgetaccommodaties. Ondanks dat het kampvuur ’s nachts blijft branden, behoort een bezoek van wilde dieren op de private campsites tot de mogelijkheden. Tip: neem zelf voldoende drinkwater en voedsel mee voor een verblijf op een campsite, want niet alle campsites faciliteren dit.

Okavango Delta – hoe kom je er?

De toegang tot de Okavango Delta is beperkt en alleen mogelijk met een lichtgewicht vliegtuigje of per boot. De fly-in vliegtuigjes vliegen vanaf de luchthaven in Maun en brengen je naar diverse lodges in de privé wildparken. Bagage mag niet meer wegen dan 15 – 20 kilo en mag alleen in zachte reiskoffers worden vervoerd. Georganiseerde Botswana-rondreizen die de Delta bezoeken vind je o.a. hier via Tenzing Travel, SNP Natuurreizen of – zelf samen te stellen met bouwstenen – bij Riksja Travel.

Top 3 Botswana specialisten

NRV
NRV

NRV biedt verschillende privéreizen naar Botswana aan, in combinatie met Namibië en de Victoria Falls.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Kampeerreizen in groepsvorm of privé en luxe reizen op maat.
Bezoek website

Botswana Online
Botswana Online

Zelf je Botswana en/of Namibië reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Klimaat en beste reistijd Okavango Delta

De Okavango Delta in Botswana heeft een subtropisch klimaat. In de zomer variëren de temperaturen van 36 graden overdag tot 15 graden ’s nachts. In de winter varieert het van 30 graden overdag tot 5 graden ’s nachts. Per regio valt er een verschillend aantal millimeter regen.

De Okavango Delta is het enige gebied in Botswana dat een omgekeerd seizoen heeft. Het water van de Okavango Rivier doet er namelijk ongeveer een half jaar over om bij het zuidelijkste punt van de delta te komen, waardoor de waterstand op z’n hoogst staat in het droge seizoen. Het stijgende water zorgt voor veel plantgroei, waardoor het wild weer naar de delta toe wordt getrokken. De beste reistijd om veel wild te kunnen zien, is daarom tussen november en maart. Dit geldt ook voor de vogelliefhebber.

Reisinspiratie

Alle Botswana artikelen

Botswana rondreis aanbiedingen

23 Okavango Delta reiservaringen en tips


Deel jouw Okavango Delta reiservaring en tips!

Ben jij in Okavango Delta geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Botswana specialisten

NRV

NRV

NRV biedt verschillende privéreizen naar Botswana aan, in combinatie met Namibië en de Victoria Falls.
Bezoek website


Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bij Tenzing kun je kiezen uit zowel kampeerreizen in groepsvorm als privé-rondreizen Botswana, of luxe reizen op maat.
Bezoek website


Riksja Namibië

Riksja Namibië

Stel zelf de individuele Botswana en/of Namibië reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een rondreis.
Bezoek website

Meer Botswana reisorganisaties

Djoser
Djoser

Veel individuele vrijheid.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Verre budgetreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen zuidelijk Afrika.
Bezoek website

Kras
Kras

NL-sprekende reisleiding.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP

Privé safari’s.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individueel en groeps.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika specialist.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk rondreizen.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Botswana

Alle bezienswaardigheden in Botswana

Vliegtickets naar Botswana


Meer over vliegen naar Botswana

Hotels in Botswana zoeken

Hotels in Botswana zoeken

Boek je rondreis naar Botswana

NRV
1. NRV

Privéreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
2. Tenzing Travel

Kampeerreizen of reizen op maat.
Bezoek website

Riksja Namibië
3. Riksja Namibië

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek websiteBekijk 43 Botswana rondreizen
Vanaf €2239 incl. vliegticket

Vliegtickets Botswana

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Botswana
V.a. 831 Meer over vliegen naar Botswana