6x dé highlights van Lapland in de zomer

6x dé highlights van Lapland in de zomer
in Europa,
6 minuten lezen · 0 reacties

Rust, stilte en schoonheid. Het zijn dé kernwoorden voor Lapland in de zomer. Beboste heuvels wisselen af met ruige bergen en hemelsbrede meren maken plaats voor wilde rivieren. Ook ’s zomers is Lapland een plaatje. In dit blog vertellen we je waarom en welke 6 highlights je echt niet wil missen.

De ongerepte wildernis van Noord-Scandinavië is voor iedereen een plek om op te laden. Wat wil je met zoveel natuur en zo weinig mensen? Er is altijd wel een bospad, kraakhelder meer of top van een berg waar je niets anders hoort dan stilte. En waar je hooguit één of twee andere mensen tegenkomt, vaak lokale inwoners die hun rituele hike doen of op vakantie in eigen land zijn. Maar verwacht niet dat je de wildernis voor je alleen hebt. Rendieren scharrelen als insecten rond en de beren en elanden speuren het woud af naar de lekkerste bessen, kruiden en paddenstoelen.

Lapland is vooral ’s winters een bekende bestemming. Eigenlijk onterecht, want ook het zomer- en herfstseizoen is hier prachtig. Vraag je een Zweed of Fin wat zijn of haar favoriete seizoen is, dan is de kans groot dat ze ‘alle vier’ zeggen of de zomer of herfst benoemen. Deze seizoenen maken van Lapland een plaatje. Het avontuur lonkt, waar je maar bent.

We hebben 6 highlights van Lapland in de zomer op een rijtje gezet. Deze highlights wil je niet missen.

1. Beren spotten in Kuusamo

Beren spotten in Kuusamo, Lapland

De bruine beer deelt samen met de eland de titel ‘koning van het bos’. Langs de oostgrens van Finland leven tal van beren. Deze kun je als reiziger spotten vanuit een observatiehut. Je wandelt er naartoe met een boswachter en verstopt je vervolgens in een houten cabin met grote ramen voor een aantal uur. De kans is groot dat de beren langskomen. Voor je het weet struinen er tien beren voorbij. Jaarlijks worden hier ook moederberen met baby’s gespot. Als je muisstil bent, komen ze zelfs vlak langs de ramen!

Bekijk hier een 8-daagse fly-drive door Fins Lapland

2. Wildfood tour

Wildfood tour, Lapland

Wist je dat het bos van Lapland nog veel meer aanbiedt dan het groente- en fruitassortiment van je supermarkt? Zowel in Fins als in Zweeds Lapland kun je je Tuperware doosje – of je rieten mand, zoals de locals dat doen – vullen met blauwe bessen, cloudberry’s, bosbessen, vossenbessen, wortels, knollen, kruiden en paddenstoelen. Verder staat op de eettafel in Noord-Scandinavie (bijna) elke avond verse, en zelf gevangen, witvis, rivierzalm, kreeft, hoender of eland. Of onbewerkt rendiervlees, want rendieren zijn voor Lapland wat de koeien voor ons in Nederland zijn.

Bij de gastvrije Loma Vietonen Lodge, op één uur rijden van Rovaniemi, proef je van de lekkerste gerechten en ingrediënten. Klaargemaakt door eigenaresse Tuija en haar gezin. Samen met haar gasten gaat ze op wildfood tour.

Bekijk hier een 15-daagse fly-drive naar de Noordkaap

3. De Kungsleden bewandelen

Wandelen in Lapland

In het noorden van Zweden transformeren de sprookjesachtige heuvels van het zuiden tot metershoge bergen. Ruig berglandschap met steile wanden en pieken wordt dé plek voor outdoor belevenissen. Vanuit Abisko National Park, dat vlakbij de stad Kiruna ligt, begint de legendarische Kungsleden trail. Deze route cirkelt in 430 kilometer naar het zuidelijker gelegen Tarnäby. Je hoeft de route natuurlijk niet in één keer te wandelen. Je kunt ook etappes doen. Er zijn onderweg zelfs berghutten dus als je een meerdaagse tocht wilt maken is dat mogelijk. Wanneer je etappes wilt bewandelen, kun je ook overnachten vlakbij de route, zoals in Tärnaby, Ammarnäs, Kiruna of Arjeplog.

Bekijk hier een 22-daagse rondreis Noordkaap, Lofoten, Senja en Lapland

4. Rendieren voeren in Salla

Rendier, Lapland

Waar vind je meer rendieren dan mensen? Juist, in Lapland. Tijdens een rondreis door Noord-Scandinavië kom je ze geheid tegen. Ze scharrelen langs autowegen, wandelen dwars door de bossen en beklimmen heuvels en bergtoppen. Rendieren zijn vrijwel altijd het bezit van rendierboeren. In de winter staan ze op de boerderij en in de zomer krijgen ze alle ruimte en vrijheid die ze willen. Met een tracker kunnen boeren hun rendieren in de gaten houden en in de herfst weer opsporen.

Rendieren zijn schuw, dus de kans is klein dat je een foto maakt waar jij en een rendier het beeldscherm delen. Wil je toch wat dichterbij rendieren komen en meer over ze leren? Ga dan langs bij Upi en Timo in het Finse Salla Reindeer Park. Samen met hen rijd je dieper de bossen in. Daar zullen zij, met hun lokroepen, ervoor zorgen dat je enkele seconden later wordt omringd door tientallen rendieren. Je kunt ze zelfs voeren.

Bekijk hier een 8-daagse fly & drive met vakantiehuis in Fins Lapland

5. Genieten van de middernachtzon

Middernachtzon, Lapland

De winter en herfst hebben het noorderlicht, de zomer heeft de middernachtzon. Voor dit spectaculaire natuurfenomeen heb je, in tegenstelling tot het noorderlicht, niet zoveel geluk nodig. Het gebeurt namelijk elke dag! Vanaf eind mei gaat de zon rond en boven de poolcirkel niet meer onder. En dat voor vrijwel 2,5 maand. Tijdens de midzomernacht op 21 juni wordt er de middernachtzon hartverwarmend verwelkomd. De zonnewende noemen ze dit.

De middernachtzon zorgt ervoor dat je dagen 24 uur duren. Na het diner een flinke fatbiketocht maken in de avondzon (neem koffie en lekkers mee!), kanoën om elf uur ’s avonds (vergeet je biertjes niet) of een duik in het water nemen om 2 uur ’s nachts. Nergens ervaar je zoveel licht als hier.

Wil jij die oranje bol als het balletje op je screensaver de horizon aan zien tikken? Ga dan zo noordelijk mogelijk én naar een plek waar het landschap uitgestrekt is. Een hemelsbreed meer of de Finse toendra in het hoge noorden van Finland.

Bekijk hier een 15-daagse Noordkaap rondreis

6. Relaxen in de sauna

Sauna, Lapland

Na een actieve dag in de buitenlucht is het tijd om de spieren te laten rusten. De sauna is het enige Finse leenwoord dat andere talen gebruikt hebben en daarom zit je ’s zomers in Lapland helemaal goed voor een overheerlijke zenervaring. Echt overal in vind je sauna’s. In het hotel, langs het meer en ook iedere bungalow heeft z’n eigen sauna, een elektrische variant. Sommige sauna’s zijn extra bijzonder. Bij het sfeervolle Iisakki Village geniet je in de houtgestookte sauna van de geur van kelohout. En bij Hotel Jeris leer je de, op traditionele wijze aangestookte, rooksauna kennen.

Bekijk hier een 15-daagse Noord-Scandinavië rondreis

Begin je al te dromen van een zomerse rondreis door Lapland door Zweeds of Fins Lapland? Bekijk dan de individuele rondreizen door het Hoge Noorden van Voigt Travel. Deze Scandinaviëspecialist brengt je naar de mooiste parels in Noord-Scandinavië, ver weg van de massa.

Tags: ,

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Gerelateerde artikelen

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief