27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 26 februari, 2020

El Calafate ligt in het zuidoosten van Argentinië, in Patagonië, en vormt de populairste uitvalsbasis voor excursies naar het imposante National Park Los Glaciares en zijn beroemde Perito Moreno gletsjer.

El Calafate

De stad El Calafate ligt vlakbij de grens met Chili aan de oever van het Argentinomeer. Het is een kleine stad en vooral de uitvalsbasis om excursies naar de spectaculaire gletsjers te maken in het National Park Los Glaciares. Het is een onvergetelijk ervaring om deze gletsjers van dichtbij te zien en de kou op deze manier te ervaren.

Vliegtickets Buenos Aires

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Buenos Aires
V.a. 518 Cheaptickets.nl

Overnachten in El Calafate

Vergelijk alle hotels in El Calafate
Bekijk hotels Booking.com

National Park Los Glaciares

National Park Los Glaciares

Het ruige landschap van National Park Los Glaciares.

El Calafate zelf is eigenlijk niet meer dan één hoofdstraat met veel souvenirwinkels, restaurantjes en reisbureautjes die vooral tours naar de gletsjers aanbieden. Hoewel de omgeving van El Calafate ook prachtig is, is de belangrijkste bezienswaardigheid het National Park Los Glaciares; dit ligt 80km vanaf El Calafate en leent zich erg goed voor een dag- of meerdaagse excursie. Het park bestaat uit 50 gletsjers die onderdeel zijn van de ijskap over de Andes. Na Antarctica is dit de grootste aaneengesloten ijskap ter wereld. De massa is vier keer zo groot als de Alpen in Europa en stamt nog uit de ijstijd. Je kunt in dit park uren wandelen en het ene uitzicht is nog mooier dan het volgende, maar het hoogtepunt blijft de Perito Moreno gletsjer.

Perito Moreno gletsjer

Perito Moreno gletsjer

De Perito Moreno gletsjer.

Wandelen in de Perito Moreno gletsjer

Wandelen in de Perito Moreno gletsjer.

De Perito Moreno gletsjer is waarschijnlijk de bekendste gletsjer ter wereld en de enige die nog steeds groeit als het sneeuwt. Omdat de gletsjer tussen twee meren inligt en dit de groei bemoeilijkt, breekt eens in de zoveel jaar een groot stuk van de gletsjer af. Dit zijn enorme brokken ijs van zo’n 50 meter en dit maakt een oorverdovend lawaai. Mocht je toevallig zo gelukkig zijn om dit tijdens een bezoek mee te maken, vergeet je dit geluid nooit meer. Er zijn verschillende manieren om de Perito Moreno Gletsjer van dichtbij te bewonderen. De meest standaard manier, maar niet minder spectaculair, is vanaf het uitkijkpunt vlakbij de gletsjer. De gletsjer verschuift elke dag 1 tot 2 meter en dit maakt ontzettend veel lawaai, iets wat zorgt voor een fantastisch schouwspel en de meest prachtige foto’s.

Andere gletsjers en bergen

Upsala gletsjer

De Upsala gletsjer.

Andere bekende gletsjers in National Park Los Glaciares zijn de Upsala gletsjer ten noorden van het Argentinomeer, de Viedma gletsjer ten westen van het Viedmameer (beter te bezoeken vanuit El Chaltén), de Onelli gletsjer en de Spegazzini gletsjer ten westen van het Argentinomeer. Het nationaal park telt ook enkele hoge bergen, waaronder de fraaie Mt. Fitzroy (3405 m), de Cerro Torre (3128 m) (beide het best te bereiken vanuit El Chaltén), de Cerro Norte (2950 m), de Cerro Bertrand (3200 m), de Cerro Botadeos (3200 m) en de Cerro Cervantes (2389 m).

Soorten excursies naar de Perito Moreno Gletsjer

Boottocht langs de Perito Moreno gletsjer

Tijdens een boottocht langs de Perito Moreno gletsjer kun je het ijs horen afbreken.

Er zijn verschillende soorten excursies mogelijk naar de gletsjer. Veel mensen maken er een dagexcursie van vanuit El Calafate, iets wat goed te doen is en genoeg om een goede indruk te krijgen. Tijdens de dagexcursie kun je wandelen door het park en naar het uitkijkpunt op een platform gaan. Het is ook mogelijk om per boot langs de gletsjer te varen en het geluid van schurend en afbrekend ijs van nog dichterbij mee te maken. De boot vaart door het Argentinomeer, waar de ijsstukken ook in vallen. Wie meer tijd heeft, kan men er ook voor kiezen om een meerdaagse excursie te doen en te hiken over de gletsjer. Dit is vrij ‘avontuurlijk’ en alleen geschikt voor mensen met een goede conditie. Er wordt gezorgd voor een goede uitrusting en deze excursie kan drie dagen duren tot ruim een week, afhankelijk van de keus.

Overnachten in El Calafate

El Calafate

Het stadje El-Calafate.

Ondanks dat El Calafate een klein stadje is, wordt het wel steeds toeristischer en komen er ook steeds meer hotels. Er zijn hotels in alle prijsklassen te vinden, inclusief jeugherbergen en hostels vanaf zo’n €35. Het is helaas niet mogelijk om in het National Park Los Glaciares zelf te overnachten, maar je kan wel buiten El Calafate overnachten. Boek dan een overnachting in een ranch buiten de stad en geniet van de prachtige natuur. Hier kun je ook geweldige wandelingen maken of een tocht te paard.

Reizen naar El Calafate – hoe kom je er?

Vanaf Buenos Aires gaan er directe vluchten (Aerolineas Argentinas of LAN) naar El Calafate die er iets langer dan 3 uur over doen, te boeken via o.a. Cheaptickets.nl. Hoewel de wegen en bussen goed zijn in Argentinië, is een bus vanuit Buenos Aires niet aan te raden; deze doet er 36 uur over. Met de bus door naar El Chaltén is het zo’n 2,5 uur.

Top 3 Argentinië specialisten

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt meerdere privé-rondreizen door Argentinië, maar ook groepsrondreizen die Argentinië combineren met Chili en/of Brazilië.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Het geliefde Djoser biedt 3 uitgebreide rondreizen naar Argentinië, inclusief combinaties met Chili en Peru.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budgetreizen vol vrijheid. Shoestring biedt avontuurlijke reizen (groeps óf individueel) incl. Patagonië trekkings en Ushuaia expedities.
Bezoek website

Beste reistijd El Calafate & Los Glaciares

De beste reistijd voor El Calafate is van november tot april. Het is weliswaar dan ook niet warm, maar de kou voelt minder koud aan vanwege de nabijgelegen meren. Januari en februari zijn drukkere en daardoor duurdere maanden omdat de Argentijnen dan zomervakantie hebben.

9 El Calafate & Los Glaciares reiservaringen en tips

 • hong

  1 review
  0 waarderingen

  “seo services”

  Geplaatst 15-03-2022  each time i heard how tons disappointment the king will be, it changed into like a river of spring water flowing eastward. one would think of li yu, who changed into called the "everlasting ci emperor". after the fal

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Laura

  36 landen bezocht
  13 reviews
  14 waarderingen

  “Adembenemend mooi”

  Geplaatst 24-05-2019

  Perito Moreno gletsjer is ongelofelijk mooi en als ik kon zat ik nog steeds daar naar de ijs kijken. Entre in de park was duurder in vergelijking met andere nationale parken waar we zijnn geweest, maar het is absoluut de moeite waard. Wij hadden een auto gehuurd en daar naartoe gereden, maar het is ook mogelijk met een groep te gaan. Als man deze kant op reist, zou ik deze gebied niet overslaan.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Jacquelijn

  53 landen bezocht
  14 reviews
  12 waarderingen

  “Indrukwekkende ijsmuur”

  Geplaatst 27-04-2019

  Bezoek de Perito Moreno. Wat een prachtige gletsjer, muur van ijs. Je kunt er eigenlijk heel dicht bij komen, via een walk way. Af en toe vallen er brokken van de muur af wat een spectaculair gezicht is en hoge golven in het meer eronder veroorzaken. Ga een beetje vroeg dan blijf je voor de grote groepen uit.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Corona Baks

  21 landen bezocht
  17 reviews
  5 waarderingen

  “Lopen over gletser”

  Geplaatst 11-04-2019

  Een van de hoogtepunten uit onze reis. Wandelen over een gletser. Naar een museum geweest over de opwarming van de aarde wat behoorlijk heftig was om te zien. Daardoor extra mooi om over een gletser te mogen lopen. De aarde is volgens dat museum een tikkende tijdbom dus nu het nog kan zeker doen. We hadden stralend mooi weer en ondanks dat er meerdere clubjes toeristen waren niet de indruk gekregen dat je in een polonaise liep. Best prijzig maar ik vond het de moeite waard.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Boaz

  59 landen bezocht
  40 reviews
  62 waarderingen

  “Dat je je weer even heel klein voelt...”

  Geplaatst 27-11-2017

  De gletsjer in El Calafate groeit aan en breekt weer af (hij blijft stabiel en dat is al iets om blij van te worden in tegenstelling tot veel andere gletsjers) en dat afbreken gebeurt met zoveel kracht, geweld en geluid dat je je alleen maar kan verbazen, dat iedereen in extase het uitschreeuwt en je je vervolgens nog meer verbaasd over die enorme blokken ijs die boven komen drijven, ook weer met groots geweld.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Michelle van Zwieten

  21 landen bezocht
  26 reviews
  8 waarderingen

  “Indrukwekkend natuurverschijnsel”

  Geplaatst 28-10-2017

  De Perito Moreno gletsjer is niet te missen als je in Patagonië bent. Als je geen auto hebt is het vrij toeristisch om er te komen en ook de omgeving is toeristisch opgezet. Maar toch valt het mee vergeleken sommige andere plekken. En zodra je de gletsjer ziet ben je in je eigen kleine wereld. Wat immens groot is dit ding. En je kunt er uren naar blijven kijken. Hopelijk spot je een groot brok dat van de gletsjer afvalt in het water. Want dat geeft toch een bijzonder kabaal!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Tessa Neijmeijer

  33 landen bezocht
  13 reviews
  19 waarderingen

  “Krakend ijs breekt wel!”

  Geplaatst 26-10-2017

  In de verte zie je hem al liggen, de Perito Moreno Gletsjer. Vanaf het eerste uitzichtpunt lijkt hij niet zo groot. Door de verrekijker zie ik een paar mieren lopen. Het zijn mensen! Iets verderop drijft een minuscuul bootje.

  De voet van de gletsjer is 5 km breed en op sommige plekken wel 70 meter hoog. Zo ver als je kunt kijken zie je wit en blauw. Daarachter gaat het ijs over in de onvoorstelbaar grote Zuid-Patagonische ijsvlakte. Via de vele plateaus en loopplanken kun je de gletsjer bekijken. Zelfs na een paar uur kan ik niet stoppen met kijken en luisteren. Luisteren naar de stilte, maar ook het gekraak en het gedonder van stukken ijs die van grote hoogte naar beneden storten.

  De entreeprijs is aardig hoog, maar je krijgt er een prachtig uitzicht voor terug! Vanaf de wandelpaden kun je de gletsjer tot heel dicht benaderen, ik denk niet dat een dure boottocht daar iets aan toevoegt.

  Het uitvalsbasis voor Perito Moreno is El Calafate, een plaats die volledig op de toerist is gericht. Het is hier dan ook aardig vol. Een leuk alternatief is camping Lago Roca. Deze prachtige en rustige camping ligt aan een meer op zo'n 50 km van Perito Moreno.

  Nog een leuk idee: Vlakbij El Calafate heb je het Glaciarium, een modern museum over ijs. Een mooi en interactief museum en zeker de moeite waard!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Thijs Roelofsen

  35 landen bezocht
  4 reviews
  3 waarderingen

  “Walking on ice...”

  Geplaatst 28-02-2016

  Patagonië staat voor de meeste mensen in het teken van 3 highlights: Torres del paine (Chili), el chalten en el calafate (beiden argentinie).
  Voor ons was een absoluut hoogtepunt
  gletsjer Perito Moreno. Deze gletsjer is onderdeel van het Argentijnse gletsjerveld (de derde van de wereld na Antarctica en Groenland). Het beroemde aan Perito Moreno gletsjer is dat je via makkelijk toegankelijke loopbruggen zo dichtbij kan komen dat je het ijs ziet en met name ook hoort afbreken!! Dit ijsveld verliest per dag ongeveer 2 meter ijs aan de voorkant, maar dan heb je het ook nog eens over een muur van ijs waarvan het zichtbare deel 50 tot 70 meter boven het water uitsteekt!! In totaal (dus incl onderwater) praat je over 180 meter hoog, 6km breed en >50km lang. Je kunt je dus voorstellen wat voor oorverdovend kabaal het met zich meebrengt als hier een stuk ijs ter grote van een aanzienlijk flatgebouw vanaf breekt!!
  Je kunt ook een boottour doen waarbij je richting het ijsveld vaart, maar je komt hierbij niet heel veel dichterbij de muur van ijs dan via de loopbruggen. Wat ons betreft dus niet het geld waard. De boten mogen vanwege het gevaar van de onvoorspelbaar afbrekende ijsstukken gewoon niet zo dichtbij komen.
  Als je toch graag iets meer van de gletsjer wilt zien, dan moet je een tour boeken waarbij je over het ijs gaat lopen. Deze start in de haven. Na 45 min op een boot en 45 min wandelen naar de rand van de gletsjer (makkelijke wandeling) krijg je speciale ijskrammen onder waarmee je veilig over het ijs kan lopen. Je dacht dat je wist hoe blauw er uit zag, maar na deze tour weet je dat er zoveel verschillende en meest briljante kleuren blauw bestaan!!! De manier waarop de zon door de ijsschotsen schijnt geeft de meest wonderlijks plaatjes!! Aan het einde van de 1,5 uur durende wandeling krijg je nog een glas whiskey: whiskey on the rocks was nog nooit zo letterlijk!! Vervolgens de wandeling en boottocht terug en je hebt een prachtige dag gehad in national park Perito Moreno!!
  Perito Moreno ligt zo'n 90 km van el Calafate, dus het meest makkelijk is als je over je eigen auto beschikt, want dan kun je s ochtends naar de loopbruggen en s middags de tour plannen om over het ijs te lopen. Mocht je nu niet over eigen vervoer beschikken: beide onderdelen zijn uiteraard gemakkelijk vanuit el calafate te regelen!
  Er is ook een optie om uiteindelijk 3,5 uur op het ijs te wandelen, maar tijdens ons verblijf in high season (dec-feb) was deze optie al een week vantevoren uitverkocht.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • Rebecca C Oster

  4 reviews
  0 waarderingen

  “Gigantisch indrukwekkende gletsjers ”

  Geplaatst 15-12-2015

  El Calafate is puur een dorpje om te overnachten en hier is verder ook niet heel veel te doen. Wel is er een leuke "Librobar" waar je een boek uit de kast kunt lezen onder het genot van een heerlijk lokaal gebrouwen biertje. We zijn per touringcar naar het nationale park gebracht waar we op een boot onwijs dicht bij de gletsjers konden komen, dan merk je pas hoe groot het is. Vervolgens kun je via een wandelroute de gletsjer van verschillende kanten bekijken en als je goed luistert hoor je het ijs constant bewegen. Er breken delen af die met veel geweld in het water plonsen, heel bijzonder! Het is zelfs mogelijk om erover heen te lopen als het weer dit toelaat. Los Glaciares waren absoluut een hoogtepunt van mijn reis door Argentinië!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw El Calafate & Los Glaciares reiservaring en tips!

Ben jij in El Calafate & Los Glaciares geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Argentinië rondreis aanbiedingen

Top 3 Argentinië specialisten

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt meerdere privé-rondreizen door Argentinië, maar ook groepsrondreizen die Argentinië combineren met Chili en/of Brazilië.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Het geliefde Djoser biedt 3 uitgebreide rondreizen naar Argentinië, inclusief combinaties met Chili en Peru.
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Budgetreizen vol vrijheid. Shoestring biedt avontuurlijke reizen (groeps óf individueel) incl. Patagonië trekkings en Ushuaia expedities.
Bezoek website

Meer Argentinië reisorganisaties

Riksja Argentinië
Riksja Argentinië

Zelf samenstellen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Natuurspecialist.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Specialistisch advies.
Bezoek website

SRC
SRC

Groene cultuurreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Argentinië & Brazilië samen!
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk reizen.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Argentinië

Alle bezienswaardigheden in Argentinië

Vliegtickets naar Argentinië


Hotels in Argentinië zoeken

Hotels in Argentinië zoeken

Boek je rondreis naar Argentinië

ANWB Vakanties
1. ANWB Vakanties

Individueel & groeps.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
3. Shoestring

On a budget.
Bezoek websiteBekijk 72 Argentinië rondreizen
Vanaf €2979 incl. vliegticket

Vliegtickets Argentinië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Argentinië
V.a. 518

Volg ons op Facebook