Vakantie Wallis (Zwitserland): alle bezienswaardigheden, leuke stadjes & tips voor overnachten

Vakantie Wallis (Zwitserland): alle bezienswaardigheden, leuke stadjes & tips voor overnachten

Op vakantie naar Wallis, Zwitserland? De langste gletsjer, de hoogste berg en de spectaculairste landschappen van Zwitserland: je vindt ze in Wallis. Dit is het Zwitserland zoals we het kennen van de ansichtkaarten, met de iconische alpentoppen van meer dan 4000 meter hoog. Ontdek alle bezienswaardigheden & tips!

Door , laatst bijgewerkt op 10 augustus 2023
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. De Matterhorn
 3. Jungfrau & het Jungfraujoch
 4. De Aletschgletsjer
 5. Furkapas & de Rhônegletsjer
 6. De Sint-Bernhardpas
 7. Interessante plaatsen Wallis
 8. Sion
 9. Skiën in Wallis
 10. Campings & hotels Wallis
 11. Vakantie Wallis boeken
 12. Reiservaringen en tips

Vakantie in Wallis: het ultieme Zwitserland

Wallis (Valais in het Frans) is een groot kanton in het zuiden van Zwitserland, het grenst in het noorden alleen aan Vaud. het Berner Oberland en Uri. Wallis is tweetalig: er wordt zowel Duits als Frans gesproken. De taalgrens loopt ongeveer in het midden tussen de plaatsen Sierre en Leuk. Ten westen van deze taalgrens is Frans de officiële taal, ten oosten ervan spreekt men Duits. Wallis grenst in het westen aan Frankrijk, ten zuiden ervan ligt Italië. De hoofdplaats van Wallis is de Franstalige stad Sion.

De rivier de Rhône doorkruist het kanton van oost naar west. Aan de noordelijke zijde van het Rhônedal vind je de Berner Alpen, met bekende bergtoppen als de Jungfrau en de Bietschhorn. Ten zuiden van de rivier bevinden zich de Walliser Alpen, met onder meer de beroemde Matterhorn. Het hoogste punt van Zwitserland, de Dufourspitze (4634 meter), ligt vlak bij de grens met Italië.

Wallis vakantie boeken – onze tips!

Wallis, Zwitserland

Het Wallis van de ansichtkaarten met oa de beroemde Matterhorn.

Aan spectaculair natuurschoon geen gebrek in Wallis. Dit is het Zwitserland van de ansichtkaarten, met een adembenemend landschap vol gletsjers en besneeuwde bergtoppen die tot meer dan 4000 meter hoogte reiken. Het toerisme in Wallis kent een zeer lange traditie en aan vakantie-accommodaties is er geen gebrek.

Highlights Wallis: de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden

De Matterhorn

Deze piramidevormige berg behoort tot de meest gefotografeerde bergen ter wereld. Hij is een nationaal symbool van Zwitserland. De top bereikt een hoogte van 4478 meter. De beste manier om de Matterhorn in al zijn glorie te bewonderen, is een tochtje met een kabelbaan naar de zogenaamde Klein Matterhorn. De top van deze berg is het hoogste punt dat in de Alpen via een kabelbaan bereikbaar is (3883 meter). Vanaf het bergstation op de Klein Matterhorn word je verrast door het ongeëvenaarde uitzicht op talrijke vierduizenders, waaronder de Matterhorn en de Breithorn.

Matterhorn, Zwitserland

De Matterhorn bij zonsondergang.

De trip naar Klein Matterhorn begint in Zermatt, waar je vanaf het kabelbaanstation de Klein Matterhorn in een aantal etappes bereikt. Op de gletsjers rond de berg kun je zowel in de winter als in de zomer skiën.

Naar het Jungfraujoch met de Jungfraubahn

Op de grens tussen Wallis en het Berner Oberland ligt de eveneens beroemde berg de Jungfrau (4158 meter), die vaak in één adem wordt genoemd met zijn directe buren de Eiger (3970 meter) en Mönch (4107 meter). Op de bergkam tussen de Mönch en de Jungfrau ligt het Jungfraujoch (3454 meter). In de periode 1896 tot 1912 werd de spectaculaire Jungfraubahn aangelegd, een tandradbaan die naar het hoogste station van Europa op het Jungfraujoch leidt. Nog steeds, na meer dan honderd jaar exploitatie, bereiken elk jaar honderdduizenden vakantiegangers met de tandradtrein het Jungfraujoch. Het is bijna een ‘must’ voor ieder die het Berner Oberland bezoekt…

Jungfraujoch, Wallis

Het Jungfraujoch.

De Jungfraubahn begint op de bergpas Kleine Scheidegg. De eerste halte is het station Eigergletsjer, met zicht op de gletsjer die vanaf de Eigerwand naar omlaag kruipt. De trein rijdt door een tunnel in de Eiger, met als volgende haltes de ondergrondse stations Eigerwand en Eismeer. Hier kun je door vensters in de bergwand naar het berglandschap en de gletsjers kijken.

Tenslotte bereikt de trein het hoogstgelegen station in Europa: Jungfraujoch. Neem vanaf het station, dat in de berg werd gebouwd, de lift naar het Sphinx-Observatorium. Op het uitzichtplatform naast het observatorium geniet je van een ongeëvenaard uitzicht op de Jungfrau, de Mönch en de Eiger.

De Aletschgletsjer

Met een lengte van 23 kilometer en een ijsmassa van 27 miljard ton is de Aletschgletsjer de grootste en indrukwekkendste gletsjer in de Alpen. De gletsjer ligt in het midden van het tot werelderfgoed uitgeroepen natuurgebied Jungfrau-Aletsch. Het is een unieke ervaring om een wandeling te maken langs de randen van de gletsjer. Het beste uitzicht op de Aletschgletsjer krijg je in het plaatsje Bettmeralp, een autovrij dorpje dat alleen via kabelbanen te bereiken is vanuit Betten in het Rhônedal. Ten zuiden van de gletsjer bevindt zich een schitterend natuurgebied: het Aletschwoud, met de oudste arven (alpendennen) van Zwitserland.

Aletschgletsjer, Wallis

Uitzicht op de Aletschgletsjer vanuit Bettmeralp.

De Furkapas en de Rhônegletsjer

De Furkapas ligt op een hoogte van 2431 meter en vormt de grens tussen de kantons Wallis en Uri. Voorbij de pas op het grondgebied van Wallis loopt de weg met talrijke haarspeldbochten omlaag in de richting van het bergdorpje Gletsch. Stop even bij hotel Belvédère voor het uitzicht op de Rhônegletsjer. Je kunt te voet verder wandelen naar de gletsjergrot, een ijskelder die elk jaar opnieuw in de gletsjer wordt uitgehakt. De Rhônegletsjer vormt de bron van de Rhône.

Rhônegletsjer, Wallis

De Rhônegletsjer.

De Grote Sint-Bernhardpas

Een andere wereldberoemde pas ligt op de Zwitsers-Italiaanse grens: de Grote Sint-Bernhardpas. De pasweg verbindt de stad Martigny in Wallis met Aosta in Italië. De pas is beroemd omwille van het klooster en het hospitium die hier door Bernhard van Menton in de 11de eeuw werden gesticht. De monniken hielpen reizigers die in de bergen in nood waren geraakt en gebruikten honden om mensen op te sporen. Zo ontstond de reputatie van de sympathieke sint-bernardshonden, die traditioneel met een wijnvaatje om de hals worden afgebeeld. In het hospitium van Sint-Bernhard wordt het hondenras nog steeds gekweekt, weliswaar zonder wijnvaatje.

Andere natuurlijke bezienswaardigheden

De Trientkloof nabij Vernayaz is een spectaculaire rivierkloof uitgesleten door de rivier de Trient.

Het meer van Derborence is ontstaan door twee reusachtige aardverschuivingen in de 18de eeuw, waarbij het water van naburige rivieren werd opgestuwd tot een meer.

Lac de Derborence, Wallis

Het Lac de Derborence.

Nabij het plaatsje Euseigne in het Val d’Hérens zie je merkwaardige ‘aardkegels’, met een rotsblok op hun top. Dit fenomeen ontstond tijdens het terugtrekken van het ijs in de laatste ijstijd. De rotsblokken beschermden de onderliggende aardlagen tegen erosie.

Interessante plaatsen & leuke steden in Wallis

Sion

De hoofdstad van Wallis, Sion, is al van ver herkenbaar aan de twee ‘torens’ die de stad bewaken. In feite zijn dit rotsen, met op de top ervan historische gebouwen. De rots Valère bevindt zich ten oosten van de stadskern, met op haar top de pelgrimskerk Notre-Dame de Valère uit de 12de eeuw. Op de tweede rots, Tourbillon, bevindt zich de ruïne van een burcht uit de 13de eeuw. In de oude binnenstad van Sion trekt de Cathédrale Notre-Dame de Sion, gebouwd in Byzantijnse stijl, onmiddellijk de aandacht. Bezichtig ook het renaissancistische raadhuis uit de 17de eeuw, met een toren en astronomische klok.

Sion, Wallis

Martigny

Martigny is de tweede stad van Wallis en net als Sion een belangrijk verkeersknooppunt. De stad kent vele overblijfselen uit het Romeinse tijdperk, waaronder een gerestaureerd amfitheater. Het museum Fondation Pierre Gianadda telt drie collecties: een archeologische collectie, een beeldentuin en een verzameling klassieke auto’s. Het Sint-Bernhardmuseum is gewijd aan de Sint-Bernhardpas en de legendarische sint-bernardshonden.

Vakantie Wallis – accommodatietips

 • Camping Simplonblick
  Familiecamping in Raron, in de Rhônevallei. Camping in een bosrijke omgeving, voorzien van een zwembad. Faciliteiten voor voetbal, tafeltennis, jeu de boules en beachvolleybal. Speeltuin, trampoline en animatieprogramma voor kinderen.
 • Hotel Alpen Resort ★★★★
  Viersterrenhotel in Zermatt, met een binnenzwembad en een zonneterras. Voorzien van wellness- en fitnessfaciliteiten. Voor de kinderen speelruimte en binnenspeelplaats met kinderanimatie. Gratis wifi. Parkeerplaats tegen betaling.
 • Natuurhuisje in Grächen
  Houten natuurhuisje / chalet voor 4 personen met terras en tuin op het zuiden, gelegen te Grächen in het Mattertal. Voorzien van een carport. Gelegen in een prachtige omgeving, dicht bij de skigebieden.
 • Residence Edelweiss ★★★
  Gezellig bungalow park met authentieke houten huisjes, erg geliefd bij Nederlanders. Achter je stroomt het smeltwater van de Matterhorn richting het dal.

Heerlijk skiën in Wallis

De wintersportgebieden in Wallis zijn heel populair. Een van de grootste aaneengesloten skigebieden in Zwitserland is ‘Les Quatre Vallées’, verspreid over vier valleien ten zuiden van Sion. De pistes (412 kilometer in totaal!) zijn vooral geschikt voor skiërs met enige ervaring en voor gevorderden. Het gebied is sneeuwzeker en gevarieerd, maar helaas duur en druk.

Een topbestemming in Wallis is het skigebied van Saas-Fee, de ‘Parel van de Alpen’. Saas-Fee is een autovrij dorp met een gezellige sfeer. De pistes zijn sneeuwzeker en goed onderhouden. Ook beginnende skiërs en kinderen leren hier de kneepjes van het vak. Saas-Fee is echter niet goedkoop.

LEES OOK: De mooiste & beste skigebieden van Zwitserland

Zermatt is eveneens een beroemde wintersportplaats in Wallis. Een sfeervol, chique, bruisend dorp met goede après-ski. Vanop de skipistes heb je zicht op de Matterhorn en andere vierduizenders. De pistes zijn vooral bedoeld voor gevorderden en vergevorderden. Eén groot nadeel: Zermatt is verschrikkelijk duur.

Wintersportvakanties naar Wallis vind je o.a. hier bij TUI en Sunweb.

Wallis vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Wallis reiservaringen en tips

 • Nathalie Wisse op 12-05-2019

  “Kanton vol bergen, sneeuw en het goede leven”

  Als echte wintersportfanaat heb ik twee winterseizoen en in het prachtige Saas-Fee in Wallis als skileraar vertoeft. Ook de omgeving ken ik nu goed.
  Het is een fantastische plek vol pieken van 4000m, er zijn nog adembenemende gletsjers te vinden (die helaas steeds sneller verdwijnen) en het boarden/skiën is fantastisch. De bergdorpen kennen een ongeëvenaarde sfeer. The good life!

 • Sanne op 17-04-2019

  “Fijne plek”

  Elk jaar vertrekken wij met pasen richting Saas Grund, een ski plaatsje in de gemeente Wallis. Saas Grund is een klein en super rustig plaatsje met een mooi (klein) skigebied. Als je op zoek bent naar lange dagtochten is dit niet de place to be maar zeker fijn om een aantal dagen te skien. De meeste pistes zijn makkelijk en ook als je een gevorderde skieer bent kun je je hier goed een aantal dagen vermaken. De prijzen zijn redelijk voor Zwitserland en het eten en drinken op de piste is betaalbaar, al met al een prima plek voor een lang weekend skien!

 • Martine de Kruif - van der Woning op 12-04-2019

  “Bist bald in Bellwald”

  Bellwald is een heel klein en super rustig lokaal skigebied. De koeieboer staat bij de lift en de sportleraar in de skiwinkel bij wijze van spreken. De mensen zijn er super aardig en de pisten, hoewel het er niet veel zijn, zijn strak. Zeker als je kleine kinderen hebt is het een ideale plek. Het is geen gebied als je van dagtochten en pikzwarte pisten houdt maar ik het mijn hart eraan verkocht.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Wallis reiservaring en tips!

Ben jij in Wallis geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief