27 Vakantiedagen

Klimaat Spanje

Spanje staat bekend om de lange hete zomers en zachte winters waarin de meeste regen valt. Toch geldt dit niet voor alle delen van Spanje. In de berggebieden kan het in de winter best koud worden en sneeuwval is niet ongewoon. De Sierra Nevada en de Pyreneeën staan bekend als goede wintersportgebieden.

Spanje kan over het algemeen als volgt qua klimaat ingedeeld worden:

  1. De kustlijn in het zuiden en oosten en de Balearen hebben een Mediterraan klimaat. In de winter kan het tussen de 10 en 16 graden Celsius zijn, in de zomer kan het kwik oplopen tot 40 graden Celsius met een gemiddelde van 28 graden Celsius. Regel valt bijna alleen in de winter.
  2. Het centrale binnenland heeft een zeer divers klimaat door grote verschillen in hoogteligging en afstand tot de zee. In de winter is het gemiddeld tussen de 9 en 14 graden Celsius, in de zomer 30 en 35 graden Celsius.
  3. Het noorden en noordwesten van Spanje hebben een zeeklimaat. Dit betekent dat er hele jaar door neerslag kan vallen en dat de zomers niet al te heet zijn, namelijk rond de 22 tot 25 graden Celsius. De winters worden vaak niet kouder dan 10 graden Celsius.

De Canarische eilanden horen bij Spanje, maar liggen in de Atlantische oceaan voor de kust van Marokko. Het klimaat is hierdoor ook anders dan op het vasteland van Spanje. Het weer op de Canarische eilanden is vrijwel het hele jaar door lente-achtig, met wat meer kans op buien in de winter. Het wordt er vrijwel nooit heel heet, behalve wanneer de sirocco winden vanuit de Sahara waaien. Het kwik kan onder deze omstandigheden tot boven de 40 graden stijgen.

Lees verder: Beste reistijd >

Boek je vakantie naar Spanje

TUI
1. TUI

‘Allround’ Spanje aanbieder.
Bezoek website

Prijsvrij
2. Prijsvrij

‘Internet only’ aanbiedingen.
Bezoek websiteBekijk Spanje aanbiedingen
Vanaf €99 incl. vliegticket

Vliegtickets Spanje

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Spanje
V.a. 16