Mysterieus en overweldigend. Het zien van het noorderlicht, ofwel Aurora Borealis, is een once-in-a-lifetime ervaring. In Nederland kun je het noorderlicht maar sporadisch waarnemen, op naar het noorden dus! Dit zijn de 5 beste bestemmingen om het noorderlicht te zien.

Door Kristel Houtappels

Boek je reis naar het Noorderlicht bij

1. Lapland

Vooral Fins Lapland is een geweldige bestemming om het noorderlicht te zien. Het witte landschap is sprookjesachtig mooi. Er worden speciale noorderlicht excursies met sneeuwscooters gehouden, ook kun je bij Levi en Kakslauttanen in een glazen iglo overnachten. Zo heb je ’s nachts prachtig uitzicht op de sterrenhemel en met een beetje geluk ook op het noorderlicht! Ook vanuit het aangrenzende Zweeds Lapland is het poollicht goed waarneembaar, vooral het Abisko National Park staat hierom bekend.

Fins Lapland

De aurora borealis in een winterlandschap in Fins Lapland.

Het Noorderlicht boven Abisko in Zweden

Het Noorderlicht boven Abisko in Zweden.

Wintersportvakanties naar Fins Lapland vind je bij bijvoorbeeld TUI, De Jong Intra Vakanties, Pharos Reizen of BBI Travel. En voor Lapland-‘safaris’ kun je ook terecht bij Sawadee en Djoser. Of vlieg zelf naar Rovaniemi in Fins Lapland vanaf €279.

2. Noorwegen

Ook Noorwegen is een topbestemming voor het zien van het noorderlicht. Ga naar Tromsø helemaal in het noorden van het land of bezoek de Lofoten, een eilandengroep midden in de Noorse Zee. De eilanden staan bekend om de imposante natuur met hoge bergen, diepe fjorden, de vele zeevogel kolonies én natuurlijk het noorderlicht. De Lofoten zijn het best bereikbaar vanuit Harstad-Narvik. Wil je nóg noorderlijker, ga dan naar Spitsbergen. Dit eiland ligt boven Noorwegen, dichter bij de Noordpool kun je bijna niet komen!

Noorderlicht, Noorwegen

Aurora Borealis in Noorwegen.

Bij BBI Travel vind je diverse Noorderlicht reizen met de Hurtigruten waarbij je per boot opzoek gaat naar het Noorderlicht in Noorwegen. Ook specialist Voigt Travel biedt diverse Noorwegen zomer- en winterreizen. Of boek een Vliegticket Tromso vanaf €169 (met overstap in Oslo).

3. IJsland

Het noorderlicht laat zich in IJsland maar liefst gemiddeld 100 nachten per jaar zien. Je kunt het licht overal in IJsland spotten, zelfs in de hoofdstad Reykjavík heb je vaak kans om het waar te nemen. Toch heb je in het noorden rond Myvatn nog de meeste kans. Daarnaast kun je in IJsland natuurlijk ook genieten van het betoverende landschap of een duik nemen in de vele termale baden.

IJsbergen onder het Noorderlicht in IJsland

IJsbergen onder het Noorderlicht in IJsland.

Skogafoss waterval, IJsland

Aurora polaris boven de Skogafoss waterval in IJsland.

Wintervakanties naar IJsland worden aangeboden door o.a. TUI en BBI Travel of kijk voor complete IJsland-rondreizen in de winter bij Sawadee of Djoser. Kras biedt een goed betaalbare speciale Excursiereis Magisch IJsland & het noorderlicht!. Een losse retour naar Reykjavik boek je vanaf €121.

4. Groenland

Wil je meer avontuur? Ga dan naar Groenland! Via Kopenhagen vlieg je naar Kangerlussuaq of de hoofdstad Nuuk, vanuit IJsland kun je vliegen op Kulusuk. Vanwege het stabiele klimaat op Groenland is de kans heel groot om het noorderlicht te zien. Daarnaast kun je overdag genieten van het bijzondere ijslandschap tijdens bijvoorbeeld een hondensledetocht.

Noorderlicht

Het Noorderlicht in Groenland zien kun je doen met deze Groenland & Poolrondreizen van Sawadee.

5. Canada

Een noorderlicht tour is een geweldig onderdeel van een reis door Canada. Een mooie plek is Yellowknife in de provincie Northwest Territories. Dit is een stadje waar veel eskimo’s wonen. Overdag kun je je hier vermaken met wandelingen op sneeuwschoenen of een sledetocht, ’s nachts heb je grote kans om het mystieke noorderlicht te zien. Ook in andere delen van Canada is het mogelijk de Aurora Borealis te spotten, zoals bijvoorbeeld in Alberta.

Saskatchewan, Canada

Noorderlicht in Saskatchewan, Canada.

O.a. Kras, FOX Verre Reizen en Tenzing Travel bieden diverse rondreizen aan naar Canada. Een vliegticket Vancouver boek je vanaf zo’n €635.

Meer over het Noorderlicht lees je in onze uitgebreide Noorderlicht special.


 , , , , , ,

1 reactie

  • Stacey Gast
    Geplaatst op 3 Februari 2016, 0:19

    *Inuit. Eskimo is een scheldnaam!

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)