27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 29 mei 2024

Leven op een eiland…wat ons betreft is er niets fijner dan dat. Maar wat zijn eigenlijk de grootste eilanden ter wereld? Wij zochten het uit en stelden deze top 10 lijst samen.

10. Ellesmere-eiland (Canada, 196.236 km2)

Ellesmere-eiland, Canada

Ellesmere-eiland ligt helemaal in het noorden van Canada, in de Noordelijke IJszee. In 2001 telde het eiland slechts 168 inwoners, en daarmee is Ellesmere-eiland het dunst bevolkte bewoonde eiland ter wereld. Grote delen van het eiland zijn bedekt door ijs en meer dan een vijfde van het eiland is beschermd als het Quttinirpaaq Nationaal Park, waar je zeven fjorden en meerdere gletsjers vindt. Op het eiland zijn drie nederzettingen: Alert, Eureka, en Grise Fiord. Canadian Forces Station (CFS) Alert is de meest noordelijk gelegen nederzetting in de wereld. Na het einde van de Koude Oorlog en het uitvinden van technologieën die het meten van weersomstandigheden op grote afstanden mogelijk maakten, is de overwinterende bevolking gedaald tot 50 personen.

9. Groot-Brittannië (Verenigd Koninkrijk, 216.777 km2)

De Schotse highlands

De Schotse highlands.

Het is soms een beetje verwarrend, maar het eiland Groot-Brittannië wordt gevormd door Engeland, Schotland en Wales. Samen met Noord-Ierland erbij vormen ze dan officieel weer het land het Verenigd Koninkrijk. Groot-Brittannië leent zich bij uitstek voor het maken van stedentrips naar steden als Londen, Edinburgh of Liverpool, maar je kunt er ook geweldige roadtrips maken langs bijvoorbeeld de Wales Coast Path of door de Schotse hooglanden. Het enige nadeel is het onvoorspelbare en vaak regenachtige weer.

Kijk voor stedentrips naar Groot-Brittannië hier bij De Jong Intra Vakanties Voor rondreizen en autovakanties door Groot-Brittannië kun je terecht bij De Jong Intra Vakanties, SNP Natuurreizen, ANWB en House of Britain.

8. Victoria-eiland (Canada, 217.291 km2)

Victoria-eiland, Canada

Victoria-eiland is een van de Canadese Arctische Eilanden en ligt net als Ellesmere-eiland in de Noordelijke IJszee. In het westen is het door de Straat Prince of Wales van Bankseiland gescheiden. Op Baffineiland (zie verderop) na, is het het grootste eiland van Canada. Er wonen ongeveer 1700 mensen op Victoria-eiland, waar het dankzij het arctische klimaat 10 tot 11 maanden winter is en 1 maand lente. Een bestemming voor de echte winterliefhebbers dus.

7. Honshū (Japan, 227.962 km2)

Mount Fuji

Mount Fuji en de Chureito pagode.

Honshū is het grootste eiland van Japan, en wordt daarom ook wel het vasteland genoemd. Het ligt ten zuiden van Hokkaido en ten noorden van Shikoku. Met meer dan 98 miljoen inwoners is het het tweede meest bevolkte eiland ter wereld, op Java na. Ook ’s wereld grootste agglomeratie bevindt zich hier, genaamd Groot-Tokio, waar 25 procent van de totale Japanse bevolking woont. Honshū is een bergachtig en vulkanisch eiland waar regelmatig aardbevingen plaatsvinden. De hoogste piek is de actieve vulkaan Mount Fuji met 3776 meter. In het noorden is Honshu tamelijk koud, maar in het zuiden is het subtropisch. Andere grote steden op Honshū zijn behalve Tokyo: Kyoto, Osaka, Kobe, Hiroshima, en Nagoya. Tijdens een rondreis door Japan is Honshū niet missen.

Groepsrondreizen naar Honshū worden o.a. aangeboden door Djoser, Sawadee, Shoestring en ANWB Vakanties, of kun je zelf samenstellen met de bouwstenen van Tenzing Travel. Losse retourvliegtickets naar Tokyo zijn er vanaf €375.

6. Sumatra (Indonesië, 443.066 km2)

Sumatraanse orang-oetan Gunung Leuser National Park

Sumatraanse orang-oetan in het Gunung Leuser National Park.

Sumatra is het grootste eiland van Indonesië en een ware droom voor natuurliefhebbers. Je vindt er vulkanen, regenwouden, prachtige stranden en bijzondere diersoorten zoals de orang-oetan. De ongerepte jungle met de traditionele stammen van Sumatra vormt een contrast met de drukke hoofdstad Medan. Je kunt op Sumatra prachtige tochten door het regenwoud maken (hoogtepunt: het Gunung Leuser National Park!), surfen en duiken in de heldere wateren, cultuur snuiven en bijzondere dieren ontmoeten. Het is een geweldig eiland voor iedereen die weg wil van het massatoerisme en het echte Indonesië wil leren kennen.

Georganiseerde Sumatra-rondreizen (vaak i.c.m. Java en/of Bali) vind je bij de meeste Indonesië-aanbieders rechts op deze pagina, zoals ANWB Vakanties, Djoser, Shoestring en individuele specialisten Riksja Indonesië en Van Verre.

5. Baffineiland (Canada, 507.451 km2)

Baffineiland, Canada

Walvis in de Baffinbaai.

Baffineiland behoort ook tot de Canadese Arctische Eilanden en is het grootse eiland van Canada. Het eiland dankt zijn naam aan de Britse ontdekkingsreiziger William Baffin. Er heerst een arctisch klimaat op Baffineiland, dat door de Baffinbaai gescheiden wordt van Groenland. De winters zijn er extreem koud, waardoor er ook geen waterleidingen zijn op het eiland omdat die te snel zouden bevriezen. Toch wonen er nog 11.000 mensen op Baffineiland.

4. Madagaskar (587.713 km2)

Allée des Baobabs

Zonsondergang bij Allée des Baobabs.

Het eiland Madagaskar ligt in de Indische Oceaan en is uniek. Officieel hoort het bij Afrika, maar omdat het zo ver van het vasteland ligt, tref je er diersoorten, planten en bomen aan die alleen op Madagaskar voorkomen. Voor natuurliefhebbers is Madagaskar dan ook the place to be. Zo vind je er prachtige Nationale parken vol met lemuren, kameleons, de unieke ’tsingy’ rotsformaties en natuurlijk de exotische baobabs bomen. En dan vind je er ook nog eens heerlijke stranden en kleinere eilanden in de buurt zoals Nosy Be en Île Sainte-Marie, waar je bultrugwalvissen kunt spotten!

Rondreizen naar Madagaskar worden o.a. aangeboden door Djoser, Better Places, Shoestring, Sawadee en ANWB Vakanties.

3. Borneo (Indonesië/Maleisië/Brunei, 743.330 km2)

Neusapen op Borneo

Neusapen op Borneo.

Borneo ligt in Zuidoost-Azië en wordt opgedeeld onder Indonesië en Maleisië. Ook ligt de kleine onafhankelijke staat Brunei in zijn geheel op Borneo. Het zuidelijke en grootste deel behoort tot Indonesië en heet officieel Kalimantan. In het noorden ligt Maleisisch Borneo. Het eiland staat bekend om zijn ongerepte regenwouden, kleurrijke koraalriffen, hagelwitte stranden, de orang-oetan, bevolking met eeuwenoude tradities en de kleinere tropische eilanden. Het eiland is vooral in trek bij natuurliefhebbers, avonturiers en duikers.

Avontuurlijke groepsreizen door Maleisisch Borneo worden aangeboden door o.a. Sawadee (inclusief een familiereis!), Djoser en ANWB Vakanties.

In tegenstelling tot Maleisisch-Borneo wordt Kalimantan maar door weinig reizigers bezocht. Specifieke Kalimantan rondreizen worden alleen door specialistische reisorganisaties aangeboden. Kijk bij Van Verre of Sawadee.

2. Nieuw-Guinea (Indonesië & Papoea-Nieuw-Guinea, 785.753 km2)

Papoea-Nieuw-Guinea

Inboorling in Papoea-Nieuw-Guinea.

Nieuw-Guinea hoort ook gedeeltelijk bij Indonesië (het westelijke deel), en het oostelijke deel behoort tot Papoea-Nieuw-Guinea, dat ook nog meerdere eilanden verder naar het oosten omvat. Nieuw-Guinea staat bekend om zijn grote culturele diversiteit en de unieke flora en fauna. Op het eiland leven meer dan 1000 verschillende groeperingen, waarvan een groot deel leeft in het ruige ontoegankelijke binnenland met ondoordringbare bossen en in de tropische kuststrook waar je prachtige zandstranden vindt en mooie koraalriffen.

Kijk voor een rondreis naar Papoea-Nieuw-Guinea hier bij Djoser, of voor een rondreis West-Papua hier bij Sawadee.

1. Groenland (Denemarken, 2.130.800 km2)

Ilulissat

Ilulissat op Groenland.

Je zou misschien verwachten dat Australië het grootste eiland ter wereld is, maar omdat Australië zo enorm groot is en over uniek plantaardig en dierlijk leven beschikt wordt het als continent beschouwd. Hetzelfde geldt voor Antarctica, wat groter is dan Europa en Australië bij elkaar. Groenland is weliswaar ook groot, maar heeft dezelfde habitat kenmerken als Noord-Amerika en wordt daarom niet gezien als continent. Het is een reusachtig wit poolland, bekend door zijn oneindige ijsschotsen en besneeuwde bergen. Groenland is een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken. Slecht enkele stukken kust en een handjevol kleinere eilanden zijn niet bedolven onder ijs: de enige bewoonbare gedeeltes. Je kunt op Groenland kayakken langs de fjorden, een ritje maken met een sneeuwscooter of hondenslee naar Kaap Vaarwel of een cursus ijsklimmen doen om de natuur eens op een andere manier te ontdekken.

Je vliegt vanaf IJsland of Denemarken naar het gehuchtje Kulusuk, waar zich het enige kleine internationale luchthaventje bevindt. Vliegtickets zijn er vanaf €1000. In de zomer is de oostkust ook bereikbaar per schip (eventueel per cruise). Aanbieders van rondreizen naar Groenland zijn Sawadee en BBI Travel.

Meer lezen:


 , , , , , , , , ,

1 reactie

 • avatar
  Raysa op 12-03-2017
  Gast

  Hallo beste medewerker,
  Wat zou je doen als je wilt gaan backpacken? Er is vast een leuk artikel, een tip die jij kan geven of een ander idee? Stuur het naar mij.
  Groeten, Raysa

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)