Wat valt onder Zweeds Lapland?
De naam Lapland kent verschillende betekenissen en specificaties. Ten eerste staat Lapland gelijk aan het ‘land van de lappen’, een enorm gebied hoog in Scandinavië dat zich uitstrekt over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en een deeltje Rusland. Maar ook binnen Zweden is er een regio die op zichzelf weer Lapland wordt genoemd, eigenlijk dus onderdeel van het grotere Lapland.
Het Zweedse Lapland ligt in het noordelijke landdeel Norrland en omvat delen van de provincies Västerbottens Iän en Norrbotten Iän. In totaal heeft het gebied een oppervlakte van bijna 110.000 km². Om het nog iets verwarrender te maken: een klein (beschermd) déél van Zweeds Lapland wordt weer ‘Laponia’ genoemd (Latijn voor Lapland). Dit gecombineerde natuur- en cultuurerfgoed vormt één van de veertien Zweedse gebieden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Zweden vakantie boeken – onze tips!
Top-5 Zweden aanbieders
- BBI Travel – Scandinavië specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Voigt Travel – ook winterreizen
→ Bekijk aanbiedingen - ANWB – autorondreizen & familievakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Natuurhuisje – vakantiehuizen
→ Bekijk aanbiedingen - SNP – actieve Zweden vakanties
→ Bekijk aanbiedingen
Waar staat Zweeds Lapland om bekend?
Hoge bergen, metersdik ijs, gletsjers, toendra’s, eeuwenoude tradities en knusse rode huisjes waar het haardvuur brand. Rendieren, bruine beren en unieke flora en fauna. Zweeds Lapland is hét wintersprookje van Zweden. Een immens groot gebied vol ongerepte natuur en wildernis, dat ook schitterend is in de lente en zomer, als soms de zon niet eens onder gaat. Hiken, vissen, vliegvissen, sneeuwscooteren, husky-tochten, ski-expedities, overnachten in eenzame berghutten en misschien wel het noorderlicht spotten: de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar bovenal zuivert Zweeds Lapland je geest, met eindeloze leegtes en de meest frisse lucht die je je maar kunt voorstellen.
Belangrijkste stadjes & uitvalsbasissen
De belangrijkste (toeristen)stadjes in dit verder vrij geïsoleerde gebied zijn Luleå, Arvidsjaur, Kiruna, Skellefteå, Gällivare en Jokkmokk. Kuststad Skellefteå is de zuidelijkste toegangsstad tot Zweeds Lapland. Het wat noordelijker gelegen Luleå is met ca. 50.000 inwoners de grootste stad in Zweeds Lapland. Vlakbij ligt de gelijknamige archipel van 700 eilanden en scheren in de Botnische Golf.
In de omgeving van Luleå vind je ook het historische ‘kerkstadje’ Gammelstad, met zijn 424 historische houten huizen. Het stadje Kiruna ligt het meest noordelijk van allemaal en vormt de logische toegangspoort tot Nationaal park Abisko. De kleine plaatsjes Jokkmokk en Gällivare zijn een uitvalsbasis voor de beschermde parken en reservaten van Laponia.
Het noorderlicht zien in Zweden
Zweeds Lapland is gelegen ten noorden van de poolcirkel. Door deze ligging krijgt Zweeds Lapland in de winter maandenlang amper zonlicht. Het noorderlicht is het hele jaar aanwezig, maar in de complete duisternis is het licht het beste te zien. Van augustus tot april heb je de kans om het licht te spotten, maar de beste maanden zijn december, januari en februari.
- Door elektrisch geladen deeltjes die met grote snelheid in een magnetisch veld van de aarde terechtkomen en voort geblazen worden door zonnewinden, ontstaat het noorderlicht. Je kunt het noorderlicht het beste zien in de buurt van de magnetische polen van de aarde.
- Een van de beste Zweedse plekken om het noorderlicht te zien is bij het Aurora Sky-bergstation in National Park Abisko (verblijftips: Abisko Mountain Lodge en Abisko Turiststation STF middenin het park).
Andere geliefde plekken in Zweden om het noorderlicht te spotten zijn in en rond Kiruna (ook geliefd om zijn mijn), het nabijgelegen Jukkasjärvi (met zijn beroemde Icehotel) en de kustarchipel rond Luleå (tip: de Brändön Lodge).
Tip: georganiseerde noorderlicht-reizen worden o.a. aangeboden door BBI Travel en Voigt Travel.
LEES OOK: Het Noorderlicht zien: hoe, wat, waar en wanneer?
3x complete rondreizen Zweeds Lapland:
Ook bijzonder: de middernachtzon
De middernachtzon wordt ook wel de pooldag genoemd. Tijdens dit fascinerende natuurverschijnsel verdwijnt de zon ’s nachts niet achter de horizon. Dit betekent dat het 24 uur lang niet donker wordt. De middernachtzon komt alleen voor boven de noordpoolcirkel en kan meerdere dagen duren. Het fenomeen wordt veroorzaakt door de ligging van de aarde ten opzichte van de zon.
- De middernachtzon komt in Zweeds Lapland voor tussen april en augustus. Als je in deze periode in Noord-Zweden bent, kun je in vele hotels en campinghutjes gebruik maken van verduisteringsgordijnen.
- Of profiteer van de lange zomeravonden door te gaan vissen en wandelen, zoals de lokale bevolking dat ook doet! Verwar de middernachtzon trouwens niet met het midzomerfeest, wanneer de Zweden de zomerzonnewende vieren op 21 juni.
Highlight van Zweeds Lapland: National Park Abisko!
Een van de bekendste en mooiste nationale parken van Zweeds Lapland is National Park Abisko, in het uiterste noordwesten bij de grens met Noorwegen. Dit wonderschone natuurgebied is 77 km² groot en bevat unieke flora en fauna. In de winter kun je hier skiën, een ritje maken in de hondenslee en ijsvissen. De populairste activiteit in Abisko is het noorderlicht spotten bij Aurory Sky Station.
In de zomer kun je wandelen langs fjorden, ravijnen en watervallen, of het helderste meer van Zweden – ‘Kärkevaggedal’ – bezoeken. De Sámi kunnen je er het hele jaar door kennis laten maken met hun leefstijl en tradities, zoals het eten van rendiervlees of het slapen in traditionele Sámi-tenten.
Verblijftips: Abisko Mountain Lodge en Abisko Turiststation STF, middenin het park!
Werelderfgoed Laponia
Het door UNESCO beschermde deel van Lapland is ca. 10.000 km² groot en bestaat voor 95 procent uit nationale parken (Muddus, Sarek, Padjelanta en Stora Sjöfallet) en natuurreservaten (Sjaunja en Stubba). Dit stukje Lapland staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en vormt een aaneenschakeling van bergketens, gletsjers, hoogvlakten, oerbossen en grote bergmeren. Er leven talloze bijzondere dieren en planten. Meest logische toegangspoorten tot Laponia zijn de stadjes Porjus, Jokkmokk en Gällivare (waar het Visitor Center Laponia is).
Sarek National Park is een van het meest afgelegen stukken wildernis van Zweden. Er zijn geen gemarkeerde paden, hutten of voorzieningen aanwezig. Dit delta-achtige natuurgebied bevat meer dan 100 gletsjers, dichtbegroeide oerbossen, de 13 hoogste bergtoppen van Zweden en diverse roofdieren – zoals de bruine beer. In de late zomer en vroege herfst begint het al te sneeuwen, dus in de winter ligt er een dik pak sneeuw in het gebied. De beste reistijd voor Sarek National Park is daarom september of oktober. Begin je tocht door Sarek bij bergstation Saltoluokta.
Hiken in Zweeds Lapland
Het Sarek National Park vormt tevens een van de mooiste wandelplekken van Zweeds Lapland. In dit park is het belangrijkste dat je nodig hebt een kaart, kompas en goede uitrusting voor de dagen dat je weg bent. Er zijn hier geen paden, hutten of voorzieningen aanwezig. Het is mogelijk je hike door Sarek National Park met een ervaren gids uit te voeren.
Een ander spectaculair en populair hiketrail in Zweeds Lapland is ‘de Koningsroute’ (Kungsleden). Deze route bestaat uit vijf delen van in totaal 430 kilometer, van Abisko in het Noorden naar Hemavan in het zuiden. Je kunt je eigen tent meenemen of gebruik maken van de hutten die je onderweg tegenkomt. In de winter kun je zelfs deze route skiënd afleggen.
Rond de noordoostelijke kuststad Skelleftea vind je ook rond de 20 soorten wandelroutes, waarvan diverse uit te voeren zijn met husky honden. Deze honden trekken de bossen in terwijl jij er achteraan loopt. De Nasaleden trail is, met een lengte van 82 kilometer, de langste route rondom Skelleftea. Dit is het laatste overgebleven deel van de Zilverroute tussen de kuststreek en het zilvermijnenlandschap in Nasafjäll.
De Sámi
Het nomadische volk dat in Lapland leeft wordt de Sámi genoemd. Het is een inheems volk, net zoals de Indianen en Maori’s. Dit volk leeft van de productie van melk, vlees, huiden en botten van rendieren. Daarnaast jagen, verzamelen en vissen ze.
- Vroeger leefden de Sámi in tenten, maar tegenwoordig wonen de meeste afstammelingen in gewone huizen. De Sámi hebben nog altijd hun eigen taal, het Sápmi. In Zweeds Lapland is het mogelijk om kennis te maken met de Sami. De Sami bieden zelf ook tours aan, onder het keurmerk Sápmi Experience.
- Van de eerste donderdag tot de eerste zaterdag in februari vindt de Jokkmokk Winter Market plaats in Jokkmokk. Op deze markt verkopen de Sámi hun gemaakte producten aan andere volkeren, waaronder handicrafts en traditioneel voedsel.
Overnachten in Zweeds Lapland
In Zweeds Lapland kun je op verschillende manieren overnachten. In de zomer kun je in je eigen, of in een georganiseerde, tent slapen – zowel midden in de natuur als op campings. Hostels en hotels zijn het hele jaar open. Er zijn ook meerdere unieke (prijzige) accommodaties in Zweeds-Lapland, zoals het beroemde Icehotel bij Jukkasjärvi, het Treehotel bij Harads en het hoge Kust Hotell & Spa in Piteå.
Verblijftips: 3x unieke hotels in Zweeds-Lapland:
Wanneer je gaat hiken zul je langs de route (veelal gratis) simpele hutten en cabins tegenkomen. Sommige van deze hutten hebben keukens. In het hoge noorden hebben de meeste hotels, hostels en hutten verduisteringsgordijnen, vanwege de middernachtzon. Grotere vakantiehuizen in Noord-Zweden vind je onder meer bij Natuurhuisje.nl.
Reizen naar Zweeds Lapland – hoe kom je er?
Östersund, Arvidsjaur, Kiruna en Luleå zijn de meest logische toegangspoorten tot Zweeds Lapland. Alle vier de plaatsen hebben een vliegveld(je) met dagelijkse verbindingen met Stockholm: kijk hier op Cheaptickets.nl voor prijzen en tijden. Er zijn ook seizoensgebonden vluchten naar Skellefteå Airport. Huurauto’s kun je boeken via Sunny Cars en ophalen op de genoemde vliegvelden.
Tip: georganiseerde winterreizen naar het Noorderlicht & Zweeds Lapland vind je bij specialist Voigt Travel!
Geliefd zijn ook de nachttreinen van Malmö en Stockholm naar Luleå en verder noordwaarts naar Kiruna en Narvik. Vanuit Kiruna gaan bijvoorbeeld weer bussen en een trein naar Abisko National Park. De meest afgelegen plekken bereik je alleen met eigen (huur)auto. Ter indruk: van Stockholm naar Östersund is zo’n 6,5 uur rijden. Vanuit Östersund naar bijvoorbeeld Porjus of Jokkmokk is nog 7 à 8 uur verder. Wil je vanuit Stockholm helemaal naar het Abisko National Park? Dan ben je in totaal een kleine 16 uur aan het rijden. Wel een schitterende roadtrip, natuurlijk!
Beste reistijd Zweeds Lapland
Zweeds Lapland heeft het hele jaar veel te bieden. Het is dus afhankelijk van wat je wilt doen welke periode de beste reistijd is. Tussen april en augustus kun je de middernachtzon ervaren, terwijl je tussen augustus en april juist weer het noorderlicht kunt spotten (met de grootste kans tussen december en februari). Hiken kun je het beste doen in september en oktober, terwijl wandelen, vissen en kanoën het meest geschikt zijn voor de zomermaanden. In januari kan de temperatuur dalen naar -20 graden Celsius terwijl het in juli soms wel 20 graden Celsius wordt.
Zweden vakantie boeken – onze tips!
Top-5 Zweden aanbieders
- BBI Travel – Scandinavië specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Voigt Travel – ook winterreizen
→ Bekijk aanbiedingen - ANWB – autorondreizen & familievakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Natuurhuisje – vakantiehuizen
→ Bekijk aanbiedingen - SNP – actieve Zweden vakanties
→ Bekijk aanbiedingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!