27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 2 januari 2023

Het wat sjiekere Zwitserland is naast Oostenrijk en Frankrijk een geliefde wintersportbestemming. Maar wat zijn nou de mooiste skigebieden en beste regio’s voor een Zwitserland wintersportvakantie? We zetten ze op een rij.

Zwitserland is een wintersportland bij uitstek. Skiën in de Alpen is in Zwitserland uitgevonden, en dat merk je. Er is een grote variatie in skigebieden, van uitgestrekte regio’s met honderden kilometers pistes, tot kleine gebiedjes die een paradijs zijn voor beginners en gezinnen met kinderen. Over het algemeen is het in de Zwitserse skioorden wat minder druk dan in Oostenrijk of Frankrijk. Zwitserland is immers duur en een Zwitserse wintersportvakantie is niet voor iedereen weggelegd. Hieronder een lijstje van de bekendste en populairste skigebieden in Zwitserland.

1. Sankt Moritz: mondain en exclusief

Prijs skipas hoogseizoen: €298,65 (5 dagen, volwassene)
Hoogste punt: 3303 meter
Laagste punt: 1716 meter
Totaal aan pistes: 321 km (64 km beginners, 191 km gemiddeld, 66 km moeilijk)
Aantal skiliften: ca. 48

Sankt Moritz, Zwitserland

In het mondaine Sankt Moritz in Graubünden is het wintertoerisme uitgevonden. Hier verbleven in de 19de eeuw immers de eerste wintertoeristen. Sankt Moritz is uitgegroeid tot een wintersportgebied waar de rijken der aarde zich thuis voelen. Het gebied omvat 321 kilometer pistes, vooral geschikt voor gevorderden (60% rode pistes). Sankt Moritz ligt op grote hoogte en is dus sneeuwzeker. Er zijn ook vele mogelijkheden voor off-piste skiën. Wat de après-ski betreft, zijn er genoeg gelegenheden waar je tot laat in de nacht aan de bar mag blijven zitten. Helaas is Sankt Moritz duur, heel duur.

Boek je complete wintersportvakantie of accommodatie in Sankt Moritz bij TUI, de Jong Intra vakanties of Interhome.


2. Davos Kloster Mountains: skigebied verdeeld over meerdere bergen

Prijs skipas hoogseizoen: €271,50 (5 dagen, volwassene)
Hoogste punt: 2844 meter
Laagste punt: 810 meter
Totaal aan pistes: 236 km (64 km beginners, 121 km gemiddeld, 51 km moeilijk)
Aantal skiliften: ca. 43

Davos Kloster Mountains, Zwitserland

Davos is de hoogstgelegen stad in Europa (1560 meter). Het skigebied Davos Kloster Mountains in het kanton Graubünden bestaat in feite uit 6 losse skigebieden, waarvan Parsenn, tussen de plaatsen Davos en Klosters, de grootste is. Davos Kloster Mountains telt in totaal 236 kilometer skiroutes, voornamelijk voor gevorderde skiërs (52% rode routes). Ook beginners komen aan hun trekken op 64 kilometer blauwe routes. Wegens de hoge ligging van Davos hoef je niet snel te vrezen voor een gebrek aan sneeuw. Na het skiën of snowboarden kun je in Davos terecht voor een gezellig avondje après-ski. Net zoals Sankt Moritz is Davos Kloster Mountains een erg dure skiregio.

Boek je complete wintersportvakantie of accommodatie in Davos Kloster Mountains bij TUI, Sunweb wintersport, Summit Travel of de Jong Intra.


3. Laax-Flims-Falera: groot aaneengesloten skigebied

Prijs skipas hoogseizoen: €333 (5 dagen, volwassene)
Hoogste punt: 3018 meter
Laagste punt: 1100 meter
Totaal aan pistes: 188 km (88 km beginners, 81 km gemiddeld, 19 km moeilijk)
Aantal skiliften: ca. 28

Laax-Flims-Falera, Zwitserland

Laax-Flims-Falera is een populair skigebied in Graubünden, dat bovendien een van de grootste aaneengesloten skiregio’s in Zwitserland vormt. Laax-Flims-Falera is een erg sneeuwzeker gebied met ongeveer 220 kilometer pistes. Zowel beginners, gevorderden als vergevorderden komen hier aan hun trekken. Liefhebbers van off-piste vinden ook voldoende mogelijkheden. Voor snowboarders is Laax-Flims-Falera een waar paradijs. De après-ski is niet zo uitbundig als in Oostenrijk, maar je kunt zonder probleem ’s avonds heel wat gezellige uurtjes doorbrengen met andere wintersporters.

Boek je complete wintersportvakantie of accommodatie in Laax-Flims-Falera bij TUI, Sunweb wintersport, Summit Travel, de Jong Intra vakanties of Chalet.nl.


4. Gstaad: mondain en populair bij beroemdheden

Prijs skipas hoogseizoen: €260 (5 dagen, volwassene)
Hoogste punt: 3016 meter
Laagste punt: 1000 meter
Totaal aan pistes: 176 km (114 km beginners, 43 km gemiddeld, 19 km moeilijk)
Aantal skiliften: ca. 45

Gstaad, Zwitserland

Gstaad ligt in Berner Oberland. Gstaad kan wedijveren met Sankt Moritz wat het mondaine karakter en exclusiviteit betreft. Het is een wintersportregio waar beroemdheden en de groten der aarde graag naartoe komen. Gstaad bezit zo’n 176 kilometer aan skipistes. Niet minder dan 114 kilometer hiervan zijn blauwe pistes. Beginnende skiërs hebben hier volop de gelegenheid om te oefenen op de latten. Over het algemeen is het niet zo druk in dit skigebied. Vele (rijke) toeristen komen naar het exclusieve Gstaad om gezien te worden, niet om op de latten te staan. Ook de après-ski is wat exclusiever dan in andere skioorden. De champagne vloeit ’s avonds rijkelijk, maar verwacht er geen uitbundige feestjes in luidruchtige bars.

Boek je complete wintersportvakantie of accommodatie in Gstaad bij TUI of de Jong Intra vakanties.


5. Jungfrau Region: imponerende bergtoppen

Prijs skipas hoogseizoen: €275 (5 dagen, volwassene)
Hoogste punt: 2970 meter
Laagste punt: 1000 meter
Totaal aan pistes: 202 km (82 km beginners, 90 km gemiddeld, 30 km moeilijk)
Aantal skiliften: ca. 50

Jungfrau Region, Zwitserland

De Jungfrau Region is ongetwijfeld een van de mooiste skigebieden in de Alpen. Je skiet hier met de imponerende bergen Jungfrau, Mönch en Eiger op de achtergrond. In dit skigebied in Berner Oberland bevinden er zich authentieke Zwitserse bergdorpjes, zoals Grindelwald, Wengen en Mürren. De Jungfrau Region omvat 206 kilometer pistes, zowel voor beginners (40% blauwe pistes) als voor gevorderden (46% rode pistes). De Jungfrau Region is redelijk sneeuwzeker en er is een grote variatie in pistes. Helaas is het zeker geen goedkope skiregio.

Boek je complete wintersportvakantie of accommodatie in Jungfrau Region bij TUI, Summit Travel, de Jong Intra vakanties of Chalet.nl.


6. Saas-Fee: Parel van de Alpen

Prijs skipas hoogseizoen: €280 (5 dagen, volwassene)
Hoogste punt: 3600 meter
Laagste punt: 1800 meter
Totaal aan pistes: 100 km (20 km beginners, 60 km gemiddeld, 20 km moeilijk)
Aantal skiliften: ca. 20

Saas-Fee, Zwitserland

De ‘Parel van de Alpen’ wordt het genoemd, het autovrije dorpje Saas-Fee in kanton Wallis. Saas-Fee wordt omringd door vierduizend meter hoge bergtoppen. Ook in de zomer kun je hier skiën, op de eeuwige sneeuw van de Fee-gletsjer. In de winter tref je in deze skiregio ca. 100 kilometer skipistes aan. Daarvan zijn er 60 kilometer bestemd voor gevorderden en 20 kilometer voor beginners. Aan de rand van Saas-Fee bevindt zich een kinderland met oefenliften. De kleinsten kunnen hier naar hartenlust oefenen op de latten. Het dorp kent bovendien meer dan voldoende bars voor erg gezellige après-ski.

Boek je complete wintersportvakantie of accommodatie in Saas-Fee bij Summit Travel, de Jong Intra vakanties of Chalet.nl.


7. Les Quatre Vallées: gigantisch skigebied gelegen in vier valleien

Prijs skipas hoogseizoen: €290 (5 dagen, volwassene)
Hoogste punt: 3330 meter
Laagste punt: 821 meter
Totaal aan pistes: 412 km (107 km beginners, 202 km gemiddeld, 103 km moeilijk)
Aantal skiliften: ca. 70

Les Quatre Vallées, Zwitserland

Dit is een van de grootste aaneengesloten skigebieden in Zwitserland. Les Quatre Vallées in Wallis omvat beroemde skioorden als Verbier, Veysonnaz en Vendaz. Het gebied telt niet minder dan 412 kilometer pistes, waaronder 202 kilometer voor gevorderde wintersporters. Gevorderden komen hier volop aan hun trekken, met voldoende variatie in pistes en off-piste mogelijkheden. Beginnende skiërs hebben 107 kilometer blauwe pistes ter beschikking. Voor bruisende après-ski kun je in Verbier terecht. Les Quattre Vallées is een relatief duur skigebied. Bovendien kan het er erg druk zijn, met lange wachtrijen aan de cabineliften.

Boek je complete wintersportvakantie of accommodatie in Les Quatre Vallées bij Sunweb, Summit Travel of Chalet.nl.


8. Matterhorn Zermatt

Prijs skipas hoogseizoen: €310 (5 dagen, volwassene)
Hoogste punt: 3820 meter
Laagste punt: 1620 meter
Totaal aan pistes: 322 km (75 km beginners, 220 km gemiddeld, 27 km moeilijk)
Aantal skiliften: ca. 55

Matterhorn Zermatt, Zwitserland

Het uitgestrekte skigebied van Zermatt biedt uitzicht op de iconische Matterhorn. Ook in de zomer kan er op de gletsjer van de Klein Matterhorn geskied worden. Het dorp Zermatt in Wallis is gezellig, authentiek en autovrij, maar helaas erg duur. Het skigebied omvat 322 kilometer pistes. Het overgrote deel daarvan (220 kilometer) is bestemd voor gevorderden, met heel wat off-piste mogelijkheden. De skiregio ligt hoog in de Alpen en is daarom erg sneeuwzeker. Na het skiën en snowboarden kun je in Zermatt terecht voor bruisende après-ski.

Boek je complete wintersportvakantie of accommodatie in Matterhorn Zermatt bij TUI, Summit Travel of de Jong Intra vakanties.


Andere interessante skigebieden

Vooral Graubünden, Wallis en Berner Oberland krijgen massaal wintersporters op bezoek, maar ook in andere kantons vind je interessante skigebieden.

In Centraal-Zwitserland is Engelberg een sneeuwzeker skigebied met 82 kilometer pistes, vooral bestemd voor gevorderde skiërs en snowboarders. De wintersportregio Andermatt telt 52 kilometer aan pistes en is een paradijs voor off-piste liefhebbers.

De skiregio’s VillarsGryonLes Diablerets en Leysin in kanton Vaud beschikken elk over een honderdtal kilometer skiroutes, waarvan het grootste deel geschikt is voor beginners en families met kinderen.

Het kanton Ticino omvat talrijke kleinere skigebiedjes. Een voorbeeld hiervan is Pesciüm-Airolo met een dertigtal kilometer skipistes, vooral bestemd voor gevorderden.

Meer lezen


 , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)