Laatst bijgewerkt op 13 november, 2019

Het Noorderlicht zien is een ónvergetelijke ervaring. Misschien moet het er deze winter maar eens van komen… Maar hoe, wát, waar en wanneer kun je naar het Noorderlicht reizen? Lees verder en check ook die magische foto’s.

Fins Lapland

De aurora borealis in een winterlandschap in Fins Lapland.

Wat is het Noorderlicht?

De aurora borealis, ook wel noorderlicht of poollicht genoemd, is een uniek lichtverschijnsel dat op hoge geografische breedtes bij duisternis kan worden waargenomen. Het zien ervan is bijna een mystieke ervaring. Als het noorderlicht zich voordoet, zien we vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten.

Noorderlicht, Noorwegen

Aurora Borealis in Noorwegen.

Waar kun je het Noorderlicht zien?

Waar kun je het Noorderlicht het best zien? Eigenlijk maakt het weinig uit, als je maar ten noorden van de Poolcirkel zit. De populairste plekken zijn het noorden van Noorwegen, (Fins) Lapland en IJsland. Maar ook in (noord) Rusland, Groenland, Canada, Alaska en een stukje van Zweden is het Noorderlicht te aanschouwen. Over het algemeen heb je in het binnenland meer kans op droog weer en heldere luchten dan aan de kust, maar met een sterke oostenwind kan dat weer heel anders zijn. De leukste en beste uitvalsbasissen zijn wat ons betreft Tromsø of de Lofoten (Noorwegen), Ivalo (Finland), Kiruna (Zweden) of Reykjavik (IJsland).

Boek je reis naar het Noorderlicht bij

Het Noorderlicht boven Abisko in Zweden

Het Noorderlicht boven Abisko in Zweden.

Wanneer kun je het Noorderlicht zien?

Het Noorderlicht openbaart zich op koude, heldere winteravonden en is het best en vaakst zichtbaar ten noorden van de Poolcirkel, tussen de 70e en 80e breedtegraad. Eerste vereiste is dat het donker is tussen 18.00 en 01.00, als de lichten het best zichtbaar zijn. Dat is alleen zo in de late herfst, de winter en de vroege lente. Feitelijk heb je dus van 21 september t/m 21 maart kans het licht te zien. Echter speelt ook de helderheid een essentiele rol. De herfstmaanden zijn vaak natter en bewolkter dan de winter. Vanaf december wordt het meestal droger, en begint de beste tijd om het Noorderlicht te zien. Zo rond maart wordt het ’s avonds alweer langer licht en neemt de statistische kans af. Garanties zijn er nooit, maar statistisch gezien is december t/m begin maart de beste periode voor het Noorderlicht.

IJsbergen onder het Noorderlicht in IJsland

IJsbergen onder het Noorderlicht in IJsland.

Hoe kun je het Noorderlicht zien? (en welke plekken zijn het leukst?)

Heel simpel: je moet zorgen dat je tussen december en begin maart ergens hoog in Scandinavië of IJsland zit. Enkele tips:

Lees hier meer over de mooiste Noorderlicht bestemmingen.

Noorderlicht
Noorderlicht
Skogafoss waterval, IJsland

Aurora polaris boven de Skogafoss waterval in IJsland.

Noorderlicht
Saskatchewan, Canada

Noorderlicht in Saskatchewan, Canada.

Spitsbergen, Svalbard

Spitsbergen, Svalbard.


 , , , , , ,

Gemiddelde beoordeling: 4.7 15970 - reviews totaal

4 reacties

 • Geplaatst op 1 November 2017, 7:54

  Goed artikel! Wat veel mensen niet beseffen is dat je ook het noorderlicht kan zien als je in de auto zit en rondreid. Je hoeft er echt niet de meest afgelegen plekken voor op te zoeken in het noorden. Al maakt dit het natuurlijk wel mooier!

 • Elise Gast
  Geplaatst op 12 November 2018, 19:34

  ik vind het erg interessant

 • Elise Gast
  Geplaatst op 13 November 2018, 19:14

  het is interressant maar ook super stom
  ik heb het wel nodig voor mijn werkstuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Mcbhdbhc Gast
  Geplaatst op 29 Januari 2019, 17:30

  Leuk

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)