Vakantie El Hierro: alle bezienswaardigheden & tips voor het eiland ‘Ferro’

Vakantie El Hierro: alle bezienswaardigheden & tips voor het eiland ‘Ferro’

El Hierro is het meest westelijk gelegen én kleinste eiland van de Canarische eilanden. Het ligt vlak voor de kust van Marokko en wordt ook wel 'Ferro' genoemd. Het ontbreken van lange zandstranden en grote hotelketens heeft tot positief gevolg dat het hier heerlijk rustig is. Ontdek alle bezienswaardigheden & tips voor je El Hierro vakantie!

Door , laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
5 minuten lezen

Waar staat El Hierro (‘Ferro’) om bekend?

Het kleine El Hierro (ca. 270 km2) ligt ten zuidwesten van Tenerife en trekt vooral natuurliefhebbers en rustzoekers aan. Net als de andere Canarische eilanden is El Hierro (ook wel ‘Ferro’ genoemd) vulkanisch van oorsprong, het kleine eiland telt maar liefst 500 vulkanen! De hellingen van de bergrug die door het binnenland van het eiland loopt zijn bedekt met naaldbossen en voorzien van talrijke mooie wandelroutes. Typerend voor El Hierro is ook de jeneverbesstruik. Verspreid over het eiland liggen enkele knusse dorpjes en er zijn enkele kleine (vaak donkere) stranden.

El Hierro vakantie boeken – onze tips!

Bezienswaardigheden op El Hierro

El Sabinar plateau

Het landschap van El Sabinar lijkt zo uit een mysterieus sprookje te komen. Dit plateau in het zuidwesten van El Hierro wordt vrijwel altijd geteisterd door harde winden. De jeneverbesbomen op het plateau hebben hierdoor de meest bizarre vormen aangenomen. In het beschermde park van Sabinar kun je in alle rust tussen de bomen door wandelen.

El Sabinar, El Hierro

El Golfo

El Golfo is een halvemaanvormige vallei in het noorden van het eiland. Lang geleden is hier een enorme steenmassa door een aardverschuiving in zee verdwenen. Wat overbleef is de bijzonder mooie baai omgeven door steile rotswanden. Vanaf de hoogvlakte kun je naar beneden wandelen, een afdaling van zo’n 1000 meter.

El Golfo, El Hierro

Charco Azul

In El Golfo ligt één van de mooiste natuurverschijnselen van El Hierro. Hier vind je een spectaculair natuurlijk zwembad met een diep turquoise kleur omgeven door de grillige vormen die de lavastromen hebben achtergelaten. Je kunt hier een heerlijk bad nemen zonder dat je last hebt van het wilde water van de oceaan.

Charco Azul, El Hierro

Uitzichtpunten op El Hierro

Tijdens een tocht over el Hierro is er een aantal uitzichtpunten die je niet mag missen. Vanaf Mirador la Peña in het noorden heb je een spectaculair uitzicht over de baai van El Golfo. Het gebouw bij het uitzichtpunt is ontworpen door de beroemde architect en kunstenaar Cesar Manrique.

 • Een ander geweldig uitzichtpunt is het op 1070 meter hoogte gelegen Mirador de las Playas. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees want je kijkt hier zo de afgrond in. Bij helder weer kun je in de verte La Palma, La Gomera en Tenerife zien liggen.
 • Als laatste noemen we Mirador de Bascos, dat uitzicht biedt op het ruige westen van het eiland.

LEES OOK: Welk Canarisch Eiland is het mooist?

Cultureel park El Julán

In het zuiden van El Hierro ligt El Julán, een berghelling die doorloopt tot aan zee. Bijzonder aan deze plek zijn de geweldig bewaard gebleven rotstekeningen van de Bimbaches, de prehistorische bewoners van El Hierro.

 • Het gebied is een beschermd cultureel park met een bezoekerscentrum en de mogelijkheid een wandeltocht heuvelafwaarts te maken onder leiding van een gids.
 • Onderweg kom je niet alleen langs de rotstekeningen bij Los Letrereos en Los Números, maar zie je ook de grotten waar de Bimbaches leefden, resten van potten die ze gebruikten en zelfs een ‘tagaror’; een oude vergaderruimte.
El Hierro

Zeereservaat La Restinga

El Hierro is niet alleen boven de zeespiegel verrassend. Het Zeereservaat La Restinga ligt in de rustige Mar de Las Calmas baai in het uiterste zuiden van het eiland en is een geweldige duikspot voor zowel beginnende als gevorderde duikers. Het reservaat biedt een verbazingwekkende diversiteit aan onderwaterleven met onder andere manta’s, murenen, tandbaarzen en schorpioenvissen. Het duikgebied is heel eenvoudig te bereiken via de pier van het plaatsje La Restinga.

Pittoreske dorpjes & de lokale keuken

El Hierro staat bekend om de uitstekende lokale visgerechten waaronder plato de viejas (papegaaivis) en cabrillas (zeebaars), meestal geserveerd met typisch Canarische gebakken aardappeltjes. Ze worden met liefde geserveerd in de knusse (vissers)dorpjes die het eiland rijk is.

 • Valverde is het historische hoofdstadje van het eiland en stamt uit de 15e eeuw. Hier vind je winkels, een vvv, restaurantjes en een paar barretjes, maar heel druk zal het er nooit zijn. Het is een heerlijke, typisch Canarische plek met smalle hellende straatjes, oude huisjes met houten balkonnetjes en pleinen met palmbomen en vrolijke bloemenperken.
 • Andere mooie dorpjes op het eiland zijn het witte bergdorpje Sabinosa, La Restinga en Isora, een samensmelting van gehuchtjes in het oostelijke deel van El Hierro.
Valverde, El Hierro

Het historische hoofdstadje Valverde.

Sabinosa, El Hierro

Kerkje in Sabinosa.

Mirador de Isora, El Hiero

Mirador de Isora.

El Hierro klimaat

El Hierro heeft een mild klimaat dat beïnvloed wordt door de Canarische golfstroom. Typisch voor het eiland zijn de constante wind en de vaak aanwezige mist die vooral in de hoger gelegen gedeelten van het eiland hangt. Hier is het ook vaak een stuk koeler dan aan de kust. Het laat zich raden dat EL Hierro daarom niet het meest geschikte eiland is voor zonaanbidders.

Wat is de beste reistijd voor El Hierro?

De winters kunnen met gemiddeld 18 graden vrij koel zijn. Wil je van aangename temperaturen genieten? Dan is de periode tussen mei en september de beste tijd om naar El Hierro te reizen.

El Hierro – hoe je er komt & reisaanbieders

Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar El Hierro: je vliegt eerst op Tenerife-Zuid (Reina Sofia), verplaatst je dan naar het vliegveld Tenerife-Noord (Los Rodeos) en vliegt vanuit hier verder naar El Hierro: of je neemt de boot. Complete pakketvakanties naar El Hierro zijn er niet, wat er mede voor zorgt dat het er zo lekker rustig is. Je moet zelf je vliegticket naar Tenerife boeken (v.a. €105 retour) en een hotelletje of appartement regelen (kijk hier op Booking.com). Huurauto’s op El Hierro zijn vooraf te boeken via o.a. Sunny Cars.

El Hierro vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 El Hierro reiservaring

 • Leo Sorber op 09-05-2020

  “On-Canarisch”

  Eigenlijk hoort dit eilandje geen aandacht te krijgen. Zo houdt het het beste zijn rust en houdt het z’n bewoners spontaan en vriendelijk. Ik kwam er in een week misschien 10 toeristen tegen. En het was in de kerstvakantie. De andere eilanden puilen uit, niet El Hierro. Ee zijn alleen wandelaars die niemand lastig vallen. Het is niet eenvoudig er te komen. Veel aan El Hierro is anders dan de andere Canarische eilanden, maar niet de natuur en nauwelijks de temperatuur. Ik heb vele vele eilanden bezocht. El Hierro is een juweeltje. Diep in mijn hart!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw El Hierro reiservaring en tips!

Ben jij in El Hierro geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief