Het Noorderlicht zien: hoe, wat, waar en wanneer? (+Noorderlicht reizen!)

Het Noorderlicht zien: hoe, wat, waar en wanneer? (+Noorderlicht reizen!)
in Algemeen, laatst bijgewerkt op 13 februari 2022
5 minuten lezen · 4 reacties

Het Noorderlicht zien is een ónvergetelijke ervaring. Misschien moet het er komende winter maar eens van komen… Maar hoe, wát, waar en wanneer kun je naar het Noorderlicht reizen? En wie bieden Noorderlicht vakanties aan? Lees verder en check ook die magische foto’s.

Inhoud:

 1. Wat is het Noorderlicht?
 2. Waar kun je het Noorderlicht zien?
 3. Wanneer kun je het Noorderlicht zien?
 4. Waar boek ik een reis naar het Noorderlicht?
Fins Lapland

De aurora borealis in een winterlandschap in Fins Lapland.

1. Wat is het Noorderlicht?

De aurora borealis, ook wel noorderlicht of poollicht genoemd, is een uniek lichtverschijnsel dat op hoge geografische breedtes bij duisternis kan worden waargenomen. Het zien ervan is bijna een mystieke ervaring. Als het noorderlicht zich voordoet, zien we vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten.

Noorderlicht, Noorwegen

Aurora Borealis in Noorwegen.

2. Waar kun je het Noorderlicht zien?

Waar kun je het Noorderlicht het best zien? Eigenlijk maakt het weinig uit, als je maar ten noorden van de Poolcirkel zit. De populairste plekken zijn het noorden van Noorwegen, (Fins) Lapland en IJsland. Maar ook in (noord) Rusland, Groenland, Canada, Alaska en een stukje van Zweden is het Noorderlicht te aanschouwen. Over het algemeen heb je in het binnenland meer kans op droog weer en heldere luchten dan aan de kust, maar met een sterke oostenwind kan dat weer heel anders zijn. De leukste en beste uitvalsbasissen zijn wat ons betreft Tromsø of de Lofoten (Noorwegen), Ivalo (Finland), Kiruna (Zweden) of Reykjavik (IJsland).

Boek je reis naar het Noorderlicht bij:

Noorderlicht, Zweden

Het Noorderlicht boven Abisko in Zweden.

3. Wanneer kun je het Noorderlicht zien?

Het Noorderlicht openbaart zich op koude, heldere winteravonden en is het best en vaakst zichtbaar ten noorden van de Poolcirkel, tussen de 70e en 80e breedtegraad. Eerste vereiste is dat het donker is tussen 18.00 en 01.00, als de lichten het best zichtbaar zijn. Dat is alleen zo in de late herfst, de winter en de vroege lente. Feitelijk heb je dus van 21 september t/m 21 maart kans het licht te zien. Echter speelt ook de helderheid een essentiele rol. De herfstmaanden zijn vaak natter en bewolkter dan de winter. Vanaf december wordt het meestal droger, en begint de beste tijd om het Noorderlicht te zien. Zo rond maart wordt het ’s avonds alweer langer licht en neemt de statistische kans af. Garanties zijn er nooit, maar statistisch gezien is december t/m begin maart de beste periode voor het Noorderlicht.

Noorderlicht, IJsland

IJsbergen onder het Noorderlicht in IJsland.

4. Waar boek ik een reis naar het Noorderlicht?

Heel simpel: je moet zorgen dat je tussen december en begin maart ergens hoog in Scandinavië of IJsland zit. Enkele tips:

LEES OOK: De mooiste Noorderlicht bestemmingen

Noorderlicht Noorderlicht Skogafoss waterval, IJsland

Aurora polaris boven de Skogafoss waterval in IJsland.

Noorderlicht Whitehorse

Noorderlicht in Yukon, Canada.

Noorderlicht, Noorwegen

Spitsbergen, Svalbard.

Bewaar dit artikel op Pinterest

Geen tijd om het hele artikel nu te lezen, of wil je het later makkelijk terugvinden?

Het Noorderlicht zien: hoe, wat, waar en wanneer?

Tags: , , , , , ,

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Gerelateerde artikelen

4 reacties

 • avatar
  Wanneer noorderlicht op 01-11-2017
  Gast

  Goed artikel! Wat veel mensen niet beseffen is dat je ook het noorderlicht kan zien als je in de auto zit en rondreid. Je hoeft er echt niet de meest afgelegen plekken voor op te zoeken in het noorden. Al maakt dit het natuurlijk wel mooier!

 • avatar
  Elise op 12-11-2018
  Gast

  ik vind het erg interessant

 • avatar
  Elise op 13-11-2018
  Gast

  het is interressant maar ook super stom
  ik heb het wel nodig voor mijn werkstuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • avatar
  Mcbhdbhc op 29-01-2019
  Gast

  Leuk

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief